Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Kérdés Ecc83 csövek közül melyik a legszebb hangú, bár tudom, hogy ez relatív. Sovtek, elektro-harmonix, bugera, JJ? Ide irányítottak ![]()
A hangszórókra eső teljesítménynek 100 ohm mellett olyan 10-20 mW körül kéne lennie, azaz 1, de max 2 volt essen rájuk. Az első gondolatom az volt, hogy valami feszültségosztóval kéne ezt, megoldani. Azt hiszem a Fender Twin Reverb-ben van illesztőtrafóval megoldva, de itt nem szívesen foglalkoznék ilyesmivel, bár szinte biztos találnék valami megfelelő bontásra váró trafót.
Massawa: Nem feltétlenül akarok 16 centis rugókat, inkább maradok a ~10 centisnél, de azért kipróbálom acéldróttal is.
A baj az, hogy a gitarhur kb 1m hosszu, ebböl kb 50 menetet tudsz tekerni 6 mm atmeröjü rugohoz. Ez menet menet mellett 10 mm- es, azaz 1 cm-s rugot ad.
Szethuzva sem lesz sokkal hosszabb. ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2013
Viszont citerahúrt 0.19-0,6 átmérőig kapsz 550 Ft-ért 2,5m-es kiszerelésben.
Abból azért már jó darab 6-os rugó kijön. Ráadásul sok zengetőben úgy oldották meg a rugókat, hogy középen menetirányt vált, ott két darabot össze lehet rögzíteni vidáman. A 3 rugósoros megoldásnál az a lényeg, hogy kis eltérés van a három spirál anyagában vagy menetszámában, hogy az egyes rugók rezonanciapontjai ne essenek egybe. Ezáltal a gitárhangot is szélesebb spektrumban viszi át, szebb, teltebb lágyabb hangzást ad. Egy normál kisimpedanciás meghajtó fejhez legalább kell egy LM386-os kis végfok, aminek a kimenetére max. 100µF kicsatolás kell, elkerülendő a nem kívánatos mély hangok túlzott átvitelét. Szoktak egy soros illesztő ellenállást is ( 22-100 Ohm ) tenni, hogyha esetleg túlhajtaná a fejet a jel. Én ilyen kísérletezésekhez kicsit "verébre ágyúval" megoldásnak tartom a csöves meghajtást. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2013
Tegyük fel, hogy 5 mm vastag a rugo átméröje , ehhez menetenként 16mm hur kell (6 mm esetén 18), azaz 2,5 m drotból 156 menet lehet tekerni (6 mm esetén 131menet), az szorosan egymás mellett 31 mm hosszu rugot ad ki (a 0,2mm-es hurból 6 mm átmérö esetén mindössze 26mm).
Ha ezt kihuzod a 3xsára akkor kapsz 10cm-es (7cm-es) rugot. Persze toldozni-foltozni lehet, de az általad látott zengetöben sem azért lett olyan a rugo amilyen, mert nem volt elég drotjuk, hanem mert a zengetö is az örök kisérletek tárgya volt, melyik szol szebben, jobban az adott hangszerhez, zenei stilushoz....
Csak a kedvedért
![]() Ez egy elég jól bevált típus, a jó öreg Regent erősítőkben található. Megszámoltam-megmértem. A képen itt is látszik hogy 2-2 darabból áll a rugósor. Átmérője 4 mm. Menetszáma 205/darab. A húr vastagsága amiből készült: 0,4mm. Ha jól számolom, pont 2,5m körül van egynek az anyaga. Nem tudom hol láttál 0,15-ösből ilyent, de az tuti nem megfelelő mert annak semmi tartása nem lenne. Ja és valahol azt írta valaki, a fejben a vas-résben ferritcső mozog. De nem sima ferrit, hanem mágnes-ferrit! Csak a tévedések elkerülése végett . Semmiképp nem okoskodásból. ![]()
Én nem konkrét tipusról beszéltem, hanem arrol amit it a topktársak felvetettek, és igyekeztem átlagban számolni 0,2 mm-es hurral.
(amugy ugyanigy számoltam én is...) Láthatod ezen a zengetön is, hogy nem is egyforma hosszuk a rugok, és ennek is oka volt. (hajdanában legalább ennyit rágodtak sokan a zengetö hangján mint most ti probáltok, és ezért szolt mindegyik ugy ahogy.)
Helló. Köszi a tanácsokat! A gain potis dolgot ki fogom próbálni és ezen kívül letettem csöves egyenirányításról. Folytattam és javítottam a rajzon, de megint jött pár kérdéses dolog. Beleterveztem a kapcsolásba egy zengető meghajtót, de nem vagyok benne biztos, hogy a bemenetét és a kimenetét jó helyre raktam. Ezen kívül megrajzoltam a tápot, de a negatív előfesznek nem tudom elég lesz-e a PL-ek fűtése. Ha ezekben tudnál segítséget adni, nagyon megköszönném.
Már elég közel járok a csöves projekt végéhez. 3-4 hét múlva érkeznek a csövek. Összesen egy olyan dolog van ami nem teljesen tiszta. A tápegységben ott van egy fojtótekercs, amiről nem tudok semmit. Készen lehet kapni külföldön hihetetlenül drágán. A régebbi modellekben állítólag 6-7 H, 125 ohm, 200 mA -es tekercs volt. Először is jó lehet egy ilyen tekercs ebbe a bassmanbe? Másodszor ennek mi a funkciója, illetve hogyan tudom elkészíteni (vas, menetszám, 0,3-0,35 réz,).
Ha visszaolvasol; találkozol olyan ajánlással, hogy a hagyományos, 40w-os fénycsövek fojtótekercse kiválóan megfelel erre a célra (váltóáramú szűrés), cca. 4-6H-sek. De ha akarsz, el vesződhetsz a készítésével, az is megtalálható a fórumon.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2013
Vas: egy átlag SE tv kimenő vasa, vagy képkimenő régebbi tv ből, esetleg minőségi vas ilyesmi méretben, menetszám: amennyi ráfér az adott terhelhetőségű huzalból a csévére, légrésesen összeszerelve. Ezen stresszelni felesleges, hogy hány Henry-s. A feladata tápfeszültség simítás is, meg egy érdekes dolgot is művel ,a segédrács áram meglódulására "lengéssel" válaszol ,ami egyfajta "modulációt" okoz a végcsövekben. Gyakorlatilag egy rezgőkör... Persze minden függ az adott induktivitástól ,terheléstől, utána levő kapacitástól stb. Van aki szerint csak úgy jó, van aki szerint nem olyan nagy dolog. Próbáld ki vele meg nélküle (helyette nagy teljesítményű ellenállással) és meglátod. Nehéz szavakba önteni mit csinál, hallani kell. Egy ilyen tiszta erősítőnél inkább javasolnám, meg az egyenirányító csövet is. Nagyon kell a tiszta hang letörésénél a hatása, de komolyan. Zs.
A légrésnek itt milyen szerepe van?
Ugyan nincs légréses kimenővasam, de (ez itt a reklám helye) most nyílt itt Veszprémben egy elektromos turkáló, szóval nem hiszem, hogy nehézséget fog okozni a beszerzése.
A reverb meghajtó akár jó is lehet, úgy értve, hogy jó, ha a pentóda hajtja relatív kis impedanciával a tankot, a trióda meg fogadja és erősít. A master hálózattal sorba kötnék ugyanúgy egy ellenállást, mint az R40 (270k), legalábbis betervezném, lehet nem ártana oda, végső soron egy keverésről van szó, ha jól értem. No meg arról se feledkezzünk meg, ha a reverb csúszka lenn van a földön, a 270k talpa is lekerül a földre, ami aztán a master csúszkára megy, így beterhelheti kicsit a hangszínt. Érdemes megnézni pl szimulátorban mi történik,, ha a hangszín lezárása nem 1M, hanem 200k körüli(ez akkor áll fenn, mikor a master is maxon van)...Magáról a zengető áramkörről azt mondom működhet, legalábbis send-return szinten jó, hogy a pentóda beállítása milyen, azt rád bízom. A bias táp katasztrófális, soha ne így szabályozz, ahol a trimmered van, oda fix ellenállást tégy, és a föld felé söntöld le trimmerrel (c22-vel párhuzamosan) többi ellenállással, mint egy fesz osztót alkotva, a feszt továbbra is C22-ről nyerve. A potenciált így annak változtatásával tudod csökkenteni. Az ok egyszerű: ebben a formában ,ha a trimmer megszakad, a végcsöveid a rácslehúzó ellenállásokon keresztül nulla V előfeszt látnak és elkezd a maximális áramuk átfolyni ,amit a rendszer bír és megfőnek a csövek. A másik esetben, amit én mondok, ha ott fix ellenállás van és a trimmer lefelé megy a föld felé, akkor ha az szakad, akkor a maximális negatív feszt kapja, így a csövek gyakorlatilag a lezárás közelébe kerülnek, minimális anód árammal...Ha a tekercs terhelésre tudja tartani az 54V-ot és az egyenirányító is jó ,akkor vastagon elegendő lesz szerintem. Ha a rácsokra 50-70V között tudsz adni feszültséget, az bőven jó lesz! Zs.
Gyakorlatilag ugyanaz ,mint az SE erősítőknél, itt is egyenáram folyik át a tekercsen, és ha nem lenne légrés, akkor gyakorlatilag szaturálódik (telítődik) a vas. Egy nagy "mágnes" lenne belőle. Az E-I vasat ,ha nem átlapolva rakod össze, hanem minden E egymás mellé kerül, meg minden I is, és úgy szereled össze, már meg is van a légréses vas! Persze egy nagyon vékony pl papír lap sem árt az E és I lemezek közé, jól összehúzatva. Tipikusan a régi TV-k kimenő trafója szerintem igen jó ilyen célra. Ahhoz van összehúzató keret is, azzal sem kell kínlódni. Egy trafót ha szerzel, szétszeded és újra bevasalod, már kész is! Tutitalálsz valami jó képességű darabot, nem kell méretre túl nagy! Zs.
Köszönöm a dícsérő szavakat!
Elnézést, hogy csak most reagálok, nem igazán sikerült mostanában gép elé kerülnöm... Egy Soldano Atomic előfok dolgozik benne, de pár alkatrész eltérő értékkel került bele, igazítva a saját hangzás világomhoz. A meghajtás végett még dúsabb a torzítás. Olyan a hangja, mint Eddy Van Halen cuccának, legalább is nagyon hasonlít.
Üdv, nem annyira gitáros téma de szeretnék csinálni egy keyboardot moduláris szintetizátorhoz, tudna-e valaki segíteni?
Konkréten mire gondolsz? A billentyükre vagy a hozzátartozó elektronikára?
Épp a minap tettem fel egy billentyűzetet ide az apróhirdetések közé- ha esetleg segít a dologban.
Nem az én dolgom hogy eldöntsem, de ennek a témának ha jól emlékszem van egy elektronikus hangszerek nevű topicja. Még mielőt kipenderítenének innen minket gondoltam szólok. Ott esetleg eszmét cserélhetünk arról, mit értesz moduláris szintetizátor alatt.
Nálam egy olyan eszközt idéz fel, aminek van VCO, VCA, LFO, ADSR,VCF és hasonló moduljai. Mikor még idehaza csak álom volt egy MOOG, építgettem ilyesmiket. De az már rég volt nagyon.
Igen ilyenhez kellene nekem billentyű, szekvenszert meg már megterveztem.
Ha valaki egy egyszerű ám nagyszerű fuzzt óhajt építeni, a napokban raktam össze a tonepad.com oldalán fellelhető Dunlop FuzzFace klónt, tökéletesen működik. A kapcsolás nagyon egyszerű, az egyedüli nehézséget a germánium tranzisztorok beszerzése okozhatja, a fenti oldal fórumán többen az AC128-at ajánlották, nekem sikerült a Vateráról szereznem, de sokan más germánium PNP tranzisztorral építették meg. Szintén ott javasolták többen is a pozitív testelésű verziót, a másik állítólag problémás, így én azzal nem is próbálkoztam.
A dobozoláson nem problémáztam sokat, nekem megfelel. ![]() Egy videó az eredetijéről. (Ugyanerről az oldalról összeraktam az Ibanez CP9 kompresszor klónját is, az is működik, csak még dobozt nem találtam neki. Viszont a Tube Screamer nem szólalt meg, annak még egyszer neki kell szaladnom. ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
Nekem főleg az egyedi festés tetszik.Hogyan,milyen technikával csináltad?
![]()
Csak a lányom vissza ne kérje, mert ez az ő kincsesdobozkája volt.
![]()
Itt vagyok megint egy újabb kérdéssel. Ez most kivételesen nem a bassmanhez kapcsolódik, de kétség kívül érdekes. Adott egy 5 wattos pentódás, SE végfok. Ebből lehet valahogyan line szintű jelet varázsolni?
A kérdést más formában már felvetettem egy másik topicban, de azért itt is érdekes lehet. Az ötletet a Lone Wolf Harp Attack pedál adta. Olyan előfokon gondolkozom, ami, triódával fogadná a jelet, utána egy hangszínszabályzó, majd egy pentóda menne a végére kihajtva, hogy a valódi csöves hangzást adja. Ez után lehetne tenni valami végfokot, vagy a keverőt. Van valakinek valami ötlete?
Itt van egy még egyszerűbb.
Az ötlet ugyan nem rossz ,de ha nincs reaktív terhelés (hangszóró) a pentódád kimenő trafóján, akkor a kimenő trafó is kvázi felesleges, akkor ellenállás elég lenne helyette, de a dolog már nem lenne "ugyanaz". Ha meg van rajta hangszóró, akkor minek már végfokozat vagy keverő vagy akármi...Én egy fejbe építettem ilyen line kimenetet, azt is úgy ,ahogy mofesa linkelte, kimenő szekunderén osztó és kész. De terhelés akkor is kell neki. Ha meg nem hangszóró a terhelés, akkor megette a fene.
De pl hughes and kettner cuccokban is van ilyen megoldás, hogy a végén egy trióda + pentóda páros, kimenő, műterhelés és feszültségosztó egy pedálban...A lehetőségek kimeríthetetlenek, csak azt mondom, ha ez tetszik ,akkor reaktív terhelés kell neki. Szép napot mindenkinek! Zs.
Ha a kimenő szekunderének pozitív ágával sorosan bekötsz egy 150-220 ohm -os ellenállást,akkor az már egy fülhallgató kimenet,de valamilyen védelem akkor is kell,én erre egy párhuzamosan kötött 220 ohm -os ellenállást szoktam alkalmazni.
Ha meg azt szeretnéd tovább vinni,amit a hangszóróból hallasz,mert gondolom azt,akkor a mikrofon a megoldás. |
Bejelentkezés
Hirdetés |