Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
készítettem képeket..
Ő az... Az amiket írtál azok mik? ![]() Idézet: ez az inverter trafója nem?„áramtrafó” Üdv!
SZIA!
ezekhez az 5-12Vszerkezetekhez minek inverter????
Üdv mindenkinek! Igaz, hogy késtem, 4,5 évet, de lehet, hogy valakinek segít a tapasztalatom. 12V/220V/400W-os inverter = PC szünetmentes táp. Savas akkumlátor feszültségét ugyan úgy felhasználja. (lehet, hogy töltésnek is jó (?) Bevallom, csak kísérleteztem vele. 220V/75W-os izzó 7,5 órán át, világított. Mikor leesett a limit szintre az akku, (mert zselésre van tervezve!) kikapcsolja magát, és nem ad kevesebbet, mint 220V, és nem meríti le az akkut sem egészen. Hátha valaki többet tud a Szünetmentes táp "lelkivilágáról", talán segít.
A gerjesztő feszültséget én egy "szélerőség mérővel" oldanám meg. Nem a forgóval, hanem egy lelógó lapáttal, mint egy zsanér, olyan 20x40 cm-es lapocska. A generátorral átellenben, ahol a szélirányra beállító függőleges lapátot is tenni kellene, az alá, vagy mögé. Ha alkalmas szél fúj, azt felemelve, egy mill-tak kapcsolóval. (250V16A de ennyi nem kell) gerjesztő feszültséget tud adni. Ha már valaki megoldotta, úgy, hogy a vasmag "természetes” mágnesosságát használná fel induló gerjesztésnek, az nagyobb terhelésnél "lemágneseződhet". Újra kell delejezni: Gerjesztő-tekercsre és a testre 12V feszt egy 10W-os izzón keresztül 3-4 impulzusokat adni Mint a töltés-kontakt ellenőrzéskor a szikrapróba. Utána, megint üzemkész. Úgy az igazi, ahogy megtervezték. Saját fesz-szabályzó, ami a fordulat-terhelés figyelembevételével gerjeszti a generátort. Így leadja a legnagyobb névleges teljesítményt is. VA-t. Szélvihar esetén, kifordulásra alkalmas megoldás lenne a legjobb. Ha másik szélkereket épít valaki, akkor javaslatként merem ajánlani a helikopter lapátjainak szabályzását. Ez nem fékez, hanem a szélerőnek megfelelően előre beállított erejéhez megfelelően, szélirányba elfordul. Akár 0-90 fok között is. A fordulatszám függvényében. Ahogy a helikopter emelkedését szabályozzák egy rúddal és nyom-csapágyokkal összeállított szerkezet, úgy ezt is meg lehet oldani, hogy a rudat egy, már említett zsanéros szerkezet szabályozza. A generátor fesz-szabályzója a feszültségre és áramra is figyel, ez pedig a viharos erejű szélre. A „kanalas lapátos” kerekem nekem is volt, de átálltam, olyanra, amit erős szél fel tud emelni. Négy ágon, egyenes síkban és lógva „várja a szellőt. A munka irányában ütközők tartották meg a szél ellen, amikor elfordult, akkor lelógott, majd vissza irányban, (ütköző a másik irányhoz van, itt nincs), a szél felbillentette. Szinte, minimális ellenállással volt jelen a széllel szembeni oldal. Forgás irány mindig azonos volt. A függőleges tengelyen kúpgörgők voltak, alul és 2/3 magasságban, három irányban kikötözve 6méteres 5/4” –s csövön. A generátor teljesítményét bőven leadta olyan szélben is, amiben, a kertben még nyugodtan dolgoztam. Amikor eladtam a telket, azt, otthagytam az utódnak. (az utóbbinak akartam csirkehálóból rácsot készíteni, de nem került rá sor.) További jó munkát a kísérletezőknek.
Nem vagyok egy szivattyúszakértő, de az egyenáramú motorok forgórészére általában 2 szénkefén keresztüljut el az áram, ami ugye kopik... söt egy ősztől-tavaszig müködő motor esetében biztos kopik... A váltóáramú szivattyú nem tekercselt (rövidrezárt) forgórészes, ahol nincs szénkefe... biztos tovább birja.
Talán kisegitő szivattyúnak elképzelhető, áramszünet esetén, ha a fö-szivattyú leáll beindulna a 12 voltos akkuról... de ez már nem lesz egyszerűbb mint az inverter. Louis
Köszi mindenkinek!
Egy inverter elektronikája után kötöttem volna próbának, de ha azt mondjátok nem smakk, hiszek nektek. ![]() Az elszigetelést még megoldanám, de az anyag mennyire rossz? Nagyon nagy lenne a veszteség? .....kár..pedig úgy megörültem magamnak.. ![]()
Hello!
Természetesen, arra a Led-meghajtó áramgenerátorra, amit az 555-höz készítettem. (Zénet a tranyó emitterébe.) És ez csak egy Led-et fog vezérelni. (De van az 40106 tokban még 3db. szabad inverter, egy másik fokozat részére.) üdv! proli007
Na megvan a hiba. Sajnos megszívattam magam egy kicsit. Írtam nektek, hogy úgy választottam le a végfokot az inverter részről, hogy a ellenirányú egyenirányító dióda párokat kiforrasztottam. Este megmértem szkóppal az IC kimeneteket és rendes négyszög jelek jöttek ki igaz 4,5V-os amplitúdóval, nem tudom miért emlékeztem 11,5V-ra. A FET.ek Gate-jére is ez ment a meghajtó tranyókon keresztül. Így viszont a toroid kimenetén jelen esetben ez a primer oldal csak 6V-ot mértem. Gondoltam nem hajtja meg rendesen vagy csak fél hídban müxik ezért kimértem a FET-eket úgy ahogy az oregtamas0202 tagunk leírásában volt, Mind a 4 FET jó volt. Visszaforrasztottam, majd gondolkoztam mi lehet a baj, hogy csak 6V váltó van a toroid kimeneten. Írtátok, hogy járt valaki úgy, hogy ha nem volt beforrasztva vagy rossz volt az egyenirányító diódapár, akkor az inverter rész nem indult be rendesen. De azon törtem a fejem, hogy csinál ez 6V-ból 25-30V egyent, mert ugye a fáma úgy szól, hogy a dióda önmagában csak egyenirányít és az elkó kondi emeli a feszt gyök 2 szeresre. De még akkor is csak közel 9V lenne. Visszaforrasztottam a diódapárokat erre melegedtek a FET-ek elég gyorsan... így hát újra leválasztottam a végfok részt, de most a diódapárok után. S lás csodát beindult a táp +/- 25V-ot mértem a diódapár kimenetén. De a toroidon továbbra is 6V váltót csak. Találos kérdés, hogy lesz 6V váltóból két diódával 25V egyen?
![]() Ja és a végfokban egyik teljesítmény tranyó zárlatos az húzta le a tápot, azért melegedett. Na vége a regénynek, de gondoltam leírom nehogy más is ilyen csapdába kerüljön. Utólag is köszönöm az építő jellegű hozzászólásaitokat.
A KA3525A típusú IC az egyben az inverter vezérlő IC is.
Nézd meg az adatlapját. ![]() Egyéb IC biztos, hogy nincs a panelon.
Miért is ne? Ha kapsz hozzá alkatrészt. :yes:
Hajrá! Amúgy nekem is inverter kéne, csak én ezt az egészet úgy gondoltam, hogy PWM-el kéne csinálni, ja és mondjuk nem 50Hz-en menne a cucc, hanem mondjuk kb. az ezerszeresével. (így nem kéne tízezrekért nagy trafót venni). Kb. úgy működne, mint egy D-erősítő, csak ferrit trafót hajtana meg, persze a kimeneten integrálva lenne a jel. A probléma azzal van, hogy a két 50Hz-es félhullámot hogyan vigyem át egy trafón. Remélem valami majd eszembe jut... Amúgy azok ,amit a boltban megveszel, és tud párszáz vattot, de semmi súlya, azok is valahogy így működnek, csak akik tervezték, azoknak eszébe jutott valami, ami nekem nem. ![]() ![]()
Az inverter 2500/5000W-os. Az akkukkal az a gond hogy a sima terheléses mérőműszer nem mutat semmit, csak egy kapacitás mérővel buktak le, ekkor kerültek ki az elektromos robogóból amiben használva voltak. Nem egyforma a teljesítményük és sima műszerrel nem lehet megállapítani melyik mennyire gyenge. (nekem meg nincs kapacitás mérőm)
Szia!
Pusztán a neoncsövet erről nem lehet üzemeltetni. Ahhoz kell egy kisméretű inverter, többnyire a neoncsővel adnak ilyet a PC-s boltokban. Azt tudom elképzelni, hogy annak az inverternek a bementi feszültségét változtatod igény szerint. Erre egy lehetőség a LINK-en látható. Ebből megépítesz egy csatornát, a kimenetére egy teljesítmény-tranzisztort kötsz, ami vezérli azt a kis invertert. Szerintem ez megfelelő...
Idézet: „néha kicsit akadozik a hang, de nem torzít.” Elegendő hűtőfelülettel van ellátva? Idézet: „mint a 4x40 wattos autórádióm” Volt már szerencsém jónéhány autórádióhoz, és a legtöbben valamilyen TDA "muzsikál". DE azt ne felejtsük el, hogy a gyártók szeretnek kicsit "szépíteni" a dolgon és nem biztos, hogy valóban 40W a 40W. Vagy ha igen, akkor az már akkora torzításnál, hogy arról inkább ne beszéljünk... Idézet: „miért van az hogy az 550 wattos erősítőm is 12 volt tápfeszültségről megy, és mégis pár másodperc alatt leégetett 2 db 4 Ωos 40 wattos hangfalat?” Talán azért, mert abban már van egy inverter is, de erről bővebben a Kapcsoló üzemü táp... topikban.
Hasonló problémám van nekem is, igaz kisebb teljesítményű szivattyút üzemeltetek. (kerti tóhoz)
Az inverter költsége és hatásfoka miatt, én inkább a szivattyú átépítésébe fogtam bele, egy 12V-os kapunyitó motor került beszerelésre, igaz még nem vagyok vele teljesen készen, de jól haladok, ha van rá épp időm. A motor 4 Ampert vesz fel 12V-ról, és kb. 3m^3 vizet forgat meg óránként 1 méter magasságig. Egy időkapcsoló órával, és az akkumulátor töltését szabályozó elektronikával van összeköttetésben, ami le is kapcsolja, ha esetleg nem lenne töltés, és az akku már úgy 9V alá megy. Szóval sokkal jobb hatásfokot lehet elérni, ha nem kell a feszültséget és az áramot feltranszformálni. A rendszer egyetlen hátránya a speciális szivattyú beszerzése, megépítése, meg esetleg a vastagabb drótok, de ilyen teljesítménynél még az utóbbi elenyésző...
Ha azt akartad írni 150Aórás akkumlátor akkor elméletileg 5 órán keresztül. Persze a gyakorat nem pont ilyen. Mert ebből lejön az inverter hatásfokából adódó veszteség, és hogy folyamatos 30A terhelés mellett az akku kapacitás is elmarad a névlegestől. Valamint ez az érték természetesen a teljesen töltött és a tejesen kisütött akkura vonatkozik.
Ez mind szép, neharagudj, de ez a fotó nem mond semmit. Teljesítmény????
Kukkants át a "keringető szivattyú működése" topicba. Felraktam oda pár kapcs rajzot. Tessék választani! mellesleg: kereső, inverter
Úgy őszintén mi a a fenének kell egy encoderrel BCD-re alakítani majd BCD-ről 7 szegmensre (pluszban még egy inverter is) közvetlenül miért nem jó???
1db 7 szegmenses kijelző 7 db ellenállás, meg vagy 27 db dióda??? Pl. az 1-es kijelzéshez a b és a c -t kell összediódázni, a 2-eshez az a,b,g,e,d, a 3-shoz.... stb stb. És ezt még csak el sem lehet felejteni... ![]()
Na, akkor elmondom érthetőbben, hogy mit szeretnék: MAXIMUM 5e forintból építeni egy olyan erősítőt, ami 4x kb 70 Wattot tud 4 Ohmon! És ha tényleg kell az inverter, akkor lehetséges, hogy megpróbálkoznék vele! Csak adjon valaki egy _nagyon_ egyszerű kapcsolási rajzot.
Nem követelőzésnek szántam ezt a hozzászólásomat, csak hamarosan itt a névnapom, és arra terveztem ezt a dolgot (az ajándék a dologban csak annyi, hogy az alkatrészeket "ingyen" megkapom). És bocsi mindenkitől, hogy nem tudtam magamnak jobb dolgot kitalálni ![]()
Szia! Remélem jól értelmeztem azt, amire gondolsz, és akkor jól rajzoltam!
![]()
Hi!
A létezik egy TDA1562 típusú ic 55W- ot tud elméletileg. Ha jól tudom, akkor ennél nagyobb teljesítményt nem igazán lehet kihozni 12V-ból. Ha ekkora teljesítményt akarsz, akkor kell egy inverter.
Sziasztok!
Kérdésem a következő lenne, 16f-es piceknél mi a különbség az RB0/INT és az RB4-7 lábon történő változás megszakítások között, azon kívül, hogy az INT megszakításnál van élválasztás és schmitt triggeres? Konkrétan egy 16f627A-t kínzok, és míg az INT megszakítás tökéletesen működik, a másik hol működik hol nem, és egy 74ls14 schmitt triggeres inverter beépítése után is sokkal érzékenyebb a pergés jelenségre.
Ez nem hangzik bonyolultnak. Kell egy decimális -> BCD kódoló (pl. 74LS147 vagy 148), a BCD jelet pedig BCD -> 7 szegmens meghajtóra (pl. 74LS47 vagy 48) vezetni, utána jöhet a kijelző. Ahogy nézem, a 147-es kinemete negált, tehát kell még pár inverter is, ami lehet tranzisztor is.
Összességében kb. 2-3 IC kell hozzá, pár ellenállás, esetleg tranzisztorok. Kb. egy gyufásdobozban elfér.
Az a helyzet, hogy a négyszöges inverter és bármelyik induktív fogyasztó többé-kevésbé utálják egymást. A szinuszos az igazi. Kb 15 éve, valamelyik UPS-gyártó, ügyes marketing fogásként, elkeresztelte a saját gyártmányú négyszöges UPS-ét módosított szinuszos készüléknek, ami felébe került bármelyik konkurens szinuszosnak. Azóta mindes négyszöges UPS-t módosított szinuszosnak hívnak.
Sziasztok!
Először írok,így hát üdvözlök mindenkit! Keresek egy smd fet-et SO-8 tok, 8láb,a felirat rajta:9985GM alá 714262.Sehol nem találtam róla semmit.Egy hasonlót igen:AP9985M,a bekötés egyforma.Amibe való egy HPw2408 monitor inverter panelja.Kérdésem,hogy mi ez,mit csinál és hol kapok ilyet (szokásos helyeken néztem semmit nem találtam). Képek,pdf mellékelve. Kezdő vagyok lehet szájbarágosan nyugodtan! Előre is köszönöm! 1attis
Szia!
Érdekes egy szélgenerátor (130VDC, 1700W)! Ha sikerülne ilyen "szerkezetet" szerezned Mi lesz belőle? Mi a vég cél? 24V-os inverter, és onnan otthoni hálózat esetleg?
Nekem a Fuji-Si Amilo notebookom 25W körül kér.
Megoldások a problémádra: -Akku és inverter:az én Belkin inverterem 5W körül vesz fel saját használatára.Utána 220V a noti tápjára, majd noti 20V-ja.Veszteségek. -akku és 12V-ról működő autóstöltő.Kimarad az inverter vesztesége. -18V akku(12+6, 3x6), ehez szabályzóelektronika(13,8x 1,5=20,7V), a noti közvetlenül mehet róla.Itt a legkisebb a veszteség.1,5A, vagy az alatt kért a gépem. "Egyebet nem tudok, kéremkapcsojjaki." ![]()
Én arra gondoltam hogy beszerzek egy autós töltőt a laptophoz igy elméletileg nem szabadna észrevennie a külömbséget a laptopnak és ez talánn olcsóbb is lenne mint az inverter .De a napelemek rohadt drágák késziteni pedig nem lehet vagy van ezek között valami olcsóbb megoldás is? és nem lenne muszály mennie egész héten dolgozhatna a gép részmunkaidőben is akkor mikor kap elég áramot mert egész hetes működéshez ahogy számolgattam tényleg sok aksi kéne ez pedeig meg már túl nagy kiadás lenne.
Gondolom használt aksiból nem lehetne megoldani mivel azok fillérekbe kerülnek.Cak a teljesitményük hiányzik esetleg lehetne e a teljesitményüket fokokozni valahogy vagy ez már halott ügy?
És még valami az inverter ha az akku töltöttsége csökken kikapcsol?Arra gondolok hogy mielőtt eléri a kritikus pontot amikor már károsodik,van benne valami védelem erre a célra?
![]()
A kollektorról amit levettem az télleg jó de utánna schmitt-triggernél vhogy széthúzza a 6ik inverter után ezt nem tudom,de holnap alaposan átnézem. "de mire a D-tárolóba jut a D lábra az 555 kimenétéről igen csak lecsökken a jel amplitudója ” ez ez akart lenni: de mire a D-tárolóba jut a jel a D lábra az 555 kimenétéről igen csak lecsökken a jel amplitudója, néztem hogy már a triggernek fele akkora és az 555 kimenetén annak is a fele az amplitudó erre nem tudok rájönni miért...
Űdv! Gulyi88 na összeraktam a tiltást... Szal a tranyó után és a kondi után ahol a tüske jelet kell kapni az tényleg szépen tüske lett, csak a probléma hogy az inverter a Schmitt-triggerel nem kezd vele semmit, aztán ráküldtem a tranyó kollektoráról a jelet az inverterbe és úgy szépen kijöttek a négyszög jelek, de mire a D-tárolóba jut a D lábra az 555 kimenétéről igen csak lecsökken a jel amplitudója és a probléma ott kezdődik,hogy csak földszimmetrikus jelet tudtam a szkóp belső generátorából előcsalni, szerintem ez lehet a gond és így végig világitott a led a D tároló Q kimenetén. Holnap keresek valami jobb generátort aztán meghajtom még egyszer és megnézem, hogy mi lehet a helyzet az igazat megvallva ma kevés időm volt rá, holnap gyakorlaton majd több lesz
![]()
Egy átlagos autó akku (55Ah) cca. 15000Ft, hasonló tároló kapacitás 43-44db. akkut feltételez ami cca. 650000Ft, persze a nagyobb 120-200 Ah akksik ára fajlagosan valamennyivel olcsóbbak lehetnek mondjuk egy olyan akkupakk mint neked van cca. 500000 ft. Akkor számoljunk.: A generátor 200 eft + inverter 200 eft (szerényen számolva) + 500 eft az akkupakk = 900 eft. A saját munkát nem számoltam! Kb. mennyi idő alatt térül ez meg? Havi 10 eft villanyszámlát számítva 7,5 év és lehet, hogy az akkupakkot már közben cserélni kéne, az egyéb dolgokat problémákat nem is számolva! Az egyszeri beruházásba könnyen befektet az ember, de a ciklikus csere (akku) már elgondolkodtató! A tárolást kellene hosszabb élettartalmúvá tenni és "olcsósítani"!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |