Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házi feladat elmélet - tételek
Lapozás: OK   31 / 39
(#) Marko Ramiusz válasza Zoltan444 hozzászólására (») Máj 28, 2014 / 1
 
A v2 egy öntartó kapcsolás. A v3 kétféle irányváltó kapcsolás, a bal oldalinál az állj gombot meg kell nyomni, a jobb oldalinál nem. Mindkettő kíméletlen a motorral és a motorvédelemmel szemben is. A v4 csillag-delta kapcsolás kézi- , és automatikus vezérléssel. A Doc5, pedig Dahhlander-kapcsolás.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
(#) Bell válasza jocking hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
Szerintem is járható út a szuperpozíció. A teljesítmény nem függ a frekvenciától.
Egyen teljesítmény nincs.
Alap frekin csak valós teljesítmény van.
Háromszoros frekin a feszültség és az áram között 90 fok fáziskülönbség van.
Ennek alapján S=(6 + j12) VA.
(#) shaggy hozzászólása Jún 15, 2014 /
 
sziasztok!

Egy nagyon nagy szívességet szeretnék kérni tőletek.
Elektronika vizsgára készülők és igen rosszul állok.
Van pár feladat amit ha valaki megoldana és leírná a lépéseket akkor meg tudnám csinálni ha a vizsgán hasonló feladatokat kapok.

1 feladat. R ellenállás számolja ki, hogy a Z dióda árama 20mA legyen. letörés feszültség: 5V, nyitófeszültség: 0,6V, dinamikus ellenállás legyen zérus.

2 feladat: Adja meg a dióda exponenciális modelljét és adja meg a képletben szereplő betűk jelentését derékszögű koordináta rendszerben.

3 feladat. Differenciál kimentelű differenciálerősitő kapcsolás.

Ezt mondjuk megkeresem neten a kapcsolási rajzát.

4 feladat. Mekkora a generátor belső ellenállása ha egy adott értékű bementi fesz R1=100ohm, R2=1Kohm esetén kimenti feszültség 10V ha ugyanezen bementi feszültség esetén R1 és R2 értéke megduplázódik akkor ugyanezen a feszültség esetén 13V kimeneti feszültséget mértünk.

Illetve a szóbeli tételekhez ha lenne valakinek valami segítség az szívesen venném.
Nagyából már kidolgoztam őket egyedül egyhez nem bírtam semmit írni.
1) Ismertesse a párhuzamos diódás vágókapcsolás működését (kapcsolás, milyen esetben van a dióda nyitva, ekkor hogyan helyettesíthető a kapcsolás, mintapélda adott bemenet esetén milyen a kimenet)
2) Ismertesse a bipoláris tranzisztor munkapont-beállításának alapelvét (Miért van szükség munkapont-beállításra, mi indokolja a kisjelű-nagyjelű elnevezéseket, a bázisosztós megoldás ismertetése és méretezésének alapelvei)
3) Vezesse le a földelt-emitteres alapkapcsolás kisjelű erősítését (Kell a kapcsolás, annak kisjelű helyettesítő képe, és a levezetés, az eredmény értelmezése)
4) Áramtükör működése (A kapcsolás rajza, hogy működik, azaz mit csinál a kapcsolás és miért, mire használható)
5) Ismertesse a differenciálerősítő alapkapcsolást és a működését (differenciális és aszimmetrikus jelkezelés, differősítő kapcsolás rajza, működés alapelve: 2 egyforma tranzisztor versenye egy áramgenerátor áramáért, honnan vesszük le a kimenetet, miért, erősítéskkiszámolása) (Ez a tétel csak NAPPALISOKNAK)
6) Erősítők legegyszerűbb négypólus modellje és a legfontosabb paraméterek bemutatása (Négypólus modell, bemeneti-, kimeneti ellenállás, üresjárási feszültség definiálása, melyik miért fontos, mik lennének az ideális értékek)
7) Ismertesse az invertáló alapkapcsolás működését, és említse meg ezen alapkapcsoláson alapuló változatokat. (Kapcsolás rajza, működés ismertetése (virtuális földpont kialakulás), erősítés levezetése, módosítot áramkörökre 1-2 példa (a sok közül: összeadó, lineáris, logaritmikus erősítő, integráló, RC-alaptagok, stb)
8) Ismertesse a neminvertáló erősítő kapcsolás működését (kapcsolási rajz, erősítés levezetése, bemeneti kimeneti ellenállás levezetése)
ez a tételsor és a 6 tételhez nem nagyon találtam anyagot.

A számításhoz feladathoz a kapcsolási rajzok
Bővebben: Link ez lenne az első feladathoz tartozó kapcsolás

Bővebben: Link ez pedig a 4 feladathoz tartozó kapcsolás.

Valamiért nekem nem engedi , hogy linket tudjak beilleszteni ezért raktam így be a hivatkozást.


Lépésenként ha valaki leírná a feladatokat azt nagyon megköszönném!

Előre is köszönöm a segítségeteket!
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2014
(#) Kovidivi válasza shaggy hozzászólására (») Jún 15, 2014 /
 
Szia.
Ennyi ideje biztosan senkinek sincs. Válassz ki ezek közül néhányat, és azt kérdezd csak meg, amire már tényleg nem tudod a választ megtalálni. Van olyan kérdés, amihez szimplán el kellene olvasni a jegyzetet, pl. 2. feladat.
(#) yupiter00 hozzászólása Szept 23, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy pár feladat megoldásában kérném a segítségeteket...A feltöltött képen rajta van ,hogy mi képen is kellene azt a dolgot.Előre is köszönöm!
http://kepfeltoltes.hu/140923/Scan0009_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/140923/Scan0010_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
(#) sany válasza yupiter00 hozzászólására (») Szept 24, 2014 /
 
Szia!
És itt mi a baj? Melyiket nem érted?
(#) sany válasza yupiter00 hozzászólására (») Szept 24, 2014 /
 
Jól értelmezem , hogy a Boole-algebra logikai összefüggéseit kell megvalósítani mechanikai kapcsolókkal?
(#) yupiter00 válasza sany hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Igen jól!
(#) sany válasza yupiter00 hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Szia!
Azt ne várd tőlem, hogy megcsinálom helyetted! De szívesen segítek , ha van kérdésed, eddig ugyan kérdést nem tettél fel.
Meddig jutottál már el a feladat megoldásában? Azzal tisztában vagy , hogy mi az ÉS, VAGY, NEGÁCIÓ?
(#) yupiter00 válasza sany hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Szia!
Egyáltalán nem mivel nekünk nem nagyon érthető módon lett elmagyarázva ahogy az ábra alapján láthattod és fogalmam sincs mik azok a fogalmak amit említettél!
(#) Gery78 válasza yupiter00 hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Szia!
Ez a Boole algebra a matematikának a logikával foglalkozó része, és különböző állítások igazságtartalma van így képletekkel pontosan meghatározva. Tehát például az ÉS kapcsolat azt jelenti, hogy pl. két állítás akkor igaz, hogyha a két állítás közül mindkét állítás igaz, különben nem igaz az egész feltétel. A NEGÁCIÓ mindig egy adott állítást az ellenkezőjére változtat. A VAGY kapcsolat két állítás között pedig akkor igaz, hogyha a két állítás közül valamelyik igaz, vagy mindkettő igaz. Ezeket fel lehet írni igazságtáblával, szövegesen, meg állapotdiagrammal. Aztán vannak ezek a szabályok amik a matematikából vannak átvéve, hogy a tagok felcserélhetők, csoportosíthatók stb. Ez a kommutatív és az asszociatív szabály, ott amit mutattál képet remekül fel van sorolva. Aztán van még egy speciális szabály a De-Morgan szabály, amit szintén felírtál a papírra. Ezeknek olvass utána, mert ezt így nehéz elmagyarázni, hogy fogalmad sincs az egészről. Ha utánaolvasol akkor meglátod, hogy annyira nem nehéz ez. Nem egyszerű, sokat kell gyakorolni, és akkor menni fog.
(#) yupiter00 válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Szia!
Köszönöm a válaszod!Ezt ismerem szöveges formában ,de ,hogy jön ide kapcsolási rajzok?Na ez nem megy nekem!
(#) mate_x válasza yupiter00 hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Szia!
Például két kapcsoló soros kapcsolása ÉS kapcsolatot valósít meg. Csak akkor tud áram folyni, ha mindkét kapcsoló zárva van. A kapcsolók párhuzamos kapcsolása VAGY kapcsolatot hoz létre, mert itt csak akkor nem tud folyni áram, ha mindkét kapcsoló nyitva van. Nem olyan nehéz ez
(#) yupiter00 válasza mate_x hozzászólására (») Szept 26, 2014 /
 
Na igen ,de ez ,hogy épül bele a képletekbe ... A szorzás ,zárójelek miképpen jönnek ide?
(#) Gery78 válasza yupiter00 hozzászólására (») Szept 26, 2014 /
 
Ezért javasoltam, hogy egy kicsit olvass utána a témának mert pl a szorzás nincs a boole algebrában. A pont két kif. között ÉS kapcsolatot jelöl. Erre jobb volna ez a jel: "&" akkor jobban látnád, hogy az nem szorzás. Először értsd meg a matematikai részét. A zárójelezés pedig a különböző szabályokból jön. Az is a matek része.
(#) pucuka válasza yupiter00 hozzászólására (») Szept 26, 2014 /
 
Még csak annyit, hogy az nem pont (a szorzás jele), hanem pötty. Nagyobb, vastagabb a pontnál, már ha helyesen alkalmazzák.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2014
(#) Gery78 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 26, 2014 /
 
Igen, köszi a kiegészítést, valóban a pont az lent van a mondat végén. Ez az ÉS jel pedig két kifejezés vagy változó között. De mindenképpen tudni kell, hogy az nem szorzást jelent.
(#) gulyi88 válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 26, 2014 /
 
Ha nullákkal és egyesekkel dolgozol, akkor lehet szorzás műveletként is kezelni az ÉS kapcsolatot:
0 szor bármi = 0, 1szer1=1.
A VAGY kapcsolat is lehet összeadás
1+ bármi=1 (ha elfogadjuk hogy a 2 is logikai egy), 0+0=0
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2014
(#) Gery78 válasza gulyi88 hozzászólására (») Szept 26, 2014 /
 
Igen ez benne van a Boole algebra alapjaiban, de ez akkor sem szorzás, hanem 0 ÉS valami = 0, 1 ÉS 1 = 1. Az ugyanúgy ÉS művelet.
(#) gulyi88 válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 26, 2014 /
 
Szerintem nem véletlenül lettek az algebrai műveletek jelei azok amik. Elvégre ha elvégzem algebrai műveletként, vagy a jelnek megfelelő matematikai műveletkét, akkor az eredmény ugyan az lesz, eltekintve attól hogy az 1meg1 az 2-t ad, az 1vagy1 meg 1-et, de a 2 nem 0 tehát logikailag az 1-el egyenértékű.

A kezdők az alapoknál kezdik, szorozni és összeadni már valószinűleg tudnak, így erre visszavezetni egy lehetséges mód a tanulásra.Én hamarabb összeszorzom a nullát bármivel, mint hogy és kapcsolatba tegyem azt, és megtehetem mert az eredmény ugyan az, a sebesség meg fontos
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2014
(#) mate_x válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 26, 2014 /
 
Az ÉS műveletet másképpen hívják logikai szorzásnak, a VAGY-ot pedig logikai összeadásnak
(#) Gery78 válasza gulyi88 hozzászólására (») Szept 26, 2014 /
 
Lehet hogy igazad van, egy kicsit utánaolvastam, tényleg logikai szorzás az ÉS művelet, és logikai összeadás a VAGY művelet. Én még így nem hallottam erről, az elektronikai megközelítést szoktam használni, de végül is elfogadható így is. És a sebesség is fontos, ha úgy nézzük, akkor tényleg gyorsabban értelmezhető a művelet log. szorzásként és összeadásként.
(#) janikukac hozzászólása Okt 25, 2014 /
 
Sziasztok!
Lenne-e itt egy kedves fórumozó, aki segítene nekem megoldani (levezetne) 1 teljes és egy mér félig megoldott példát hősugárzásból? Nekem sehogy sem megy ez a kevés, a többi ment... Jó lenne a mai nap, legkésőbb a holnapi nap folyamán... Valakinek ez 10perc max, de nekem nem akart kijönni fél óra alatt se semmi értelmes...
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2014
(#) 360 hozzászólása Nov 3, 2014 /
 
Sziasztok,

az lenne az elképzelésem, hogy el kéne készíteni 1 olyan valós idejű órát, amely ethernete-n keresztül lekéri a pontos időt és egy PIC MCU-val megjeleníti 1 egyszerű 7 szegmenses vagy 2x16 LCD kijelzőn.

A táp ellátást USB-n keresztül kapja.

Lenne-e valakinek erre ötlete, hogy hogyan kivitelezhető ?

PC-> ethernet-> MCU-> kijelző

Egyáltalán, hogy induljak el? Kell a PC-re valamilyen program, hogy felismerje a hardware-t ?

Köszönöm a válaszotokat!
(#) Gafly válasza 360 hozzászólására (») Nov 3, 2014 / 1
 
NTP, erre keress rá a NET-en...
(#) abcdabcd válasza 360 hozzászólására (») Nov 4, 2014 /
 
Nézd meg a Microchip-féle ethernet ic-t, aminek a pontos típusát nem tudom most, de ha jól tudom, készült vele Arduino shield is, hogy a hardverrel ne kelljen annyit foglalkoznod, valamint ehhez kell egy valamilyen mikrokontroller, amihez meg nyilván a kijelzőt is csatlakoztatod valamilyen módon egyénileg, vagy szintén valami Arduinos shield-ként megveszed...
És a kolléga ötlete az tényleg jó lehet, hogy NTP-n keresztül kérdezed le, és akkor a pc-n lévő szoftveres oldallal nem is kell foglalkoznod, vagy használsz egy, a neten valahol elérhető NTP szervert, vagy gondolom windowsra/linuxra valahogy lehet telepíteni ilyen programot, bár ezt nem próbáltam, de ha van, akkor onnan tudod is a szabványos protokollon keresztül lekérdezni az időt...

Vagy a Microchip-féle ethernet ic helyett esetleg kereshetsz olyan mikrovezérlőt is, amiben van hardveres ethernet, de kitudja, hogy ezek milyen tokozásban érhetők el, meg valószínű a többi, akár többszáz féle ethernet nélküli mikrovezérlőhöz képest, ezekből jóval kevesebb típus kapható...

Vagy például itt: Bővebben: Link egy bizonyos alkalmazásra, az illető leprogramozta szoftveresen a szükséges dolgokat, ethernet-ic használata nélkül, nem tudom ahhoz, amit te szeretnél, ahhoz mekkora szoftver szükséges, vagy mennyire bonyolult, ha esetleg így akarnád megírni...

Vagy lehet használni "intelligens" ethernet modulokat is, nem tudom van e ebből olcsó, én egyszer láttam egyet valahol az elég drága volt, az ha jól emlékszem maga intézte az ethernet összes dolgát, és valami bemenő buszon csak be kellett neki küldeni az adatokat, meg gondolom az elején valami konfigurációs adatokat is, ahhoz hogy tudja, hogy mi legyen az IP címe meg hasonlók.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2014
(#) SKY hozzászólása Dec 27, 2014 /
 
Sziasztok!
Meg tudnátok mondani, hogy hogyan lehet levezetni a két RC tagból álló aluláteresztő szűrő áviteli függvényét?
Próbáltam levezetni, de nem jött ki a helyes megoldás.
(#) mate_x válasza SKY hozzászólására (») Dec 27, 2014 /
 
Két csomópontra kell felírni a csomóponti törvényt, és a két egyenletből ki fog jönni.
(#) SKY válasza mate_x hozzászólására (») Dec 27, 2014 /
 
Nem teljesen értem jelen esetben amit javasolsz. A kiinduló képlet úgy vélem, hogy helyes (legalábbis a 001-es képen), tehát ebből is ki kellene jönnie a jó megoldásnak, így csak a matematikai egyszerűsítésnél lehet a hiba.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2014
(#) mate_x válasza SKY hozzászólására (») Dec 27, 2014 /
 
Itt nem lehet alkalmazni az impedancia osztót, mert a második RC kör visszahat az elsőre. Tehát marad az, hogy végig kell szórakozni, hogy hol hogyan folynak az áramok, felírni a differenciál egyenletet, átírni operátor tartományba, és így ki fog jönni. Majd ha lesz rá időm, akkor leírom egy papírra.
Következő: »»   31 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem