Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Én Metcal pákát használok. Általános célra, ólommentes forrasztóónhoz a 700-as sorozatú pákahegyeket ajánlja, ezek 350-398 Celsius fok között vannak.
Idézet: „Tápfesz mekkora legyen? 5V meghajtja?” Igen, működik 5V-ról. Nem kényes, adhatsz neki 9V-ot vagy 12V-ot is. Idézet: „Bármilyen N csatornás tranzisztor megfelelő lehet?” Enhancement mode MOSFET kell, ha 5V-ra építed, akkor logic level típus. Például a 2N7000 megfelel, a Hestore-ban az egy darabos ára 30Ft. 10 db-nál már csak 20Ft. ![]() Nem egyforma tranzisztorokkal is működik, ha egyébként alkalmasak.
Megjegyzem, hogy azért fettel oldottam meg, mert bipoláris tranzisztor esetén a bázisáram miatt a másik Led is világítana, persze nagyon halványan.
A régebbi, ón-ólom ötvözetű anyagokhoz elég lehetett, de ezekhez az új az ólommentesekhez kevés a 310. Megolvad persze, de nehezebb úgy dolgozni, nem egyszerű szép kötést elérni.
A modern alkatrészeknek nem árt a magasabb hőmérséklet, eleve erre tervezik, ahogy az új pcb-ket is. A magasabb hőmérséklet elsősorban PVC szigetelésű vezetékek esetén kellemetlen, könnyen leolvad. Ezért belső kábelezésre szilikon szigetelésű vezetékeket használok. Régi készülékek javítása esetén viszont baj lehet a magas hőfokból, a bakelit nyomtatott áramkör leválik pl. Ezért erre a célra a régi ólmos ón alkalmasabb, persze elszívóval az egészségkárosítás elkerülésére.
Szia. Neked is köszönöm a segítséget és mindenki másnak is akik hozzá tettek a projekt létrejöttéhez. A kapcsolásodat beépítettem, igaz nem ezekkel a FET-ekkel, mert most nem volt más (irf630 N-Fet, NTD2955 P-Fet) de működik. Viszont van egy pici gondom vele, még pedig hogy 12V helyett csak 4,52V jelenik meg az alsó és felső FET között. Annyit módosítottam a körön, hogy 220Ohm helyett 200-at, és a középső 22K helyett 1K-t használtam. Mit mérjek, hogy több infót tudjak adni?
Milyen körülmények között mértél? Működő multiplexeléssel, vagy statikus uC kimenet mellett? Szkóppal vagy multiméterrel? Világított a szegmens?
Ha multiméterrel szeretnél mérni, a módszer a következő: Logikai high szintet adsz a közös anód meghajtó kimenetre is, meg valamelyik szegmens kimenetre is. A kijelző is legyen bekötve. A szegmensnek világítani kell. Ezután DC multiméterrel (fekete vezeték a Gnd-n) megméred a következőket: - tápfeszültségek - feszültség az N fet drain-en - feszültség a P fet drain-en - feszültség a P fet gate-en
Azt még elfelejtettem leírni, hogy ez a projekt második fele, ami már alkalmaz MAX7219-et, de ugyan úgy 4x7szegmens átalakítva ledszalagosra és multiplexes. (szívem szerint ha tudnék programozni már rég kiszedtem volna belőle és átalakítottam volna hogy simán az uno-ról fusson, mint a másik.)
Az első mérésem multival, multiplexbe történt. Scope-om sajna már nincs. A mostani mérések a következők: Multiplexben: Szegmens: Led - 5,84V N-fet gate - 4,06V N-fet drain - 4,85V Common: N-fet gate - 4,84V N-fet drain - 2,15V P-fet drain - 11,56V P-fet gate - 3,01V Logic HIGH Szegmens: Led - 12,46V N-fet gate - 4,84V N-fet drain - 2,65V Common: N-fet gate - 4,39V N-fet drain - 2,15V P-fet drain - 12,46V P-fet gate - 2,35V
Bajok vannak...
Idézet: „N-fet gate - 4,06V” Ez hogy lehet? Mi hajtja ezt a fetet? Azt hittem, egy 5V-os Arduino AVR. 5V-nak kellene lennie. Idézet: „N-fet gate - 4,84V N-fet drain - 2,15V” Ez még furcsább. Ugyanaz a uC hajtja a gate-et, és ez 4.84V, míg a másikon 4.06?! Hogy lehet ez? A drain-nek 100mV alatt kellene lennie. Úgy tűnik, mintha nem nyitott volna teljesen. Logic level fet kellene ide, ez nem igazán alkalmas. Az adatlap szerint tipikusan nyitva kellene lennie. Viszont egyrészt szórhat a nyitó feszültség, másrészt feltételezem, hogy ismeretlen gyártó terméke, ami még jobban eltérhet. De van még egy gyanúm: biztos, hogy fix DC feszültségek vannak, nem valamilyen négyszögjel dolgozik még mindig? Szkóp nélkül nem látod, a multiméter meg mutat valamit. Mindenesetre logic level fet kellene, igazán nem drágák. Ilyen kis áramra és feszültségre a most használt fet eleve túlzás, és a gate küszöbfeszültsége miatt nem is erre való. Idézet: „P-fet drain - 12,46V” Ez viszont rendesen kinyitott, persze ennek jó 10V a gate feszültsége. ![]()
Idézet: „Azt még elfelejtettem leírni, hogy ez a projekt második fele, ami már alkalmaz MAX7219-et, de ugyan úgy 4x7szegmens átalakítva ledszalagosra és multiplexes.” Ezt nem értem. Most akkor fetekkel meghajtott kijelzőről beszélünk, vagy egy kész spi modulról?
Nincs modul. Amit találtam a neten eredményjelző kódot, ahhoz vásároltam be. Vettem MAX7219-et, és mivel az ic-nek csak az thiszem 60mA a terhelhetősége, így fet-tel akartam megoldani, ugyan úgy mint a másik kapcsolást ami közvetlen az ardu-ról kapcsolgatja a ledeket. Azt már tegnap sikerült megcsinálni és a rajz amit küldtél egyedül csak a fet típusokban tér el attól, amit én tegnap éjszaka újragondoltam és megcsináltam. Már megerősítésnek is nagyon jó volt, hogy küldted. És köszönöm is nagyon hogy foglalkoztál a dologgal. Teljesen azt hittem hogy ugyan ezt tudom majd alkalmazni a MAX-nál is. Viszont azzal nem számoltam hogy a multiplexe teljesen más, mint az ardu-é. Boot-olásnál teljesen jó a fényerő és amint elindul a loop, a felére csökken. A kódba is teljesen felhúztam a fényerőt, sőt, még a "scan limit"-et is belérketam, hátha az a baj. Kipróbáltam a Maxim int. által javasolt level shift megoldást is ami egy npn-em és 1 P-fet-en alapul. Mondjuk ott is ugyan ezt a P-fet-et használtam. Teljesen tanácstalan vagyok már. Holnap reggelre kellene a cucc és így még sehogy sem állok vele. Gondolkoztam azon is, hogy van itthon még 4 csatornás opto-m is ILQ 74-em. Lehet megoldás? Vagy már az is nagyon jó volna, ha valaki át tudná írni a kódot, sajnos én ehhez még kevés vagyok. A másik kapcsolás nem használ semmi drivert és tökéletesen működik. És még csak nem is bonyolult, mert 6 nyomógomb 2x2 digites 7 szegmenses kijelzés, számok egyesével való léptetése, visszaléptetése és resetelése.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2021
Nem kristálytiszta, hogy melyikkel van baj, vagy hogy mit akarsz összehozni. Esetleg adj egy skype elérést, hátha szóban jobban megy.
Skype-om nincs de ha megadod a számod privátba akkor felhívlak szívesen ha nem zavarok.
Nagyon köszönöm mégegyszer a segítséget. Az időzítő a minta, az nagyon jól működik
A MAX7219 megtalpalása LED strip-hez, remélem, működni fog...
Megjegyzések: - a kis ellenállás értékeket a nagyon nagy, nF nagyságrendű FET kapacitások indokolják - a normál kis 7 szegmenses kijelzőt is rá lehet kötni a MAX-ra, nem zavarja a fetes drivert - a megoldás trükkje, hogy a közös katódú digitekhezhez készült MAX ezen a módon közös anódos LED stripet hajt meg, így kell bele a legkevesebb alkatrész
Nagyon de nagyon köszönöm a segítséget. Az eredmény pozitív, viszont még mindig csak 7,2V van a szegmensen. Miket mérjek?
Szerintem te a multiplexelt feszültséget méred?
Igy sima Volt mérővel nem kapsz értékelhető eredményt. Állítsad a MAX7219 egy karakteres üzemmódra, így megszűnik a multiplexelés. És a mérésed az első szegmens digitjein értékelhetők lesznek. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2021
Multiplexelt jel, DC multiméterrel nem igazán értelmes a mutatott érték. Ehhez szkóp kell.
Igen, multiplexelt jel sajnos, a szőröm feláll tőle. Logic jelnél nincs is baj.
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, és lehet butaság lesz de engem érdekel, hogyha rámérek multiméterrel (Ohm-mérő állásban) egy erősítő vagy bármilyen vonal (hang) bemenettel rendelkező eszköz bemeneti RCA csatlakozójába akkor megkapom a bemeneti impedencia mértékét?
Próbaként meg mértem az egyik hifim RCA csatiját és kb. 82 kOhm körüli értéket kaptam. Vagy ez ettől bonyolultabb? Ha igen hogyan állapítjuk ezt meg?
Itt láthatsz példának egy erősítő rajzot:
Bővebben: Link Szerintem ezen könnyebben érthető, a bemenet kondival kezdődik, hogy az egyen feszültséget leválasztják róla. Mivel csak a hangfrekvenciát akarják erősíteni! Ezért az egyenáramú ellenállás nem mérvadó. Többet meg tudsz ha az r1, r2 ellenállások értékét méred.
Hello! Bemeneti impedanciát úgy lehet mérni, hogy az erősítőt megtápláljuk egy generátorral és mérjük a kimeneti feszültséget. (Persze nem vezéreljük túl.) A generátor és a bemenet közé egy potmétert kötünk. Ennek értékét addig növeljük, míg a kimeneti jel a felére nem esik vissza. Ekkor a potméter ellenállása megegyezik a bemeneti ellenállás értékével.
- A bemeneti ellenállás értéke frekvencia függő! - Két fokozat között akkor helyes a csatolás, ha a meghajtó fokozat kimeneti impedanciája legalább 10-szer kisebb a megtáplált fokozat bemeneti ellenállásánál. (illesztett hálózatra ez nem vonatkozik, mert ott az egál a kívánalom.) - Összekapcsolásnál figyelembe kell venni, az összekötő kábel kapacitását is, mely terheli a meghajtó fokozatot. Egy hangfrekis árnyékolt kábel kapacitása elérheti a 300pF/méter értéket is. (Kimenet impedanciát ugyan így mérünk, csak ott a kimenetet párhuzamosan terheljük és a terheletlen kimenet feszültségének feléig terheljük a fokozatot. De végfok ebbe bele is pusztulhat. Tehát ott csak részleges (pld névleges) terhelés feszöltségesését mérjük a terheletlenhez képest és arányt számolunk. De ezt a számítási módszert bemenet mérésnél is használhatjuk, fix ellenállással.) A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2021
Délután majd lefotózom, hogy én milyen ónt használok. Az én pákám nem szabályozós, csak melegít, nem használok még külön gyantát sem...
![]()
Használj nyugodtan hagyományos, nem ólommentes forrasztó ónt.
Például ez. Az ólommentes forrasztó ón magasabb forrasztási hőmérséklet igénye nem mindig egészséges az áramkörre, panelre nézve. Főleg amatőr körülmények között, amikor esetleg többször is át kell forrasztani, cserélgetni az alkatrészeket.
Sziasztok!
Lenne egy pár kérdésem a képen látható kapcs.táp kimenetével kapcsolatban. Pl: miért van ott egy fojtótekercs? Talán a kondenzátor töltési áramát lassítja és a kimenő áram hullámzását csökkenti? Hogy kell ezt a tekercset méretezni pontosan? Nem értem miért van ez az LC kör 787Hz-re hangolva. Mekkora frekvenciára kell hangolni? Előre is köszi a segítséget!
Sziasztok.
Segítségetek kérném ennek az ellenállásnak az adatai lenne szükségem. Bővebben: Link Köszönöm eőre is.
Olyan biztositékszerű pozicióban, ahol már megtette a kötelességét.
![]() De szerintem nem ok nélkül csinált ilyet...
A story annyi, hogy ez egy tv táp és nem vettem észre a zárlatos mosfet et és kisülesztette ezt az ellenállást. Találtam kapcsolási rajzot de nem volt feltüntetve az ellenállás értéke.
Köszönöm a válaszokat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |