Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   686 / 3998
(#) killbill válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

A kondit hidegitesnek gondoltam. Szokas a tapok fogadasanal, fuggetlenul attol, hogy a tapegysegben mennyi elko van...
A BC547 speciel NPN. BC557-re gondoltal, nem? Vagy attervezed NPN tranyora a kapcsolast?
(#) rammeradrian hozzászólása Nov 8, 2009 /

Mi az a tranzisztormező és mire jó?
(#) kadarist válasza rammeradrian hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Szia!

Egy nagy csomó tranzisztort integrálnak egy IC-tokba azért, hogy ne kelljen egyenként ráépíteni őket az áramköri lapra. Helytakarékosság a fő cél az alkalmazásuknál, de az együtt melegedésnek is sok előnye van, például differenciálerősítők kialakításánál.

Pédául: Bővebben: Link
(#) saraha hozzászólása Nov 8, 2009 /

Hali.
Aluminium szalaggal van értelme transzformátort árnyékolni ,elektromágneses zavarok ellen?
(#) kadarist válasza saraha hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Inkább a kapcsolóüzemű trafó zavarsugárzását szokták fémszalaggal (réz) rövidre zárni. Az alu is jó, csak a szalag két végének az egyesítése problémás.
(#) saraha válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Igaz.Rossz ötlet volt.
Csinálok inkább a toroidnak egy "vasfazekat" az állítólag csodákra képes.

A toroid nem túl érzékeny a külső zavarokra, nameg ő sem egy zavarós fajta. De ha kell az árnyékolás, akkor kell.

Ide most kell mert nagyon közelre került egy végfokpanelhez és bezavar neki,5 cm távolságban már semmi nem hallható belőle.Azért gondoltam az árnyékolásra.

Az más! Egy jó kis vaslemez lehet, hogy elég lesz a panel és a trafó közé.

Ja,akkor megpróbálom először azt.Remélem jó lesz.
Köszike.
Kár,hogy nem így kérdeztem
(#) neogeo2 hozzászólása Nov 8, 2009 /

sziasztok!

Kezdőként azt szeretném kérdezni, h. mi a képen látható alkatrész? Kondenzátor? Mit jelentenek a rajta található számok?
Eredetileg 2 lába volt, de az egyik kijött belőle.))

Köszönöm a segítséget.

alkatresz.jpg

(#) kendre256 válasza neogeo2 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

455 kHz-es rezonátor. (A kvarchoz hasonló, csak nem olyan pontos, oszcillátorokban használatos.)
(#) Collector hozzászólása Nov 8, 2009 /

Tudna valaki ajánlani 10 bites A/D konverter IC-t?
Egész pontosan arra lenne szükségem, hogy egy feszültségszint bináris értékeit megkapjam, helyiértékenként (tehát nem multiplex kimenetű).
(#) neogeo2 válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

köszönöm a választ!

szerinted ha bemegyek egy átlagos elektronikai alkatrészboltba, kapok ilyet?
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Nov 8, 2009 /

Üdv! Még egy kérdés:
Ha ezen a kapcsoláson a tranyók bázisai, és az emitterei közé rakok 1-2µF-es kondikat, akkor a ledek vibrálása megszűnhet?
Vagy inkább a kollektor és a föld közé rakjak be egy-egy kondit?
A válaszokat köszi!
(#) kendre256 válasza neogeo2 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Igen, valószínűleg. 455 kHz-es kerámia rezonátort kell kérni. Kb. 50 Ft lehet.
(#) neogeo2 válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

köszönöm, megpróbálom.

Egyébként biztosan igazad van, mert 1 távirányítóból való, amiben 1 saa3008 ic van. Csak most néztem az adatlapját és tulajdonképpen az ott szereplő kapcsolás van megépítve

Mégegyszer köszönöm a választ!
(#) proli007 válasza Collector hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Hello!
Szóval párhuzamos kimenetű kell. De ma már nem igazán divat, és a konverzió sebessége sem mellékes. (Amúgy a PIC-ben is ez van, és csak egy-két sor, progi, hogy ki is adja.)
üdv! proli007
(#) proli007 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Hello!
Nem kondi, hanem csúcsegyenirányító kell az IC bemenetére.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Jaj! a Linket lefelejtettem.
(#) Collector válasza proli007 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

Nekem egy potival beállított feszültségszintet kéne átkonvertálni, itt lényegtelen a konverzió sebessége.

Akkor meg sokkal jobb a PIC/AVR. :yes:

Ezeket mellőzni szeretném, meg minden kezelhetetlen smd icket is. Ha van egy cél IC rá, akkor inkább azt használnám.

Hello!
Te tudod, de most mondom, hogy megbánod. A pénztárcád is és még vezérelni is kell az IC-t, mert magától nem fog mérni. Ezeket általában procikhoz készítették.
De biztos, hogy 10 bites bináris szám kell számodra? Mert az 1024 felé bontja a poti állását, és aztán mit teszel a bináris számmal? (Nekem van ötletem, csak az is perverz műszaki megoldáshoz vezet.)
Szóval ha valamibe 3..5 IC-nél több kell, megfontolandó a controller alkalmazása.
üdv! proli007

Kelleni nem kell, de amit kigondoltam, az egy precíz nagyfelbontású és nagy átfogású késleltető áramkör, 0,1-100ms (alapban 0.1ms felbontás) késleltetési idővel. Ha ez ennyire rendkívül bonyolult elég 7 bit is, akkor 1ms lenne a felbontás. De ennél kevesebb nem lehet. + 3 bit nem tűnt túl nagy kihívásnak (főleg, hogy sebesség ide nem kell).
IC lenne néhány a körben (legalább 5-6). De nem foglalkoztam mikrovezérlőkkel, és nekem ez túl nagy feladat lenne leprogramozni.

Hello!
Hát nem akarlak lebeszélni róla, de az egész késleltetési feladatot meg leget oldani a PIC-el. A "Modulrendszerű, grafikus PIC programozás" topikban a kollégák 5 perc alatt összedobják a programot számodra.
Egy potival meg 1:1000-hez szabályozni, meg értelmetlen dolog. A poti többe lenne, mint a PIC. És a potival hogyan lenne valami "precíz nagyfelbontású és nagy átfogású késleltető" kizártnak tartom. Egy-két gombbal egy kijelzővel tényleg annyi időt állítasz be amire szükséged van... Ez tipikusan egy digitális és nem analóg feladat. Ott a kettő nem három!
De ha mindenáron valami hagyományosan akarod elkészíteni, akkor is jobb három BCD kapcsoló, számláló, komparátor. De 3db 4017 is megteszi, 3x10állású kapcsolóval.
üdv! proli007

Egy helipottal szerintem egész pontosan be lehetne állítani. De persze ez lassú egymagában. Viszont 1:100 felbontásban való szabályozást szerintem nem lehetetlen elérni 2 sima potival.
Nem mintha nem becsülném a segítséget, de ebben az esetben megpróbálok saját magamra támaszkodni, ha a sors úgy hozza, hogy kontrollereket kell programozzak, megtanulom azt is (amúgy pedig nem szeretem őket).
Viszont mostanság ilyen tanulásába biztosan nem kezdek bele, hacsak a suliban következő félévben nem kezdenek ezzel zaklatni.

A 3x 10 állású kapcsolós dolognál van 1 probléma, ki is kéne jelezni a késleltetést. Ez már problémát okozna, illetve elég kényelmetlen lenne poti helyett 3 darab recsegtetős kapcsolóval játszadozni. A legtöbb neten is található késleltetőnél is ez a baj, hogy vagy nem lineáris, vagy pedig nem jelezhető ki a késleltetési idő (pl RC tagos időzítés, 555).

Hello!
Csak kifogásokat keresel. De olvasd el amit írtál, és látni fogod, hogy minden állítás amit felhoztál a kontroller mellett érvel. Nem úszod meg..
És nézd meg a topikotamit ajánlottam, illetve a PARSIC programot, és rá jössz, igazam van. Ha a digitális technikában eligazodsz, egyből fogsz tudni programot készíteni, grafikus!!!
Potiról annyit, hogy ha meg mérsz 100kg cukrot, vagy kilónként összeadod ugyan arra a pontosságra jutsz..
üdv! proli007

Én sem azt írtam, hogy a kontroller rossz, vagy nem jó a feladatra, hanem hogy nem tudom használni, és nem is szeretem őket. Éppen eléggé meggyűlik a bajom a C tanulásával (köszönhetően az idióta 'tanítási' módszereknek).
Megnézem ezeket a dolgokat, de nekem minél hamarabb el kéne készülnöm ezzel.
(#) kiskacsa2009 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /

hogy mi kell hova??
Következő: »»   686 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem