Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   371 / 3994
(#) zsogab hozzászólása Jan 4, 2009 /

Sziasztok! Szép jó reggelt mindenkinek!

Elkészült a "nyáktervem" (ventilátor szabályozó) ha lehetne így fogalmazni. Szeretném ha megnéznétek és elmondanátok róla a véleményeteket!

(#) hapro válasza zsogab hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Egy 3 alkatrészből álló elektronikának nem illik két átkötést betenni. Biztos vagyok benne, hogy anélkül is megoldható.
(#) zsogab válasza hapro hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Köszönöm a választ! Igazad van! Megpróbálom máshogy megrajzolni! Amúgy ha a két átkötéstől most eltekintünk és csak egy lenne, akkor így ahogy van az egész rajz tökéletes lenne?

Üdv: zsozso

Ja. amúgy jó, de jóval kisebbre csinálnám, gyakorlatilag ami alkatrésznek rajta kell lenni a nyákon az 2 X 2 és 1 X 3 csatlakozási pont 2db kondenzátor, és 1db IC ami tökre a nyák szélén van, majdhogynem azt nem is kéne számolni.

Én valami ilyesmit készítenék. Ez 28 X 13 mm.

Ez igen! Szép munka! Akkor ez ugyanaz mint az enyém csak jóval kisebb? (Vagyis én ezt vettem ki belőle. )

Szerk.: Leírnád nekem, hogy melyik programmal készítetted? Ha nem intim a kérdés! :smile:

Ez pont ugyanaz.
2 raszteres kondikkal

Sprint Layout.
Rendkívül egyszerűen használható. Ideális az ilyen hobbielektronistáknak mint mi.
(#) petya18 hozzászólása Jan 4, 2009 /

Hello! Bocsi hogy ez nem ide tartozik de jó lenne ha még ma valaki válaszolna erre a kérdésemre!
Tudna valaki nekem olyan oldalt ahol írnak a Búgófesz tranzisztorral való csökkentéséről??? Mert én nem találtam és mé ma jó lenne ha segítene valaki!!!!!!!!
(#) Sir-Nyeteg válasza petya18 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Nagyon szépen köszönöm a választ!

Még valami! Nagyon ügyesen összesűrítetted a nyákrajzot, gondolom nagyon érthetsz hozzá!
Én csak próbálkoztam, hogy mi hogyan jöjjön ki, de látom mindig van egyszerűbb megoldás!
Amúgy azért 35x50-es méretben készítem (egyelőre csak próbanyákra, de lehet, hogy azon fog maradni), mert 45x60-as dobozba fog kerülni.
(#) Bxncx hozzászólása Jan 4, 2009 /

Sziasztok!
Van egy kis fénycsövem, valami sípol benne.Kb pár ezer hertzes frekvenciával.Annyira nem zavar , csak azt akarom kérdezni hogy nem ártalmas az egészségre vagy a hallásra?
Köszi

Kép 002.jpg

(#) wg_kezdo hozzászólása Jan 4, 2009 /

Ha van egy NPN tranyóm akkor annak a bázisát ha jól sejtem a - -ra kell kötnöm hogy "nyisson".
Viszont, ha a +-ra akarom kötni (digitális jelem ven) akkor még egy NPN tranyóvan meg lehet oldani?

A mellékelt képen a BD682 bázisára kötöttem egy BC337-est aminek bázisát a +-ra kötöttem.
1K ellenállásokat használtam és elvileg működött.
Rákötöttem egy motort a próbapaneles változatra és szépen forgott, terhelve is, nem melegedett stb...

A vezérlőtől (ATTiny2313) egy 4N35-el fogom leválasztani, hogy két külön áramforrásról menjen.
Kérem akinek ideje engedi vessen egy pillantást rá, hogy nem csináltam-e oltári nagy baromságot.
(A védő-diódákat szándékosan nem rajzoltam be, de a véglegesbe be lesznek kötve)

HHid.GIF

(#) Medve válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Egy a lényeg: Az NPN tranyó + feszültségre nyit az E-hez képest.
(#) wg_kezdo válasza Medve hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Ezt akkor vehetem pozitív válasznak? .
Közben megcsináltam opto-csatolóval és tökéletesen működik, csak kérdés meddig .

Tegnapi H-hidas próbálkozásaim eredményeképpen örökre beleégettem egy dióda "képét" az egyik ujjamba....
(#) Medve válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

-Veheted pozitív válasznak...bár nem tudom mi az! Csak magamat tudom ismételni...
-Nem sokáig fog működni, ha diódákat égetsz el...
(#) wg_kezdo válasza Medve hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Az még a tegnapi probléma volt, rosszul kötöttem be.
Most már nem melegedik semmi 1A-re terheltem.
A pozitív, hogy az npn-npn kapcsolásom amit a rajzon csináltam jó-e.
(#) hapro hozzászólása Jan 4, 2009 /

Sziasztok!

Elméleti kérdésem van:
van egy trafóm, amiből 82V váltó jön ki.
Ezt rákötöm egy graetz-re és a graetz váltó lábai közé két 1µF MKT kondit sorba kötök.
A graetz után pufferelem, méghozzá, két kondit sorba kötök, és a közös pontjukat összekötöm az 1µF MKT-k közös pontjával.

Normális az, hogy különböző értékű pufferelt feszültséget mérek a puffer kondik pozitív illetve negatív oldalán a testhez képest?

Gondoltam rossz a kondi, mert használtak, kicseréltem őket, de már vagy 6 különbözővel kipróbáltam, és mindig az egyik oldalon nagyobb a feszültség, aztán gondoltam hátha a graetz, azt is kicserlétem, maradt ugyanaz az eredmény. Aztán kicseréltem már kínomban az 1µF MKT-ket is de minden maradt a régi.

Ez így normális?

Ugyan a rajzon ez a tápegység után van kötve áramkör, és ott a megadott értékek eltérnek, de arra gondoltam, hogy talán azért, mert az áramkör nem egyformán eszi az ampereket, és azért tér el a két érték a plusz illetve minusz oldalon.

A logikám szerint ennek a tápegységnek tökéletesen egyforma feszültséget kellene szolgáltatni mindkét oldalon.
(#) szarkamatthew hozzászólása Jan 4, 2009 /

Sziasztok!

Én rendeltem egy torzító egységcsomagot és megépítettem. Azonban műanyag házban van és enyhén búg. Szerintetek milyen anyaggal kellene árnyékolnom?

Üdv.: Máté
(#) Skip válasza szarkamatthew hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

ha nincs benn a házba akkor is teljesen ugyanúgy búg?
(#) lapose válasza hapro hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Szia!

Egy rajz jó lett volna!
Ha jól értem nem középmegcsapolásos trafód van!
Ha erre kötsz két puffert sorba akkor a feszültségek a kapacitás arányában állnak be! Köss a két pufferrel párhuzamosan, egy-egy 10Kohm 2W-os ellenállást, akkor egyforma lesz a két feszültség!
(#) 7805 hozzászólása Jan 4, 2009 /

Üdv

Abban szeretnék segítséget kérni hogy van a nagyfeszültségű kapcsolás a 2n3055-el egy feket-fehér sórkimenővel.

A sorkimenőt mivel lehet helyettesíteni?

Én a pc táp ban a trafóra gondoltam?
Ahoz lelle jó egy kapcsolás.

7805

+Még mit lehetne csinálni 1 db 2n3055-el??
(#) Skip válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

keresek még egy kapcsolást ami kell ahhoz hogy teljes legyen az életem azaz! van egy led aminek a bekapcsolását szeretném késleltetni ugy kb 3 sec-el.

Pontosabban:
jön +5V. elindít egy ledet és a következőnek 3 sec mulva kéne felvilágosodnia! Viszont még egy dolog! amikor megszünik az 5V akkor egyszerre kéne elsötétednie mindkettőnek.(ez egyértelműnek hangzik mivel nincs nafta tovább nem világít egyik sem!)
erre van-e vkinek vmi kézhez közeli rajza esetleg?
Skip

Szia!

Igaz, hogy nem lett olyan mint a tiéd, de az az igazság, hogy a 45mm x 60mm-es dobozban 35mm x 50mm-es lesz a (próba) nyák és így tudtam megoldani a rajzot.
Kérlek nézd át, hogy helyesen csináltam-e meg, és köszönöm az eddigi segítségedet!

u.i.: Előre is bocsi a képen található színekért, csak így jobban meg tudom különböztetni a dolgokat.
(#) MolnarG válasza zsogab hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Hello!
A képen a kondik nem inkább µF-osak és nem nF-osak?
(#) zsogab válasza MolnarG hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Jó az észrevétel! Eredetileg 0,33µF és 0,1µF voltak, de átváltottam őket nF-ra. Amúgy a 7808-as IC adatlapján is ezt a két kondenzátort írja.

ua7808.png

(#) Bulldog1796 hozzászólása Jan 4, 2009 /

véletlenül nem tudja valaki hogy hogyan lehet feszültséget növelni?
(#) lapose válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Szia!

Az a piros led sosem fog világítani, mert a tranzisztor bázisa 0.7V-on megfogja a feszültséget(mintha ott sem lenne!)! Inkább a bázissal sorba kellene kötni!
(#) lapose válasza Bulldog1796 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Szia!

Kevés az infó, mit szeretnél?
(#) lapose válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Mivel a Ube 0.7V annyi mintha ott sem lenne! :yes:
(#) hapro válasza lapose hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Igaz...
Erre nem is gondoltam, de azóta megoldódott a probléma. Cserélgettem a kondikat, és úgy-ahogy..
de asszem a biztonság kedvéért teszek rá egy-egy ellenállatot.
Következő: »»   371 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem