Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   370 / 3997
(#) Flatlander hozzászólása Jan 4, 2009 /

Sziasztok!
Akarok majd építeni egy 100w-os mono végfokot kittből megvan trafóm is meg minden csak aztnemtudom h a tápot h kell rákötni....A tápot simán rákötöm a graetz hídra utána pufferkondira a pozitív felét és mehet a végfokra vagy hogy?És a hídra a + - közé tegyek szűrőkondit?
(#) lapose válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Szia!

Az attól függ, milyen kapcsolásod, transzformátorod van!

dioda.jpg

(#) Flatlander válasza lapose hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Bővebben: Link

A végfok ezlenne,a táp meg 2x40v-os 180w-os de nekem ugyis csak egyszer kell a 40v mert csak mono végfokot akarok! Én a bekötést úgygondoltam mint amit csatoltál kép azon a jobb felső sarokban.

Szia!

Nagyon rosszul gondoltad!
Ezek az erősítők szimmetrikus tápról működnek! Egy monó csatornának is plusz-mínusz táp kell. A képen a jobb alsó sarokban lévő!
Szerintem nézz utána egy kicsit alaposabban az erősítőknek, illetve a tápellátásuknak, mert ha rosszul kötöd be, könnyen füst lesz az egész!
(#) Gyurix hozzászólása Jan 4, 2009 /

Sziasztok az, hogy lehet, hogy egy nagyon kis teljesítményű 9V-os 0,2A-es trafóra rárakok egy Graetz-t és egy 1000µF-es pufferkondit és 16,5 DC V jön ki? De ugyanakkor van egy 2*12V-os 6,67A-es 160VA toroid trafóm és erre rárakok egy Graetz-t és áganként 20000µF-os kondikat és külön külön áganként 16,7 DC V mérek?
(#) lapose válasza Gyurix hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Szia!

A kis transzformátoroknak nagy a belső ellenállása, ezért az üresjárati feszültsége magasabb, hogy terhelve le tudja adni a kellő feszültséget!
Mérd meg a trafó szekunder kivezetésein az üresjárati feszültséget, meglátod milyen magas lesz!

Ahham..... De a trafóm bese tudom kötni így vagy igen? Vagy maga az egész külseje a test a 0?
(#) Gyurix válasza lapose hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Oké kössz! 11,32 AC-t mértem.

ha hozzá való trafót vettél, annak három szekunder kivezetése van, és azt be lehet így kötni!
A panelnek is három vezeték kell a táp felől: +Ut, -Ut, GND.

Trafót nemvettem az volt itthon van neki 6db kivezetése és 180w 2x40 enyit tudok róla valami erősítőböl való...nem toroid hanem sima... És így akkor nemtudom...

Nem ártana egy kép róla...
Ki kell akkor deríteni a tekercsek bekötését, illetve, hogy mekkora feszültséget ad le!

Csináltam képet róla,am egy videoton erősítő tápja az kiderült és elvileg csak 2x35v de én akárhogy mérem nemjó vagy nemtudom ha ACV-re rakom a mérőt és 200v-ra akkor 03,5 volt jön ki.... Lehet hülyevok.... Remélem kép segít

Nah mértem kicsit és ha jól mértem akkor 2x3v és 12v elvileg nem ennyinek kéne lenni...

Mérd már meg, hogy mekkora a vasmag magassága, szélessége, meg vastagsága!
Így képről nagyon kicsinek tűnik!

Nah asszem sikerült megtalálni a 35v-ot!Úgy h egy középső szál és mellet a jobb és bal oldali és ha valamelyik szélsőt és a középsőt mérem akkor jó a fesz
Amugy a trafó úgy 9x8cm és 8cm mély...

A mérete alapján megvan a teljesítménye!
Akkor a trafódon két 35V-os tekercs van?
Gondolom közvetlen a trafó kivezetésein váltót mértél?

Igen ott de mértem egyenirányítva is...Csak nemértem h mindig másjön ki:S 3végen tudok csak mérni a többi mintha halott lenne és egyszer 12v mind a kettő másszor 30v és ezt nemértem :S És hát két tekercsnek kéne lenni a két végfoknak kellet táp az erősítőbe... De nemtudom ez mértvan és h a többin mértnicns semmi akármelyikkel próbálom :S

Itt egy kép a kivezetésekről valamennyi látni... Ebből ez egyik vastag középső(dupla szálas) és a két bal oldali adnak le feszt a többi semmi..

Nah megvan... szval a közpső duplaszálas és valamelyik külső akkor 35v szval megvan a 2x35v a két szélsőn simán akkor 50v,a többi meg nemjó semmire.... Akkor meglehet ezzel csinálni az a végfokot?

sajnos ez olyan homályos kép, hogy nem lehet semmit látni!
Csináld a következőt: húzd ki a trafót, a szekunder vezetékeket rendezd szépen sorba, és számozd meg őket! Utána ellenállásmérővel mérd a vezetékeket, így látni fogod melyik vezetékek tartoznak egymáshoz!
Egy ilyen trafónál általában egy tekercsnek két vége van. ritkán három, amikor két tekercs egy-egy vége össze van kötve!
Ha így beazonosítottad a tekercseket könnyebb lesz kimérni rajtuk a feszültséget!
Ha van csipeszes mérőzsinórod,használd azt, mert előfordulhat, hogy a kezeddel bevitt hálózati brumm meghamisítja a mérést!

Szia!

Valami nem stimmel, ha a két tekercsen 2*35V van akkor a két szélsőn 70V-nak kell lennie, mert a feszültségek összeadódnak!
Valószínű mérési hiba, az előző hozzászólásomban leírtam, hogy mérd a feszültségeket!
De ettől függetlenül, valószínű használható lesz a trafód az erősítőhöz!

Nah mostmár pontosan mértem szval az összetekert vezeték és hozzá még kettő akkor így 30-30v jön ki többit még nemnéztem... Így akkor jó? A középső a gnd és hozzá a két szélső a + - ?

Igen pontosan ahogy mondod ígyvan!Akkor végre kiderült miaz áhh sokat kell még tanulnom És akkor a puffer kondit a graetz híd után kössem vagy előtte? És akkor mindkét szálra egy-egy kondi igaz?

Akkor a kondik negatívját a középsőre a másik lábát pedig a kivezetésekre egy-egy kondi a 35v-okra. És akkor a híd elé vagy után?Vagy amit mutattál rajz azon a két kondi az a pufferkondI?

Alakul, alakul!

Csatoltam egy rajzot neked! ilyesminek kell lennie a tápodnak!
A trafód középcső kivezetése a rajzon a 3. pont, a két szélső, meg az 1, és 2.
A diódák az lehetnek egy graetz híd is, legalább 5-6A és 200V-os!
Két puffer kell 4700µF 63V-os elektrolit kondenzátor(C1 C2).
A C3 C4 kondi az 100-470nF 63V-os kondenzátor!
A kondenzátorok közös pontja az össze van kötve a trafód középső kivezetésével!

1060d.gif

Ha megnézed a rajzot a negatív tápfeszültség elektrolit kondenzátorának a pozitív része van a földre kötve, a pozitív oldal elektrolit kondijának pedig a negatívja van a földre kötve!
Ha belegondolsz ez így logikus, mert a pozitív feszültség pozitívabb, a negatív pedig negatívabb a földtől!

Hú én azt a greatz hidat gondoltam bele ami rajtavolt de arra nincs ráírva h mekkora de 220v-osom asszem van még itthon 4700 az pufferkondi szintén rajtavolt csak annyi h 50v Ezt a rajzot asszem énis teljesen értem akkor csak az a két FUSE az nemtudom mi az nemkell a többit meg tudom akkor Hát ezer köszönet érte h ennyire a számbarágtad és így megértettem

Jah az a bizti akar lenni ajj dehülyevagyok már téleg Sztem én azt kispórolom blőle Mert lehet másik végfokot veszek azon meg rajtavan... Szval akkor köszi mégegyszer..

Még egy uccsó téleg.... akkor a C1 és C3 kondit ugyanolyan polaritással kell bekötni ugye? A pozitív fele a középső kivezetésre a negaítv a negatívra C2 C4 esetében ugyanez csak fordítva ugye?

A rajzon jelölve van a C1 C2 kondi polaritása, a C3 C4 pedig nem elektrolit kondi, hanem fólia, annak pedig nincs polaritása!
Következő: »»   370 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem