Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motorgyújtás

Témaindító: Peti.Janka, idő: Nov 2, 2006
Lapozás: OK   47 / 206
(#) Szergej86 válasza mex hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

köszönöm a választ. leülök és tekerek és számolok. csak nehogy a végén igy járjak :wow3: :shocking:
Egyébként beöntés előtt kipróbálhatom, vagy inkább ne kisérletezzek ekkora feszültséggel?
(#) mex válasza Szergej86 hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Csak még annyit: a szigetelést a lehető legszélesebbre vágd,és tekercseléskor~3mm-re kezd a huzalt hajtani,a másik szélén ugyanigy hagyj el 3mm-t. A huzal kezdetét és a végét nagyon ajánlatos összesodorni,igy könnyebb bánni vele kiforrasztásnál.Az egyes sorok szigetelésénél ügyelj,hogy a papir átfedése mindig egy kicsit odébb kerüljön igy nem vastagszik meg egy helyen az átmérő túlságosan. Kiszáritás után öntsd ki és igy próbáld.
(#) bubuc17 hozzászólása Feb 4, 2009 /

helósztok
mocimhoz keresek hónapok óta gyójtáselekronikát de ilyet egyáltalán nem találok.
ugyanis akumlátoros a gyújtás így a tirisztor+a triacs nem jó.mivel nincs negatív átmenet ami kikapcsolná.
a jeladó 250ohm os remélam tud segiteni valaki..
(#) mex válasza bubuc17 hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Az akkus táplálás nem probléma,mindössze egy DC-DC átalakitó kell a gyújtókondi töltésére,amit már kisüthetsz tirisztorral is. Itt a topicban is találsz használhatót. Listázd ki a képeket úgy könnyebb lesz rátalálnod.
Persze több adat közlésével több segitséget is kaphatsz.
(#) gulyi88 válasza cannabis83 hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

oké, nemsokára felteszem (vasárnap este, vagy hétfőn, de előfordulhat, hogy hamarabb is (ha feljön msn re a báttyám). a rajzot otthon terveztem, és nem hoztam magammal PD.n, most meg nem megyek haza vasárnapig.
(#) Vacok válasza mex hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Szia!

Az optos kapcsolás alapján, ha a fototranzisztor nem kap fényt, akkor a teljes táp mérhető rajta, ha meg kinyit, akkor "majdnem" nulla. A teljes táp jelen esetben 6V. Méregettem egy kicsit, és azt vettem észre, hogy a teljes táp csak akkor mérhető rajta, amikor a fototranzisztor előtt a kép mágnes közti lyuk van, amikor a matt fekete rész van előtte, akkor a feszültség leesik 3-3,5V-ra, mondjuk ettől még a BC nem nyit ki, de ez nem lehet probléma?
(#) cannabis83 válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Szia.
Isten vagy Gulyi. Nagyon köszönöm a segítségedet. Nem hiába aki tud az tud.
Esetleg még volna ötleted az ItalJet -el kapcsolatban Írtam már a fórumon hogy mien panaszom van. #366948 és #366997 számú kérdésben. Nem erősségem az e fajta elektronikai dolgok ezért kérdezek ennyit. Inkább mechanikában érzem magam otthon. Az elektronikában inkább csak legózok. Rajz -> beültet kipróbál, ennyi. Cserébe bármit amit úgy gondolsz h tudok segíteni csk írj itt vagy mailen.
Kösz mindent.
(#) mex válasza Vacok hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Ezt a két mágnes közti lyukat nem értem... Ha a matt fekete fény t elvileg vissza nem verő rész áll előtte akkor a tranyónak zárni kellene,ha nem teszi,valami mégiscsak megvezérli.

a lendkereken összesen 6db mágnes van, ezek úgy vannak elhelyezve, hogy ha a lendkereket a motor felől nézzük, hogy két mágnes között van kb. 1cm-s lyuk, én ide tettem a fototranzisztort, és a fényvisszaverő csíkot, és amikor itt a két mágnes közti lyuk ér a fototranzisztor elé, akkor 6V rajta a feszültség. Ezek szerint minimálisan a matt fekete festék is visszaveri a fényt.
(#) mex válasza Vacok hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Ez már lehet ok a zavarra. Ha a fehér rész eléje kerül akkor nyit rendesen?
Az oldaldekli rajta van?

Igen, nyit rendesen a fototranzisztor, de az ellenálláscsere után is nagyon sok feszültség esik a BC-n, az az 1k-os ellenálláson mérhető feszültség 3,5-4V, ennek ellenére szikra van. Az oldaldeklit nem szoktam rátenni, de gondoltam rá, így kipróbáltam egyszer úgy is, hogy mikor rátettem, de akkor sem vette fel a fordulatot.
(#) gulyi88 válasza Vacok hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

Milyen az optotranyó? Ki van vezetve a bázisa?
esetleg lehetne próbálkozni egy bázisellenállással (BE közé), hátha megoldható vele, hogy feketénél zárt legyen a tranyó, visszaverőcsíknál meg nyitva.

én egy potival próbálkoznék aztán ha jó, kivenném megmérném és ellenállást raknék be...
(#) Vacok válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

BPW40, csak az emitter, meg a kollektor van kivezetve.
(#) Szergej86 hozzászólása Feb 4, 2009 /

tisztelt mex
nincs valami jó tanácsod 0,1es huzal tekercseléséhez?
nem vagyok képes 10 menetnél többet szakadás nélkül felcsévélni. :no:
a primer megvan de nem tudok haladni a seccel.
pontosabban elindulni sem tudtam.
köszönöm
(#) gulyi88 válasza Vacok hozzászólására (») Feb 4, 2009 /

akkor egy schmittrigeres kaput, vagy egy (kis hiszterézisű) komparátort kellene betenni/beletervezni...
(#) mex válasza Szergej86 hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Az idáig leirtakhoz sokmindent nem tudok hozzátenni,hacsak azt nem,hogy komolyabb ipari gépet is nehéz beállitani a (profi tekercselő ismerősöm) szerint az ilyen relative vékony huzalok tekeréséhez. Mondjuk Ő sajáttervezésű,és kivitelezésű gépet használ a 0.03mm átmérőjű :wow2:huzal csévéléshez. Egyedi tekrenc készitéshez javaslom a lehető legegyszerűbb kézihajtású (nem csavarozógéppel és más motoros forgatóval) ellátott állványt,viszont lényeges a tengely csapágyazása,ezt illik pontosan elkésziteni,ne kottyanjon,lötyögjön oldalirányba sem. A csévét központosan kell felfogatni. A huzalt kézzel vezesd,a huzalfeszitést az ujjaiddal biztositsd a csuklónak kell támaszték. Hülyén hangzik,de hamar rájössz milyen finoman lehet kezelni,vezetni a drótot. Ha a sort végigtekerted, biztositani kell a kart elfordulás ellen,és a huzalt is rögziteni kell ideiglenesen arra az időre mig a sorszigetelést felrakod. Nemtudom milyen csévén van a huzalod,ha netán több kg akkor bizony könnyen szakadhat a tekerés inditásakor,vagy a nem egyenletes sebesség közben. Az ekkora csévékről is pofonegyszerűen lehajtható a drót :nem tengelyre kell fűzni,hanem egyszerűen helyezd a padlóra valamelyik oldalára állitva. Igy akadály nélkül lesereg róla,és a huzalfeszitést az ujjaiddal tudod szabályozni,a cséve tömege nem szól bele. Időnként át kell forditani a másik véglapjára mert a huzal előszeretettel hurkot akar vetni "macskásodik".
Úgygondolom ennyivel már neki lehet indulni,a többit úgyis menet közben tapasztalod meg,sajnos szinte biztosan a saját károdon. De ez igy volt velemis és gondolom másoknak sem sikerült minden elsőre.
Sok sikert!
(#) Vacok válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Arra is gondoltam már, hogy beletenni egy harmadik tranzisztort, ami már biztos teljesen kinyit , amikor részlegesen kinyitott a BC, és teljesen lezár a BC részleges lezárásakor.
(#) Vacok válasza Vacok hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Gondolom azzal az előző gyújtáshoz képest nem vagyok előrébb, ha a benne lévő megszakítót használom a tirisztor vezérlésére.
(#) Szergej86 válasza Vacok hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

ha esetleg van kedved ezt is továbbgondolhatod ehhez nem kell akksi, de szerintem át lehet variálni. tirisztoros felfutó lefutó él vezérelt.

mexa.JPG

(#) Vacok válasza Szergej86 hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Köszi, összevetem a lehetőségeket, mert úgy néz ki, hogy a vezérlőegységet jól át kell variálni.
(#) gulyi88 válasza Vacok hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Attól függ, h mi volt a régi gyújtás, amennyiben hagyományos volt, úgy a gyújtás hátrányai nem (csak) a megszakítóból következnek, a megszakító ott inkább csak szenvedő alany.
Ha viszont tehermentesítve van! nem kell induktív terhelést és több ampert kapcsolgatnia, akkor jól elvan. Nem kell mindjárt ívesen "kijavítani" a helyéről.

100-200mA es tisztítóáramot, meg kenést (a súrlódó felületére) kell biztosítani neki, néha előgyújtás korrigálást.
(szóval pogácsákat helyretenni, és akkor már csak a kopásból eredő előgyújtáseltolódás marad hátránynak...)
(#) kurtyka hozzászólása Feb 5, 2009 /

Űdv! Gulyi88 na összeraktam a tiltást... Szal a tranyó után és a kondi után ahol a tüske jelet kell kapni az tényleg szépen tüske lett, csak a probléma hogy az inverter a Schmitt-triggerel nem kezd vele semmit, aztán ráküldtem a tranyó kollektoráról a jelet az inverterbe és úgy szépen kijöttek a négyszög jelek, de mire a D-tárolóba jut a D lábra az 555 kimenétéről igen csak lecsökken a jel amplitudója és a probléma ott kezdődik,hogy csak földszimmetrikus jelet tudtam a szkóp belső generátorából előcsalni, szerintem ez lehet a gond és így végig világitott a led a D tároló Q kimenetén. Holnap keresek valami jobb generátort aztán meghajtom még egyszer és megnézem, hogy mi lehet a helyzet az igazat megvallva ma kevés időm volt rá, holnap gyakorlaton majd több lesz
(#) gulyi88 válasza cannabis83 hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

szóval
L2 őt be lehet szerezni mongyuk HESTORE-ban..
A gyújtás zárásszögnövelt, ha nem muszáj ne, hagyd rajta a gyújtást sokáig álló motorral.
a potinak (zárásszögnövelésnek) csak nagy fordulatokon van jenetősége, ha nem kell akkor hagy maxon (3ms)

A fet nagyjából 8-10W ot fog fűteni, erre kellene egy 50cm^2 hűtőfelület (jól szellőző helyre, szoval nem bele a doboba..), szilikon hővezetővel, lehetőleg független potenciállal (csak a fethez kapcsolódjon galvanikusan)

a jeladót meg helyes iránynal kell bekötni, ha 2 vezetékes lenne, először a D2, D3 nyitóirányával eggyező fesz érkezzen be.

persze ide tartozik még a szokásos bla bla meg, nem próbáltam ki, így nem is garantálhatom, hogy pöccre menni fog
(#) gulyi88 válasza kurtyka hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

mekkora frekin próbáltad?
az nem jelent gondot ha földszimmetrikus a jel, az elején ezt széjjelvágja a formáló ák..

ezt hogy érted:
Idézet:
„de mire a D-tárolóba jut a D lábra az 555 kimenétéről igen csak lecsökken a jel amplitudója”
?

A kollektorról amit levettem az télleg jó de utánna schmitt-triggernél vhogy széthúzza a 6ik inverter után ezt nem tudom,de holnap alaposan átnézem. "de mire a D-tárolóba jut a D lábra az 555 kimenétéről igen csak lecsökken a jel amplitudója ” ez ez akart lenni: de mire a D-tárolóba jut a jel a D lábra az 555 kimenétéről igen csak lecsökken a jel amplitudója, néztem hogy már a triggernek fele akkora és az 555 kimenetén annak is a fele az amplitudó erre nem tudok rájönni miért...
(#) gulyi88 válasza kurtyka hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

555 kimenetén nem lehet fél amplitúdó! az tóptól tápig megy, logikai szinteket vehet fel...
555 kimenetéről egyből a D re megy a jel, nem fogyhat el!

A frekire még nem válaszoltál, max 200Hz es jelet adj be (megfelel 12000RPM nek)

Igen kis frekin voltunk ott volt szép a jelformáló jele! Am megnéztem 10k-s nagyságban is.Am ilyet még én sem láttam h elfogy a jel... lehet az 555-öm kuka
(#) Vacok válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Igen hagyományos megszakítós gyújtás volt benne. Akkor azt mondod, hogy vezérelhető azzal a tirisztor?
(#) gulyi88 válasza Vacok hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Akkor teljesen megfelel, ha max 6-8 ezres fordulatig megy a motor, ha nagyon pörgős, akkor inkább induktív vagy optos, de nem ez a fényvisszaverős, (optoréses kellene)
(#) Vacok válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Igen már rájöttem, hogy ez a fényvisszaverős nem valami jó megoldás, sőt... A motorom max. fordulatszáma 5000 körül van. Akkor lehet marad a megszakító, de már azon is gondolkodtam, hogy a megszakító rését a legnagyobbra állítani, és mögé betenni egy résoptikát, amikor nem kell a szikra, akkor állandóan nyitva lenne a fototranzisztor, amikor meg szikra kell, akkor nyit a megszakító, a mögötte lévő résoptikánál kitakarná a fototranzisztort, és gyújtana. Szerintem ez már üzemképesebb mint a fényvisszaverős. Az induktív jeladó meg szerintem külön mágnes felragasztása nélkül kivitelezhetetlen.
Következő: »»   47 / 206
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem