Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ja tudna nekem valaki egy egyszererű kapcsolás NE555-el egy kb 2-3 másodperces késleltetett bekapcsolásra?
éppen csinálok egy tda1558q nyák-ot és arra gondoltam hogy a mute csak 2-3 másodperc mulva kapcsolódna egy kis relével a 12 V -ra. Egyébként ez a modszer megszünteti az induláskori koppanást? Mert erre gondoltam koppanásgátlónak. Vagy nem a trafó csinálja azt a hülye hangot induláskor? (tda2030 nál tapasztaltam) hanem az IC? mert akkor nem jó :no:
Van erre egy topik itt, ahol ezekkel az áramkörökkel részletesen foglalkoznak.
Egyébként az okokat - amiért egy erősítő bekapcsoláskor koppan - csak röviden elemezzük. Félvezetős erősítőben alapvetően kétféle táplálási módot szoktunk alkalmazni. 1. Egytelepes táplálás: Itt a - pont egyben a testpont is, míg ehhez képest van egy + akárhány Voltunk. A végtranzisztorok kimeneti pontján fél tápfeszültség van, ezért ide a hangszórót csak egy kondenzátor közbeiktatásával kapcsolhatjuk. Ez a kondenzátor - üzem közben - szintén erre a fél tápfeszültségre van töltve. Bekapcsolás előtti állapotában viszont nincs feszültség sehol, tehát ez a kondenzátor is teljesen kisütött állapotban van. A bekapcsolás pillanatában, mikor a feszültségek beállnak, a kondenzátor a hangszórón keresztül feltöltődik, ez adja a puffanó hangot. (Tehát, semmit nem érsz el vele, ha a tápfeszültséget később kapcsolod be) 2: Kéttelepes táplálás: Itt tulajdonképpen két sorbakapcsolt tápfeszültség forrás van, aminek a közös pontja a testpont. Ehhez képest tehát van egy +, és egy - , egyforma nagyságú feszültség. Ha a kimeneti pontot fél tápfeszültségre állítják be (oda állítják!), akkor a testponthoz képest ott egyenfeszültség nem tapasztalható. Ezért a - korábban említett - csatolókondenzátor elmaradhat. Azonban az erősítőeszközök még a válogatás ellenére sem tökéletesen egyformák, ezért bekapcsoláskor "végigszalad" ez erősítőn egy kis asszimmetria, amit az erősítő rövid időn belül kikompenzál. De ez már hallható jelenséget idéz elő a hangszóróban. Ezért szokták a bekapcsolás után még pár másodpercre a hangszórókat leválasztani az erősítő kimenetéről (helyesebben addig nem kapcsolják rá). Mj: Az csatolókondis (1) megoldásnál gondoskodni kell arról, hogy a kondenzátor feltöltődésének legyen áramútja. Ehhez felesleges 555-öt alkalmazni, ezt 1 tranzisztorral is meg lehet csinálni.
Így már érthető az igényed. Egy tranzisztor kell még ehhez, mert az földelt emitteres kapcsolásban fázist fordít (invertál).
Szia
Mélygarázs forgalomirányító lámpáról van szó, tehát nincs napsütés, tegnapi próbán 25W izzó 180V : tökéletesen látszik. Idézet: „lehet hogy az alul fűtés még csökkenti az élettartamot” Úgy tudom, a halogén izzóknál van ilyen gond, mert a halogén elemek révén a wolfram cirkulációja megbomlik, így nem kerül vissza az izzószálra. De hagyományos izzónál nem tudom elképzelni. Üdv
Szia!
A hagyományos izzólámpáknál a feszültség eltérés 7. hatványával arányosan változik az élettartam. 10% túlfeszültségnél 70%-kal rövidebb, a névlegesnél 10%-kal kisebb feszültségnél 70%-kal hosszabb élettartamra lehet számítani. A magyar gyártmányú karácsonyfa füzért (16 db 14V-os izzó - összesen 224V nélveges feszültség) megtoldottam még négy izzóval (20 db 14V-os izzó - összesen 280V nélveges feszültség). A 16 dabarosban (még a 220V-os hálózati feszültség mellett) átlag hetente 1-2 darabot kellett cserélni, a 20 darabosban 5 éve nem cseréltem egyet sem... Szia
Szia
Köszi a megerősítést! üdv
És még egy megerősítést is kapsz:
Szabadtéri villamos elosztó szerelvényekben régen izzólámpákkal végezték a páramentesítést. Az élettartamuk meghosszabbítása érdekében ezek ún. fűtőtrafókról mentek, ami nem volt más, mint egy kb 15kVA teljesítményű, 3x220/3x185V áttételű autótrafó. Ezekről volt megtáplálva az izzók vezetékrendszere, évente 15-20 db-ot cseréltünk. Ahol ilyen nem volt, nem biztos, hogy 2 dobozzal (200db) végig tudtuk vinni az évet.
Köszi szépen, bonyolultabb a koppanásgátló dolog mint gondoltam... végig gondolom hogy biztos akarom e ehhez a kis erősítőhöz.
Este megnézem hogy is kel azt a fázis fordítós megoldást megvalósítani! Köszi hogy foglalkoztál a problémámmal!
Szia
Köszi, de a trafó adott volt, csak nem volt bekötve normálisan. Remélhetőleg ezáltal megoldódott a probléma. üdv és köszi a segítségeket.
Ez még nem néztem, csak másik 10 oldalt, de itt csak 20.000Ft felett lehet csak rendelni...
Sziasztok szeretném meg tudni hogy a siemens erősítők milyen minőségűek,milyen végfok ic-ket használnak bennük.
A faterom akar venni nekem egy 250wattos siemens erősítőt a típust még nem tudom csak tapogatózom, most jelenleg egy NIKKO erősítőm van 130wattos áramfelvétellel és benne egy 2x25 wattos STK463-mal
Sziasztok!
Az oszcilloszkópnak van külön jelölése mint a feszültség illetve az áramgenerátornak? Ha igen akkor mi a jele?
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy a tolópotikat mivel lehet kezelni, hogy jobb legyen a futása? Az a gond, hogy vettem egy szintetizátort, és a rajta lévő potik sajnos nagyon nehezen járnak. Valami kivitelezési gond lehet, mert ha picit megfeszítem, akkor jobb, de még úgy is érződik, hogy nagyon száraz a pályája. Tud valaki segíteni? Köszi, Szabó
Szia!
WD40-el fújd be óvatosan a pályát.
A vazelin az víz alapú nem? Nem károsítja? A wd40et meg valaki ajanlja, valaki meg óvva int tőle. Akkor most mi az igazság? Esetleg műszerolaj nem jó? Varrógépbe való..
Hello, egyszerű kérdés: mi dönti azt el, hogy mekkora és milyen erősítőt építsek egy hangszóróhoz ?
Ok, de nem fog áthúzást, vagy fesz. gondokat okozni? Ez teljesen elterjedt dolog? Mármint a vazelin.
Sziasztok!
Ebbe a kapcsolásba: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/elektronikai_alapkapcsol...z.html közös katódos led két szinü ilyen ledet szeretnék használni csak nekem nem müködik normálisan előre is köszi a választ
hello
lenne egy számítógépes kérdésem van egy számítógépem és egy másik gépből át szeretném tenni a vinyót hogy kettő legyen az elsőbe. bekötöttem csak az a gond hogy a gép nem bootol be ha jól tudom a biosba kell valamit állítani (beállítóttam a bootnál az elsőre hdd1-et a másodikra hdd2-t és a harmadikra cd-rom-ot) tudna valaki segíteni??
Hmmm. Ez nem informatikai fórum, hanem elektronikai!
Hello!
ezt a tapskapcsolót akarom megcsinálni és azt szeretném megkérdezni először is,hogy működik-e,lehet.e rajta egyszerűsíteni,és hogy jók-e hozzá smd ellenállások?köszi előre is!
Nem. A billentyűzetedet meg dobd ki mert látom, hogy rossz rajta a shift gombok és az összes írásjel is.
Aha, persze. Mint a tehén. Mert a fejőgép is árammal működik, mi?! Na neeee....
Köszi,azt hittem ,hogy az smd-k melegednének és addig nem csinálok meg semmit amíg nem tudom biztosan(nyákon készítem).
szia
az a kérdés hogy a közös katódos ledet hogy tudnám be épiteni abba a kapcsolásba? bocsi hogy nem tetem fel érthetően.
Szisztok.Mi a különbség ha egy ellenállásnál az egyikhez 0,6W a másikhoz pedig 0,4W van írva?Mi alapján kell kiválasztani őket?Illetva a fém és szénréteg ellenállás közül melyiket célszerü használni?Köszi
|
Bejelentkezés
Hirdetés |