Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3664 / 4004
(#) bitmixer válasza hapro hozzászólására (») Nov 19, 2021 / 1

Szerintem rosszul emlékszel . De lehet, hogy ugratsz bennünket?
Mivel soros kapcsolásban azonos áram folyik át rajtuk, a disszipációjuk az ellenállással lesz arányos. P=I^2*R.
(#) hapro válasza bitmixer hozzászólására (») Nov 19, 2021 /

Nem viccelek. Már legalább 6-8 éve semmit nem foglalkoztam az elektronikával, teljesen más vonalon mozogtam, és az amúgy is szegényes autodidakta tudásomból jó sok lekopott. Sokszor olvastam el a hozzaszólásodat, de szerintem én is ezt írtam amit te. Már csak azt nem értem, ha sorba kötjük az ellenállást, akkor hogy-hogy nem az ellenállás arányában oszlik meg az áram, ergo a disszipáció is, ha különböző értékűek. Például ha az egyik 10ohmos, és sorba vele egy 50ohmos, akkor miért nem lesz 5x akkora az áram a 10ohmoson mint az 50ohmoson?
Ha tökre nem jól gondolkodom, akkor mi az ahol elcsúsztam? Szeretném megérteni ismét.
(#) Teaway válasza hapro hozzászólására (») Nov 19, 2021 / 1

Mert soros a kapcsolás, azaz egyforma az áram. Ha sorba kötsz egy 10R-t és egy 50R-t, akkor az áram szempontjából olyan, mintha 60R lenne, vagyis ha pl. 12V a tápfeszültség, akkor 12/60, azaz 200mA folyik mindkettőn! Amit te keresel különbséget a két ellenállás között, az a feszültség lesz, ami rajtuk esik: a 10R-en 200mA x 10R = 2V, az 50R-en pedig 200mA x 50R = 10V.
(#) Suba53 válasza hapro hozzászólására (») Nov 19, 2021 / 1

Egyszerű paraszti logikával is beláthatod. Ha sorban van kötve két ellenállás egy áramkörben, akkor az egyiken átfolyó áram folyik át a másikon is. Honnan tudna az egyiken nagyobb áram folyni, mint a másikon? Kevered a párhuzamosan kapcsolt ellenállásokkal, ahol mindkettő ugyanarra a feszültségre kapcsolódik, és ott valóban a kisebb ellenálláson folyik nagyobb áram.
(#) pucuka válasza hapro hozzászólására (») Nov 19, 2021 / 1

Soros kötésnél az áram azonos, Kirchof huroktörvénye. (A hurokban a feszültségek összege nulla, a generátor +, a fogyasztók -)
Párhuzamos kötésnél a feszültség azonos, Kirchof csomóponti törvénye. (a csomópontba befolyó, és kifolyó áramok összege nulla)
Teljesítmény: P=U*I
Az alap, az Ohm törvénye, a többi matematika, egyszerű egyenlet rendezés.
Pl. a teljesítmény képletébe behelyettesíted az Ohm törvény alapján kiszámolt: I=U/R
P=U*U/R =U2/R és így varálhatod.
Ezekből következik, hogy:
ellenállások soros kapcsolásánál
RE=R1+R2+R2+ . . . +RN
párhuzamos kapcsolásánál 1/RE=1/R1+1/R2+ . . . +1/RN
Az egy egy ellenállásra jutó teljesítményt a teljesítmény képletbe való behelyettesítéssel számolhatod. Az ellenálláson eldiszipálható teljesítmény az ellenállás felületével arányos, ezért jó megoldás a reloop javaslata a több darabos helyettesítésre. Ha azt is ki tudod sakkozni, hogy azonos értékekből álljon, akkor egyenletes hőterhelének lesznek kitéve az egyes ellenállások.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2021
(#) hapro hozzászólása Nov 19, 2021 /

Köszönöm az útba igazítást.
(#) antikzsolt hozzászólása Nov 21, 2021 /

Üdv.

Usb csatlakozást hogy kell bekötni? Power bankba építeném be a foglalatot így csak a +/- pontok érdekelnének. Előre is köszi.
(#) attika válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 21, 2021 / 1

Tényleg ekkora gondot okoz a Google-ba 2 szót beütni?
(#) pipi válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 21, 2021 /

Gugli megmondja
pl: https://lh3.googleusercontent.com/proxy/QPR6Km2bqPaCOE00-XOF8ZLHYq37ypJ--jGsYx1bT_7qsCVEoxj6YfGts6n-VQR2mD5i-IDdzbWY4eqW80LmbGQNfhY
vagy Bővebben
(#) szalamandra válasza attika hozzászólására (») Nov 21, 2021 / 2

Attika mesternek igaza van.
De hogy legyen szakmai segítség is: Bővebben: Link
Ugyan nem értek hozzá, és a fórum nem normálisabb feléhez tartozom, akik néha kondikat is cserélgetnek.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2021
(#) jimitek hozzászólása Nov 21, 2021 /

Sziasztok!
Melyik az a paraméter, ami alapján ki tudom találni egy adott műveleti erősítő (LM358,NE5532...) tud-e erősíteni (egyáltalán kezelni) DC feszültséget, vagy milyen bemeneti feszültség szintről tud DC-t erősíteni?
Remélem érthető.
LM358-al tudok néhány mV szintet erősíteni, de ugyan ezt az NE5532 nem csinálja. Érdekelne miért.
Pontosabban az NE5532 maximális kivezérlést produkál.
(#) reloop válasza jimitek hozzászólására (») Nov 21, 2021 /

Üdv! Mindegyik műveleti erősítő tud egyenfeszültséget kezelni, az eltérés abban van, hogy a tápfeszültséget mennyire közelíti/közelítheti meg a bemeneti és a kimeneti feszültség.
Írd le mit szeretnél kihozni az áramkörből!
(#) jimitek válasza reloop hozzászólására (») Nov 21, 2021 /

Most általános jellegű a kérdés.
Arra lennék kíváncsi, hogy melyik az a paraméter, amiről kiderül, vagy egyáltalán ennek a dc erősítésnek a működését ki tudom következtetni, mert mint írtam az ne5532 nem funkcionál.

Egyébként konkrétan, egy "hőmérő", pontosabban egy túlmelegedés védelmet készítek, ahol feszültségosztóként működik a termisztor.
Ahogy melegszik a termisztor lecsökken az ellenállása, így az erősítő bemenetén megnő a feszültség.
Ezt a feszültséget (nem tudom a szakszerű megnevezését) jelen esetben erősítés nélkül alakítom át az lm358-al, hogy utána zavar nélkül lehessen vele tovább dolgozni. (mondjuk behúzni egy relét ami megszakítja a terhelést)
Ezt már megoldottam. A lényeg, hogy nem tudok rájönni, honnan tudom kideríteni a dc erősítési paramétereit az adott IC-nek!

Ajánlom figyelmedbe a műveleti erősítős témát! Bővebben: Link
A DC erősítést a visszacsatolással állítod be. A műveleti erősítő visszacsatolás nélkül ezres nagyságrendben is képes erősíteni.
Az adott projektben ott lehet a gond, hogy egyszeres tápfeszültséged van. Az NE5532 bemeneti és kimeneti feszültsége 1,5-2V-ra közelítheti meg a ± tápot.
Az áramkört amit keresel komparátor néven találod.

Ah, köszönöm, ez eszembe se jutott.
Ja igen azt elfelejtettem említeni, hogy egyszeres a táp, nem szimmetrikus.
Visszacsatolás egy az egyben vissza van kötve az invertáló lábra.

Alább egy példa.
(#) kendre256 válasza reloop hozzászólására (») Nov 21, 2021 /

Az ic 7-es lábán nyitott kollektor van, oda kellene valami felhúzó ellenállás.
A doksi 19. oldalán van az ic elvi rajza.
Azon is érdemes elgondolkodni, hogy a komparátor saját hiszterézise elég-e, vagy kellene még további pozitív visszacsatolás, hogy ne kezdjen oszcillálni átkapcsoláskor.
(#) reloop válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 21, 2021 /

Jogos az észrevétel. Sajnos nem találtam hirtelen jobb ábrát amiben NTC, OPAMP és relé szerepel. Ezek voltak a kérdező elvárásai.

Köszönöm a példát!
Korrekt szabványos kapcsolási rajzom még nincs (szokás szerint ) az én változatomról, de annyit megjegyeznék, hogy én 470Kohm termisztort használok.
Ez nem tudom probléma-e, minden esetre az alacsony átfolyó áram, és az amúgy is "magas" hőmérséklet miatt (~100C fok) választottam ekkora értéket, mivel ekkora hőmérsékleten (most elég pontatlanul mérve) 5-20Kohm-ra lecsökken.

A példa arról szól, hogy a termisztoros feszültségosztód mellé kell még egy referencia-feszültség. A komparátor (ami megépíthető műveleti erősítővel is) a kettőt összehasonlítja és az alapján változik a kimenete.
Mint azt a kolléga is említette, az ilyen kapcsolónak a gyakorlatban hiszterézissel kell rendelkeznie, ha tehát 100°C-on kikapcsol, valamilyen hőmérsékleten vélhetően vissza is kell kapcsolnia. Minél kisebb a hőmérséklet-különbség, annál sűrűbben fog kapcsolgatni.
A kapcsolás kidolgozására a műveleti erősítős, vagy komparátoros téma alkalmas.
(#) vorosj válasza jimitek hozzászólására (») Nov 21, 2021 / 2

Idézet:
„ki tudom találni egy adott műveleti erősítő (LM358,NE5532...) tud-e erősíteni (egyáltalán kezelni) DC feszültséget, vagy milyen bemeneti feszültség szintről tud DC-t erősíteni?”

Input common mode voltage range, magyarul bemeneti közös módusú feszültség tartomány. Azt mondja meg, hogy a tápfeszültség sínekhez képest milyen feszültség tartományban működőképes a bemenet. Például az LM 358 PNP differenciálerősítő bemenetű, ezért a negatív tápfesz közelében is jól működik a bemenete, de a pozitív tápfeszültség közelében nem.

Az olyan műveleti erősítőt, amely mindkét táp sín közelében jól működik, rail-to-rail bemenetűnek nevezik. Ezt úgy oldják meg, hogy n és p tranzisztor (vagy mosfet) is van a bemeneten, valameylik differősítő működőképes marad.
(#) amitech hozzászólása Nov 24, 2021 /

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni egy aktív mélysugárzó javításához (Jamo SUB 210). A hibajelenség: nem kapcsol be, hiába kap áramot. Szétszedtem és szemmel láthatóan a kapcsolóüzemű tápján egy TVR10471 típusú varisztor van megégve. Ez a varisztor két darab, egymással sorba kötött 200V/120µF kondi két szélső pólusát köti össze. A kérdésem az lenne, hogy a csatolt képen látottak és a leírtak alapján elképzelhető, hogy elegendő a varisztort és a két kondenzátort cserélni, vagy valószínűsíthető, hogy más hiba okozta a varisztor elhalálozását?

A segítséget előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2021
(#) amitech válasza amitech hozzászólására (») Nov 24, 2021 /

Idő közben találtam egy 2.5A-es biztosítékot is kiégve, a nyákra forrasztva, csugorcsőben.
(#) pipi válasza amitech hozzászólására (») Nov 24, 2021 /

Valószínűleg túlfeszt kapott, a varisztor átment zárlatba - ez a dolga - a biztit kiverte.
Biztos oda van kötve a kondikra a varisztor DC-re? inkább a bejövő 230AC-n kellene lennie...
A kondiknak mi baja?
(#) amitech válasza pipi hozzászólására (») Nov 24, 2021 /

Szia! Igen, biztosan a kondikon van, csatolom a hátoldalt! A bejövő 230V-nál is van helye, TVR1 jelöléssel, de üresen hagyták valamiért. A kondiknak nem tudom, hogy van-e baja, csak multiméterem van, így zárlatot és ellenállást tudtam mérni, előbbi nincs, utóbbi 0 ohm, a biztonság kedvéért gondoltam kicserélni csak, de nem találok ilyet sehol, úgyhogy nem bánom, ha nem muszáj cserélni

Találtam közben itthon ugyanilyen varisztort egy PC tápban, akkor csere után (+a biztosíték) áram alá helyezhetem?
(#) vision61 válasza amitech hozzászólására (») Nov 24, 2021 /

Szia!

Kipróbálhatod, de ajánlatos egy hagyományos 60 W-os izzót sorbakötni a próba idejére a 230 V-os bemenetnél. Ha világít folyamatosan, akkor még más hibás alkatrész is van.
Viszont az előző hozzászólásodban mire írtad a 0 ohm ellenállást? Ha a puffer kondenzátor(-ok), akkor azok hibásak, cserélni kell.
(#) pipi válasza amitech hozzászólására (») Nov 24, 2021 /

Idézet:
„így zárlatot és ellenállást tudtam mérni, előbbi nincs, utóbbi 0 ohm”

Ez a zárlat definiciója, 0 Ohm
Nem világos mire gondolsz
(#) amitech válasza vision61 hozzászólására (») Nov 24, 2021 /

Igen, a két elkóra írtam, de közben rámértem mégegyszer 200k-s határral, kisütés után 0k-ról emelkedik folyamatosan a méréshatárig (meg azon is túl), az úgy rendben van?

Jogos Úgy értettem, hogy nem tudtam ellenállást mérni rajta, nem jelzett semmit a multiméter, de ahogy fentebb írtam, azóta rájuk mértem még egyszer.
Következő: »»   3664 / 4004
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem