Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia!
Ismerem, itt a cikk irója inkább elvi dolgokról beszél, minstem arról, hogy melyik ellenállás értékét hogyan kell kiszámigálni... És engem ikább ez érdekelne.
Üdv!Anyit leszeretnék irni róla, hogy honnan tudom is hogy hamis: Mind a két fajta fetnek kifejezetten vékony tokja van. Az egyik fajta fetnek, még az oldalt levő kerek bevágások nincsennek. Meg az eredeti irfp-ken van a kis dioda jel, na ez nállam egyik feten sem találhato.
Elnézést az offért.
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni vagyis inkább tanácsot egy TDA7265-ös erősítővel kapcsolatban. Most álltam neki és kicsit furcsálltam egy kondenzátor bekötését a rajzon, mert ha jól nézem a kondi pozitív fele van a földre csatolva (bekereteztem). Valaki megtudná mondani hogy ez a rajz így jó vagy a kondi fordítva kellene?
Szia.
Köszönöm a választ közben én is rájöttem hogy a negatív tápfesz miatt van fordítva.
Üdv! Van egy profi sound stereo graphic equalizer booster-em jrc2904d az előerősíti ic-je, és nem nagyon szereti ha 0decibel közt van a bemenő jel. Sajnos az erősítő része már nem működik, és a kijelzője se. Meg lehetne valahogy oldani, hogy 0decibel fölötti jelnél ne torzítson?
Először is pontos modelszám kéne, aztán megkeressük az adatlapját.
Szia! A hangszóró helyére tégy egy ellenállást, és innen csatold azt egy kondenzátorral. A hangszóró tekercsén nem szokás tartósan egyenáramot folyatni.
Ilyen feladatra akkora kínálat van integrált áramkörből, a diszkrét elemekből való építés inkább csak tanulmányozás céljából kifizetődő.
Szia!
Csak tanulás céljából pepecselek ezekkel az áramkörökkel. A hangszoró csak az egyszerűség miatt lett munkaellenállás. Kaptam valami jó kis irodalmat a kollektorkapcsolásokról, most olvasgatom.
Ha már szóba került a tanulás. Ez az áramkör az "állatorvosi ló" tipikus esete. Azon túl, hogy mint reloop mondja hangszórón nem küldünk át semmilyen egyenáramot, mert az csak a hangszóró tekercsét fűti, a kapcsolás is problémás. A végfokozat ugyan emitterkövető, ilyenformán stabil, de a darlington nem. A darlington az földelt emitteres kapcsolás, ami helyi egyenáramú visszacsatolás nélkül instabil. Egy tranzisztor erősítése (bétája) sajnos erősen hőfokfüggő, ráadásul a hőmérséklet növekedésével növekszik, így azonos bázisáram mellett (amit a táp, és a bázis közé kötött ellenállás állít be) a kollektor áram növekszik. Ez egyenáramú szempontból pozitív visszacsatolás, és ha ezt nem korlátozza semmi, (emitter ellenállás) akkor bizony minden határon túl nőhet, ami a hőmegfutás jelensége. Ráadásul a darlington bétája igen magas, így a veszély fokozottabban fennáll.
Sziasztok látott már valaki ehhez hasonlót?Mi lehet ez?
HIGH CURRENT SHIM POWER AMPLIFIERS Z1P2447 Ez van rá írva mind két panelra.Köszi
16db BD246-245c páros van rajta.és 8dbM8718 ic
A fotókból nekem úgy tűnik hogy egy HF végfok van a kezedben. Mivel áramkörileg minden adott hozzá megfelelő rajz birtokában lehet belőle építeni egy jó kis erősítőt..
Az a baj hogy a világon nem találtam semmit róla, elsőre valami gép vezérlésnek néztem,de lehet hogy az is, nem tudom.
Akár az is lehetne de véleményem szerint akkor nem így nézne ki, bár lehet hogy tévedek, ezt majd az okosabbak később meg mondják. Az viszont biztos hogy a tranyók párosából illetve a sárga teljesítmény ellenálásokból + OPA ból egy teljesítmény végfokot mindenképp lehet építeni. Üdv.
Azért vettem meg végül is alkatrésznek,föleg ha kiderül mi ez csak utána bontom.Nem volt drága darab csak a borda többet ér mint amennyiért vettem
Üdv! Sajnos nincs rajta modellszám. Teszek fel képet hátha valaki felismeri.
Sziasztok!!!
Van egy erősítőm, Saba integrated amplifier CI-300 a típusa, azt szeretném megtudni, hogy ebbe milyen fajta végfok van ? megpróbáltam leolvasni a típusát és erre jutottam: sk vagy stk (c1986 ez tisztán leolvasható) és D vagy 0, B vagy 8, Y én erre tippelek: stk C1986 DBY. Szerintetek ? vagy akinek van/volt ilyen erősítője meg tudná mondani pontosan a végfok típusát ?
Sziasztok! Van egy FISHER CA-67 típusú erősítőm, aminek a bal oldala nem szól, ha felhangosítom, halkan recseg. Nincs ötletetek, merre keressem a hibát? Itt a manual: service manual Ha kell kép, készítek.
Ui.: előre is köszi
WD40?
Egy darabig működött is a dolog, kicsit pihent az eszköz, most újra elkezdett recsegni. ~30 éves Luxman L2.
WD40?
Isten ments ettöl. Az olaj (meg ki tudja micsoda), semmi keresnivaloja a potikban.
Miben vannak ALPS potik? Ha keveröpultban, akkor inkább az elkokat cseréld ki.
Szerintem valami nagyobb áramú léptető motor meghajtó
De próbáld meg visszarajzolni az egyik blokkot
Mint az előttem szóló is írta a WD40 jó másra. Ide kontaktus tisztító spray kell.
A spray potihoz lehet kenős változat (könnyeben siklik), és maradék nélküli változat is. Pl:ilyen.
Áhh, értem, akkor lehet, hogy nem tett neki jót a WD40!
Tiszta alkoholba, ha bemártom és párszor elforgatom, akkor lehet rá esély, hogy feloldódik a szennyeződés? Utána befújnám kontaktspray-vel Egyébként Luxman L2 erősítőben vannak. Bővebben: Link Köszönöm a választ! speed008 - A maradék nélküli jobban tetszik, be is szerzek majd egy ilyet, köszi neked is!
Kicsit legyél gyanakvó ezekkel a varázs-szerekkel. A potinál két egymásnak ellentmondó funkciót kellene egyszerre megoldani, ami elég macerás.
1. A tengelyt azt kenni kell, méghozzá lehetőleg zsírozni, mert az olaj kifolyik. viszont csak úgy lehet korrektül megkenni, ha szét tudod szedni. 2. A csuszka tisztítása pedig éppen valamilyen zsíroldó hatású anyaggal célszerű. Viszont érdekes felvetés, miként tud egy teljesen zárt 5000Ft-os potméterbe bejutni bármilyen szennyeződés. Sőt, az ALPS kifejezetten hangsúlyozza, hogy a termékei azért drágák, mert "örök életre" tervezték őket, ami egyaránt igaz a mechanikai állékonyságra és az elektromos paraméterek állandóságára. Éppen ezért, azt feltételezem, külső körülmények károsították a potméteredet, mint mondjuk túlterhelés, vagy beázás stb. Ha az előző igaz, és beégett az ellenállás réteg, akkor nincs mit tenni vele, viszont minden más esetben, Én kimondottan azt javaslom -ellentmondva a többiek tanácsának-, hogy jó alaposan kend meg az egészet. Pl. ha megoldható, akkor merítsd az egészet olajba, amiben néhányszor forgasd meg. Vélhetően ennek egy része be fog jutni a tengelykenéshez és a csúszka felületére is. Ez utóbbin lehet vitatkozni, de a REMIX is konkrétan zsírozta a csúszkát. Egy biztos, a kenőanyag ottléte kisebb kényelmetlenséget jósol, mintha petróleum vagy alkoholtartalmú vegyszerekkel zsírtalanítasz.
2-3 dolog szokott elöfordulni a potikkal - (az olcso nyitott vackokról és a leégésröl most ne beszéljünk).
1. Lekopik az ellenállásréteg felülete, és az már nem tükörsima. Ezen nem segit a szenteltviz sem. 2. A másik meg az, ha a központi gyürü (a csuszka kivezetése) sérül, lekopik róla a felületi nemesfém/nikkel stb., és marad a vaslemez. Sajnos ez néha a környezet hatására is történhet. Már elöfordult hogy a levegö nedvességtartalma és egyébb hatások miatt - pl. ott töltötték az akkukat, a felületi réteg egyszerüen eloxidálódott és eltünt. Ezen sem lehet segiteni, ez már recsegni fog. 3. A 3. eset amikor a csuszka sérül meg a kiviteltöl függöen, ezen sem lehet segiteni. Az esetek többségében föleg a jobb minöségü potiknál (nekem a keveröpulktban több száz ALPS volt) a hiba nem a potiban van, hanem az áramkörben, ahova be van kötve és a leválasztó elkok elkezdenek egyenáramot engedni a potira - elég a uA-es tartományban - és a poti már nem váltoáramot szabályoz, hanem DC-t is, ami mindig sercegéssel jár. Ilyenkor cserélni kell a kondikat.
Szia!
Szét lehet úgy szedni, hogy össze is tudjam rakni? Szedtem már szét olcsóbb potit, de mikor a két fület finoman kihajtottam (Ami magát a felépítményt tartja.), le is törtek, aztán már nem volt mit visszahajlítani összerakásnál. Teljesen azért ezek sem zártak, legalább 2 kis nyílás van rajtuk, nem tudom előzőleg hol volt tárolva, de ott is beszállhatott a por. Akkor azt javaslod mártsam olajba? Olajból milyet használjak? Azért még egyszer megjegyzem, hogy egy több, mint 30 éves erősítőről van szó. (Vagyis 30 év alatt sok minden történhetett vele.) Köszönöm szépen, hogy reagáltál! |
Bejelentkezés
Hirdetés |