Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Minimum 6dB-es kiemelés kell ahhoz, hogy legyen valamiféle mélyhang hangzás.
16cm-es hangszórótól ne várj csodát, főleg akkor ne, ha a legolcsóbb SAL-t, MNC-r vetted meg. 20-25cm-rel már lehet próbálkozni. Egészítsd ki a rendszered egy 30cm-es mélyládával.
Nem várok csodát tőlük, de szerintem másik hangszóróval tudna ettől sokkal többet. Kiegészítettem egy Magnat mélyládával, vele már elő lehet csalogatni a mélyeket nagyon szépen. De ezeket a meglévő hangládákat szeretném fejleszteni. Egy két ajánlott hangszóróra gondolok, ami bevált, érdemes megnézni az adatait. Nézegettem a Monacor hangszóróit, nem tudom mennyire lehetnek jók?.
Próbáld meg az SB-Acoustic SB20PFC30-8 hangszóróját, az minden szempontból különb a meglévőknél.
A Hangtechnika Kft.-nél kaphatók. Üdv!
Köszönöm a tippet, nagyon jó ár, érték aránya van. Esetleg még egy kérdést tennék fel: Ez a hangszóró mennyire éri meg a pénzét?
Ennyi az ára. Te döntöd el, neked megéri e?
Mek,mek,
A bolt jó, a hangszó jó, ha 20 canti, vagy több, de mondották már. Az a doboz sal, de nemigen. Szerény véleményem, a megfontolás gondolatiságával az, hogy a nemigen bővítve: bővített nemigen. Bocs, ha fájt, Elek
Ergo érdemes lenne teljesen átgondolni az egész rendszert?
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2018
Továbbra sem értek hozzá, de megnézném, hogy a SAL és az MNC jobban szól-e a noname közép nélkül. Csodára nem számítanék, de szerencsés esetben csak új előlapra lesz szükség, és némi hangváltó piszkálásra.
Azt hiszem, ahhoz, hogy egy ilyen kis hangszóró (függetlenül a minőségétől) a legjobban kiadja a mélyeket, jól megtervezett doboz és hangváltó kell. Akinek nincs ilyenje, annak marad a mély potméter feltekerése.
Eredetileg a közép nélkül volt, az egészel az a baj, hogy maga a hangszórónak a karakterisztikája rossz.
TC (Twin-Coil) azaz, kéttekercses hangszórót nem vennék, nagyon nehéz illeszteni egy rendszerbe és Én még jót azok között nem láttam, hallottam.
Én most gyűjtök az SB20-ra, nem tudom, hogy mikorra jön össze a komplett kétutas hangsugárzókra való pénz és idő. Az idén remélem, hogy összejön a projekt. Üdv!
Sziasztok, lenne párkérdésem.
1, Az csak kevesebb mély hangot okoz, ha egy mély hangszóró a tervezettnél kissebb térfogatú dobozba kerül? 2, A reflex csövet az átvitelisáv aljának a kiterjeszésére hangolják? Vagy pl, 30Hz-re (írtam egy számot) 3, A hangcsillapító anyagot elég "csak betenni" a dobozba vagy rögzíteni kell a doboz belső oldalára? Ha rögzíteni kell, akkor hogyan és mivel? Köszönöm
Tudod ez olyan mint a ruha, vagy a cipő. Akkor az igazi, ha a mérete, fazonja, színe is stimmel.
Azaz a doboz méretének, kivitelezésének, helységnek kellene stimmelni. Persze úgy alapból nem szerencsés, ha a hangszóró és a doboz rezonanciája egybeesik. A csillapító anyagokat én a Hangtechnika Kft-nél szoktam beszerezni. Ez az eredeti gyapjú könnyen felragasztható kétoldalú öntapadó csíkokkal. Utólag, a zárt doboz alsó frekije kevesebb, de jobban nyúlik lefelé. A bass reflex meredekebben vág lefelé. A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2018
Az a dilemmán, hogy az adott dobozomba mekkora hangszórót tegyek. Elférne benne a 20 centis, de az űrtartalma csak 24 Liter, ami a 16 centishez passzol jobban. De, akkor inkább 16-ost veszek bele. Ezt a kétoldalú ragasztót kipróbálom majd.
Köszönöm szépen!
Ha szenya lennék: nem kívülre ragasztani, hanem belülre.
De mivel nem vagyok az: kissé másabb a csillapítása, mint a vattáé. És nem szoktam közben diót pucolni! Ui.: Igaz, nekem zárt hangfalaim vannak. A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2018
Szia!
Még az is egy járható út lenne, ha megpróbálnál valami autós ajtóba való hangszórót beszerezni akár használtan. Ajánlom a 2-es Octavia hangszóróit kikukázni valami bontóból. Piszok jól szólnak, főleg faceliftes. Azért ajánom ezt mert volt alkalmam használni egyet hónapokig, mindenki dícsérte. Arra kell figyelni, hogy az erősítődnek nem -e lesz gond a 4 ohm-os illesztés. Másik megoldás szerint betehetnél akár az oldalaiba két 20 centis dörmögőt. Vagy harmadik megoldásként ajánlanám azt, hogy veszel két darab egyforma 2.1-es logitech, genius, trust vagy creative számtech szettet és kiszeded belőle a mélynyomót. Fillérekért lehet venni használtan. A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2018
Nagyon jó ötletek.
20cm-s hangszóró nekem is átfutotta a fejem, az előlapra még bele is férne. Találtam is egyet ami specifikációban megfelelne sőtt még a doboz ürtartalma is jó lenne. Monacor és társai ténylegesen szebben szól. (Már a Electro voice ZLX-15P is piszok jól szól)
Ez így első ránézésre akár még jó is lehet. Bár arra kell figyelni hogy az erősítődnek nem-e lesz baj a 4 ohm?
1/2 off: De így, hogy szerény véleményem szerint szállítással együtt párban a két hangszóró meghaladja a 30 ezres határt, lehet hogy kicsit sok. De te tudod. Én úgy vagyok vele, hogy már leszoktam a fabrikálásról. Soha nem ússza meg az ember olcsón és azmég csak a kissebb csalódás, de a várt végeredmény meg egyenesen siralmashoz közelít. Deha mindenképp a sztereóhoz és a fabrikáláshoz ragaszkodsz akkor ennyiért lehet kapni gyári pl: Jamo dobozokat, hangszórókkal aztán vagy átszereled (bár lehet nemkéne). Ha pedig nem ragaszkodsz a sztereóhoz de félig meddig mégis, akkor két darab 2.1 -es PMPO kakiszett (2x16-17 ezer Ft körül az alábbi márkák közül) jól tud szólni. Aztán azt is átépíted a két ládába szatelitekkel együtt, és hagyod passzívan, vagy ha ügyeskedsz akkor erősítőjével együtt becuppantod aktív módban, és árban ugyan ott vagy.
Az erősítő elvileg bírni fogja, max jobban melegszik (épített az erősítő is, max kiegészítem egy halk ventilátorral.) Az erősítő is fejlesztés alatt van, hogy ki tudja szolgálni a többletteljesítményt, ha netalántán házibulira adnám a fejem.
Igen kicsit húzós az ára, de egy próbát megér szerintem. Más nem beszámolok a tapasztalataimról, elvégre a hibáiból tanul az ember Kezeim között több 2.1 és 5.1 is megfordult, de nem tetszettek a hangjai. Itt sem biztos a siker, de legalább hobbi szinten foglalkoztam vele, és megvan az építés öröme. A pénz meg jön meg megy, maximum kispórolom onnan amit haszontalan dolgokra költenék.
Szia!
Jó lenne tudni valami konkrét adatot, hogy mi a jelenlegi alsó határfreki, és mit szeretnél. Ha legalább a mélysugárzó impedanciamenetet felvennéd, akkor abból látszódna, hogy a dobozban mennyi a hangszoró Fs-e, most kb. milyen mélyre megy le. Házilag 3 utas rendszer szerintem túl nagy kihívás. Ha hozzányúlsz, akkor inkább 2 utast csinálj belőle. A 24l szerintem zártba akár 2db 16cm-es hangszórót is elbírhatna. Több kb. 10l hanfal létezik ilyen méretű hangsugárzóval. Szerintem se szabad annyit rákölteni, amilyen összegekről volt szó, főleg, hogy a végeredmény nagyon kétséges.
Sziasztok, azt szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség, ha a reflexcső az előlapon és ha a doboz hátulján van? A hang összképét mennyire befojásolja? Mély hangokat mennyire befojásolja?
Szia! A reflexcső a hosszától függően több frekvencián rezonál, ill ezeken a frekvenciákon nagyon keskeny sávú sáváteresztő szűrőként viselkedve kihoz mindenféle zengős középhangot a dobozból, amit a mélyközép hangszóró befelé lesugároz le a dobozba. Ez elszínezi a középtartományt, és mérhető csipkézettséget, valamint rosszabb impulzus választ, CSD-t produkál középtartományban. Ha hátra kerül a cső, természetesen akkor is fennáll ez a jelenség, csak ebben az esetben kevésbé hallatszik előre a hallgatóság felé ez a káros hatása, ill mérve is szebbet mutat a dolog. Alapesetben a mélyhangok hullámhossza olyan nagy, hogy 100-150Hz alatt nincs releváns különbség az elöl ill hátul elhelyezés között, azonban néhány esetben mégis van. Az egyik ilyen, amikor túl kevés hely van a hangdoboz mögött, közel van a hátsó falhoz Ilyenkor nem csak elhangolódik kicsit a reflex doboz, hanem a hátsó fal közelsége miatt a fal mélyemelő hatása és a szoba állóhullámai is erősebben lesznek gerjesztve a cső által, ez pontatlanabb, mosottabb basszust okozhat. A másik hátrány, hogy ha a fülhöz képest jelentős útkülönbség jön létre a hangszóró és a cső között, ekkor nem egyformán keveredik ki a basszus-tartomány. Ez lényegében csak közelmonitorozáskor fordulhat elő (pl. PC hangdoboz, pont előtted néhány-10 centire). Ekkor a hangszóró akusztikus jele nagyobb, mint a reflexcsőé a hallgatási pontban. (Ha pl kétszer messzebb van a cső kimenete, mint a hangszóró membránja, akkor 6dB-el lemarad a cső akusztikus jele a fülednél) Én személy szerint kedvelem a hátsó reflexnyílásos megoldást, ill használom is saját dobozaimnál, de csak akkor, ha legalább 50-60 centi távolságot tudok tartani a doboz hátfala és a hátsó fal között (általában többet is szoktam) és nem közelről fogom hallhatni, nem az orrom előtt fog szólni.
Tökkkéletesen erre irányultak a kérdéseim. Köszönöm szépen a részletes választ. Vagy gondolat olvasó vagy vagy egy igazi zenei aficionado.
Még egy kérdés. Számít-e, hogy a doboz aljához a reflexcső van közel vagy a hangszóró? Tehát doboz alja, reflexcső, mély hangszóró, magas hangszóró vagy doboz alja, mély hangszóró, reflexcső, magas hangszóró.
Hát nagyjából ott is az érvényes, hogy ami közel kerül a padlóhoz, annak a jele erősebb, de egyenetlenebb és pontatlanabb lesz. Padló mélyemelő (térfelező) hatása plusz a szobai állóhullámok erősebb gerjesztése miatt. Néha alsó reflexcsöves oszlop hangsugárzóknál számolnak ezzel a jelenséggel, úgy hangolnak, hogy ez kicsit rásegítsen a mélyátvitelre. Nekem itt is az a tapasztalatom, hogy szerényebb, de hosszútávon sokkal hallgathatóbb a végeredmény, ha nincs a padlóhoz közel se a csővég, se a hangszóró. Az egyik oszlophangsugárzómnál a aljától kb 15 cm magasságban van a reflexcső és végül úgy használtam, hogy alá került egy kb 25 cm-es magasítás. De ez ízlés dolga is, én szeretem a jó mélyátvitelt, de kizárólag csak a jót (és nem eltúlzottat), és itt a kevesebb néha több.
A hangszóró beszerelésekor, kell valamilyen "tömítő" anyagot tenni a a hangszórókosár és a fa közé? Van valamilyen bevált program ami tud egy becsült átvitelt rajzolni a doboz méretei és a hagsznóró adatai alapján?
Gumigittet szoktam tenni a hangszóró és a doboz közé. A karosszériások használják. Nekem ami van, vagy 40 éves. Mint újkorában.
Sziasztok,
Nemtudom mennyire állja meg a helyét a kérdésem ebben a topikban remélem kapok segítséget.? A közelmultban építettem egy LM3886-os komplett erősítőt tapasztalatszerzés gyanánt és szívemheznőtt. Most viszont jött a fuvallat milenne ha megajándékoznám egy hangfalpárral ami illeszkedik az erősítőhöz és a fülemhez. Amit elmondhatok zenehalgatási szokásaimról: Legtöbb esetben letöltött zenéket szoktam halgatni stílus ügyileg mindenevő vagyok de talán a pop, kicsit bulizósabb, rock ot sem vetem el. Szeretem a kulturált mélyhangokat amik megérintik az embert. Vissza kanyarodva ami miatt írok, szeretmém kérni segítségeteket milyen irányban induljak el, mit javasolnátok hangszóró téren. |
Bejelentkezés
Hirdetés |