Fórum témák
» Több friss téma |
Megfelel neki!
Én is megépitettem ezt az erösitőt,sőt nagyon meg vagyok vele elégedve.Kocsiba készülödik nekem is csak a hangszinnel nem vagyok megelégedve az lm1036al.A basszus nagyon berezeg amugy a magast nagyon szépen kiadja.
Én azt ajánlom hogy mért le simán az erösitőt s 220 mA környekén kell lennie bekapcsolva simán,ha nem akkor probléma lehet a kapcsolásban.Elsöre nekem is csak az 1ik fele ment.Nézd jol át Bocs csabeenak szolt inkább
hello!arra gondoltam hogy ezt a tda1562q icét nem-e lehetne valahogy hidalni vagy párhuzamosítani? mert ugyanis megépítettem szépen szól csak kevés!ha valakinek van valami ötlete akkor irjon!
Sziasztok!
Szeretnék egy hordozható aktív hangládát építeni! Az már megvan, hogy 4 db autóhangszórót fogok beleépíteni, de ehhez kellene valamilyen erősítő is. A hangszórók egyenként 4 Ohm 75 Watt. TDA IC-re gondoltam, de nem nagyon találok olyat, ami 1x70W szinuszt tudna leadni 4 Ohmon, 12V tápfeszültséggel. Sztereó végfokot nem nagyon szeretnék, inkább veszek 4 darab IC-t, úgy lenne a legtisztább. Hidalt megoldás is érdekelne. Továbbá nem ártana egy előerősítő sem, hogy tisztább, és dinamikusabb legyen a hangja. Ha valakinek van valamilyen ötlete, az ne tartsa magában !
12V-ról nem is fogja leadni a 70W-ot, maximum nagy torzÍtással 20W-ot tudnál kivenni belőle ilyen tápfesszel. Ha még nem vetted meg a trafót akkor inkább próbálkozz egy TDA7294-el. Ez 1%-os torzÍtással leadja azt a 70W-ot, tápfeszültsége pedig +- 27V ajánlott ilyen hangszórókra.
Hát az a nagy helyzet hogy nem trafóról fog menni, hanem autóakkumulátorról, mert kocsiba lesz a cucc.
Ahha. Van itt a fórumon oolyan topic ahol autókba inverterekkel foglalkoznak, szerintem érdemes lenne megkeresned. Ez egy olyan kütyü, ami a 12 voltot feltranszformálja mondjuk +-27V-ra amiről már elüzemel egy komolyabb erősÍtő is. Vagy esetleg párhuzamosan is köthetsz 2-2 hangszórót és akkor az elméletileg még kivehető telljesÍtmény olyan 40W körül van 12V-ról. Tiéd a döntés, hogy melyiket választod
Ezt már megnéztem, és az ott tárgyalt teljesítmény elég kevéske nekem...
Sajnos invertert nem tudok építeni, de van fogalmam róla, hogy az mit jelent
Amúgy olyan megoldást vártam, hogy hátha van olyan IC, amiben már benne van a feszültségtöbbszöröző, és csak be kell kötni, kevés külső alkatrész kell hozzá stb.
Hát éppenséggel van egy: TDA1562Q - ez 70W-ot tud 14,4v-on és 4 ohm -on
Ha esetleg nem lenne ilyen, akkor szomorúan beérem a TDA8560Q teljesítményével, mert az 2x40 Wattot tud 2 Ohmon, és ugyebár ha párhuzamosan kötök két 4 Ohmos hangfalat, akkor 2 Ohmosat kapok.
Hi!
A létezik egy TDA1562 típusú ic 55W- ot tud elméletileg. Ha jól tudom, akkor ennél nagyobb teljesítményt nem igazán lehet kihozni 12V-ból. Ha ekkora teljesítményt akarsz, akkor kell egy inverter.
Itt az adatlapja : Bővebben: Link és itt egy topic is róla :Bővebben: Link
Na, ez lesz az én emberem!
Köszi
Pedig én is ugyanezt ajánlottam 2 válasszal felljebb...
Legyen, a srácok hisznek a számoknak Én nem, az ic H osztályban 55W, B osztályban 20W. (Adatlap)
Bocsi, hogy nem voltam elég figyelmes :'(
Ez az IC elég drága, és ugyebár nekem 4 hangfalra kéne megoldás. Ha ezzel oldom meg, akkor 8000 Forintért kapok 280 Watt Összteljesítményt, ha viszont TDA7560-t alkalmazok, akkor 2000 Forintért kapok 120 Watt Összteljesítményt.
Kérdésem a következő: megoldható-e valahogyan az, hogy 2 db TDA7560-t összekapcsolok úgy, hogy 240 Watt Összteljesítményt kapjak ugyanúgy 10% THD és 4 Ohm mellett? Mert ha igen, akkor sokkal gazdaságosabban tudom megépíteni
Nem baj, én úgy tudom, hogy ilyet nem lehet csinálni ezekkel az IC-kel, bár vannak ehhez az IC-hez jobban értők is. Amúgy amit te akarnál az a hidalás, de ha jól tudom, akkor azt csak szimmetrikus táppal rendelkező erősÍtőkkel lehet jól megcsinálni.
Te TDA1562-ből szeretnél kivenni 70wattot? Mert az nem fog menni előre szólok. Inkább TDA7294-93.
Csak annyi a baj, hogy ő autóba szertné épÍteni és kpcsiüzemű tápot meg nem tud épÍteni, szóval 12V-ban kell gondolkodni...
Na, akkor elmondom érthetőbben, hogy mit szeretnék: MAXIMUM 5e forintból építeni egy olyan erősítőt, ami 4x kb 70 Wattot tud 4 Ohmon! És ha tényleg kell az inverter, akkor lehetséges, hogy megpróbálkoznék vele! Csak adjon valaki egy _nagyon_ egyszerű kapcsolási rajzot.
Nem követelőzésnek szántam ezt a hozzászólásomat, csak hamarosan itt a névnapom, és arra terveztem ezt a dolgot (az ajándék a dologban csak annyi, hogy az alkatrészeket "ingyen" megkapom). És bocsi mindenkitől, hogy nem tudtam magamnak jobb dolgot kitalálni
sziasztok!
asszem lemondok erről a tda1562q ic-ről, mert drága, és elvileg nem tud 70 wattot. helyette egy tda7560-on gondolkodok, mert ez egyszerűbb, ab osztályú, de sajnos csak 25 wattot tud 4 ohmon. ezt meg lehetne valahogyan növelni? és léccyke írjatok, mert még ma szeretném megvásárolni az alkatrészeket
hát úgy néz ki ennyit érek én itt
Hali!
Bármennyit is érsz, a fizika bizony szabályok szerint működik, és csodákra nem képes. 12V-ból nem lehet csak úgy annyi teljesítményt kivenni, amennyit szertne az ember. Szóval vagy beéred azzal, amit a gyártóknak sikerült elérniük, vagy vársz a csodára, hátha valaki kitalálja, miként lehet olcsón, alacsony tápfeszből óriási teljesítményt kivenni... Most olvastam vissza, hogy mit is akarsz... 75W-os hangszórókhoz felesleges 70W-os erősítő. Max 50W javasolt, de persze az nem fog gondot okozni, ha kevesebb. Hidd el, 20W-al is lehet szép hangerőt elérni. (Én régen egy RFT lemezjátszós erősítővel csináltam bulikat egy presszóban, két db 80-as vidi hangfallal. Ja és a lemezjátszóban 2 db TDA2030 volt.)
Jelenleg egy TDA8560-as erősítőm van, 8 Ohmos hangfalakkal, és ha "csak" 12 voltot adok neki, akkor alig szól valamit, ha viszont ennél sokkal többet, akkor már nagyon tud dübörögni
Csak az a baj, hogy egyrészt egy akksiból nem tudok kivenni 12 voltnál többet, másrészt pedig néha kicsit akadozik a hang, de nem torzít. Tehát akkor nem lehetséges AB osztályban 12 voltból kivenni 30 wattnál több teljesítményt 4Ohmon, és a H osztályt meg egyrészt nem ajánljátok másrészt pedig k*rva drága És akkor tényleg fog úgy szólni a TDA7560, mint a 4x40 wattos autórádióm? Ja és mégegy kérdés: miért van az hogy az 550 wattos erősítőm is 12 volt tápfeszültségről megy, és mégis pár másodperc alatt leégetett 2 db 4 Ohmos 40 wattos hangfalat? elvileg ekkora teljesítményt már nem lehet kivenni ilyen kis tápfeszültségről... Ja és köszi hogy végre válaszoltál
Idézet: „néha kicsit akadozik a hang, de nem torzít.” Elegendő hűtőfelülettel van ellátva? Idézet: „mint a 4x40 wattos autórádióm” Volt már szerencsém jónéhány autórádióhoz, és a legtöbben valamilyen TDA "muzsikál". DE azt ne felejtsük el, hogy a gyártók szeretnek kicsit "szépíteni" a dolgon és nem biztos, hogy valóban 40W a 40W. Vagy ha igen, akkor az már akkora torzításnál, hogy arról inkább ne beszéljünk... Idézet: „miért van az hogy az 550 wattos erősítőm is 12 volt tápfeszültségről megy, és mégis pár másodperc alatt leégetett 2 db 4 Ωos 40 wattos hangfalat?” Talán azért, mert abban már van egy inverter is, de erről bővebben a Kapcsoló üzemü táp... topikban.
Nagyon nehéz, és nagy hűtőbordákat tettem rá (1 db számítógép tápegységből kitermelt, és 1 db P3-mas CPU hűtőborda). 1 órás használat után kb 40 fokos maga az IC (lázmérővel megmértem). Amúgy meg nagyot csalódtam abban az autórádióban. 25e forint volt, karácsonyra kaptam, és _nagyon_ torzít. Ha rárakom azt a 2 db 8 Ohmos hangfalat, ami a TDA8560-as erősítőmön van, akkor elviselhetetlen a hangja. Ha viszont 4 db 4 Ohmos hangfalat rakok rá, akkor jól szól, de a döngetés hangerőszintet nem tudom így sem elérni. Tehát egy nagy pénzkidobás volt
Ha ez a TDA7560 is hasonlóképpen fog működni, akkor inkább feladom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |