Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   623 / 2530
(#) tarimate válasza Doncso hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Most láttam még igen de a TDA2030-as az 14W de viszont a D2030A az meg 20W esetleg a TDA2040-es mert az 20W. Hát nem tudom 1 TDA2030 van itthon csak sajnos lehet holnap tudok szerezni. Esetleg lehet hogy még meg kísérelném egy TDA2030 és egy TDA2050-et hídba vélemény?
(#) Doncso válasza tarimate hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Azt semmiképp. Próbáld meg betenni a TDA 2030-at az egyik D2030 helyére, mit csinál. Remélem egyébként nem borda nélkül tesztelgeted, pláne a SUB-ot, mert azonnal meghal a TDA.
(#) tarimate hozzászólása Okt 20, 2010 /

Persze hogy nem borda nélkül mindég mikor forrasztom szenvedek mert 7 csavar 7 anya 7 műanyaga alátét +7db hővezető lapkát kell helyre rakni akkor kicserélem berakom a TDA2030-at mondjuk az első helyre rá van írva mindegyikre melyik melyik hangszóróhoz tartozik hogy center sub + sub - meg ilyenek. Akkor pákát elő
(#) tarimate hozzászólása Okt 20, 2010 /

Amúgy most nézem az egyik TDA2050 mintha más lenne vagy lehet csak sorozatszáma vagy nem tudom mert az összes mar 010 és cz06s VW egy pedig mar 924 cz0h7 VW az összes egyforma csak ez más nem tudom lehet csak a sorozat szám.

Fene se érti ezeket a csájnai jelöléseket.
Idézet:
„Pákát elő”
Meg az ónszippantót is. Sokkal könyebb utánna a visszaforrasztás. Arról nem is beszélve, hogy a vezető sávot is kíméled. Ha nincs, szerezz be gyorsan egyet. Nagyon hasznps szerszám.
(#) atexdj hozzászólása Okt 20, 2010 /

Sziasztok tudom hogy nem teljesen ehez a témához kapcsolódik.még énis kezdő vagyok a témában. van 1gy nordmede PA-1100 erősítöm azt áltam neki meg javitani csak sehol nem találtam kapcsolási rajzott hozzá. Nagyon hálás lennék ha valaki feltudnárakni a kapcsolási rajzot vagy tudne egy linket adni ahol fenn van.

Ónszippantó volt a második dolog ami volt a páka után

meg mégy annyi lenne akérdésem hogy stk 0040- es végfok íc van benne ezt hogyyan tudom legegy szerűbben bemérni hogy neme ment ki?
(#) Alkotó válasza drhati hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Ide tettem fel a jelenleg "aktuális" duplatranyós Quad változatok közül a Q2-t.
A védelem ügye ha akarom nagyon egyszerű, ha akarom már nem annyira. Ennek két oka van. Néha keveredik a hídba kötés, és a párhuzamos kapcsolás, illetve a közös védelemnél nem egészen mindegy, hogy közös, vagy oldalanként külön tápegység van.
Ebbe most nem merülnék el, mert számos variáció van. Ha feltételezzük, hogy egy sztereó erősítőről van szó, aminek közös a tápja, akkor azt akár hídba, akár párhuzamosan kötöd, az a "közös" védelem szempontjából nem okoz semmilyen problémát.
Esetleg abból lehet hiba (egyáltalán nem valószínű), hogy a védelem egyenfigyelése viszonylag érzékeny. Ha a két erősítő "szembe" dolgozik, akkor egymást is "rángatják" és talán kialakulhat néha olyan helyzet, mikor az üzemszerű jel átlépi a hibaszintet.

Helyes, helyes.
(#) drhati válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Köszönöm! És akkor szívesen vennék egy gyártásról alkalmas képet is a panelrajzolatról. A védelemmel kapcsolatban pedig a 4 végfokpanel egy trafóról fog menni, azonban egyenirányításból és puffermezőkből is kettő lesz, valamint a védelemből is 2 lesz. Gyakorlatilag a toroidon kívül teljesen olyan lesz mint 2 stereo, hidalható végfok. Ami még nem tudom hogy mennyiben változtat a helyzeten, az hogy a 2 fázisfordítót is közös tápra tervezem.

Az a helyzet TDA2030-al megy a hangszóró de ugye csak 1 mondjuk nem próbáltam hogy legyen az FR TDA2030-as az FL TDA2050. De m1 holnap kérek majd ismerőstől TDA2030 as ic-ket nem tudom a 2050 mért nem jó. :/
De a lábkiosztás ugyan az jó mondjuk van köztük a 2030 és a 2050 között legalább 12W
(#) Alkotó válasza drhati hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Alkatrész vagy rézoldalt kérsz?
Normál, vagy inverz kép kell?
(#) miumiu1337 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

köszönöm szépen most vettem észre hogy ez nem általános erősítő topics hanem audiotechnika elnézést:p
(#) dollerakos hozzászólása Okt 20, 2010 /

Tisztelt Fórumtársak!

Van nekem egy Telefunken STM1 végerősítőm, amely kiválóan működik, amolyan igazi, '80-as évekbeli, német, agyonvághatatlan holmi (legalábbis idáig azt hittem), amíg meg nem találtam róla egy linket:

http://john.ccac.rwth-aachen.de:8000/telefunken/stm1/index.html (nem kell megnyitni, mert kimásolom belőle a lényeget), amelyben a konstrukciós hibáit ecsetelik, ilymódon:

"Unfortunately, there are. First of all, the STM 1 is a power amp based on National Semiconductor's LM 391 chip, a chip that integrates all necessary active components except for the driver and power transistors. Unfortunately, this IC has to be supplied with the full main supply of +/- 39 volts, which puts it under high stress, and even the smallest failure will make it go up in smoke. I have ICs that have literally a crater in their housing! The main problem seems that one of the IC's pins is directly connected to the speaker output, which may swing beyond the Vcc levels. National Semiconductor proposed a protective circuit with a resistor and two clamping diodes, but Telefunken did not use it. The typical result is that everything blows up, and even if a driver transistor still looks good on a component tester, it is good practice to swap it anyway."

- A lényeg, tömörített fordításban az, hogy az elején lévő LM391 IC +/- 39 V-ot kap és nincsenek bekötve a hangszóró-kimenetre a gyártó (National Semiconductor) által javasolt Shottky védődiódák és az ellenállás, amelynek a hiánya bizonyos esetekben az IC és az utána következő meghajtó és végtranzisztorok meghibásodását is okozhatja. Hogy pontosabbn legyen az ügy, küldök egy linket az LM391-ről is, ez egy pdf-fájl, amelynek a 9. oldalán van a lényeg, a diódás + ellenállásos védelem:

http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/nationalsemiconductor/DS0...46.PDF

Valamint elküldöm fájlmellékletben a Telefunken STM1 kapcsolási rajzát. (Remélem, látszani fog.) A kapcsolási rajzban a vastag vonal a hang útja, már a legvége lemaradt: az LM391-es IC 9-es pontja egyben a hangszórókimenet is, ha a védőrelé zár és az adott hangszórópárhoz tartozó kapcsoló be van kapcsolva. A kérdéseim a következők lennének, mivel bevallom, teljes bizonyossággal nem látom át a helyzetet: belevariálhatom-e minden káros következmény nélkül a Telefunkenbe, az LM391-es IC 9-es pontjára az ajánlott Shottky védődiódákat és a 100 ohmos ellenállást a 2-es pontra történő visszacsatolás után, de a korlátot beállító ellenállások előtt (R415 és 417, mindkettő 470 ohm - ha a baloldalhoz tartozó, felső IC-t nézzük, mert az talán jobban látszik).
Köszönöm a segítséget.
(#) lapose válasza dollerakos hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Szia!

Belerakhatod, ha gondolod, de szerintem az elmúlt huszon-pár év bizonyítja, hogy nem feltétlenül szükséges.

sziasztok voltmár valakinek dolga nordmende pa 1100 erösítővel? elöre is köszi a segítséget
(#) dollerakos válasza lapose hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Titkon én is valami hasonlóképp gondoltam..... Ha jól gondolom, inkább akkor lenne érdemes betenni, ha valaki folyton atomhangon hallgatja és/vagy különlegesen agresszív impedanciájú hangfalakat használ hozzá. (Sajnos az enyém is ez a kategória, 4 ohm-os, de 15 kHz-en lemegy 2,5 ohm környékére és induktív.)

annyi lenne a kérdésem hogy hogyan tudnám legegyszerűbben bemérni a végfok icjt hogy jo e amugy stk 0040-es van benne
(#) Directors hozzászólása Okt 20, 2010 /

Sziasztok!

Megvettem az új hangkártyát és van benne egy NE5532-es IC. Ez mi célt szolgál a hangkártyában?
Ennél jobb minőségű IC-t tudtok ajánlani?
(#) drhati válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Rézoldalt kérnék inverzbe! Köszönöm!
(#) skero válasza tarimate hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Idézet:
„Esetleg lehet hogy még meg kísérelném egy TDA2030 és egy TDA2050-et hídba vélemény?”

Ezt ,hogy érted? Remélem nem egy 2030 -ast akarsz párbatenni egy 2050 -essel és így hidalni.
(#) saraha válasza Directors hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Szia. Milyen kari az?
Próbáld meg ezt.

Szerintem teljes kivezérlés környékén lehet gond esetleg.
Bár nekem a Telefunken gyártmányú erősítőkkel pozitív tapasztalataim vannak.
(#) Directors válasza saraha hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Ilyen hangkari. Bővebben: Link
Külön foglalat van neki,hogy ne keljen forrasztgatni.
Ez az IC mi célt szolgál?
(#) saraha válasza Directors hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Benne van a nevében Ez egy igen kis zajú és torzítású műveleti erősítő. OPA
Egyébként szerintem se cseréld ki de megpróbálhatod,ha van felesleges 900Ft-od.
(#) Directors válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Akkor hagyom benne.
Ám sokkal szebben szól és tisztábban ez az új hangkártya mint az alaplapi.
Köszönöm a segítségeteket.
(#) tarimate válasza skero hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Neeeem dehogy is. Szépen nézne ki. Holnap beviszem suliba az egészet ahogy van szerintem. Ott van oszcilloszkóp-tól kezdve minden ami kell még alkatrészeket is tudnak adni nekem. majd holnap elválik.
(#) dollerakos válasza lapose hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Mármint akkor lenne gond a teljes kivezérléssel, ha nincs benne ez a plusz védelem, vagy akkor, ha beletenném?

Nézegetem ezt a Telefunken-rajzot, amelyet az eredeti hozzászólásban csatoltam és nem igazán értem, minek bele az LM391-es 10-es és a 13-as pontjáról a 9-esre az a 2 db 470 ohm-os ellenállás... Az IC adatlapján:

http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/nationalsemiconductor/DS0...46.PDF

egyik felhasználási példában sincs benne...

Köszi

Azzal állítják be a végfok zárlatvédelmét, nincs azzal semmi gond. A plusz diódás védelem arra való, hogy nem engedi a kimenetet a tápfeszültség felé emelkedni, ami esetleg az IC halálához vezethet.
Következő: »»   623 / 2530
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem