Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   369 / 729
(#) ptesza válasza potenciameter hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Nézz körül a DjBörzén.

Ja és nem darab - db hanem dB!
(#) Directors hozzászólása Ápr 16, 2011 /
 
Sziasztok!

Adott egy szubláda melyben van egy Alpine SWE 1243E mélysugárzó.
A doboz nettó térfogata 50 liter. Van benne egy reflexcső is aminek a mérete a következő: hossza 18cm, belső átmérője pedig 6,5cm.

A problémám az,hogy elég furán szól. Eléggé búg,nem szépek a mélyek illetve a reflexcső átmérője kicsi mert ha jobban meghajtom akkor lehet hallani a basszusoknál,hogy a levegő süvít.
Van nekem itthon kettő azonos reflexcsövem.Átmérőjük és hosszuk is 10cm. Ezekkel szeretném megoldani,hogy szépen szóljon.Mit gondoltok elég ha csak az egyik csövet beleteszem vagy mind a kettő? A hossza maradhat ekkora?
(#) dj.csont hozzászólása Ápr 16, 2011 /
 
Üdv.Mindenkinek egy olyan kérdésem lenne hogy van 4 széles sávú hang ládám egy külön erősítővel akarok még hajtani kettő mély ládát és az lenne kérdésem hogy 200Hz vagy 150Hz jobb a Alul áteresztő szűrő vágása? Vélemények szerint melyik hangzásba megfelelőbb köszönöm a segítséget!
(#) zitzaki válasza dj.csont hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /
 
Én biztos 150 Hz-en vágnám bár nem ismerem a ládáidat
(#) dj.csont válasza zitzaki hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /
 
Egyik egy ilyen JBL PSE 1200 BK másik pedig kisebbik egy JBL ESC200 kisebbiket pl filmnézéskor is szeretném használni nagyobbik pedig csak zene hallgatás műfajba pedig inkább rap + disco
(#) zitzaki válasza dj.csont hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /
 
Az első képen ami van ránézésre 4-ed rendű bandpass az 150 Hz fölé úgyse tudna elvileg menni. Én szerintem 150 az pont jó vágásnak.
(#) punkkazy hozzászólása Ápr 17, 2011 /
 
Üdv!
Kisebb tanyapartira kellene zenét biztosítani. Egyenlőre csak ötletet kérek, hogy miben, és leginkább mennyiben kell gondolkoznom, ha építeni akarok egy valamire való ládát? Vagy inkább, kevés tapasztalattal rendelkezve vegyek készen?
(#) szamóca válasza punkkazy hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Az utóbbi a célravezetőbb. :yes:
(#) ptesza válasza punkkazy hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Egy szavazat az előbbire ,ha van rá időd ,pénzed , és eléggé alapos vagy. A gyárinál jobbat bírsz.

Ha mégis vásárolnál abban is segítünk!
(#) punkkazy válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Hát, a pénz dolog a nyomasztó. Körülbelül mennyit kéne rá fordítani? Nem tudom elegendő lenne-e egy kb. 100W-os láda 90-92dB-es érzékenységgel. Nézegettem a h2000 honlapját, csak az a gond, hogy ott vannak gitárhangszórók is, nem tudom melyiket válasszam a célra. Esetleg más típusú hangszórót kéne keresnem? Tudnátok valami kiindulópontot adni, hogy milyen eszközt keressek? Csak egy láda kell. Jól esne ha beleférne 10-20 ezerbe.
(#) ptesza válasza punkkazy hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Építsél 1 szubot , meg két kisebb kb 15-17 cm-es mélyközéppel szerelt hangsugárzót. Tudok adni bevált receptet is H2000 hangszórókra.

A másik az ,hogy nem az érzékenység a legfontosabb. Ha sikerül 88-90 dB érzékenységű hangdobozt összehozni akkor már nagyon jó. Számít a linearítás , a tejesen átvitt sáv szélessége , hogy csak néhány fontosabbat említsek.
(#) punkkazy válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Kérnék egy ilyen receptet, ha lehet. Akkor már meg tudom állapítani a költségeket. Köszi!
(#) punkkazy hozzászólása Ápr 18, 2011 /
 
Nézegettem kész ládákat.
M.N.C. (tudom, ismerem a véleményeket erről a gyártóról) Big Bull-al épített láda 12.000-t megéri?
(#) Vacok válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Szia!
Nos... épülget a szubládám, amiről korábban volt szó. Egy zárt dobozba tettem bele a hangszórót. A legnagyobb mérete 52cm, és mivel 220Hz lesz a legnagyobb frekvencia így gondolom bélelni nem nagyon szükséges, de hangolással kell foglalkozni, vagy nem?
És mennyire kényes ez a fajta hangláda a ládán lévő apróbb lyukakra? A sarkokat belülről mindenütt letömítettem sziloplaszttal, de a hangszórón lévő szivacsdarabok között van ahol át tud menni a levegő, próbáljam meg azt is betömni, vagy ez nem okoz majd hangzásbeli problémát?
(#) ptesza válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Erről tegyél fel képet.
(#) punkkazy hozzászólása Ápr 19, 2011 /
 
Üdv!
Kiválasztottam a HA31-422-es h2000 által készített hangszórót szubláda készítésére. Az adatlapján 64-84l-es dobozt (reflex) ajánlanak, én kb. 70-re gondoltam, így, ha jól gondolom nem megy olyan mélyre, de valamivel terhelhetőbb lesz.
Első gondom az, hogy mekkora szubcső fog ehhez kelleni? BassBox-ban nézegettem a méreteket, de nem tudom, hogy hogyan kell kiszámítani az áramló levegő sebességét, hogy ne orgonáljon zenehallgatás közben.
Milyen faanyagot ajánlotok? A külső egyenlőre nem mérvadó, inkább a költséghatékonyság és a stabilitás.
(#) ptesza válasza punkkazy hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
70 literhez 80-as csőből 192mm.

Bassboxban nyomsz egy Plot-ot és a Vent air velocity fülnél kell nézni ,hogy ne menjen 30 m/s fölé az áramló levegő sebessége.
(#) punkkazy válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Értem, köszi a segítséget.
MDF lap az megfelelő? Az előlapon duplázzam? Milyen vastagságú szükséges?
(#) ptesza válasza punkkazy hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
Ha olcsón akarod akkor használhatsz bútorlapokat is.(18-20mm) Esetleg meg lehet duplázni az előlapot ,de akkor jó nehéz lesz. Fontosabb lenne pár belső merevítés , illetve a hangszóró megtámasztása.
(#) punkkazy válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
Értem. Akkor inkább bútorlapot fogok használni, azt könnyebb itt beszerezni. A hangszórót hogyan támasszam meg? A hátulsó lapra egy támasztékot csavarozni úgy, hogy ha ráhelyezem az előlapot a dobozra, akkor pont a hangszóró mágneséig elérjen?
(#) ptesza válasza punkkazy hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
Valami ék alakú dologban gondolkodnék.A hangszóró beszerelt állapotában beragasztanék pár éket ami stabilan tartaná. Meg persze mögé is. Most hirtelen nem találok semmi olyan képet , csak egy magas driver megtámasztását .De példának jó lesz. De ha gondolod lerajzolom mire gondoltam.

Bővebben: Link
(#) PiciPeti hozzászólása Ápr 20, 2011 /
 
Üdv!

Új vagyok még a fórumon. Szeretnék egy egyszerű, olcsó mélyládát építeni. Beleolvasgattam az eddigi hsz-ekbe, és eddig annyi lejött, hogy MDF lapból érdemes, és belülről valami rezgés elnyelővel kiburkolni.
Az első kérdésem arra vonatkozik, hogy milyen vastag legyen a lap, és mivel érdemes kiburkolni.

A mélynyomót már kinéztem: SAL Ehhez szeretnék dobozt csinálni. Zárt, vagy reflex kellene? Kb milyen űrtartalommal?

A fejegységről szeretném hajtani, egy 750Hz-nél vágó hangváltóval. A fej max 50W-ot fog tudni. A hátsó hanszórókról váltanám le...(Elől van egy 165mm-es mélyközép, 5KHZ-en váltó csipogók. Hátul 100mm-es 3 utas MNC)

Ehhez kellene is egy jelközösítő. Erre mi a megoldás?
A stereo jelet szeretném megtartani.

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) ptesza válasza PiciPeti hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Szia .
Az MDF lap az jó. 18 mm. Nagyobb méretű doboznál már gondolni kell a belső merevítésre.A rezgéselnyelőre gondolsz azt úgy nevezik ,hogy csillapítóanyag .Megfizethető árban a vatelin jöhet szóba.A 750 Hz -es felső határfreki az ,hogy jött ki? Hangszóró után még nézelődj.

A többi nem hangszórós kérdésedre keress másik topikot , mert itt biztosan fogsz találni többet is.
(#) PiciPeti válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Üdv!

Köszi a választ!
Mi a gond ezzel a hangszóróval? Mit kellene még figyelni?
Mit ajánlasz hasonló áron? (<5000 Ft)>
(#) BárányD hozzászólása Ápr 21, 2011 /
 
Sziaztok !
Ez a szubcső megéri az árát? 200w , 4 ohm , 15 ezer forint. adatok bővebben a linkben .
Nem autóba kellene , a szobámban lenne . köszi a segitséget.
(#) punkkazy válasza PiciPeti hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Itt nézz szét. A SAL-al csak annyi a baj, hogy ennyiért kapsz jobbat. Az ne tévesszen meg, hogy arra, amit kinéztél 80W van írva.
(#) punkkazy válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Értem, gondolom elég három oldalról, mert pl. ha alul van a mély sugárzó, akkor felülről nagyon hosszú "lécet" kéne beszabni.

Egy kérdés még: melyik a jobb megoldás? Ha két erősítő hajtja külön a szubot és külön a közép-magasat, vagy ha egy erősítő hajtja meg mindet, a vágást pedig hangváltóra bízom? Csak azért, mert egy erősítőhöz megvan minden, de ha kettő kell, akkor valahonnét trafót kell bányásznom.

A szub 100W-ot fog kapni, de a többinek mennyi kell, ha két külön erősítő van?
(#) bigbrother válasza PiciPeti hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /
 
HA25 451 pl. Ez kb. 6000 Ft, és szintén 25 centis. A 180W -os terhelhetőség szerintem elég impozánsnak tűnik, 92dB érzékenység mellett. Ha szépen kéred, akkor talán körperemes kosárba is beleteszik neked.
Hasonlónak tűnik a HA27 451. Ez 27 centis átmérőjű. Ennek ellenére az ár, a terhelhetőség, és az érzékenysége is ugyanannyi, mint a másiknak. Nekem új terméknek tűnik. Viszont egyenlőre nincs hozzá adatlap, így nehézkes lehet a tervezés.
(#) ptesza válasza bigbrother hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /
 
Jó a meglátásod szerintem.Az pont az.Csak a körperemes kosár több helyet foglal azért 27-es.
(#) petya0808 hozzászólása Ápr 24, 2011 /
 
Hali építeni szeretnék egy szubládát az unokaöcsémnek mielőtt az enyémet elkezdeném így gyakorlás céljából. A már meglévő hangszóróból építeném. Ez az Bővebben: Link Szobai zenehallgatás és filmnézéshez szeretné használni az unokaöcsém. Előre is köszi.
Következő: »»   369 / 729
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem