Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Mivel pici a terhelhetősége és kicsi a feszültséglépcső , vagy veszel LDO regulátort, vagy csinálsz egy pici DC-DC konvertert. Én az utóbbit ajánlom. Ha nincs kedved küzdeni vele, készen is lehet kapni.
Üdv!
Egy 2,40-2,45cm^2 illetve 1,1cm^2 rézdrót, hány Amper leadására képes (maximálisan)?
Ezt ennyi adatból nehéz megmondani.
Ha folyamatosan rajta tartod és nem akarod, hogy nagyon melegedjen ~10A/mm^2. Impulzusüzemben ettől lényegesen több is lehet. -szerintem-
még egy gyors kérdésem lenne:
monostabil kalkulátor HE ennél az 555 ös monostabil kapcsolásnál a szitu az az, hogy ha a kettes lábára egy pillanatra adok magas szintet(5V-ot) akkor ezt az R el és a C vel beállított ideig megtartja a 3. as lábon a kimenetén?
enyi nem elég az ellen hogy ne lógjon a levegőbe? hogy vagy lent van a földön vagy pedig a +tápon.
Jelen esetembe: folyamatosan +5 Volt van a kettes lábon és mikor egy nyomógombbal földre huzom a kettes lábat akkor x ideig magas van a 3. lábon?! letelik az idő és vissza vált nullára a 3. láb mindaddig amíg újra meg nem nyomom a gombot! vagy ez nem így működik?
Ha 3 darab szilícium diódát sorbakapcsolsz, akkor a nyitófeszültségük összege 3*0.7 = 2.1 volt lesz.
Ha szabad ezt így mondanom, az a rajz egy picit hiányos a nyomógombos alkalmazáshoz. Annyi csak a baja, hogy ha folyamatosan nyomva tartod a gombot, és lejár az időzítés, a kimenet elkezd szaggatni.
A csatolt ábrán az ajánlható kapcsolást látod, egy kondenzátor választja el a Trigger bemenetet a gombtól, így garantált, hogy minden gombnyomás elindítja az időzítőt, de minden újraindításhoz el is kell először engedni a gombot. Az értékeket úgy választod meg, ahogy Neked kell, a lényeg a kapcsolás.
Hello!
Lenne egy kérdésem? Hogyan lehet huzalkeresztmetszetből számolni áramerdőséget?? Csak a képlet kellene! Üdv!
az igazságot megvallva nekem az idő az 20 sec szal addig csak nem nyomom folyamatosan a gombot! de ki fogom próbálni az általad mutatott rajzot! köszönöm szépen ( de amúgy más probléma nem lenne az én hiányos kapcsolásommal? vagy az totál gáz?)
csak ha nem boldogulok a tieddel
tudna valaki segíteni szerintetek ez az ERŐSÍTŐ fog működni vagy egy nagy **** az egész?
Ha dühös vagy valamiért, menj ki a házból, és pofozd föl az északi szelet. Itt inkább próbálj meg viselkedni. -- kobold
Sziasztok!
Nagyon sokat olvasom az oldalt és nagyon tetszik! Valamennyire értek az elektronikához, egy igazán minimális szinten, de jobbnak láttam, ha először inkább megosztom veletek mire is készülök. A számítógépemben szeretném a 3db 80mm-es ventilátort picivel alacsonyabb fordulatra venni, és ehhez készítettem egy kis rajzot. Szeretném ha megnéznétek és megmondanátok, hogy jó lesz-e nekem! 1. kép 2. kép Alkatrészek: - 7808 stabilizátor IC + hűtőborda - 3 állású (ON/OFF/ON) kezelőnyelves kapcsoló - (különálló forrszemes) próba NYÁK - 3 db aljzat + dugó hozzá ventilátoroknak (ezt ajánlhattok is...) Természetesen 0.5mm-es lemezből egy igényes kis dobozt is készítek neki amiben lesz a panel, így legalább valahogy ki is fog nézni a gépemben! A doboz méretei: 60mm x 40mm x 45mm Előre is köszönöm! Üdv: zsozso
szia
7808 asnál az első második és a második harmadik lába közé szokás tenni egy-egy 100nanos kondit. Illetve még szoktak egy 10µF os kondit a kimenetére a stab IC nek! és amugy van az oldalon egy kapcsolás ami direkt erre való Bővebben: Link sztem jobban megérné az a dolog! amugy működő képes a kapcsolás ha kondikkal kiegészítjük.
Annak is működnie kell - a felhúzó ellenállást ne felejtsd ki.
Szia!
Köszönöm a választ! Lehet, hogy buta kérdés lesz így elsőre, de miért van / lenne szükség kondenzátorokra? Igazából fogalmam sincs, hogy mekkora, milyen kapacitású kondik kellenének, még azt se tudom hogy hogyan (sorosan, párhuzamosan) kössem be őket. Van rá valami képlet ami alapján ki lehetne számolni, hogy pontosan mekkora és milyen kapacitású kondenzátor kellene a kapcsolásba? Nagyon örülnék, ha valaki egy picit elmagyarázná ezt a kondenzátoros dolgot, mert még a suliban sem értettem meg nagyon! Üdv: zsozso
Hello!
Konkrétan egy trafónak próbálom meghatározni a teljesítményét! Egy 40*53mm azaz 21cm^2 keresztecetű E magos transzformátor sek, 1,7 m átmérőjű huzallal tekerve. Ennek a körülbelüli teljesítményére vagyok kíváncsi?? Üdv!
igy kéne a két 100nanos kondi a 7808 köré.
itt nem kell számolni ezt adatlapja megadják! ez a zavarszűrések miatt van ott! még lehet még biztonságosabbá tenni a cuccot két plusz diódával de az már túlzás lenne!
Üdv!
Egyik hozzászólásban olvastam, hogy a stab ic kimenetére ne tegyünk mikrós értékű kondit, mert rezgőkör alakulhat ki, ami tönkreteheti az utánna levő áramköröket. Ez igaz?
Ahogy írtad, meglestem az adatlapját a 7808-as IC-nek, és találtam benne egy ilyet.
Akkor elvileg elég köré a 0,33µF (330nF) és a 0,1µF (100nF) kondenzátor ugye? Nagyon szeretem ezt az elektronikát! Annyi mindent meg lehet csinálni! Érdekes dolgok ezek! Szerk.: Akkor csak bemegyek a boltba és kérek két ilyen kondit, vagy még azt is mondjam, hogy 12V-os áramkörbe kéne?
úgy gondoltam hogy nem direkt a plusz tápra nyomom rá a kettes lábat, hanem egy ellenálláson keresztül(mondjuk halvány gőzöm sincs hogy mekkora értékűvel?!) így se tuti a dolog? ha nem akkor kobold rajzát fogom megpróbálni az már tuti
zsogab: én mindegyik oldalra 100n-ot szoktam de mehet a 330n is. ahogy érzed! mindegyikkel működik Sir-Nyeteg: oda tuti , hogy lehet tenni mikros kondit! pufferelés céljából
nem csak írni titeket olvasni is köszi!
Szia!
Ha a trafódnak a középső oszlopának a keresztmetszete 20cm^2, akkor annak a teljesítménye kb. 400VA (kereszmetszet cm^2-ben*0.9 és ez az egész a négyzeten! Csak EI és M vasakra!) Transzformátoroknál a rézhuzalt mm^2-ként 2-3,5mm^2/A-el lehet terhelni! Ha a huzalod szigetelés nélkül 1,7mm, akkor 3,0mm^2/A áramsűrűség mellett kb. 6A-el terhelheted!
tudna valaki segíteni szerintetek ez az ERŐSÍTŐ fog működni vagy egy nagy *** az egész?
Erre most mit mondjak... -- kobold
Szia!
Mire szeretnéd használni? Ha jól látom ez egy MC előerősítő, tehát mozgótekercses hangszedőhőz előerősítő! Másra nem is lehet használni, mivel a bemeneti ellenállása nagyon kicsi, minden más jelforrást erősen beterhel!
véleményem szerint ez nem kezdő kérdés és a modik már megszólták a fogalamazási kézségedet egyszer! bár nem jogom nekem az ítélkezés itt de itt a modik nem lesznek elnézőek annyira...
amugy tényleg egy kis bemeneti R el rendelkező erősítő de nem tudom működő képes-e?! |
Bejelentkezés
Hirdetés |