Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1669 / 2520
(#) Primary válasza reloop hozzászólására (») Feb 24, 2015 /

Miért? Ott az 1N4004 és az elkó is. A kapcsoló másik két áramkörén pedig jel megy, közvetlen a hátlapi bemenetekről.
(#) reloop válasza Primary hozzászólására (») Feb 24, 2015 /

Az S2 tekercsen AC feszültség van, ami úgy megy át a 220µF-n mint meleg kés a vajon.
Tégy AC voltmérőt az erősítő test és 220µF pozitív közé!
(#) sanyikiraly válasza lele hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Üdv!

Megmérnéd nekem, hogy mekkora tápról megy a végfok? A Stage Line STA-700-nak ugyan ez a belseje, csak egy kicsivel nagyobb a trafója.

Szerintem ez így van megtervezve, ahányat hallottam mind ilyen hangos volt. Nálam a zúgást egy 7818 feszültség stabilizátor, csökkentette elfogadható szintre, igaz nálam csak 8 ohmon megy.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
(#) djloui válasza lele hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Szia. ha már hobbista vagy miért nem egészíted ki egy hőfok vezérelt ventilátorral ami bizonyos hőfok esetén bekapcsol így megoldott lenne a zaj probléma, erősebb igénybevétel esetében pedig úgysem hallod.
(#) ares9281 hozzászólása Feb 25, 2015 /

Sziasztok kaptam az interneten egy erosito kapcsolást melyet meg szeretnék építeni, kérdésem az lenne hogy a P1 pocit hogyan kell beállítani hogy jól működjön a rendszer?

erősítő

Előre is köszönöm!
(#) aramis hozzászólása Feb 25, 2015 /

Sziasztok!Tudna valaki segíteni ? a rajzon látható 2n3055 erősítőt megépítettem de a 100 ohm ellenállás amelyik a 4700uf kondival csatlakozik füstölög táp bekapcsoláskor. Mi lehet az oka?
(#) reloop válasza ares9281 hozzászólására (») Feb 25, 2015 / 1

Szia! A potit először állítsd a legnagyobb ellenállást adó pozícióba. Mérd a tápági áramfelvételt. A bemenetet a mérés idejére zárd testre és ne csatlakoztass rá hangszórót.
A poti ellenállásának csökkentésével egy ponton megjelenik a nyugalmi áram, ezt kell beállítanod.
A rajzon jelölt 75mA-től kevesebbel is be szokta érni, 50mA-t ajánlok, az is elég szépen fűti majd a bordát.
(#) reloop válasza aramis hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Szia! Rossz a 2N3055, vagy nem érintkezik, esetleg rosszul kötötted be.
Szerk.: a témájában helyénvalóbb lett volna a kérdés.
(#) ares9281 válasza reloop hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Köszi szépen a választ, emlékszem a drakulánál is így kellett beállítani a potit csak nem voltam benne biztos hogy ez is nyugalmi áramot lő be. Köszi mégegyszer!
(#) levente507 hozzászólása Feb 25, 2015 /

Sziasztok, főleg Reloop, akivel már egy ideje értekezek a témában. Telefunken TDA-sítás.
Tegnap találtam az eredeti végfok NYÁK-on egy föld-hajszál-szakadást (T401,C405 föld lába) amitől néha-néha zúgott az erősítő azon fele is, amely teljesen szeparálva volt a táptól. Ez most teljesen megszűnt.
Most így viszont elkezdett bennem bujkálni a kisördög, lehet hogy csak a meghajtó IC ment ki. Abban szeretnék segítséget kérni, hogyan tudnám ezt ellenőrizni.
Első körben ha a tápokra kötök 100W-os izzókat és rákötöm a "rossz" felét IC nélkül, az mutat valamit?
Második körben átraknám a jó felének IC-jét és hátha megszólal ez a fele is.
Ugyanakkor nagyon nem szeretném az IC-t tönkretenni.
(#) reloop válasza levente507 hozzászólására (») Feb 25, 2015 / 1

Szia! Nem teszem ide, meg tudod találni az LM391 belső felépítését. A meghajtó fokozat nem rendelkezik áramkorlátozóval, végtranzisztor hibára beindul az önmegsemmisítés
Egy ilyen kapcsolásban feltétlen szerepelni kell a mellékelt ábrába pirossal berajzolt 100 ohm ellenállásoknak, melyek korlátot szabnak a driver kimenőáramának.
Az eredeti végfok inkább várja meg a restaurátorát, a TDA7293 beépítése több sikerrel kecsegtet.
Szerk.: most látom a HEStore-ban van két darab ±40V-os jó áron, arra érdemes lecsapni.
(#) kameleon2 válasza aramis hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Bár ezt a rajzot nem ismerem, de mérnék egyet azon az ellenálláson, mert lehet, hogy kicsi a teljesítménye. Ha a hangszóró nincs rajta, végképp nem illene ilyet csinálnia, hacsak nem rossz a meghajtó BD139 is.
(#) reloop válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 25, 2015 / 1

Szia! Így mindjárt látható a probléma Bővebben: Link.
(#) kameleon2 válasza reloop hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Nem túl szerencsés megoldás. Elég egy kontakthiba az összeszerelésnél...
(#) soos csaba hozzászólása Feb 25, 2015 1 /

Sziasztok! Van nálam egy DENON AVR-1803-as erősítő. A problémája az volna hogy amikor tekerem fel le a hangerő szabályozóját akkor a hangszórókba csúnyán hallatszik egy pattogó hang, egyedül csak a Surround Back kimeneten működik rendesen a hangerő szabályozás, és ott nem hallatszik ez a pattogó hang. Sajnos ide a rajzot nem tudom fel tenni mert túl nagy, de aki tudna segíteni annak el tudom küldeni a rajzot. A feszültségek meg vannak tokéletesen mindenhol az erősítőben, ám igaz először a tápegységben el volt halálozva az egyik 7915-os stabilizátor IC, de a kicserélése után tokéletesen működöt minden. A processzor körül található egy TC9482 (IC204) feltételezem hogy ez az IC miatt van ez a pattogó hang, de ez csak feltételezés, le forrasztottam a panelról és meg szűnt a pattogó hang, igaz a hang is el távozott a hangszórókból. Amit még el felejtettem le írni hogy az összes kimeneten a hang csúnyán torzít!, kivéve a Surround Back kimenetet. A végfokokat külön külön le teszteltem hogy nem e azok mentek tönkre de azok külön külön tokéletesen szépen szolnak!.
(#) mindenes válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Szia. Kövesd végig a jel útját IC204 töl a végfokig, ha vannak közben tranzisztoros fokozatok , azokat ellenőrizd.Gyanúsak lehet(nek) a némító áramkör(ök) is.
(#) soos csaba válasza mindenes hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Szia! köszönöm, meg próbálom még akkor a némító áramköröket is végig nézni, egy pár tranzisztorral van meg oldva. Ami még le maradt, ha teljesen minimumra le tekerem a hangerő szabályozót a zene elhalkul az összes kimeneten, csak a hangerőt nem akarja emelni, hanem csak egy szinten tartsa a hangerőt, kb úgy 40 százalékon. Ne talán ha mégis ennek a TC 9482-es IC-nek lenne a baja akkor honnan t lehet ezt a típust be szerezni (smd) típusban. Nézegetem az interneten de sehol se találok csak külföldön.
(#) Tiggey válasza lele hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Csináld meg vezéreltre. Pl csak 50 fok fölött induljon a venti. Ott már úgyis van akkora hangerő, hogy nemhallod a ventilátort.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Feb 25, 2015 /

Szeretnék segítséget kérni ! Egy kapcsolási rajzot keresek Serwood AI-1110. Ha valaki eltudná Emai-lben küldeni azt nagyon szépen megköszönném! Kaptam egy ilyen erősítőt de totál kuka kellene valami ki indulási pont.
(#) reloop válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Szia! Nézem a neten a belsejéről készült képeket, nincs túlbonyolítva. Kezd a középen lévő két biztosítékkal, azután mérd meg végtranyók kollektorán a végfok tápfeszültségét.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Feb 25, 2015 /

Köszönöm a segítséget ! De van a panelon egy két elégett ellenállás, meg dióda. Valószínű ez valami táp fesz rész de majd agyalok rajta.
(#) zimi1991 hozzászólása Feb 26, 2015 /

Üdv mindenki!
Az alábbi linken szereplő kapcsi rajzról szeretnélek titeket kérdezni!
A rajz közzétevője 90W os ként írja!
Szereintetek ez lehetséges +-30 voltról?
90 watt darlington
(#) ares9281 hozzászólása Feb 26, 2015 /

Sziasztok, szeretnék építeni egy egyszerű mélynyomó erősítőt, tda2040-essel, és a rendelkezésemre áll egy 21.3VAC -os egyszerű 4 drótos trafó, ha jol számolok akkor híd és szűrés után kb 30Voltot kellene adjon. Ha megépítem az adatlapban található single supply kapcsolást akkor el fog füstölni az ic vagy jó ez a feszültség neki? Köszönöm.

Ha esetleg van még ötletetek hogy mivel tehetném szebbé a kimenetet akkor szivesen fogadom a tanácsokat (gondolok búgásra, recsegésre, meg ilyenek)
(#) atiber válasza ares9281 hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Szerintem nem...TDA2040V
Anno' én ilyennel váltottam ki egy RFT mini HIFI erősítőben a MDA2020-as gyári végfokozatot és ott +-17V körüli volt a táp, ha jól emlékezem.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
(#) ares9281 válasza atiber hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Értem, tehát akkor nem fut meg a +30 volttól? merthogy van egy olyan az adatlapjában hogy absolut maximum rating +-20V s én itt 0 és +30 voltot adnék tápnak. Kis dilemmába estem emiatt...

upd: s azt is írja hogy wide range of supply voltage up to 40V...
(#) reloop válasza zimi1991 hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Szia! 4 ohm terhelésre szűken leadhatja a 90W-ot.
(#) zimi1991 válasza reloop hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Értem!
Az pont jó nekem!
Már elkzdtem a félvezetők beszerzését
Esetleg nem tud valaki kész nyáktervet hozzá?
(#) zimi1991 válasza zimi1991 hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Nem kell, már találtam nyák tervet is!
A feszültség emelését vajon mennyire bírja?
pl +-40 volt?
A nyák tervnél már csak 45 watto emlegetnek...
Az akkor gondolom 8 ohmos terhelésénél?
(#) reloop válasza zimi1991 hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

A rajzodról ez jutott eszembe.
(#) atiber válasza ares9281 hozzászólására (») Feb 26, 2015 / 2

No para , csak természetesen az egy tápfeszes kapcsolási rajz alapján kell megépíteni...szerintem.
Következő: »»   1669 / 2520
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem