Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
Lapozás: OK   33 / 62
(#) concierge válasza neocska hozzászólására (») Máj 10, 2012 /
 
Vagy csak fordítsd meg a dugasztápot a konnektorban. De lehet, hogy egy másik táppal már nem is zúgna.
(#) neocska válasza Massawa hozzászólására (») Máj 10, 2012 /
 
3,5" hárdnak kell 12v is nem csak 5v

concierge már probáltam az se segit, ha megforditom, kiprobáltam ezt mindenikkel, ezvolt az elsö dolog.
(#) Massawa válasza neocska hozzászólására (») Máj 10, 2012 /
 
Akkor peched van....
(#) concierge válasza neocska hozzászólására (») Máj 10, 2012 /
 
É ha az egész kócerájt egy szünetmentesre kötött elosztóról üzemelteted - esetleg?
(#) neocska válasza concierge hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Vagy netán csinálok egy kapcsitápot az egésznek ami tud 5v 12v 2x20v de ez még csak a jövö titka.
(#) concierge válasza neocska hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Lehet, hogy hülye ötlet... Ha a laptopban van bluetooth, nem próbálod meg azzal összekötni az erősítőt? Lehet kapni BT adót-vevőt 3,5-ös jack aljzattal. Bár hogy mennyire szuperál nem tudom. Nekem is jó lenne. Valakinek tapasztalata esetleg?
(#) Massawa válasza neocska hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Az aligha fog segiteni, mert a PC-n belül eléggé kezeletlen lesz a földelés (a központi tápot a vinyora is rá kell vezetni meg a PC-re is, közöttük meg ott az USB kábel és már kész is a hurok )
(#) neocska válasza Massawa hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Bluetooth-nak nem látom értelmét.

Hát...ha ugyvesszük hurok fog keletkezni a bulikban is mikor 2 hangkártyárol fog menni a zene!
(#) Proci_85 hozzászólása Jún 12, 2012 /
 
Sziasztok
Adott egy DVR kamera felvevő (nem PC), rajta egyelőre 1 kamera és 1 külső monitor RCA csatlakozással.
Több kamera is lesz, elképzelhető, hogy több helyen történő betáplálással. Szeretném a bemeneteket galvanikusan leválasztani. Ehhez a HE cikkek között van egy trükk, a meleg ér és az árnyékolásra is 1-1 10nF/250V-os kerámia kondit kell tenni.
Ez nekem az 1Vpp jelemet szinte teljesen elnyomta. 1nF-tal is 30mVpp maradt, nem is érzékeli semmi.
Mit lehetne tenni? Kondi helyett valami apró leválasztó trafót alkalmazzak? Milyet? Nem szivesen vennék minden bemenetre 2-3 ezer Ft-s kis leválasztót aminek a belsejében gyanítom valami filléres alkatrész van.

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Action2K válasza Proci_85 hozzászólására (») Jún 12, 2012 /
 
Szia! Próbáld ki egy régi faxmodemból kivenni a trafót. Ha netán nem válik be, akkor is ingyen volt.
Egyébként nem 2-3 ezer egy ilyen: Link És ráadásul nagy távolságot is könnyen áthidal.
(#) Chello.1 hozzászólása Jún 30, 2012 /
 
Sziasztok!

Annyi itt a hozzáértés, hogy csak na.

Talán tudjátok úgy közösen.. mi okoz a számítógépben olyan zajokat mint a winyok felpörgésének hangja, egérhuzigálás zaja, egyenletes ropogó-percegő zaj.
Ablakot ha megnyitok vagy néha pl. flash ha fut a háttérben és ha torrent tölt le vmit akkor a processzortevékenység megnövekedésével együtt sűrűbb (élesebb) zaj lesz, de pl. ha ilyenkor jobbklikkel megnyitok egy menüt akkor el szokott halkulni.

Erősítővel és keverővel csinálja (vegyük ezeket külső tápellátású készülékeknek) viszont fejhallgatóval nem tudtam kihallgatni bármennyi zajjelenséget is. Ott egyszerűen kuss volt, pedig nagyon halk zenét is járattam, hogy hátha ahoz képest feltűnik, de nem, fejhallgatóval semi zaj.

Na ez mi lehet?

Ezt a témát azért hoztam létre, hogy ide gyűljön minden ötlet és megoldott ügy megoldása amit csak el tudunk érni. Ha a téma valóban összetett és sokoldalú egymástól eltérő esetekkel arra is alkalmas legyen ezért kellett a téma.

Eddig úgy látom, hogy erről tudtak legkevesebb konkrétumal vagy gyakorlati megoldással szolgálni akikkel eddig beszéltem. Legtöbben abban vannak megnyugodva, ha nekik ilyen bajuk nincsen és sem okot sem megoldást nem ismernek.

Akiknek van ilyen bajuk azoknak viszont jó lesz egy ilyen megoldásgyüjtemény.
(#) _vl_ válasza Chello.1 hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Nagyon egyszerű: az analóg kimenet összeszedi a zajt. A fejhallgatónál ügyesek voltak a fiúk, csak azért nem hallod, meg mert annak az erősítője általában egybe van építve a hangchippel (amúgy az a tipikus, hogy a fejhallgatón is jön a zaj). Lehet csinálni relatíve zajmentes analóg vonali kimenetet, csak macerás.
Ha a dolog neked gondot jelent (mondjuk 5kW-tal szeretnéd a dizsiben a kimenetet kiküldeni a hangfalakra), akkor kell venni egy normális minőségű külső USB hangkártyát, leginkább olyat, aminek saját tápja van. Az analóg vezetéket pedig minél messzebb vinni a számítógéptől, meg egyéb digitális vezetékektől.
(#) koboraram1221 válasza Chello.1 hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Szerbusz, én is ugyanebbe a hibába ütköztem bele, egyedileg épített fémburkolatú erősítő, a megoldást az jelentette, hogy a transzformátor után galvanikusan leválasztottam mindent a földről, pl tda 2003 alá csillámpapírt raktam és a 7812 stab ic is elszigetelésre került, így az erősítő földje is független és így a gép földje lesz neki a mérvadó és nem zúg többé. De ha van kettős szigetelésű egyszerű kínai hangfalad amibe nem megy védőföld azzal sem szabad zúgnia, üdv
(#) didyman válasza Chello.1 hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Ha füles nem szedi össze, tuti az analóg részen resz zajos, vagy földhurkos. Ennek kiküszöbölésére izolátort akár te magad is építhetsz. A kábelen összeszedett zajrt legkönnyebben a lezáró impedancia csökkentésével lehet kimutatni: A szabvány 47/100kOhm helyett, ami a bemeneti fokozatokat rendszerint fogadja, próbálj meg a jel melegpont és a föld közé beiktatni egy 1k-s ellenállást. Ha a zaj nagyobb arányban csökken, mint a hangerő, akkor bingó. Ha ugyanúgy megmarad, akkor földhurok.
Általánosságban egyébként a hangerőszabályzóban úgy hagyott, nem némított, levegőben lőgő jelforrások szoktak zajongani, ilyen alapból zajos hangkártyát nagyon rég hallottam, akár alaplapi, akár külön kártyás kivitelben, nem "divat" annyira vacakul megcsinálni.
(#) didyman válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Ez az indoklás így nem igaz. A füles erősítője lehet ugyan a tokon belüli, de jellemzőbb, hogy kívül kap egy OPA-t a célra. A zaj ekkor azért nem rakódik rá, mert mondjuk az OPA-ig rövidebb a hozzávezetés, onnan az audio aljzatokig meg már a füles kisimpedanciás lezárása miatt nem rakódik rá hallható mértékben semmi.
Azt meg nem tudom, hogy az ilyen maszatolós zaj miért csak 5kW-os végfokkal lehet gond, ha a hifin fülhallgatóval akarja hallgatni, pont annyira lesz zavaró annak 100mW-os végfokozatával is. Nem a -80-90dB körüli szinten lehet csak zaj, hanem jóval efölött is és külső tápos USB kártyával sem érdemes bonyolítani, mert a legtöbb, normális kártya ugyan nem fog zajongani, és ha még boltban is vesz izolátort, azzal is kicsit olcsóbban jön ki..
(#) _vl_ válasza didyman hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
A füles azért nem szedi össze, mert azon a kis szakaszon, ahol éppen össze tudná, ott pont nem rontották el a fiúk, az erősítőfokozat után meg ugye már nem tud érdemi zaj rárakódni. A vonali kimenetnél meg az audio chiptől a külső erőlködőig bárhol bármit összeszedhet - jellemzően vagy a földeléssel van gond, vagy már a gépben bent rákerült a zaj. Ha a gép működésétől függően változó cicergésről van szó, akkor az 98%, hogy nem külső kábel vagy földelési probléma lesz, és semmilyen izolátor nem fog segíteni. A földelési probléma inkább 50Hz-et ad.

*
(#) didyman válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Pedig a földhurokra, a földpont elvezetésekre az üzemi zörej pont úgy rárakódik, mint az 50 (helyesebben 100) Hz-es brumm. Ugyanazon az elven. És mivel párszor már oldottunk meg így cicergős zajos dolgot, azért merem írni, hogy de, bizony földhurokra bármi rákerül, hisz épp az a baj, hogy rá tud kerülni bármi, akár a 80dB-el elnyomott hálózati brumm és a klf EM zaj is. A kulcs mindig a lezárás és annak helye
(#) Chello.1 hozzászólása Jún 30, 2012 /
 
Rendben akkor nézzük úgy, hogy összekevertelek beneteket.
A fejhallgatot pont amiatt irtam mert az nem táppról megy meg nem egyégb módon csak egy sima passzív füles.
Megpróbálta azt, hogy az erősítő bemenetének lehúzása föld felé segít e.. egészen 20 ohmmal van most lehuzva a frontom es ugy valamennyire elviselheto, (nade * 20 ohm???) Sokszor meeg igy is kozel olyan hangos a sercego pattogo mint a zene hangerejenek fele.
Az ingadozast sem tudom hova tenni, nehany napszakban erezhetoen sokkal gyengebb a zaj talan a 30%-a annak mint mas alkalmakkal.
Kaptam azt a tippet, hogy tegyek a kevero vagy erosito ele egy diboxot (egyenlore nemtok olyat venni),
de tulajdonkeppen ne is tudom mekkora kulonbseeg van az arkategoriak szerint a szempontombol vagy egyaltalan segit -e majd.
Egyesek azt mondjaak a tap miatt van, bar ezt en nem nagyon tudom elhinni viszont alaposan megcafolni sem.
Ez egy Gigabyte G41MT-S2PT, nem arrol volt hires, hogy draga.
De en azt a kulonbseget akarom korulirni amiert a fulessel semi nincsen keverovel es erositvel pedig van.
Nem ismerem a szamitogepes hangkartyak mukodeset vag kapcsolasi rajzait.
Annyit mar olvastam egy helyen, hogy tobekkozott azert sem tul jok, mert valamilyen oknal fogva a kimenetuk nem pont egyenletesen foldszimetrikus hanem elter valamelyest a nullatol.
(mondjuk ennek sztem semi koze a problemamhoz)
A digitalis aramkorokhoz sem ertek, mivel es miert tudnak osszegerjedni. Ha ez olyan zaj lenne ami csak raul a rendszerben akkor azt a fuleseben is hallanam.
Van egy audigy 4 es hangkarim azzal valamelyest kevesbe jott at mondjuk ugy 20% al.
De azt most kizarja a videokari amire nemtok masik hutobordat csinaltatni sem venni.
Van meeg a rendszerben egy 29160-as scsi kártya ami növelheti a zajt de inkab csak a sajatjaval jarul hozza.
Gyakorlatilag megcsinaltam azt, hogy minden elkepzelhetot lehuztam az alaplaprol meeg a proc hutoventit is egy kis idore de semitol nem mult el a zaj.
Ill egyszer igen, mert ahogy ott matattam hogy kihuzzak mindent lehet megloktem vmit mivel leallt a vinyo nem volt talca sem mint ilyenkor szokott lenni csak az egeret tudtam huzgalni amirol mar koraban megallapitottam hogy nem nyerek semit azzal ha kihuzom, es vmivel kellett is probalgatni h va e meeg zaj.
Na amikor ez a talca sincs eset volt akk abszolut kuss volt.
vajon ez mi lehetett??
(#) didyman válasza Chello.1 hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Akkor pedig inkább földhurok lesz, ha a füles van bedugva, akkor ugye nincsen záródó hurok. A füles tápellátásáról nem esett szó .
(#) _ampervadasz_ válasza didyman hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Talán még az is tud segíteni, ha egy fantom tápot készítesz a hangkártyához.

Nekem az MSI NeoV2 dezskámon volt ugyanez jelenség tapasztalható oylkor régen. Abban egy CerkaD 2,8Ghz -es proci loholt ami szerette terhelni a 12V -os ágat ami abban mutatkozott meg hogy a CPU VRM EMI szűrői csak úgy sípoltak, inkább ciripeltek.

Szeirtem nem csak földhurokról van szó, egyszerű "hiba", az alaplap, nagy elektro szomogot termel, a fülhallgató érzékenységét sem lehet tudni így azt a tartományt könnyen elnyomhatja ami a nemhallást eredményezheti akkor még ott van az a jelenség is, hogy közös tápvonalakon jár a hangkártya és a CPU is (persze egy moduláris táppal ez kivédhető lenne).
(#) didyman válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Azért terheltük le a füles lezárása körüli ellenállással (20Ohm). Ekkor már el kellett volna múlnia zajnak, ha nem földhurka lenne, éppen úgy, mint fülessel.
A moduláris táp nem jelent semmi nem közös tápot, valójában olyan nincs, hogy az ATX tápban nem közös valami (közös trafó, közös áramtekercs), minden ág húzza a másikat és szórja zajjal is bőven. A hangkályha 3,3/5V-ról jár, a CPU pedig 12V-ról. De a fantom tápellátás lehet jó ötlet, a lényeg az, hogy a földvezeték jelen útvonala megszakadjon, más legyen.
(#) reloop válasza Chello.1 hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Idézet:
„Sokszor meeg igy is kozel olyan hangos a sercego pattogo mint a zene hangerejenek fele.”

Ez egy szép, egészséges, jól fejlett földhurok. Ezért nem hallod a fülesben. A szoftveres hangerőszabályzók fel vannak rendesen húzva, hogy a jel elnyomja amit csak lehet?
(#) Chello.1 hozzászólása Júl 1, 2012 /
 
Es szerintetek, hol keletkezik ilyen foldhurok?

Merthogy ugye ez azt jelentenee, hogy mind a keveroben mind pedig az erositoben van belole csak ezt azert nem ertem, mert pl. egy telefonrol lejatszott mp3-nal nem erzek semi kulonos jelenseget.

Egyebkent igen, a hangeroszabalyozokat foleg a 20 ohm miatt kenytelen vagyok magasan tartani.

Es mitol valtozik a pattogas erossege idonkent?
(#) Chello.1 hozzászólása Júl 1, 2012 /
 
Megpobalom leirni megegyszer, mert eltunt amit irtam nem jelent meg a forumban, hanem semmive lett.

* Dibox akkor megoldas ha a problema az alaplap kimenete utan van. Ha elotte van akkor valoban elofordulhatna, hogy a fejhallgato mint tekercs passziv modon ellensulyozza a jelenseget es nem engedi felerosodni (amugy is zarja az aramkort jo alacsony ellenallason)

Arra gondoltam, hogy nem lehet e az, hogy AD konverterek osszeszednek termikus zajt, de ezt reszben elvetettem, mert az nem lenne ilyen reszletes es sokoldalu.
400w-os regebbi tapom van amit ugy kaptam viszont a gep 24 oraban atomstabilan megy *. arra nem gyanakodneek.

Mit sikerult csinalni a cerka ugyeben anno?
En is gondoltam arra, hogy mennyire zajos vajon az e5400-as procim es vajon minden laba ugy erintkezik e ahogy kell? Szetszedtem es meggyozoen erosen tartja a foglalat meg ott a huto is.

Mondjuk egy kicsivel elesebbek a zajok huzva. 3.81 en megy a 2.7-es proci es gondolom ezt a szuroje is megerzi.

Amikor eloszor hasznaltam az alaplapi hangkarit egyszer kifagyott, akkor ismerkedtem a geppel es akkor nagyon csunya visitast csinalt eles hangon, de mivel mar elotte is volt a percegeses dolog
mitobb azert neztem meg alaplapival hatha a hangkarim csinalja csak * ezt megint el lehet vetni.

Kepeket feltenni sajnalom h nemtok mert a Sony telefon nem ismeri el ezt az oprendszert es nem hajlando telepulni marpedig telefonmemoria hozzafereshez telepulnie kene.

Külön az alaplapi tapot nem kokanyolnam szet ha lehet, mert tobbretegu is lehet es akkor raadasul nem is sikerulne.

Gondoltam, hogy megoldas lehet a wifis hangkari vagy az usb-s de ezkrol * semit.
(A wifis jobb otletnek tunik)

Annyit tudunk meeg, hogy ez win xp 64-bit oprendszer.
Sima 32 bitessel * kihasznalni a memoriat marpedig erosen 80% folott hasznalom.

win7 nek ma sem tudom mire de kell 27000 megabyte amekkora winyom nincsen csak ide ami doglassu.

Viszont az alaplapnak csak 32 bites xp drivere letezik es win7 es, meg pusztan a hang miatt nem hasznalneek olyan oprendszert ami elviszi a winyom sokad reszet.
(#) reloop válasza Chello.1 hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
A könnyű magyarázat az lenne, ha a PC és az erősítő lánc valamelyik tagja (keverő, végfok) hálózati védőföldön lenne. Ebben az esetben a számítógép - ami általában földelt - a test hálózatának valamely pontjáról kapcsolódik a védőföldhöz. Alaplap lefogató csavarok pl.. Mivel nem a hangkártya kimenetnél van ez a kapcsolat, a PC belső áramai által a GND-ben eső feszültségek megjelennek a hangkártya jelföld és az érintésvédelmi föld között. Ez így szépen behallatszik az erősítőbe, hozzáadva a hálózati védőföldre kapacitív, vagy induktív módon érkező zavarokat,melyet más fogyasztók okoznak.
Ezen túl szokás lendülni a védőföld kiiktatásával de sajnos a probléma mégis néha megmarad. Ilyenkor a tápegységek (legyen az trafó, vagy kapcsitáp) primer-szekunder közötti kapacitásai viszik át mindazt ami minket őrületbe kerget. Gyakran használok számítógépet jelforrásnak. Ilyen reménytelen esetekben védőföldhöz testelt végerősítő és a PC közös elosztóba dugásával választom a kisebbik rosszat.
A számítógép digitális zaja - amiről te is írsz - akkor a legszembetűnőbb tapasztalatom szerint, amikor egy amúgy is gerjedésre hajlamos erősítővel találkozik.
(#) reloop válasza Chello.1 hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Azzal a 20ohm-mal túlzásba esel. 1k szinte mindig, 330ohm pedig abszolút mindig elég, pedig általában középszerű alaplapi hangkártyára kötöm azt a pár száz wattot amit ide-oda elviszek. Ami fülesen jó, az a hangkártyán kívüli okból romolhat el az erősítés folyamán.
(#) didyman válasza Chello.1 hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
"Dibox akkor megoldas ha a problema az alaplap kimenete utan van. Ha elotte van akkor valoban elofordulhatna, hogy a fejhallgato mint tekercs passziv modon ellensulyozza a jelenseget es nem engedi felerosodni (amugy is zarja az aramkort jo alacsony ellenallason) "
Nem, nem. A földhurok az éppúgy előtte és utána is van, ezt kell megszakítani. A többit nem értem, miért írod, tök tévúton jársz.
(#) Chello.1 hozzászólása Júl 1, 2012 /
 
Megpobaltam ugy hogy nem volt halozati vedofold (egyaltalan semin odalent) es ugy is probaltam, hogy volt. kiprobaltam az amugy jomodu szomszedom szabvanyos jol mukodo foldelessel ellatott konnektorabol atvezetett hosszabbitorol. Mindezek nem oldottak meg semit.
Mint Reloop irta a tap altali atvezetest az eselyes mivel biztosan jominosegu es sertetlen tapot nem probaltam meeg.
A 20 Ohm az nem csak ugy jott, h kitalaltam, hogy legyen 20 hanem egyre lejjebb mentem es ott alltam meg ahol nem volt keznel megkisebb ellenallasom es mondom igy is eppen el lehet viselni, de csak mert mar az erosebbhez viszonyitom.

Mondom akkor , hogyan nez ki az egesz. Van egy TDA 7384 4 csatornas IC kit. Egy regebbi Szines TV-nek a min 400w-os vassal rendelkezo hiperszil trafojan talaltam vmi 13 volt koruli feszt az a tapja. Ezen van egy 25 amperes graetz a haztol elszigetelve es 2*10000 mikro puffer.

Szepen normalis 2 szer szigetelt jelkabelek mennek be.
A negativ tap ra van vezetekelve a kondikrol a halozati vedofoldre. (ez lhet h hurok) es ez az erosito amugy is gerjedt melyben.

A hutoborda nincsen elszigetelve az IC-tol es a haztol sem, viszont a hazra nincsen semi mas kotve.

Ezen vannak a frontok es a rear-ek kb. 12 meter kabellel jonnek fol.
3-on a kovetkezok talalhatoak:
Valamilyen 4-16 Ohm ami volt tv hangszoro Vidi (talan 10 mikros levalasztassal de lehet h 22 vagy 47 nem emlekszem), Es a ketkamras szogletes somogyi fele piezzok (mind a 4re jutott 1 mikron keresztul), egyen pedig egy regi valamilyen kerek hangszoro van vidi helyett azota sem volt turelmem kicserelni.
Ezenkivul hatul vegyesen vanak az MNC ringek valamilyen szelessavu teglaéap alakuak es a jobb oldalon 8 ohmos reflex kozep 25 cm.

Elol is mindket oldalon 25 cm reflex 8 ohm csak azok kozepmely hanguak.

A keverorol megy a 7294 ami a melyet hajtjam amely csatornam hogy hogynem majdnem snare hangokig is atenged.
Ezert lehuztam a kevero egyik bemenetet 4 mikroval foldre, hogy vanamenyi vagasa azert kialakuljon 8k ellenallas utan.

A 7294 et egy 300 as torka taplalja 40000 mikro puffer es szinten 25 amperes graetz ami a hazra van rateve ha hulnie kene. Mellette egy centivel szinten a hazon van a kozepmegcsapolas is es onnan megy el a halozati vedofoldre.
Az IC-k itt nyilvan el vannak szigetelve a haztol.

A kevero egy kn djmixer10 konig amit nem tartok sokra de remeltem hogy ezt az egyszeru feladatot el fogja tudni latni.

A zajjelensegunk akor is megmaradt amikor a keveron nem volt erosito es a masik erosito is le lett szedve csak uresen a keverovel neztem vegig a csatornakat egy fejhallgatoval.
(#) reloop válasza Chello.1 hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
A König úgy tudom dugasztápos, ott direkt földhurok biztosan nincs amikor azt fejhallgatóval hallgatod. A PC és a keverőd közötti jack/RCA-t kábelt ha eladásra kínálnád - nem adnék érte egy forintot se.
Nekem olyanom van, hogy a csatlakozók teste között 10 és 70 ohm között változik az ellenállás, ha mozgatom a vezetéket. Míg ezt kifigyeltem, rengeteg bosszúságot okozott.
(#) _ampervadasz_ válasza didyman hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Idézet:
„moduláris táp nem jelent semmi nem közös tápot,”


Azt nem mondtam, hogy megolja a problémát, csak csökkenti, meg nem szünteti.

Az ötelet, onnan jött, hogy jobb PCI -os hangkártyán is fantomtáppal volt megolva az analóg rész tápellátása, és egy finom fémhálóval volt elszeperálva a környezeti zajtól.
Következő: »»   33 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem