Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal
Lapozás: OK   165 / 361
(#) kaqkk válasza pitybull hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Van a flow ban rc5 makró és nem árt ha megnézed a példaprogramokat is
(#) Auf hozzászólása Szept 29, 2013 /

Sziasztok!

Van arra megoldás, hogy egy multiplexelt 7 szegmenses kijelzőn ne csak számok jelenjenek meg?
Arra gondolok, hogy a "value" változóban megadott szegmensek világítanának a megfelelő digit-en.

Üdv: Feri
(#) Bakman válasza Gagyicom hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

Az SCL és SDA lábakon van felhúzó ellenállás? 4,7 - 2,2 kOhm a láb és a +5 V között.
(#) Auf válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

Köszi!

Eddig én is eljutottam, hogy a tömbben vannak a 0-9 -ig lévő számok, viszont átírtam a c -kódot is, de nem sikerült betennem új elemet. A "Components" -ek közé sem, ahol a *.c, *.bmp, *.ocx fájlok vannak. Azt szerettem volna, hogy egy "új alkatrész és hozzá makró" legyen, ha netán máskor is szükség lenne rá.
A csatolt képen lévő kapcsoláshoz szeretnék vezérlést. A jártasabb emberek biztos találkoztak már efféle helyzettel. Így, ha van egyszerű megoldás, azt választanám.

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2013
(#) Kovabe hozzászólása Szept 29, 2013 /

Sziasztok
Szenvedek ezzel a nyavajás 74HC595-el de nem megy. Probáltam már az SPI-t illetve saját jelekkel is de nem megy. Ja a lényeg, hogy a bekötés se tiszta. Van valakinek egy egyszerü progija illetve kapcsrjza hozzá?Idáig amit találtam kapcsolást ott legalább 3 féle bekötés volt.
(#) Auf válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

Így megvan. Köszi simpi!
(#) Gagyicom válasza Bakman hozzászólására (») Szept 29, 2013 /

Igen vannak felhúzó ellenállások. Ha nincs, akkor megáll a pic valamelyik makrónál...
(#) Kovabe hozzászólása Szept 30, 2013 /

Sziasztok
Relativ sikerrel járok ezzel a 74HC595-el de van egy számítás ami nem tiszta, valaki lefordittaná ezt nekem valami érthetöre?
  1. Temp = Mid$ (Data,Count,1)
  2. Bit = StringToInt$ (Temp)

Erröl lenne szó, illetve hexadecimálist hogy tudok átszámítani bitre? Etz ugy értem, hogy ha mondjuk hexa=9 akkor a bit=00001001, erre van valami számitás?
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2013
(#) Kovabe válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Szoval ha bit értékét igy adom meg, hogy 0x09 akkor az=00001001-el?

Kezdem érteni, köszönm segitségedet.
Még az atomfizika messze van de alakul.
(#) Auf válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Egyébként mi köze a sztingnek a 74hc595-höz? Ha megkérdezhetem.
(#) Kovabe válasza Auf hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Találtam egy progit ami igy müködik és végre sikerült. Csak ennyi.

74HC595V2.fcf

Még annyi a kérdésem hogy ha a második 74-esnek küldöm az adatot akkir a LATCH-en kivül a byte hosszát növelem vagy csak simán küldöm ugyan ugy a második byte-ot?
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2013
(#) kkrisz75 válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Mindig először a sor vénén lévő 74-esnek küldöd. Ha pl van 10db 74es sorba kötve akkor legelőször a legtávolabbi 74esbe küldöd az adatokat, sorba. Amikor meg van mind a 10 byte kiküldve akkor küldöd csak ki a jelet ami kigyújtja a ledeket.
(#) Kovabe válasza kkrisz75 hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Relativ ok de pont ezt nem értem, hogy akkor kikell küldenem 10byte-ot és utánna adom ki a LATCH lábnak a parancsot?
(#) Frankye hozzászólása Okt 4, 2013 /

Sziasztok!
Csatolok egy FC-os programot. A szimulációban jól működik, de beégetve nem. Az MCLR láb 10k-val fel van húzva a pozitív tápra, a gomb pedig lehúzza GND-re. Az A1 és az A2 kimenetekre van téve egy-egy LED. A program működése: alaphelyzetben az A1-en lévő LED villog, egy gombnyomásra az A1-en lévő LED folyamatosra vált (3 mp-ig), majd az A1 kialszik, az A2 folyamatosra vált. Újabb gombnyomásra az A2 kialszik, az A1 villog, és a folyamat ismétlődik a végtelenségig. (Egy villamos/közút kereszteződést biztosító jelzőlámpa imitációja.)
A beégetés után azzal indul, hogy az A2 villog, de ha az MCLR-t a negatív tápra húzom, kialszik, és nem indul az A2. Mi lehet a gond?
(Ugyan ebben az áramköri környezetben a kapcsolós megoldás egy másik programmal tökéletesen működik, ezért azt gondolom, hogy nem az áramköri környezet a ludas.)
Próbáltam már komponens makróval várakoztatni a második gombnyomást, próbáltam ciklussal beolvasni a gomb állapotát, és figyelni az értékét, ha nem "0", akkor várakoztatni, próbáltam a jelenlegivel, de sajnos egyikkel sem működik.
Ránéznétek, hogy mi a baj?
(A belső oszcillátort használom, 8MHz-en futtatva.)
(#) Frankye válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 4, 2013 /

Köszi, Mester, kipróbálom!
(#) Frankye válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 5, 2013 /

Köszi, de ez nem az, amit meg kellene valósítani. Ez a vasúti átjáró fedező jelzője, amit én keresek, az a villamos keresztezését fedező jelző. Alapból sárgán villog, majd folyamatos sárga, azután piros, majd vissza a villogó sárgára.
(Még tanulmányozom a megoldásod... )
(#) niedziela válasza Frankye hozzászólására (») Okt 5, 2013 /

Nem működik amit csináltál, mi a gond ?
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2013
(#) Frankye válasza niedziela hozzászólására (») Okt 5, 2013 /

A szimulációban tökéletes, de a PIC-be égetve - sajnos - nem.
Itt írtam a gondomról.

Azt olvastam, de mi a helyzet azóta, hogy az MCLR-t internalra tetted ?

Ja, bocs, félreértettelek.
A helyzet nem változott, sajnos. A kapcsoló zárásakor "leáll" a chip.

Csak, hogy értsem... Azt írod az MCLR(ami internal módban van)(ez a kapcsoló) fel van hűzva 5V-ra. Amikor indítod az áramkört jól működik tehát villog a sárga.
Ha kapcsolsz megáll a buli. Ha ez így van akkor az azért lehet mert a programban a kapcsoló aktiv magasat vár. Szóval a jelenlegi helyzet szerint a nem bekapcsolt kapcsoló van kapcsolt állapotban. A kapcsoló tulajdonságinál a programban cseréld le aktiv alacsonyra.

OK, kipróbálom.

Uram, Ön nyert! Hálás köszönetem, sikerrel jártam! A legközelebbi találkozón jó vagy nálam egy sörre!

Nincs mit Figyelni kell az állapotokra.
Lehet a kapcsolódási pontokat én mellőzném és inkább ciklus.

1.jpg

Az első elképzelésem nekem is ez volt, de mert nem működött megfelelően, ezért próbáltam ki a kapcsolódási pontos megoldást. Mindenesetre jó az ötlet!
(#) Frankye válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 6, 2013 /

Köszönöm, Mester! Igyekszem megérteni a program működését, mert az volna a célszerű, de köszönöm azért a segítségedet!
(#) Kovabe hozzászólása Okt 6, 2013 /

Sziasztok
Most véglegesitettem a vezérlésem két programját és ugygondoltam, hogy megosztom veletek. Ezzel csak annyi a célom, hogy megmutassam mit is tanultam töletek , ezalatt a 2-3év alatt. Még a vezérlésröl fénykép nem készült de közeledik annak is közzététele.
(#) Auf hozzászólása Okt 9, 2013 /

Sziasztok!

Nemrégiben kezdtem csak el a flowcode-val ismerkedni úgy igazán, és nekifogtam egy program elkészítésének. Az lenne a kérésem, hogy valaki esetleg rá tudna nézni, hogy mik a tipikus hibák a mellékelt kódban?

Röviden a program lényege:
- kétszer 7 led van ugyanazon a porton (piros ledek), amit a két baloldali led vezérel. Igaziból az egy tranyó lesz ami a pluszra kapcsolja az aktuális csíkot.
- a kimenet (B port, zöld led csík) mind egy egy tranzisztoron keresztül vezérel majd motorokat.
- a gombok beolvasása ugyanazon a lábakon történik, mint a kijelzés.

- az RC5 infra még csak terv a vezérlés bővítésére. és az időzítés is.

Remélem érthető voltam, így éjjel..
Köszönöm!
Következő: »»   165 / 361
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem