Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   556 / 727
(#) Hmatyi válasza bundibacsi hozzászólására (») Szept 1, 2015 /
 
Rendben, egyelőre még semmi biztos nem volt, csak felmerült a téma, hogy lehet-e csinálni kb ennyiért valami elfogadhatót, de szerintem megvan a válasz
Viszont az ohmos kérdésem még áll, hátha nagyobb kerettel mégis nekiállunk.
(#) szamóca válasza Hmatyi hozzászólására (») Szept 2, 2015 /
 
4 Ohm-os félvezetős erősítőre köthető 8 Ohm-os hangsugárzó, de a kimenőteljesítmény a felére esik vissza. (P= U2/R)
Ha belekókányolsz egy 4 Ohm-ra tervezett hangváltót a 8 Ohmos hangszórókat tartalmazó hangsugárzóba, azzal illesztettségi gondokon kívül, a keresztezési freki sem lesz jó.
Valóban jobban jössz ki anyagilag, ha vásárolsz egy kész terméket.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2015
(#) Buvarruha válasza szamóca hozzászólására (») Szept 2, 2015 /
 
Rendesen háttal ülsz. 4ohm-ot kötne 4ohm-os erősítőre, és 2db 8ohm-os hangszórót kötne párhuzamosan. Az már més kérdés, hogy szerintem ő is tudja a választ, mivel kettő darab 8-hom-os hangszóró párhuzaosan kötve 4 ohm.
(#) daneg86 hozzászólása Szept 2, 2015 /
 
Sziasztok!
Nemrég sikerült olcsón szert tennem 1 pár szép kis monitor hangsugárzóra 50W 4R, valami kis hifi-é lehetett. Túl nagy elvárásaim nincsenek, albérletbe kell, hogy suliidőben se a laptopom kelljen hallgatnom.

Első meghallgatás után nekiálltam kis átalakításnak.
Gyári magasakat cseréltem jobb minőségű AudioSystem magasakra ( selyem dom, 4R ), és az eredeti magashoz való 1,5µF es kondit cseréltem 6µF-re ( 2x 2,2µF bipolar + 1uf fólia ).
Doboz belsejét kibéleltem 2cm vastag puha szivaccsal.
A magasak már szépek, doboz nem kopog mélyeknél, de egy eredeti hiba megmaradt. A hangsugárzó szinte üvölt 500Hz körül.
Ennek javítására szeretnék tőletek segítséget kérni.

Előre köszönöm!
(#) gyuszo válasza daneg86 hozzászólására (») Szept 2, 2015 /
 
Ne csodálkozz, ha a 1,5µF helyett 6µF van benne. Tegyél bele próbaképpen csak 1µF-ot.
Ha a kondenzátor értékét növeled több középhang kerül rá.
(#) daneg86 válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 2, 2015 /
 
"de egy eredeti hiba megmaradt"

Eredeti magassal eredeti kondival, új magassal, magas nélkül a probléma marad.
(#) Buvarruha válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 3, 2015 /
 
Ha a magassugárzó 500Hz-et szólna, az elég masszív lenne, ráadásul 4ohm -ra a 6µF nem olyan vészes.
daneg86

Mindenhol üvölt az 500Hz? Nem lehet, hogy csak asztalra rakva ilyen? Tedd az ágyra próbaképpen, mert lehet, hogy nem is a doboz a hibás, hanem a szoba/berendezés akusztikája.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2015
(#) Davidd válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 6, 2015 /
 
Szia! Lassan el jön az idő, hogy le kell szabni a faanyagot a dupla subhoz. Ugyebár 200L körülit számoltál nekem 30-40hz hangolással. A láda belső méretei:464x964x464, ez így 207 L. A kérdésem a behangolással lenne kapcsolatos, méghozzá mekkora kell legyen a lyuk. Az az a fából kialakított rést szeretnék, nem pedig csövekkel bajlódni. A gyári lyuk 10cm széles 15cm mély kiváncsiságból ez így hány hz van hangolva, és nekem mekkora kellene bele. Elnézést a sok "zaklatásért".
(#) Buvarruha válasza Davidd hozzászólására (») Szept 6, 2015 /
 
Fogalmam sincs már, épp az utóbbi időben szotyiztam a nyílásmérettel, mert a mért hangolási frekvencia a közelében sem volt az elméletinek.
(#) Davidd válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 6, 2015 /
 
Hm értem. Próbáljam ki azzal a 15X10 es mérettel és meghallom hogy jó-e? Csak az a probléma hogy alakitani elég nehez rajta. Winisdben próbáljam szimulálni, vagy milyen programot ajánlasz mivel próbálkozzam?
(#) Buvarruha válasza Davidd hozzászólására (») Szept 6, 2015 /
 
Csak ismételni tudom magam, nem tudom! Mint mondtam, az elmélet és a gyakorlat anniyra távol ált egymástól, hogy nem tudok ezzel a témával mit kezdeni, de próbálj akkora lyukat amit a WinISD ajánl, a többi kalkulátor is ugyanarra fog jutni.
(#) Davidd válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 6, 2015 /
 
Köszönöm szépen jelentkezem majd mikor eredményre jutottam.
(#) voodoo válasza Davidd hozzászólására (») Szept 6, 2015 /
 
Szia. Én a helyedben két 45 fokos lapot egymással szembe fordítva raknám be a front lapot. Nagyobb merevítést kap a doboz, ez és piszok nagyot fog ütni. Jó igaz, csökken a doboz tèrfogat, de ha úgy is hasraütès szerű a dolog, annyira rossz csak nem lesz.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2015
(#) P_Laszlo válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 6, 2015 /
 
Ha az elmélet és gyakorlat eredménye nem egyezik, a kettő közül az egyik biztosan hibás.
(#) Buvarruha válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 6, 2015 /
 
A mérés nem hibás, elég nehéz hibásan mérni az impedanciát, az elmelet pedig mind ugyanazt mutatta. Feltettem ide a kérdést, de nem jött válasz.
(#) Davidd válasza voodoo hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
Igazabol en is gondolkodtam azon a megoldason. Sot konnyebben fazisba tudnam hozni a nagy 18" hogscoopokkal, viszont akkor a doboz ket oldalaba kellene a lyukakat tenni . Esetleg egy rajzot mellekelsz? Az rcfnek van olyam dupla 18 " melye. Mindig is erdekelt az a kialakitas. Elore is koszonom!
@P_Laszlo: esetleg ha tudnal segiteni a hangolasban nagyon megkoszonnem.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2015
(#) P_Laszlo válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
Szerintem elképzelhető imp. mérés probléma is, sokszor láttam már, és nem tudom, milyen elméletre gondolsz. Egy átlagos modellezőprogram mindig elhanyagolásokkal dolgozik, ezeket hozzá kell számolni, hogy hiteles képet kapj, illetve hogy tudd, mit várhatsz. Nálam 90% fölötti az egyezés. És szerintem ez a jó állapot.
(#) P_Laszlo válasza Davidd hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
Nem vagyok egészen képben, hogy mit hol hová, mire, miért. Merre vannak az előzmények?
(#) Davidd válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
Innen szamithatjuk elozmenynek. 2 darab 15" melyhangszoro egy ladaban. 100 L/db ra saccoltuk a ladat es osszben 200liter korul. Csak a lyukat/lyukakat hogy rendezzem meg hogy mekkora legyen es szeretnem fabol kialakitani nem pedig reflexcsovel.
(#) Buvarruha válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
Az lehet nálam a gond, hogy nagyon keskeny a doboz, és a nyílás majdnem olyan széles, mint a doboz, vagyis egyfajta csőként viselkedhet a doboz is, mert túl alacsonyra van hangolva. Az a gond, hogy ez előre nem igazán kiszámítható.
(#) voodoo válasza Davidd hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
Szia.

Rajzom sajnos nincs, de az elképzelésem szerint csináltam egy vázlatot. Ahogy én gondoltam úgy középen lenne, tehát a két hangszóró közt egy nyílás, a Te elképzelésed szerint a két szélén. Ha gondolod neki ugrom és le tervezem, hogy pontosan mekkora lapok kellenek. Te neked csak ki kell nyomtatni egy lapszabászatba elvinni, és megvárni amíg levágják. Nem érdemes otthon kínlódni, az sose olyan pontos, kivéve ha nincsenek precíz gépeid, műhelyed. Na mindegy ajánlom, hogy minimum 18-as MDF lap vagy ami még egy fokkal jobb, a zserbó mintás rétegelt. De az piszok drága, mert fél m2-re is egész táblát számítanak fel ami vagy 25 ezer 18mm-ben.
Szóval szerintem az MDF elég sűrű, általános célokra kiváló anyag és mégse egy hulladék mint a pozdorja. Ja és nagyon jó illata van.

Íme a két ábra. Sprintben gyorsan karcoltam valamit.

láda.jpg
    
(#) P_Laszlo válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
Persze, modellezhető, és meg is lehet saccolni kb. De ilyen esetben próbával szoktuk megállapítani a szükséges hosszt, vagy keresztmetszetet (ha elég a doboz falvastagsága önmagában).
(#) P_Laszlo válasza Davidd hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
Nagyjából értem. Mi a felhasználási cél? Hol szólna?
(#) P_Laszlo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
Van kép erről a hangszóróról? így néz ki kb? http://static.mivarom.ro/catalog/images/25002.jpg

Nem igazán hiszem el ezt a T-S-t.
(#) Buvarruha válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
Pontosan! Én is így csinálom már és ezekszerint nem tévedtem és nem is lehet biztosra kiszámolni, hanem saccolni.
(#) Davidd válasza voodoo hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
Szia! Alaptervben nekem is mdf anyag van. Az osszes hangsugarzom abbol keszult, nekem megfelel. A melynyomo inkabb belteren lenne hasznalva kis aktiv 2.1es rendszer csak duplasub es ket 15" top. Kulon kulon vaghato a top es a mely is. Igen a kep amit linkeltetek az a hangszoro, de keszitettem nektek hogy lassatok meg is milyen. Mellekelem. Jobb szeretnem ha kozepen lenne a lyuk csak attol feltem beleszol a hangzasba azaz itt kioltasra gondolok, mert ott pumpalnak a hangszorok es hatulrol meg jon hogy "nyelje" el.
(#) voodoo válasza Davidd hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
A reflex/bandpass típusú ládáknak ez a legnagyobb hátránya, hogy nagyon nehéz azt a pontot eltalálni, hogy se jobb se rosszabb ne legyen a helyzet azzal hogy van rajta rés/cső. Véleményem szerint, hogy csak bizonyos frekvenciáknál (légsebességnél)
van pozitív visszacsatolás amikor kiáramlik (vagy be) a lyukon/résen meresztül a levegő. Például van olyan zene, ahol tök jó amiért van lyuk, próba képp ha letakarom akkor meg semmi dübörgés, hupog az egész. Másik zenénél pont fordítva, hátrány ha van reflex nyilás.
Nem könnyű, ráadásul egyéni ízlések kérdése is.
Amúgy nem feltétlenül lesz negatív visszacsatolás, (kioltás) a közel van a rés a hangszóróhoz, ugyanis a bent lévő levegőnek időre van szüksége ahhoz, hogy kiáramolhasson (vagy be) ráadásul még rugalmas is. Ha bele gondolsz csak a nagyon lassú frekvenciáknál lenne kioltás mert volna ideje éppen kiáramolni amikor a hangszórók membránjai befele mozdulnak ekkor valóban az elképzelésem szerint megjelenhetnek kioltások. Szinte csak mozogni fog a hangszóró, de hangja alig lesz, sem mint egy olyan dobozban ahol a nyílás odébb van.
Szóval szerintem nem lesz az gáz, ha középen lyukas. A hangos basszusok amúgy se alacsony frekisek, kivéve persze ha van 8-10 pár 18" tölcséres subod pár kW + tartalék nem klippelő erősítővel. Na akkor igen hangos, tellt basszusú lesz az alacsony freki is.
(#) Buvarruha válasza voodoo hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
A reflex nyílás kérdése nem zenefüggő, hanem megfelelően kell hangolni.
(#) voodoo válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
Miért?
(#) Buvarruha válasza voodoo hozzászólására (») Szept 7, 2015 / 1
 
Azért, mert, ha elhangolod és nagyon kiemel valahol, az csak azért nem zavaró egyes zenéknél, mert az a frekvencia egyszerűen nem szól, vagy nem annyira domináns abban zenében. Ki sem olt számottevően a reflexnyílás, ha jól van hangolva, mert akkor X frekvenciáig a nyílás szól, majd felette a hangszóró. Ha nem jól van hangolva, akkor mindkettő szólja ugyanazt a frekvenciát és akkor már lehet interferencia a kettő között a nyílás késése miatt.
Következő: »»   556 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem