Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
El kellett volna olvasnod mit írtam. Elmondjam hagsúlyozva? Oké.
-átlagember hallotta már, hogy (például) a LED-szalagja nem bírja a 12V-nál nagyobb feszültséget. Azt is hallotta már, hogy az autója csak névleg 12V-os, valójában üzem közben 14,4V-ot produkál. Ezért örülne egy ilyennek, hiszen rá van írva, hogy 12V a kimenet. De (mint kiderül) nem az. Nem is értem, hogy miért nem értelmezed a szöveget. (Mindenesetre érdemesebb ezen vitázni itt, mint paradicsomon meg fokhagymán, majonézen ) A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2022
Mert nem az a gond amit állitasz.
A LED szalag ( ha 12 V-s is ) nagyon gyakran áramgeneratoros tápot igényel. A 12 V ott is irányado. A cigarettadugo meg nem az, soha nem volt arra tervezve és sehol nincs ráirva. Amugy az eltérés elvben 20%, ami nem annyira kritikus semilyen berendezésre, ami 12V-ra van tervezve, igy a LED szalagnak is ki kell birnia, hiszen ott az áram és nem a feszültség mérvado. ( Aki ezt nem érti annak nem kellene ilyesmivel foglakoznia.) Nézz meg egy sereg régebbi trafos tápot ( föleg amik gyerekjátékhoz lettek gyártva meg csengötrafot stb.), ott terhelés nélkül nem ritkán 16-17V-t lehet mérni, és csak a névleges terhelésnél ( mondjuk 1A) adják le azt a feszültséget ami fel van tüntetve a szerkezeten ( és a szabvány is igy hangzik). Vagy itt is sokszor volt tárgyalva a kinai 30 V-s táp. Amit az emberek ( és azok többnyire valamit konyitanak az elektronikához) - 24 ~ V-s trafora kötötték, holott a leirás 22V-t ir. Az elsö bekapcsoláskor elmegy benne minden IC, mert azok csak max 36 V-t birnak ki. S hol van még a hálozat stabilitása? A gépeinkre is 220 V van irva (2009 ota 230V +/-10%), azaz a 220 V-s TVnek, rádionak, mixernek, vasalonak stb is ki kell birnia 253 Voltot. A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2022
Idézet: Ez mióta van így? A LED szalagok nagy többsége kötött helyeken vághatóak, a LED-ekhez előtét ellenállások tartoznak. Bizonytalan méretű méretű LED szalaghoz milyen áramgenerátoros tápegységet készítesz? Rájuk vagyon írva, hogy 12 V kell nekik. Az más kérdés, hogy kibírják-e a nagyobb feszültséget, illetve ha igen, mennyi ideig. Van olyan, amelyik a tartós 12 V-ot sem bírja, mert alul vannak méretezve az ellenállások.„A LED szalag ( ha 12 V-s is ) nagyon gyakran áramgeneratoros tápot igényel.” szs szerkezetére megtévesztő módon ez van: "Cigarette lighter power supply". Ebből jogosan lehet arra következteti, hogy valamilyen stabilizáló van benne.
Nézd meg, hogy vannak bekötve, ahol vághatod ott mindig van legalább 1 ellenállás, ami biztositja az adott szakaszra a LEDek áramát.
Ugyan miböl következtettsz arra, hogy a power supply stabilizátort jelent? Az adott esetben a stabilizátor nem js igen müködne, ahhoz DC/DC átalakito kellene. ( az meg egészen biztosan rá lenne irva, mert dupla áron árulnák. A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2022
Jó, értem, és egyet is értek nagy részével (amivel nem, arról lentebb). És (úgy látom) mégis érted, mire akartam kilyukadni.
Még egy apróság, hogy miért is hangsúlyoztam a LED-szalagot: az én teherautómba ragasztottak fel (házilag persze, nem a gyártó, nem a kereskedő bűne)a dobozba belső világítás gyanánt. Nem bírta. Ezek a szalagok olyanok: van szakaszonként 3 LED, és előttük egy darab ellenállás (francse tudja már, mekkora is). Semmi áramgenerátor, feltételezik, hogy érti a felhasználó, 12V stabil táp kell. Pedig csak egy 12V-os LDO kellett volna elé, és bírná. (Azért LDO, hogy álló motornál is hasonló fényerő legyen, mint járó motornál). Az a vicc, hogy én bár megcsináltam azzal, de szerinted feltettem? Azt sem tudom, hová ástam el. Kipróbáltam, több órán át teszteltem a nejem Marutiján, aztán eltettem, hogy majd A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2022
A LED szalag nem igényel áramgenerátoros tápegységet, te azt írtad, igényel. A nagy többség 12 V-os, feszültséggenerátoros tápegységhez van méretezve.
power supply = tápegység Legyen az DC/Dc konverter, áram- vagy feszültséggenerátoros. Idézet: „dupla áron árulnák.” Ez a dolog értelmezhetetlen (nem a te hibádból ám) Amikor telefontöltőt kívántam venni a kocsiba (USB-kábel nélkül), 3000 pénzért kínálták meg. Megkérdeztem: -az egyben-töltőt (ami kábellel van egybeöntve) mennyiért adod? -Az is 3 pénz. -Akkor érted, ugye, miért nem veszek nálad egy dugót ugyanannyiért? Végül vettem 1600-ért. Tehát ily kis összegeknél nem célszerű az árból következtetni a tartalomra.
Az az ellenállás csinálja az áramgenerátort. És ugye annak is van toleranciája. Sehol nem irják a LED szalagra, hogy stabilizált táp kell hozzá, habár manapság automatikusan kapcsitáppal jönnek, amik eleve stabilizáltak.
Ilyenkor ez valoban okozhat gondot, ha annyira csucsra akarják járatni a LED-ket, meg hát azok sem egyformák, van ami jobban tűri a tuláramot van ami nem. ( nézd meg a korábbi LEDs lámpákat az izzok helyett. Sokban 100 LED is van és elöfordul, hogy egy kettö meghal, pedig valamennyin ugyanaz az áram folyik. És azt is kibirja, ha kiégett LED-ket rövidre zárod, hogy a többi világitson. Pár éve (javitottam 2 ilyen égöt), heccböl becsavartam a mühelybe az egyiket, mert a bura összetört . Azota is világit ( 2 LED rossz benne). Ami viszont az autoban veszélyes lehet azok a mindenfele impulzusok, sok LED negativ feszültség türése csapnivalo ( 1-2 V is elöfordult már ) ami könnyen elöfordulhat, ha bekapcsolsz valamilyen motort a fedélzeten. Leggyakrabban a ventillátorokkal szokott ilyen gond lenni. Az ilyen szalagokat alapbol aluminum vagy egyébb fémfelütre kell ragasztani ( az sincs ráirva), mert a folia hövezetése nem elég a LEDek és az ellenállás hütésére. ( nézd meg a videofalak milyen komoly hütöbordákra vannak szerelve.) A teherauto fedélzeti feszültsége nem 24 V?
Van olyan meg van olyan is ami nem. (Ezt nem tudjuk, nem is tárgyaltuk).
Ahol a tápegység bonthatatlanul a szalaghoz van kötve ( sokszinű szalagok) ott általában az áramgenerátor is a dobozban van és többnyire nincsenek ellenállások a szalagon A butorokban használt tápok többsége ilyen. Nem tudom miért ( van a mühelyben egy sereg, érdekes modon terhelés nélkül nincs a kimeneten semmi feszültség). Igen a power supply az tápegység, de nem stabilizált, nem kapcsi, hanem csak táp, helyesebben áramforrás. Ne olvass semmit bele, ami nincs benne. A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2022
Idézet: „Nézd meg, hogy vannak bekötve, ahol vághatod ott mindig van legalább 1 ellenállás, ami biztositja az adott szakaszra a LEDek áramát.” Tehát feszültség kell neki és nem áram És a bútorokban használt szalagok is mind rendre 12V-osak, vágható kivitelűek. És naná, hogy a több LED-es égőkben áramgenerátor van, mi más is lenne, de az nem 12V-os!
Egyrészt:
-alumínium doboz alumínium belső felületére ragasztották. 4,2×2,1 méter. Elegendő hűtés 1m LED-szalagnak Másrészt: -egy akkus, névleg 12V-os teherautóról beszélek. De szerintem az, aki felragasztotta, bekötte, az sem tévesztrné össze a 12V-ot a 24-el A mindenféle impulzusok: igaz lehet, de (mint írtam) Marutin teszteltem. Az sem biztos, hogy impulzusmentes, de van ám egy akku mindben. Az sokat segít ezen. Biztosan nem 100%-ban, de elég jól. De megígérem: előkeresem, levágok 1 m-t, felragasztom és bekötöm a ponyvásba. Az lesz az igazi teszt. (Vagy inkább mind a 2 métert? Nem tudom, a rövidebb jobbnak tűnt most. Pláne, hogy itt csak ponyvatartó vas van, nincs aludoboz) A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2022
Meg azt sem irtad hol milyen LEDszalag, a kinai piacrol vagy a svéd butoráruházbol, származik. Hatalmas különbségek vannak közöttük. A házon van egy 14 m hosszú szalag karácsonyi világitásnak ( fixen fel van ragaszta egy vas konstrukcio elemre) azaz évente kb 1-2 honapig világit napi kb 6-7 orát. A mai napig hibátlanul müködik. Késöbb vettünk a kis fára is LED hálot az 2 telet birt ki - a LED ek mentek tönkre.
Van egy 20 éves akkor méregdrága LED füzérem (40 LED) szintén világit minden LED, csak olyan halvány a maiakhoz viszonyitva, hogy szégyelem már használni. Az még trafos táppal jött. Az egyik helységbe COBos LED szalagot ragasztottam, az is hibátlan. Igaz nem használjuk tul sokat, viszont gyakran van kapcsolva.
De, megírtam (többször) milyen konstrukciójú LED-szalagról van szó. Sőt, többen is értették, leírták.
És nem számolt be róla a Ducato előző tulajdonosa, honnan vette a szalagot. De ugyanolyan kialakítású szalagom van. A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2022
Akkor mégiscsak olvasd el, mit írtam fentebb, több hozzászólásom is van.
Én úgy látom, jobban járok, ha Simon Templar-t nézem. Pá.
Sorbakötsz három vagy négy kellő áramú diódát a ledszalag elé. Álló motornál lesz kevesebb feszültség, lehet elég fény lesz így is.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2022
Mikor van otthon egy CNC-d, és rengeteg időd, akkor van az úgy hogy elgurul a pirula.
Azt a hétszegmensesét!
Nem semmi a ficko, nagyon szep munkat vegzett.
Csak hogy jobban érthető legyen a működése, itt egy másik videó
7 szegmenses kijelző másképp
De nem erről volt szó
A LED-szalag csak (hogy úgy mondjam) illusztrálása volt az egészen más mondanivalónak.
Nem annyira elektronika, de kicsit elgondolkodtatott. Ez hogyan tud működni?
Nyilván trükközés nélkül sehogy. EZ még jobb, ebben van elektro is.
Csak kell hozzá egy búvárszivattyú is, ami nem látszik, de arra jó hogy 2 millió feletti nézettséget generáljon ezzel a hoax-szal.
Múltkor értekeztünk a lyukszalagokról, de ez sem kutya LEGO projekt.
Amíg mozgatja cső irányban oda-vissza a lábszelepnek köszönhetően működik, tovább nem.
Kár volt az eredeti gumit leszedni róla...
Nade kellett a vakításhoz.
Én is ezt gyanítottam. A fickónak azonban volt még pár videója. Ahol feltűnt, hogy a kilépő cső vastagabb. Plusz az a szifon a tetején... Volt egy sokkal egyszerűbb kannás konstrukció, azt megcsinálom, mert van hozzá minden (már csak a kíváncsiság miatt is)...
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2022
Az egyenes csöveket nem mutatja meg úgy, hogy át lehessen látni rajtuk. (Ha megmutatná, később akkor is ki tudja cserélni preparál csövekre...)
Valamelyik csőben van egy akku + szivattyú...
Tetszik a szerszám kezelése, amivel dolgozott, ahány annyi fele dobja jó nagy ívben.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |