Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Motorgyújtás
köszönöm a választ. leülök és tekerek és számolok. csak nehogy a végén igy járjak :wow3: :shocking:
Egyébként beöntés előtt kipróbálhatom, vagy inkább ne kisérletezzek ekkora feszültséggel?
Csak még annyit: a szigetelést a lehető legszélesebbre vágd,és tekercseléskor~3mm-re kezd a huzalt hajtani,a másik szélén ugyanigy hagyj el 3mm-t. A huzal kezdetét és a végét nagyon ajánlatos összesodorni,igy könnyebb bánni vele kiforrasztásnál.Az egyes sorok szigetelésénél ügyelj,hogy a papir átfedése mindig egy kicsit odébb kerüljön igy nem vastagszik meg egy helyen az átmérő túlságosan. Kiszáritás után öntsd ki és igy próbáld.
helósztok
mocimhoz keresek hónapok óta gyójtáselekronikát de ilyet egyáltalán nem találok. ugyanis akumlátoros a gyújtás így a tirisztor+a triacs nem jó.mivel nincs negatív átmenet ami kikapcsolná. a jeladó 250ohm os remélam tud segiteni valaki.. ![]()
Az akkus táplálás nem probléma,mindössze egy DC-DC átalakitó kell a gyújtókondi töltésére,amit már kisüthetsz tirisztorral is. Itt a topicban is találsz használhatót. Listázd ki a képeket úgy könnyebb lesz rátalálnod.
Persze több adat közlésével több segitséget is kaphatsz.
oké, nemsokára felteszem (vasárnap este, vagy hétfőn, de előfordulhat, hogy hamarabb is (ha feljön msn re a báttyám). a rajzot otthon terveztem, és nem hoztam magammal PD.n, most meg nem megyek haza vasárnapig.
Szia!
Az optos kapcsolás alapján, ha a fototranzisztor nem kap fényt, akkor a teljes táp mérhető rajta, ha meg kinyit, akkor "majdnem" nulla. A teljes táp jelen esetben 6V. Méregettem egy kicsit, és azt vettem észre, hogy a teljes táp csak akkor mérhető rajta, amikor a fototranzisztor előtt a kép mágnes közti lyuk van, amikor a matt fekete rész van előtte, akkor a feszültség leesik 3-3,5V-ra, mondjuk ettől még a BC nem nyit ki, de ez nem lehet probléma?
Szia.
Isten vagy Gulyi. Nagyon köszönöm a segítségedet. Nem hiába aki tud az tud. Esetleg még volna ötleted az ItalJet -el kapcsolatban Írtam már a fórumon hogy mien panaszom van. #366948 és #366997 számú kérdésben. Nem erősségem az e fajta elektronikai dolgok ezért kérdezek ennyit. Inkább mechanikában érzem magam otthon. Az elektronikában inkább csak legózok. Rajz -> beültet kipróbál, ennyi. Cserébe bármit amit úgy gondolsz h tudok segíteni csk írj itt vagy mailen. Kösz mindent.
Ezt a két mágnes közti lyukat nem értem... Ha a matt fekete fény t elvileg vissza nem verő rész áll előtte akkor a tranyónak zárni kellene,ha nem teszi,valami mégiscsak megvezérli.
a lendkereken összesen 6db mágnes van, ezek úgy vannak elhelyezve, hogy ha a lendkereket a motor felől nézzük, hogy két mágnes között van kb. 1cm-s lyuk, én ide tettem a fototranzisztort, és a fényvisszaverő csíkot, és amikor itt a két mágnes közti lyuk ér a fototranzisztor elé, akkor 6V rajta a feszültség. Ezek szerint minimálisan a matt fekete festék is visszaveri a fényt.
Ez már lehet ok a zavarra. Ha a fehér rész eléje kerül akkor nyit rendesen?
Az oldaldekli rajta van?
Igen, nyit rendesen a fototranzisztor, de az ellenálláscsere után is nagyon sok feszültség esik a BC-n, az az 1k-os ellenálláson mérhető feszültség 3,5-4V, ennek ellenére szikra van. Az oldaldeklit nem szoktam rátenni, de gondoltam rá, így kipróbáltam egyszer úgy is, hogy mikor rátettem, de akkor sem vette fel a fordulatot.
Milyen az optotranyó? Ki van vezetve a bázisa?
esetleg lehetne próbálkozni egy bázisellenállással (BE közé), hátha megoldható vele, hogy feketénél zárt legyen a tranyó, visszaverőcsíknál meg nyitva. én egy potival próbálkoznék aztán ha jó, kivenném megmérném és ellenállást raknék be...
BPW40, csak az emitter, meg a kollektor van kivezetve.
tisztelt mex
nincs valami jó tanácsod 0,1es huzal tekercseléséhez? nem vagyok képes 10 menetnél többet szakadás nélkül felcsévélni. :no: a primer megvan de nem tudok haladni a seccel. pontosabban elindulni sem tudtam. ![]() köszönöm ![]()
akkor egy schmittrigeres kaput, vagy egy (kis hiszterézisű) komparátort kellene betenni/beletervezni...
Az idáig leirtakhoz sokmindent nem tudok hozzátenni,hacsak azt nem,hogy komolyabb ipari gépet is nehéz beállitani a (profi tekercselő ismerősöm) szerint az ilyen relative vékony huzalok tekeréséhez. Mondjuk Ő sajáttervezésű,és kivitelezésű gépet használ a 0.03mm átmérőjű :wow2:huzal csévéléshez. Egyedi tekrenc készitéshez javaslom a lehető legegyszerűbb kézihajtású (nem csavarozógéppel és más motoros forgatóval) ellátott állványt,viszont lényeges a tengely csapágyazása,ezt illik pontosan elkésziteni,ne kottyanjon,lötyögjön oldalirányba sem. A csévét központosan kell felfogatni. A huzalt kézzel vezesd,a huzalfeszitést az ujjaiddal biztositsd a csuklónak kell támaszték. Hülyén hangzik,de hamar rájössz milyen finoman lehet kezelni,vezetni a drótot. Ha a sort végigtekerted, biztositani kell a kart elfordulás ellen,és a huzalt is rögziteni kell ideiglenesen arra az időre mig a sorszigetelést felrakod. Nemtudom milyen csévén van a huzalod,ha netán több kg akkor bizony könnyen szakadhat a tekerés inditásakor,vagy a nem egyenletes sebesség közben. Az ekkora csévékről is pofonegyszerűen lehajtható a drót :nem tengelyre kell fűzni,hanem egyszerűen helyezd a padlóra valamelyik oldalára állitva. Igy akadály nélkül lesereg róla,és a huzalfeszitést az ujjaiddal tudod szabályozni,a cséve tömege nem szól bele. Időnként át kell forditani a másik véglapjára mert a huzal előszeretettel hurkot akar vetni "macskásodik".
Úgygondolom ennyivel már neki lehet indulni,a többit úgyis menet közben tapasztalod meg,sajnos szinte biztosan a saját károdon. De ez igy volt velemis és gondolom másoknak sem sikerült minden elsőre. Sok sikert!
Arra is gondoltam már, hogy beletenni egy harmadik tranzisztort, ami már biztos teljesen kinyit , amikor részlegesen kinyitott a BC, és teljesen lezár a BC részleges lezárásakor.
Gondolom azzal az előző gyújtáshoz képest nem vagyok előrébb, ha a benne lévő megszakítót használom a tirisztor vezérlésére.
ha esetleg van kedved ezt is továbbgondolhatod ehhez nem kell akksi, de szerintem át lehet variálni. tirisztoros felfutó lefutó él vezérelt.
Köszi, összevetem a lehetőségeket, mert úgy néz ki, hogy a vezérlőegységet jól át kell variálni.
Attól függ, h mi volt a régi gyújtás, amennyiben hagyományos volt, úgy a gyújtás hátrányai nem (csak) a megszakítóból következnek, a megszakító ott inkább csak szenvedő alany.
Ha viszont tehermentesítve van! nem kell induktív terhelést és több ampert kapcsolgatnia, akkor jól elvan. Nem kell mindjárt ívesen "kijavítani" a helyéről. 100-200mA es tisztítóáramot, meg kenést (a súrlódó felületére) kell biztosítani neki, néha előgyújtás korrigálást. (szóval pogácsákat helyretenni, és akkor már csak a kopásból eredő előgyújtáseltolódás marad hátránynak...)
Űdv! Gulyi88 na összeraktam a tiltást... Szal a tranyó után és a kondi után ahol a tüske jelet kell kapni az tényleg szépen tüske lett, csak a probléma hogy az inverter a Schmitt-triggerel nem kezd vele semmit, aztán ráküldtem a tranyó kollektoráról a jelet az inverterbe és úgy szépen kijöttek a négyszög jelek, de mire a D-tárolóba jut a D lábra az 555 kimenétéről igen csak lecsökken a jel amplitudója és a probléma ott kezdődik,hogy csak földszimmetrikus jelet tudtam a szkóp belső generátorából előcsalni, szerintem ez lehet a gond és így végig világitott a led a D tároló Q kimenetén. Holnap keresek valami jobb generátort aztán meghajtom még egyszer és megnézem, hogy mi lehet a helyzet az igazat megvallva ma kevés időm volt rá, holnap gyakorlaton majd több lesz
![]()
szóval
L2 őt be lehet szerezni mongyuk HESTORE-ban.. A gyújtás zárásszögnövelt, ha nem muszáj ne, hagyd rajta a gyújtást sokáig álló motorral. a potinak (zárásszögnövelésnek) csak nagy fordulatokon van jenetősége, ha nem kell akkor hagy maxon (3ms) A fet nagyjából 8-10W ot fog fűteni, erre kellene egy 50cm^2 hűtőfelület (jól szellőző helyre, szoval nem bele a doboba..), szilikon hővezetővel, lehetőleg független potenciállal (csak a fethez kapcsolódjon galvanikusan) a jeladót meg helyes iránynal kell bekötni, ha 2 vezetékes lenne, először a D2, D3 nyitóirányával eggyező fesz érkezzen be. persze ide tartozik még a szokásos bla bla meg, nem próbáltam ki, így nem is garantálhatom, hogy pöccre menni fog
mekkora frekin próbáltad?
az nem jelent gondot ha földszimmetrikus a jel, az elején ezt széjjelvágja a formáló ák.. ezt hogy érted: Idézet: ? „de mire a D-tárolóba jut a D lábra az 555 kimenétéről igen csak lecsökken a jel amplitudója”
A kollektorról amit levettem az télleg jó de utánna schmitt-triggernél vhogy széthúzza a 6ik inverter után ezt nem tudom,de holnap alaposan átnézem. "de mire a D-tárolóba jut a D lábra az 555 kimenétéről igen csak lecsökken a jel amplitudója ” ez ez akart lenni: de mire a D-tárolóba jut a jel a D lábra az 555 kimenétéről igen csak lecsökken a jel amplitudója, néztem hogy már a triggernek fele akkora és az 555 kimenetén annak is a fele az amplitudó erre nem tudok rájönni miért...
555 kimenetén nem lehet fél amplitúdó! az tóptól tápig megy, logikai szinteket vehet fel...
555 kimenetéről egyből a D re megy a jel, nem fogyhat el! A frekire még nem válaszoltál, max 200Hz es jelet adj be (megfelel 12000RPM nek)
Igen kis frekin voltunk ott volt szép a jelformáló jele! Am megnéztem 10k-s nagyságban is.Am ilyet még én sem láttam h elfogy a jel... lehet az 555-öm kuka
![]()
Igen hagyományos megszakítós gyújtás volt benne. Akkor azt mondod, hogy vezérelhető azzal a tirisztor?
Akkor teljesen megfelel, ha max 6-8 ezres fordulatig megy a motor, ha nagyon pörgős, akkor inkább induktív vagy optos, de nem ez a fényvisszaverős, (optoréses kellene)
Igen már rájöttem, hogy ez a fényvisszaverős nem valami jó megoldás, sőt... A motorom max. fordulatszáma 5000 körül van. Akkor lehet marad a megszakító, de már azon is gondolkodtam, hogy a megszakító rését a legnagyobbra állítani, és mögé betenni egy résoptikát, amikor nem kell a szikra, akkor állandóan nyitva lenne a fototranzisztor, amikor meg szikra kell, akkor nyit a megszakító, a mögötte lévő résoptikánál kitakarná a fototranzisztort, és gyújtana. Szerintem ez már üzemképesebb mint a fényvisszaverős. Az induktív jeladó meg szerintem külön mágnes felragasztása nélkül kivitelezhetetlen.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |