Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   42 / 380
(#) Grabovszky2 válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Köszönöm!
Amit leírtál nem sok mindent értettem meg.... :no:

De!
Akkor ezek szerint egyszerübb lenne egy másik toridot keresnék és azt egyenirányítanám és pufferelném.
Keresgetés után találtam egy ilyet:300VA, 230V/50 Hz, 1x12V hőkapcsoló
Bővebben: Link

Ez megfelelne a célnak? Tehát elérném vele a kivánt 15v 30A- t pufferelés és egyenírányítás után?

Találtam 63v os 22000µF es elektrolit kondenzátort. ezt feltudnám használni a pufereléshez ennél a toroidnál?

És mégegy kérdés: A graetz hez diódákat vegyek vagy inkább egy hidat? Mert találkoztam a neten egy olyannal ami 400v 35A kezel, de a leírásában úgy adták meg hogy 35V-400V 35A Gondolom az én 15 voltomhoz ez nem jó.
Hol találhatok, vehtnék én ilyen kondikat és diodákat vagy hidat? A pertier modult a HESTORE- tól rendeltem. Itt láttam a többi cuccot is.....
Vélemények?

Bocsánat a kérdés bombáim miatt!
Nem vagyok hozzáértő....
De talán így ragad rám valami a koszon kívűl is, mert érdekel az elektronika.
(#) _JANI_ válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Nem probléma! S bocs!
Én a 24V-ra koncentráltam. S a legelső leveledet nem olvastam. S így az sem tudtam, hogy 12V kell a pertiernek. (MAX: 15V) Igy a 25V-os kondenzátor nagyon megfelel a te célodnak.

A 24V-os trafót nem ajánlom! Mert sok lesz a veszteség ha áteresztőtranzisztoros feszültség szabályzót használsz... Még a 12V os transzformátornál is sok: 1.4142 * 12V = 16.9V Ucs. S ebből a diódák nyitófeszültségét le kell vonni! Ez SI dióda esetén KB: 1Volt. Így megközelítőleg már 16V lesz a szűrt egyenfeszültség a pufferkondenzátoron. Erre viszont már megéri áteresztőtranzisztoros feszültségszabályzót építeni. Mert csak 4Voltot kell elfűteni a teljesítménytranzisztoroknak. Vagy egy olyan transzformátort kell keresni (tekertetni) ami 9V váltakozó feszültség leadására képes. S ha a 30A tényleg igaz, akkor legalább 270-300VA (W) -os transzformátorra lesz szükséged a teljes terhelés tartós átviteléhez. A graetz-hidat 50A-ra kell méretezni. Vagy nagy hűtőfelülettel ellátva a 25A-egyenirányító híd (kocka) is elég lehet...

Köszönöm!
Akkor a következőre jutottam!

Megveszem a következőket:
-300VA, 230V/50 Hz, 1x12V toroid
-25v 10000µF elektrolitkondi
-kéne vennem egy olyan diodahidat ami 50A x voltos?
-áteresztőtranzisztort ami elveszejti azt a bizonyos 4v ot és békénhagyja az én keservesen megszerzett 30A-emet!

OK!

Kérdések:

-átersztő tranzisztor kódja, vagy hogy milyet kell venem mert fingom sincs róla sajnos.... csak tipp: 2SB629/A - 2SD6629/A
- hol lelhetek rá én a fent emlegetett diodahídra és hány voltosnak kell lenie vagy mert csak ilyet láttam:35V-400V 35A

Ha ezekben és még a kpcsolásban is segitenél én komolyan modom

(#) tbajcsi hozzászólása Feb 7, 2009 /

Sziasztok!

Kérdésem: Hogyan lehet a legegyszerűbben megállapítani egy vasmagos transzformátorról, hogy hány VA-os? Sajnos csak az üresjárásban mért feszültségéről van információm. (Trafónak már elveszett az adattáblája )

Minden infót, és linket köszönök!
(#) _JANI_ válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Az áteresztőtranzisztoros ( Emitterkövetős ) feszültségszabályzás egy kapcsolási elv. S fő előnye, hogy viszonylag egyszerűen is elkészíthető. A legtöbb 3 kivezetéses stabkocka is ezen az elven dolgozik.

Javaslom látogass el a "Feszültségszabályzó".
Valamint nagy áramokkal a "Áramgenerátoros tápegység (1,5V/30A)" foglalkoztak...
S egy 12V 30A-s kapcsolás...

Azt hiszem az 50A-st azt különálló diódákból kell összeállítanod. De a 35Amperes egyenirányító (kocka) graetz is jó lesz ha hűtőbordára teszed. Alacsonyabb feszültségű tipus is megfelelne 50-80V. De ha nem találtál mást, akkor a 400V.os is jó lesz.

Köszönöm!
Ez nagyon jól jött!
Már kezdtem feladni a tervemet pedig már beleőltem nem kis pénzt!
Elén azt hittem, hogy nem nagy feladat egy ilyenbe belevágni a fejszémet.....
Egyébként meg nagyon megtetszett az elektronika!
Szeretnék még megtanulni egy két dolgot, s ezzel kapcsolatban tudnál e ajánlani egy pár oldalt vagy esetleg könyvet amit, ha az ember olvas meg tudja tanulni, feltudja fedezni az alapoktól kezdve ezt a világot...

Mégegyszer köszönöm!
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

S a 12V 30A-s tápegység a leírásával együtt...
(#) _JANI_ válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Nincsmit! S nem is kell messzire menned! ITT a cikkek között is találhatsz kezdőknek szóló írásokat az alap alkatrészekről. Valamint sok érdekes cikket. Nézz bele és megtalálod a neked tetsző írásokat.

S ha bütykölni támad kedved, akkor kapcsolások között is találhaszt kedvedrevalót...
(#) Grabovszky2 válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Köszönöm!
Ezeket már én is felfedeztem.

A kapcsolásokat is nézegettem már. ÉS szép, hogy ezek alapján megtudnám építeni a különféle tápokat, szabályzókat és miegymásokat csak anyi zavar az egészben, hogy nem értem.
Tehát csak azzal, hogy összerakom még nem fogom megtanulni a miérteket.
Én ennél mohóbb vagyok. Elszeretném érni azt, hogy ha ránézek pl.: egy kapcsolásra tudjam mi fog történni ha áramot kap.
Ezért kérnék tőled, tőletek egy olyan írást könyv, esetleg weblap formájában aminek az a témája hogy "Full marháknak az alapoktól!"

A cikkek közt igen találtam ilyet kb. 4-et, de szerintem ezzel még nincs vége...

Előre is kösz!
(#) foxi63 válasza tbajcsi hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Szerintem:
A*A * 4*f ahol:
A vaskeresztmetszet cm2
f a használatos frekvencia Hz
Az eredmévy : mVA (milivoltamper)
(#) _JANI_ válasza tbajcsi hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Szia!

Az üresjárati feszültséged az megvan! Ez ok!
S mivel a szekundert is csak annyi árammal terhelheted amennyit a huzal elbír, ezért ez is meghatározza az átvihető MAX TARTÓS teljesítményt! Meg kell mérni a huzal átmérőjét és meghatározni annak keresztmetszetét. S adott keresztmetszetre adható áramot meg egy táblázatból a legcélszerűbb kinézni! -> S még sok hasznos dolog vár ennek a fórumnak a képei között! <-

Igy a MAX szekunder árammal és feszültséggel már semeddig sem tart meghatározni a MAX szekunder teljesítményt...

Ez a módszer csak abban az esetben ad kielégítő eredményt, ha a szekunder a VAS MAX teljesítményére van méretezve!

Sok szerencsét a pontos meghatározáshoz.
(#) ptesza hozzászólása Feb 11, 2009 /

Hogy lehet kimérni egy toroid primer tekercsét ,hogy jó -e? 1000 VA teljesítményü. Sajnos levágja az autómatát még lágyindítóval is.

Kössz.
(#) The Light hozzászólása Feb 11, 2009 /

Üdv!

Ezt nézzétek. Kb. 25-30 éves.
220 ról alakít: 14/12/10/9/6/2 V-okra.
Inverternek akarnám....nem tudom...
:beka3:

DSC00120.JPG

(#) Lacika válasza The Light hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Ez mind szép, neharagudj, de ez a fotó nem mond semmit. Teljesítmény????
Kukkants át a "keringető szivattyú működése" topicba. Felraktam oda pár kapcs rajzot. Tessék választani!
mellesleg: kereső, inverter
(#) The Light válasza Lacika hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

..nem haragszom.. ..találtam egyet, lefényképeztem, betettem ide csak mert "Régi trafók" a topik címe! Gondoltam színesítem egy kicsit a topikot.
(#) bgsf válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

öreg trafó nem vén trafó!
jobban szeretem a régi trafókat mert azok valahogy nem akarnak leégni. a mai KINAI trafók meg valahogy jobban fűtenek mint egy radiátor!
szétszedtem egyszer egy '68 előtt tekercselt trafót és lásd(!) a primer oldalon is soronként volt szigetelve és menet menet mellé volt rakva! ez a kézimunka előnye!
a mai kínai gagyik meg csak feltekerve a csévére vékony papír a primer és a szekunder közé aztán hagy füstöljön!
(#) kristof470 hozzászólása Feb 12, 2009 /

sziasztok!

erösitöt szretnék épiteni...de...+-55V-ot kér...és sajnos ilyen trafo elektronika boltban sem találtam.kérlek segitsetek,hogy honnan tudnám beszerezni..egy kapcsolási rajznak is nagyon örülnék előre is köszönöm
(#) Imi65 válasza kristof470 hozzászólására (») Feb 12, 2009 /

Ilyen trafót, ami +-55V-ot ad, nem is találsz. 2x40V körüli trafó kéne Neked. Ha ilyen sincs, akkor tekercseltess. Van sok remek műhely, ahol a kedved szerinti transzformátort készítik el.
(#) kristof470 hozzászólása Feb 12, 2009 /

eléggé uj vagyok a témában sajnos...most kezdett el jobban érdekelni az elektronika néztem a Haluxvill honlapján 230/42 V-os trafót 4500 Ft-ért..
(#) The Light válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

:yes:
(#) Grabovszky2 válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Hello!
Megépítettem a tápot.

Morphy törvényei szerint problémák léptek közbe....

Mégpedig:
A kivezetésen mért áram 16,5V vólt.
Az első kondi, rettenetesen melegedett, de talán még idejében lekapcsoltam.....

Az áramerőséget meg nem volt időm lemérni, úgyhogy azt nem tudom....

Pár kép a nyákról:

123444.jpg

(#) Grabovszky2 hozzászólása Feb 15, 2009 /

Ebben tudnál, tudnátok segíteni?

Egyébként meg az általad ajánlott 12V 30A- es tápot akartam megépíteni..

Igaz az előírtak ellenében én egy 24v 100VA- es toroidot kötöttem rá, mert ezzel akartam kipróbálni...

A nyákot megterveztem és lemarattam.
Öszze forrasztottam és az alábiakat produkálta....

Mi lehet a baj?

Valamit elcseszerintettem?
(#) besi99 válasza oldman hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Azért kellene tudni, hogy M, E vagy U formájú a vasmag? és milyen méretű, ill. keresztmetszetű?
(#) Grabovszky2 válasza besi99 hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Sima toroid.. köralaku 2*24v 100VA
nem tudom, hogy m e vagy u e.......

Ha jól emlékszem eah 100 a tipusjelzése
(#) besi99 válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

ehhez egy lexikon, és sok tapasztalat kell
(#) Grabovszky2 válasza besi99 hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Igen erre gondoltam én is, csak épp egy ilyenre van szükségem.... Így ezen kell megtanulnom a miértek....
Ha tudnál segíteni megköszönném....
(#) besi99 válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

dehát ez kész van, és te nem vagy oldman

Az a baj, hogy az elmúlt ötvenöt elektronikával töltött idő alatt senki sem rakta az orrom alá a könyveket folyóiratokat, azt is nyomozni kell.
(#) _JANI_ válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Két dolog miatt melegedhet az első (puffer) kondenzátor.

1: Váltóáramot kap.

2: A névleges feszültségnél nagyobb feszültség lett a kondenzátorra kapcsolva.

3. A fordított polaritású bekötés. De egy ekkora kondenzátor nem nagyon lehet véletlenül fordítva bekötni. Mert még a hiba feltárása előtt kipukkad, vagy rosszabb esetben felrobban!!! S ez nem vicc !!!

Mint írtad nemrégen, hogy 12V AC ( természetesen egyenirányítva és bufferelve.) -ról akarod táplálni... Akkor nem értem, hogy a bemenetére miért kötöttél 24V-ot, amikor az a 12V AC fogadására lett méretezve!
(#) Grabovszky2 válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

AHA...

Egyébként meg a bss elektronikán is megvolt ugyan ez a rajz...és ott ha jól emlékszem 16v os kodit írt....
Következő: »»   42 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem