Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   122 / 272
(#) Pitti válasza yaessu hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Most már én is úgy gondolom hogy érdemesebb lenne megvenni a normális fejet de amíg ilyen árak vannak... addig marad a pepecselés amihez mostanában már nem sok kedvem van a kétes végeredmények miatt meg a csiszolgatás, festegetés, itt csúnya, ott csúnya... stb.
(#) yaessu válasza Yowie hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Most már jobban oda figyelek - de érdekes megad egy ohm minimumot meg maximumot na melléje egy induktivitást pontos tekercsmenettel drót átmérővel és tekercs átmérővel . mivel tekertem jó pár dolgot ha pl 20 átmérőn 30 menet 40 qh 12 ohm 0.2 drót azt megtekered még egyszer tuti 1-2 % belül lesz --na most itt ebben a 101-listán pont adja a pontos ohm minimumot de az induktivitás 6.5-helyett 8,5 6.-helyett 8 -qh érdekes mert ha lejeb tekertem volna akkor meg ohmikusan esik a minimum alá ------lehet hogy az induktivitást nem jól mérte mert akkor ott valami nem stim vagy az ohm vagy az induktivitás nincs jól megadva és még erre rájönne a fólia ami növeli ---
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2014
(#) mateatek válasza yaessu hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Én TGSL fejnél megtekertem a megadott menetszámokat a megadott huzalból, impregnáltam, jól összeszorítottam a meneteket, árnyékoltam, és jó lett. Biztosan azért, mert nem mértem se induktivitást, sem ellenállást.
(#) yaessu válasza mateatek hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Egy két nap azt kiderül nekem is --igen a sok mérés -- pedig mikor megtekertem pontos ohm minimumra -kár hogy mértem induktivitást --de már nem agyalok rajta Mateatek neked jó lett nekem is jó lesz csúnya induktivitás
(#) Ge Lee válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Megkérsz valakit a közeledben (vagy a fórumon) akinek van műnyomó papírja meg lézernyomtatója és kinyomtatja neked a fóliarajzot, majd elküldi postán egy mezei levélben. Gondolom vasaló az akad otthon, mert más nem nagyon kell hozzá. Persze ha még sosem csináltál ilyet, akkor lehet hogy egyből 3 példányt kellene nyomtatni. Nem olyan vészes az egész, két dolgon bukhat meg 1. ha nem megfelelően készíted elő a panelt (nem jó vizezni, stb., nekem a nagyon finom polírpapír vált be szárazon, majd utána alapos nitrohigítós törlés és mehet a vasalás), 2. ha nem elég meleg a vasaló.

Az áramkörök tekintetében nagy különbség nincs, ezek nagyjából egy kaptafára lettek megtervezve. Nyilván vannak eltérések egy egy fokozat kialakításában, de a lényeg ugyanaz.
Olyat ne építs amit a kipróbálás után úgysem fogsz használni, vagy akár szét is bontasz. TGSL, IGSL, SMW, CIBOLA, LOBO, ezekhez gyakorlatilag minden infót megtalálsz, videók is vannak a jutubon.
Van egy félkész IGSL-em, ha majd kész lesz arról be tudok számolni hogy érdemes-e megépíteni. Az SMW se rossz, de többet vártam tőle. Az IGSL-nek van egy előnye a többihez képest, hogy egyszerre jelzi neked a vasat meg a többit, nem kell a DISC-et tekergetni, vagy kapcsolót kapcsolgatni.
(#) szikorapéter válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Beszéltem a fórumon az eggyik kollégával és ő felvilágosított arról hogy ez annyira mégsem nekem való,de azért köszönöm a fejtágítást. Köszönöm mindenkinek a segítséget.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Polir helyett próbáld ki a mezei sikamika szivacsot szárazan és újonan. 30éve is azt használtuk a suliban. Szép feluletet ad és olcsó.
(#) DaviS hozzászólása Feb 23, 2014 /

Sziasztok!
SMW 3 szelektálásán lehet valahogy javítani? Mert ha egy rozsdás szög is kerül a fej alá, már nem látja a jó célt. 30cm-es fejjel, pedig már elég sok célt hagy el az ember, ha egy kicsit szemetesebb a talaj.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

A cibola-t nem te csináltad?
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Azt nem. Most összedobom az IGSL-t, kicsit moddolok az adóján meg a vevőjén, aztán kíváncsi leszek hogy milyen lesz az SMW-hez képest.
Ezek egyébként mindegyik a Golden Sabre mutációi, még a Tejon is, tehát olyan eget verő különbség nincs köztük.
Ebben persze annak is van némi szerepe, hogy a "fejlesztők" általában nem azokba az irányokba mozdulnak el amerre kellene. Az olyan "finomításokat" külön meg szoktam mosolyogni, amikor 1000µF-os kondikat tesznek egy 40-50mA összáramfelvételű szerkezetbe. De a több megás ellenállások használata a műveleti erősítők körül is figyelemre méltó. Nem indokolja semmi, de legalább megbolondul tőle az egész, elég hozzá egy apró gyantamaradvány a fóliák vagy a forrszemek között. Mondjuk az is megfordult már a fejemben, hogy lehet hogy attól a plusz 1,5mA-tól féltik a ceruzaelem pakkot.
(#) mateatek válasza DaviS hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

A fázisdetektor után a sávszűrőket átszámíthatod, hogy magasabb legyen a törésponti frekvencia. Gyorsabban reagál a gép az egymás utáni céltárgyakra. Az SMW alapban egy elég lassú gép. De ez sem csodaszer. A fej nem tudhatja, hogy hány céltárgy okozza azt a bizonyos jelet benne. A másik pedig az, hogy le tudok ásni egy érmét egy vasszöggel úgy, hogy az nagyobb jelet adjon a gépnek, de úgy is, hogy a szög miatt ne jelezzen rá.
Ha fölgyorsítod a gépet, akkor viszont nehéz lesz elkülöníteni az esetleges vasas, rövid csippanást a jó jeltől, mert az is rövidülni fog.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Nagyon alapjaikban hasonlóak csak, de mind a cibola, mind a tejón esetében, nézd csak meg, mi történik a bemeneti fokozat után közvetlen! Ez két külön kategória.
(#) sany hozzászólása Feb 24, 2014 /

Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék. Megépítettem Nagymáté Csaba, Chrenkó Ferenc: Fémkeresők (Elektronika Füzetek sorozat, 2005.) kiadványban található Titán fémkeresőmet elsőként. A fémkereső működik.
A problémám vele az, hogy a kapcsolás tartalmaz , egy úgynevezett némító áramkori fokozatot is, amit a T12 tranzisztor és az IC4b valósít meg. Ennek az áramkörnek az lenne a feladata, hogy az alaphang oszcillátor hangját elnémítsa. A némítás a K1B kapcsolóval történik a T12 -es tranzisztor "földre" való lehúzásával. A némítása működik is, mind DISK és GEB üzemmódban nem hallatszik az alapgenerátor hangja. De sajnos , ilyenkor nem érzékeli a fémtárgyat , illetve nem ad ki hangjelzést és a műszer mutatója sem tér ki.Ha kikötöm a "föld" kábelt a K1B kapcsolótól akkor jelez rendesen, de az alapgenerátor hangja folyamatosan hallatszik. Mi lehet itt a probléma?

kapcs.jpg

(#) Yowie válasza sany hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Szerintem ez nem valami alaphangot hivatott elnyomni, csak amíg kapcsolgatsz meg tekergetsz, kikapcsolja a HF generátort, hogy ne recsegjen a füledbe és ne süketülj meg.
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Úgy van ahogy Yowie írta. Az alaphang folyamatosan szól, ezt birizgálja IC2 kimenete amikor találat van. Ha IC4b kimenete lezárja a tranyót (talán T8 ha jól látom), akkor semmilyen hang nincs. Gondolom azért van, hogy amíg a kapcsolót kapcsolod, az abból adódó tranziensek ne recsegjenek a hangszóróban.
(#) sany válasza Yowie hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Illetve azt nem tudom, hogy a rajzon szereplő C12 -es kondenzátor 680nF -os vagy 680 µF -os.
Lehet, akkor azért nem szól, mert a 680nF túl kicsi értékű?
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Hát ezt akkor sem értem.
Ha csak a kapcsolgatás idejére némítja el, akkor , miért marad elnémulva utána is?
De ha kikötöm a "föld" kábelt a kacsolótól akkor pedig van hang. A panelt átnéztem többször is , hátha van zárlat vagy szakadás de nincs.
(#) Yowie válasza sany hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

R23 C12 határozza meg, hogy meddig marad átbillenve az IC4b. Mikrofarád túl nagy, az tuti.

Nem akarlak elkeseríteni, de ne sokat molyolj vele, inkább csinálj valami használható keresőt. Ebben a sorozatban a silvernek van használati értéke. Nagyon nagyra értékelem a szerzők munkáját, mert egyedülállóan sok rajzot összegyűjtöttek és jó leírásokkal magyarázzák el különböző elektronikai megoldások értelmét, működését. Használható kereső építésre neked is csak azt tudom mondani, SMW, TGSL, IGSL ha egyszerűbbeket szeretnél.
(#) sany válasza Yowie hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Már kész van. Nagyon tetszik különben, főleg elsőre. Csak ez a jelenség bosszantott, hogy nem szólt. De akkor kisebbre cserélem a C12-őt , kipróbálok pár értéket. Köszönöm.
(#) Attilawap hozzászólása Feb 24, 2014 /

Na elkészült a Delta Pulse tekercséhez ez a csatlakozó bigyó, amivel a fejet lehet állítani. A csavar poliamidból van, a hajlított műanyag meg polikarbonát. Véleményeket várok.
(#) Yowie válasza Attilawap hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

A füllel mit fogsz csinálni? (a csavar nagyon gyönyörű, csak kissé nehézkes lesz sárosan tekergetni, lévén nem szárnyas az anya)
(#) Attilawap válasza Yowie hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

A fület belerakom a gyantába és megköt. A sárral meg nem foglalkozok, mert max letörlöm.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
(#) Yowie válasza Attilawap hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

A menetekből elég nehéz lesz, hidd el sok éve tekergetem a sáros csavarokat. A polikarbonát marhára nem ragad hozzá semmihez. A legegyszerűbb pl egy PVC lefolyócsőből hajlított U alak., ugyanis a tiéd a tekercset is hajlítani próbálja, ha feszíted. Miután én tavasztól ősz végéig vízben keresőzöm, ami eléggé megviseli a tekercs füleit, az explorer gyári fejről tavaly letört az egyik fül. Miután ABS a fej anyaga, amihez szintén nem köt tökéletesen, csak valami 10ezer forintos ragasztó, 3mm vastag PVC csatornacsőből csináltam rá egy fület, ami jó nagy felületen tapad. Valami vízálló szupi ragasztóval ragasztottam. Egész nyáron bírta, sőt, 2 hét tenger is volt benne, ahol többszörös az igénybevétel. Az elképzelés egyébként jó, csak U formára csináld inkább, mert úgy nem közvetít csavaró erőt a fejre, teljesen függetlenül dolgozik tőle és stabil, bár a deltánál a csavarodás nem okoz gondot., de ki tudja, mi lesz a következő, és legalább kikísérletezted.
(#) mateatek válasza Attilawap hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

A nyelvek műgyantában lévő részeit fúrjad ki több lyukkal, és a lyukakon keresztül össze-vissza húzzál keresztül néhány köteg rowing szálat.
Így nagyon egyben lesz a gyantával, még kikalapálni sem fogod tudni.
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Nekem mindig káromkodik ez a méretező. http://sim.okawa-denshi.jp/en/opampkeisan.htm
(#) yaessu válasza vandorbot hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Sziasztok látom hogy használtok itt méretező progikat a TINA áramkör tervező és szimulációs progiát már próbáltátok? szerintem jó és minden virtuális műszer megvan benne
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Volt, hogy nekem is káromkodott, de nem tudom, most ment szépen, példának okáirt az IDX előfokát kiszámoltam, csatoltam. A grafikon nem valami csoda. Kényes rá, hogy írod be az értékeket.
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Ezek az oroszok elképesztőek (mondjuk az is, hogy ilyen összegányolt panel működik, de ezeknél működik, mint a leningrád felé félúton meggyűrűzött zsiguli)

Sib6.JPG

(#) Yowie válasza Yowie hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Ja, elcseréltem a fázis nevű képet

im_grph.png

(#) deexteer válasza Yowie hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Ez nem összegányolt,a panel sima cibola,azt mutatja hogyan lehet rákötni a pic-et újragyártás nélkül. És meglepően jól működik.
Következő: »»   122 / 272
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem