Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Nézz körül a DjBörzén.
Ja és nem darab - db hanem dB!
Sziasztok!
Adott egy szubláda melyben van egy Alpine SWE 1243E mélysugárzó. A doboz nettó térfogata 50 liter. Van benne egy reflexcső is aminek a mérete a következő: hossza 18cm, belső átmérője pedig 6,5cm. A problémám az,hogy elég furán szól. Eléggé búg,nem szépek a mélyek illetve a reflexcső átmérője kicsi mert ha jobban meghajtom akkor lehet hallani a basszusoknál,hogy a levegő süvít. Van nekem itthon kettő azonos reflexcsövem.Átmérőjük és hosszuk is 10cm. Ezekkel szeretném megoldani,hogy szépen szóljon.Mit gondoltok elég ha csak az egyik csövet beleteszem vagy mind a kettő? A hossza maradhat ekkora?
Üdv.Mindenkinek egy olyan kérdésem lenne hogy van 4 széles sávú hang ládám egy külön erősítővel akarok még hajtani kettő mély ládát és az lenne kérdésem hogy 200Hz vagy 150Hz jobb a Alul áteresztő szűrő vágása? Vélemények szerint melyik hangzásba megfelelőbb köszönöm a segítséget!
Én biztos 150 Hz-en vágnám bár nem ismerem a ládáidat
![]()
Egyik egy ilyen JBL PSE 1200 BK másik pedig kisebbik egy JBL ESC200 kisebbiket pl filmnézéskor is szeretném használni nagyobbik pedig csak zene hallgatás műfajba pedig inkább rap + disco
Az első képen ami van ránézésre 4-ed rendű bandpass az 150 Hz fölé úgyse tudna elvileg menni. Én szerintem 150 az pont jó vágásnak.
Üdv!
Kisebb tanyapartira kellene zenét biztosítani. Egyenlőre csak ötletet kérek, hogy miben, és leginkább mennyiben kell gondolkoznom, ha építeni akarok egy valamire való ládát? Vagy inkább, kevés tapasztalattal rendelkezve vegyek készen?
Egy szavazat az előbbire ,ha van rá időd ,pénzed , és eléggé alapos vagy. A gyárinál jobbat bírsz.
Ha mégis vásárolnál abban is segítünk!
Hát, a pénz dolog a nyomasztó. Körülbelül mennyit kéne rá fordítani? Nem tudom elegendő lenne-e egy kb. 100W-os láda 90-92dB-es érzékenységgel. Nézegettem a h2000 honlapját, csak az a gond, hogy ott vannak gitárhangszórók is, nem tudom melyiket válasszam a célra. Esetleg más típusú hangszórót kéne keresnem? Tudnátok valami kiindulópontot adni, hogy milyen eszközt keressek? Csak egy láda kell. Jól esne ha beleférne 10-20 ezerbe.
Építsél 1 szubot , meg két kisebb kb 15-17 cm-es mélyközéppel szerelt hangsugárzót. Tudok adni bevált receptet is H2000 hangszórókra.
A másik az ,hogy nem az érzékenység a legfontosabb. Ha sikerül 88-90 dB érzékenységű hangdobozt összehozni akkor már nagyon jó. Számít a linearítás , a tejesen átvitt sáv szélessége , hogy csak néhány fontosabbat említsek.
Kérnék egy ilyen receptet, ha lehet. Akkor már meg tudom állapítani a költségeket. Köszi!
![]()
Nézegettem kész ládákat.
M.N.C. (tudom, ismerem a véleményeket erről a gyártóról) Big Bull-al épített láda 12.000-t megéri?
Szia!
Nos... épülget a szubládám, amiről korábban volt szó. Egy zárt dobozba tettem bele a hangszórót. A legnagyobb mérete 52cm, és mivel 220Hz lesz a legnagyobb frekvencia így gondolom bélelni nem nagyon szükséges, de hangolással kell foglalkozni, vagy nem? És mennyire kényes ez a fajta hangláda a ládán lévő apróbb lyukakra? A sarkokat belülről mindenütt letömítettem sziloplaszttal, de a hangszórón lévő szivacsdarabok között van ahol át tud menni a levegő, próbáljam meg azt is betömni, vagy ez nem okoz majd hangzásbeli problémát?
Üdv!
Kiválasztottam a HA31-422-es h2000 által készített hangszórót szubláda készítésére. Az adatlapján 64-84l-es dobozt (reflex) ajánlanak, én kb. 70-re gondoltam, így, ha jól gondolom nem megy olyan mélyre, de valamivel terhelhetőbb lesz. Első gondom az, hogy mekkora szubcső fog ehhez kelleni? BassBox-ban nézegettem a méreteket, de nem tudom, hogy hogyan kell kiszámítani az áramló levegő sebességét, hogy ne orgonáljon zenehallgatás közben. Milyen faanyagot ajánlotok? A külső egyenlőre nem mérvadó, inkább a költséghatékonyság és a stabilitás.
70 literhez 80-as csőből 192mm.
Bassboxban nyomsz egy Plot-ot és a Vent air velocity fülnél kell nézni ,hogy ne menjen 30 m/s fölé az áramló levegő sebessége.
Értem, köszi a segítséget.
MDF lap az megfelelő? Az előlapon duplázzam? Milyen vastagságú szükséges?
Ha olcsón akarod akkor használhatsz bútorlapokat is.(18-20mm) Esetleg meg lehet duplázni az előlapot ,de akkor jó nehéz lesz. Fontosabb lenne pár belső merevítés , illetve a hangszóró megtámasztása.
Értem. Akkor inkább bútorlapot fogok használni, azt könnyebb itt beszerezni. A hangszórót hogyan támasszam meg? A hátulsó lapra egy támasztékot csavarozni úgy, hogy ha ráhelyezem az előlapot a dobozra, akkor pont a hangszóró mágneséig elérjen?
Valami ék alakú dologban gondolkodnék.A hangszóró beszerelt állapotában beragasztanék pár éket ami stabilan tartaná. Meg persze mögé is. Most hirtelen nem találok semmi olyan képet , csak egy magas driver megtámasztását .De példának jó lesz. De ha gondolod lerajzolom mire gondoltam.
Bővebben: Link
Üdv!
Új vagyok még a fórumon. Szeretnék egy egyszerű, olcsó mélyládát építeni. Beleolvasgattam az eddigi hsz-ekbe, és eddig annyi lejött, hogy MDF lapból érdemes, és belülről valami rezgés elnyelővel kiburkolni. Az első kérdésem arra vonatkozik, hogy milyen vastag legyen a lap, és mivel érdemes kiburkolni. A mélynyomót már kinéztem: SAL Ehhez szeretnék dobozt csinálni. Zárt, vagy reflex kellene? Kb milyen űrtartalommal? A fejegységről szeretném hajtani, egy 750Hz-nél vágó hangváltóval. A fej max 50W-ot fog tudni. A hátsó hanszórókról váltanám le...(Elől van egy 165mm-es mélyközép, 5KHZ-en váltó csipogók. Hátul 100mm-es 3 utas MNC) Ehhez kellene is egy jelközösítő. Erre mi a megoldás? A stereo jelet szeretném megtartani. A válaszokat előre is köszönöm! ![]()
Szia .
Az MDF lap az jó. 18 mm. Nagyobb méretű doboznál már gondolni kell a belső merevítésre.A rezgéselnyelőre gondolsz azt úgy nevezik ,hogy csillapítóanyag .Megfizethető árban a vatelin jöhet szóba.A 750 Hz -es felső határfreki az ,hogy jött ki? Hangszóró után még nézelődj. A többi nem hangszórós kérdésedre keress másik topikot , mert itt biztosan fogsz találni többet is.
Üdv!
Köszi a választ! Mi a gond ezzel a hangszóróval? Mit kellene még figyelni? Mit ajánlasz hasonló áron? (<5000 Ft)>
Sziaztok !
Ez a szubcső megéri az árát? 200w , 4 ohm , 15 ezer forint. adatok bővebben a linkben . Nem autóba kellene , a szobámban lenne ![]()
Itt nézz szét. A SAL-al csak annyi a baj, hogy ennyiért kapsz jobbat. Az ne tévesszen meg, hogy arra, amit kinéztél 80W van írva.
Értem, gondolom elég három oldalról, mert pl. ha alul van a mély sugárzó, akkor felülről nagyon hosszú "lécet" kéne beszabni.
Egy kérdés még: melyik a jobb megoldás? Ha két erősítő hajtja külön a szubot és külön a közép-magasat, vagy ha egy erősítő hajtja meg mindet, a vágást pedig hangváltóra bízom? Csak azért, mert egy erősítőhöz megvan minden, de ha kettő kell, akkor valahonnét trafót kell bányásznom. A szub 100W-ot fog kapni, de a többinek mennyi kell, ha két külön erősítő van?
HA25 451 pl. Ez kb. 6000 Ft, és szintén 25 centis. A 180W -os terhelhetőség szerintem elég impozánsnak tűnik, 92dB érzékenység mellett. Ha szépen kéred, akkor talán körperemes kosárba is beleteszik neked.
Hasonlónak tűnik a HA27 451. Ez 27 centis átmérőjű. Ennek ellenére az ár, a terhelhetőség, és az érzékenysége is ugyanannyi, mint a másiknak. Nekem új terméknek tűnik. Viszont egyenlőre nincs hozzá adatlap, így nehézkes lehet a tervezés.
Jó a meglátásod szerintem.Az pont az.Csak a körperemes kosár több helyet foglal azért 27-es.
Hali építeni szeretnék egy szubládát az unokaöcsémnek mielőtt az enyémet elkezdeném így gyakorlás céljából. A már meglévő hangszóróból építeném. Ez az
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |