Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Sziasztok
Én azt szeretném megkérdezni, hogy a különböző inverter hullám típusokra gondolok, melyik milyen készülékhez használható? Négyszög Kvázi sinus Módosított sinus Sinus-os Gondolok itt arra, hogy mondjuk egy hűtőszekrényt melyikkel lehez a hűtő élettartamára veszély nélkül alkalmazni? Vagy PC-hez, dvd-hez, LCD-hez melyik típus a megfelelő?
sia lehar!! birok szerezni hasáb mágnest a mérete 50mm/20mm/8mm de maradnom kell a 24v nál a 48v inverter nagyon drága
![]() ![]()
Szia !
A kamera leírásában (user manual) le szokták írni a bemenő feszültség tartományát. Ott mit írnak? Én is használok 12V-os zselésaksit amit állandóan töltök 14V-ról soros ellenállással csepptöltéssel, de 12V fölé nem szokott menni a feszültsége.. Viszont sokat használva leesik a fesz 11V-ra, amitől az eddig leírt módszerek (soros stabilizátorok) csődöt mondanak.. Ezért neked egy DC/DC inverter kell ami a 12V-ból csinál 16V-ot, majd azt valami 78xx vagy LM317-el stabilizálod 11V-ra. Minden más módszer megbízhatatlan.. Mindenesetre én sorosan 1-2 diódával megelégednék a helyedben ha nem töltés alatt álló (vagy csak csepptöltésen levő) aksit kötök rá... Valószínű hogy a kamera 7.4V-os akksival megy aminek Te csak a akku-töltő bemenetére adod a feszt, így nem látom problémésnak a pár voltos fesz.ingadozást...
Rendben, köszi a válaszokat mindkettőtöknek, akkor a PIC mellé teszek egy MAX232 őt, és az inverter nem kell mert az illesztő elvégzi az invertálást is egyben.
Köszönöm.
Köszönöm, az zavart meg hogy szilva lentebb azt írta a PIC és a MAX232 közé kell egy inverter még. Tehát nem kell az inverter...Akkor a PC helyére egy az egyben beköthetem a PIC et? Még a zeneres megoldás sem kell? Bocsi hogy ennyire a számba kell rágni de ketten kétféle megoldást javasoltatok amik ütik egymást...
A modul rá van kötve, a PIC et szeretném illeszteni a PC helyére. Akkor most kell az inverter vagy nem? Kezdek kissé összezavarodni...
![]()
Akkor már max232-t is tehetnél, hamár a modul is olyan. 100nF kondenzátorokkal kb. akkora hely kell neki, mint az inverter+zenernek.
inverternek jó lesz a schmitt triggeres is. Én inkább kvarcot használnék, de ha be tudod 2-3% alá célozni az eltérést, akkor jó lesz az RC is. Máskor próbáltam 5% eltéréssel 56k sebességen kommunikációt, de nem volt stabil.
Jó hogy szóltál, köszi. Kereshettem volna...
![]()
Nem tudom, melyik USART-okban van, de mintha a 18F2550-esében találkoztam volna ezekkel a negáló bitekkel. Ha nincs, akkor az elég kellemetlen, mert vagy külső inverter (de akkor már inkább MAX232), vagy szoftvere USART...
ÜDV!
Kérdés hogy naponta milyen hosszú ideig kell az a 2KW. Mert ha csak rövid ideig akkor nem kell 2KW teljesítményű napelemkapacitás. Elég az inverternek és az akkuknak elbírnia ezt a teljesítményt. Ki kell számolni hogy kb mennyi KWh-ra van szükség egy nap és ez alapján megtervezni a napelemkapacitást. Sajnos én nem vagyok jártas ezekben a dolgokban de szerintem ha figyelembe veszed a napelemek, akkutelepek, inverter árát, egy bizonyos teljesítmény fölött már inkább megéri az aggregátor. És akkor még nem említettük a napelemek és az akkuk élettartamát valamint az akkuhelyiség téli fűtését.
egy szélgenerátor, inverter, transzformátor és egy védelmi egység ha nem forog eléggé akkkor ne égjen le acucc és letiltja.
Házilag olcsón megépíthető. Pl. egy 100 amperes autógenerátor 5000-res fordulaton lead 1200-1500wattot. Az a lényeg hogy minél magasabban legyen a szélkerék. Kell hozzá jó sok akumlátor és nagyteljesítményű inverter.
Meg valami alkatrész hegy amiből elő tudod állítani mert amugy ez egy igen drága vállalkozás!!! (Napelem, inverter, trafó stb.)
Azért ha valami komolyabbat akarsz,akkor az inverter ,,,kikerülhetetlen,,, ,márcsak azért is mert a kis fesz hálozatokon az energia is kicsi.,valahogy ugy van ez,hogy hasonlattal éljek,mintha az öninditó motorral akarnád hajtani az autodat,segédmotorként használva.Igaz, ilyet is tettem,amikor leált a motorom a szemafornál,és az öninditó motorral vittem ki a kocsit az utkeresztezödésböl.De csak ennyit.
![]()
Sziasztok!
Lehet, hogy hülyeséget mondok, de: a háztartási gépek túlnyomó többsége (amelyekben nincs motor) komoly figyelmet fordít arra, hogy a villamos hálózatban előforduló 220 Voltot leredukálja 12V-ra, egyenirányítsa, hogy a gép működjön. Nem értem miért akarja mindenki a szélgenerátor által megtermelt feszkót (12-24 V) felpumpálni 220-ra és a konnektorba dgni a készülékét. Egyszerűen csak kösse ki a készülék trafóját és egyenrányítóját, ill. kösse "mögé" a megtermelt áramot. Igaz ekkor a gari ugrott a cuccra... szal nem kell inverter meg egyéb nyalánkságok. Még a "kettős" működést is meg lehet oldani...
Szia!
Köszönöm válaszod! Az inverter dolgot megértettem! A sterlingmotor állandó felügyeletét nem értem! Tavaly tavasszal egy angol cégnél találkoztam először a parabola tükörre szerelt sterlingmotorral, amit hatékonyabbnak és ötletesnek találtam, mint a napelemeket, és úgygondolom legalább részben házilag kivitelezhető!(vezérlés a nap felé, a parabola tükörrész, mozgatás antenna forgatóval, és a generátor rész) Maga a sterlingmotor nem tudom mennyire megoldható házilag, még ha megfelelő géppark, vagy bérmunka is rendelkezésre áll! A tervezésről a fénykapuban esik néhány szó! (méretek, nyomás, gáztipusok) Elképzelhető viszont, hogy érdemesebb megvenni, vagy legyártatni! A napkollektorra ternészetesen én is gondoltam, mivel igazából nem egy bonyolult dolog, viszon azzal csak a használati melegvíz kérdés oldódna meg részben, vagy egészében, de ez nem villamos áram termelés témaköre, így azért nem említettem. Mindenesetre elkanyarodtunk a szélgenerátor témátol. Úgygondolom hamarosan hozzá kellene kezdenem a szélgenerátoromhoz, hogy mire neki állok az építkezésnek, addigra legalább egy működőképes rendszer részem rendelkezésemre álljon! Köszönöm véleményedet, a fejleményekről majd beszámolok!
Nagyon helyeslem az elgondolásaidat.A fütés télen nálam is fával megy.De az áramellátásom már csak szélgenerátor és napelem kombinácioja,tavasztol öszig pedig a meleg vizet is napkolektorokkal oldottam meg.(pl.a napkolektorokat akár házilak is nagyon olcson és könnyen elkészitheted)A stirling motoros generátornak van egy nagyon nagy hátránya:állando melegitést igényel,sok a kopásnak kitett mozgó alkatrész,szinte folyamatos felügyeletet igényel.Viszont a napelemes megoldás jóval praktikusabb mivel elsösorban közvetlenül áramot ad.nincs mozgó alkatrész,ami igen hosszú élettartamot biztosit,megfelelő teljesitmény mellett,és föleg nincs szüksége semmiféle felügyeletre.Némi készen megvásárolt töltésvezérlövel szinte észre se veszed a muködését.Ami az invertereket illeti csak egy nagyobb teljesitményű,az egész lakás normál áramellátását biztositó inverter használatát javasolom.Elsösorban nem utolsó szempont a normál háztartási készülékek használata.Másodsorban az inverterek váltofeszültségeit nagyon nehéz lenne szinkronban tartani,tul ezen, mivel minden inverternek van egy üresjárati fogyasztása,sok kicsi inverter üresjárati fogyasztása elég tetemes plussz fogyasztással járna.Van aztán egy olyan hogy pl.kis 12,vagy 24 voltos hütő ami viszont nagyon KICSI,porszivó ugyan az,stb,automata mosogépröl nem is szoltam.Egy nagyobb jóminöségű inverterröl akár egy kisebb hegesztökészüléket is gond nélkül müködtethetsz.Ez, és még nagyon sok okbol javasolom az egységesre kialakitott háztartási áram ellátását.Igy elkerülheted az utolagos állandó jellegű modositgatásokat,és az ezzel járó tetemes pénzkiadásokat, bosszuságokat.Végül ajánlom a jól bevált napelem,szélgenerátor,napkolekor kombinácioját,persze jól,helyesen méretezve,ami már valoban komoly eredményeket hoz.Miután ez megvan és van kedved kisérletezgetni is egyébb,pl. stirlingmotor,stb,ugy rajta, sok sikert.
![]() ![]()
Szia!
Nem gondolom, hogy bármiféle ellenvéleményt fogalmaztál volna meg, úgygondolom, hogy azért én is tisztán átlátom a helyzetet, csak a saját céljaimat próbáltam megfogalmazni! Irásaidból látom, hogy te rákényszerültél a teljes önellátásra, és nagyra tartom az eredményeidet! Céljaim között szerepel egy kísérleti ház megépítése alternatív, házilag előállított építőanyagokból (természetesen az ésszerüség határain belül) (nyilászárókat, cserepet, stb nem fogok otthon gyártani), amit alternatív energia termelő rendszerrel szeretnék ellátni! A cél az olcsóság egyszerűség, hatékonyság! A házépítés mikéntjére most nemszeretnék kitérni, viszont az energetikai elképzeléseim a következőek. A villamos energia rendszert egy hármas rendszer látná el, szélgenerátor, parabolatükrös sterling motorra kapcsolt generátór (napenergia), valamint fa és aprítéktüzelésű kandalló tűzhely beépített sterlingmotoros generátorral. Az elképzelés már meg van, még a kivitelezésen még töröm az agyam, és mivel tudom, hogy ezt egyedül külső segítség és szakértelem nélkül nem tudom megvalósítani, így keresem a kapcsolatokat, valamint várom a véleményeket! A végzetségem gépész, ígyhát konyítok a mechanikához, viszont az elektronikai része fehér folt számomra! Írod, hogy a töltésvezérlés megoldott történet, én ezt elfogadom! Továbbá írod, hogy az inverterek nagysága és a kivitelezhetőség valamint a jósági tényező nem állnak összhangban egymással. Mi lenne, ha célzottan a fogyasztók igényeinek megfelelően lenne kialakítva a villamos rendszer? (több kisebb inverter a hálózaton belül kiépítve) Elvileg kivitelezhető szerinted? Azon kívűl, azon készülékeket, amelyeket lehet kis feszültségről is üzemeltetni, azokat, amennyiben reális lehetőség van rá, átalakítani, vagy eleve lehetőség szerint olyanokat vásárolni! (Pl. a világítás mehetne 12-24-48 voltról) Van 12 voltos hűtő, tv stb! Tudom ez többlet kábelezést igényel, de szerintem megoldható lenne! Az áramtermelő berendezések által termelt energia egy központi helyen találkoznának, megfelelő vezérlés után akkumulátor töltését biztosítanák külön-külön, vagy egyszerre, és onnan lenne az áram invertereken keresztűl a megfelelő helyre továbbítva. Kérlek véleményezd az elképzelést!
olvastam hogy van olyan hogy inverter ami a feszültséget feltranszformálja
de ilyen kis feszültségnél is alkalmazható?
Vaku villanójának csak feszt kell csinálnia.
Ezért felejtős mert teljesítménye nincsen !!! Átméretezheted de akkor az inverter vasmagjával kell kezdened és a meghajtó fet/bipoláris tranzisztor következik.. stb .. tehát akár már 1 új áramkör építése egyszerűbb mivel áramra-> teljesítményre kell mértezni, nem 100 voltokat 0 áramú terheléssel amit a villanó cső jelent ..stb
Lomexnél szoktam venni, ha épp arra járok motorkondikat, 500-2000 Ft-ig vannak 4-80µF-ig, tökéletesen mennek vele jó ideje a készülékek, meg pár gyári cuccban is ugyanilyeneket láttam, úgyhogy biztos jók. Főleg, ha nem megy 400V-nál feljebb a fesz.
Hát, az inverter előtti alkatrészadatok tényleg csak tájékoztató jellegűek, trafótól függően nagyon szórnak, asszem amiket rárajzoltam, az az itteni elektroboltban kapható kis trafóhoz van. Nyáktrafóhoz kellett variálni vele, hogy rendesen kiadja a feszt.
Energia1:
Még mindig azon a kapcsoláson rágódok amit beraktál ide. Megkérdeztem másokat is róla, és mint kiderült, ez egy inverter tulajdonképpen, ez nekem csak azért rossz, mert nagy áramot venne fel! (12--->230) Na most pont az a baj, h áramból van a kevés! Te ezt megépítetted? Ha igen, tudnál mérési eredményeket mutatni? pl: felvett áram! köszi, SZ!A.
Szia!
valóban célszerű az okfejtés---DE: A világitást nem célszerű inverterről táplálni ez a legjobb hatásfoknál a 12V jön ki---- kompakt fénycső is van 12V-ban ! ! ! Az audió technika a 24V / 2X12 V esetén kó / A számitógép . video Cd-dvd lejátszó 90,,,,,160V egyenről ugyanolyan jól megy 144V /12X12 V / erről mehetne a trafó nélkuli szinusz inverter is . ebben a tartományban van 10--15kW-s is lakáson belül ritkán kell 30m feletti egyenes szakaszt áthidalni ---igy megtenné a 12V is. szerintem a Feszúltséget az AKKU kapacitás határozza meg KB. 12V 100Ah cca 1kWh ---24V 100Ah --2,4 kWh 144V 15Ah--2,2kWhDE Ez 5/8 ár a 24 v hoz képest. érdemes még az inverterhez igazodni ? ?illetve figyelnék a töltésre ---párhuzamosan --töltő nélkül.. Röviden ennyi
Tranzisztor.
Simán hajtsd úgy mint egy hangszórót, csak köss sorba vele egy 100nF-os kondit. De ha szebb meghajtást akarsz, akkor egy inverter kapu segítségével hatsd ellen ütemben.
Ok köszönöm, ez jó hír. Tehát a PIC TX lábát kötöm a modul RX lábára minden illesztés / inverter nélkül. Még annyit hogy az autobauding támogatás elvben azt jelenti hogy 1200 - 115200 bps ig bármit beállíthatok a modulnak és az automatikusan felismeri? Vagy én értek félre valamit? (Autobauding support bit rates from 1200 bps to 115200 bps)
Hm, módosítok a korábbi hsz-emen: sem illesztő, sem inverter nem kell neki, mert a logikai szintjei egyeznek azzal, ahogyan a PIC vezérli a vonalat. Egy ellenállásosztót talán nem árt beletenni, hogy kb. 3 V legyen a magas jel 5 V helyett, és ne léphesse túl az írt 8 mA-es áramot.
Most van egy olyan hogy a szél ugy fúj ahogy ,,,neki jólesik,,,.Ami a megtermelt energiát illeti 2 modon használható:1. betáplál a hálozatra,és amikor nincs szél.akkor a hálozatbol vissza. 2. akkumulátort tölt(tartalékol,tárol)a szélcsendes idöszak áthidalására,utána viszont a 2.ik esetben mindenképp megfelelő teljesitményű inverter kell ha a szokványos hálozati feszöltségre van igény.A szél átlagos sebességét éventére szokták megadni(mérni).és csak egy nagyon szűk helyre érvényes.Itt javasolnám hogy elsöre készits magadnak egy szélsebesség méröt,ami egy kis játékmotorbol,amire egy kis 15,20centis,2 águ lapátot rögzitsz,és egy voltméröt kapcsolsz rá.A beállitást a legegyszerübben egy szélcsendes napon egy kocsi ablakán kilogatni,és mondjuk minden +5km/ora sebességnél méred a leadott feszt,és feljegyzed.Pl.mondjuk 5 kmnél 1,2volt,10km-en 1,5volt,stb.Az igy bekalibrált ,,,müszerrel,,, már elég pontosan mérheted a szél sebességét.És mondjuk oránként,vagy naponkét,amiböl egy diagrammot készitesz.
Ahoy Mindenkinek!
Digitális tecnika órán kaptunk egy elégé elgondolkodtató feladatot, ehhez kérnék egy kis segítséget. A lényege az, h. van 2 db inverter, tetszőleges számú 2 bemenetű VAGY-, és ÉS kapu, ezekkel kell egy olyan hálózatot összerakni, melynek A, B, C bemenete van, a kimeneten az aktuális bemenő jel/jelek negáltja jön ki. Az elv képét mellékeltem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |