Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egy 12V-os akkumulátorból kellene stabil 11V/1A-t varázsolni. Segítséget kérnék, mert elakadtam. Első gondolatom az LM317 volt. Teljesen jó, de az adatlapja szerint a kimenő fesz 12V bemenő esetén max. 9V. Ez nekem sajnos kevés. Felmerült még a 7805 használata. Elvileg fel lehetne húzni 11V-ra, de ez nem túl gazdaságos, ill. azt sem tudom, hogy áll az 1A-el. Minden ötletet szívesen fogadok. Köszi
LM2941 ( Udrop=500mV @ 1A )
De ha a google ba beírod: low drop out regulator 1A Akkor kapsz még egy tucatot.
Nnna. 12V-os akkuból, 11V stabilan? Sorba kötsz egy diódát, azon esik kb. 0,7V. Ha beterheled, az a 3 tized is eltünik. Csak ez eddig egy homályos kérdés!
Ui.: 12V-os akku csak addig ad 12V-ot míg nem meríted (terheled), vagy önkisülés következtében, le nem merül. Amint alámegy a 11V-nak, (hamar!) már meg is cseszhető a stabilizátor. Akármilyen, "low-drop". Viszont, ha közben töltöd, akkor meg a töltőfesz.hez kellene stabilizátort csinálni a 11V-os leágazáshoz. Tehát jó lenne konkretizálni a kérdést, hogy mit is szeretnél :yes: ...mert olyan, hogy "fix. 12V-os akku" nincs. Csak kb. Ha netán, autóakkumulátorra gondoltál, az sem pont 12V. (jó esetben, több)
szia!
Idézet: „Egy 12V-os akkumulátorból kellene stabil 11V/1A-t varázsolni.” Ez stabilizátorral szinte lehetetlen megolldani ugyanis a stabilizátorok megfelelő működéséhez 2-3V töbletfeszültség szügséges! üdv!
Keress rá az LDO regulator kifejezésre.
500mV egy korrekt darabnak már elég. Autóiparban elterjedten használják az LDO regulátorokat.
Szia!
Valóban, így nem pontos a megfogalmazás. 12 V névleges feszültségből kellene stabil 11V. Valóban, mivel akkuról van szó, általában több lesz, mint 12V. Ha 11V alá esik, az nem baj, újratöltöm. Egy zselés akksiról kellene megtámogatni egy kamerát. A kamera hálózati adaptere 11V 1A. Köszi
Hali!
Igen, én is itt ragadtam le. Megoldás viszont kellene, ezért is vagyok itt. Ha nem stabilizátor, akkor majd valami más Köszi
Biztos, hogy a hálózati adapter pontosan 11 voltos, ill. stabil?
Próbáltad már, mi az a fesz minimum, amivel még működik a kamera? Lehet, hogy túl van lihegve a téma. Egyébként ha találsz 10 voltos l.d. stabot, azt "megemelve" már megy a 12>> 11 volt, de kisebbel is. Az 1 amper valszín oké, de az sem biztos, hogy annyi szükséges.
Szia!
Igazad van, semmi sem biztos. Mint ahogy fentebb is írtam, ezek a hálózati adapter névleges adati. Viszont mivel nem egy olcsó cuccról van szó, nem szívesen probálkoznék azzal, hogy direktben rákötöm az aksit. Lehet, hogy nem stabil az adapter 11 V-ja, én azért megpróbálok - a lehetőségekhez mérten - pontos lenni. Csá!
Azt megnézheted/próbálhatod, hogy a drága cucc mennyivel megy még el, mint kérdeztem.
Szia!
Feleslegesen ezt a dolgot ennyire komplikálni. Ha a cuccod anyira profi akkor biztos hogy az az 1Volt nem árt meg neki. Én még akár 15V-t is simán rá merném kötni. (azért az a 11V biztos hogy nem stabil.) Te ismersz olyan alkatrészt ami 11V-al müködik 12V-töl meg elszál? Mert én nem.
Először mérd meg a tápegységét üresjáratban, hogy mennyit ad ki. Ha gagyi a táp, akkor 13-14V legalább lesz, ekkor mindenféle stabilizálást elhagyhatsz, mehet direktbe rá az akksi. Ha stabil a 11V akkor szükséges egy stabilizátor. Én nem írnék ilyet, hogy biztos hogy elbírja, mert ha kinyírja pl a 80.000Ft-os gépet, akkor mit mondasz: bocs, tévedtem...
Hi!
Na ez az az egy dolog, amit nem szeretnék kipróbálni
Szia!
VAlóban nem ismerek olyan alkatrészt, ami 11V-on megy, 12-n meg nem. Azért mégsem próbálnám ki
Szia!
Megmértem. Terhelés nélkül pontosan 11V. És nem fogom kipróbálni, hogy mit szól az akksihoz direktben...
Hali!
Idézet: „Nnna. 12V-os akkuból, 11V stabilan? Sorba kötsz egy diódát, azon esik kb. 0,7V. Ha beterheled, az a 3 tized is eltünik. Csak ez eddig egy homályos kérdés!” A baj az, hogy egy teljesen feltöltött akksi nem 12, hanem 14V. Ha erre kötök egy diódát... Idézet: „12V-os akku csak addig ad 12V-ot míg nem meríted (terheled), vagy önkisülés következtében, le nem merül. Amint alámegy a 11V-nak, (hamar!) már meg is cseszhető a stabilizátor.” Egy ilyen akku idejének nagy részében leadja a 11V-ot. Ha az alá megy, akkor tölteni kell. Tehát nem olyan hamar megy az. De hogy egyértelmű legyen a dolog, leírom konkrétan a problémát...
Sziasztok!
Köszönöm az eddigi válaszokat! Szeretném pontosítani kicsit a problémát. Egy videokamera táplálásáról van szó. Sajnos kevés a saját akkumulátora, hálózati táplálás viszont nem lehetséges. Amit biztosan tudok: A felhasználni kívánt áramforrás egy 12V 4 AH-s zselés akkumulátor. Mint tudjuk, ennek a 12V csupán a névleges feszültsége, a tényleges fesz. igen változó. A kamera táplálását a töltő csatin keresztül képzeltem. (A gyári akkumulátor helyettesítése mechanikailag is, elektronikailag is bonyi lenne) Ehhez a gyári töltő adapter adatait tekintem referenciának, miszerint 11V, 1A. Igen ez is névleges. A feszültséget most megmértem, terhelés nélkül pontosan(!) 11V. Hogy valójában mennyi áramot vesz fel a kamera, nem tudom. Számomra a legfontosabb, - persze azon túl, hogy működjön a dolog - hogy semmilyen körülmények között ne menjen 11V fölé a fesz. Elég drága játék a kamera, nem szeretném kipróbálni, mennyit bír valójában. Köszi
Még egy adalék: a töltő feszültsége terhelten is 11V. (Stabilnak tűnik )
Áramot nem tudok mérni, mert valamit szét kellene barmolni hozzá. (vagy csak simán béna vagyok)
A kamera saját akksija sem ad stabil feszültséget. Valószínű, lithium-ion vagy lithium-polimer akku lehet és ez talán rá is van írva. A kamera technikai adatai között is szerepelhet a DC-tápra vonatkozó specifikáció.
bandras
Nyílván a kamera saját akksija sem stabil. Az akksik nem olyanok. (egyébként tényleg Líthium-ion)
Nyílván meg van oldva a kamerán belül. A külső fesz. viszont szerintem más tészta. Az biztos, hogy stabil fesz. kell neki, viszont hogy a stabilizálást a kamerában vagy az adapterben oldják meg, az nyílván gyártónként eltérő. Nekem - pechemre - az adapter stabil feszt ad ki. Innentől kezdve, ha biztosra akarok menni, akkor "szimulálnom kell az adaptert", vagyis minden körülmények között 11V-ot kell biztosítanom.
Úgy tűnik, erről nem lehet téged lebeszélni. A stabil 11V-ot 12V-os akkuról stepup/down kapcsolóüzemű szabályozó segítségével lehet előállítani. A melléklet 17. oldalán van egy kapcsolás, igaz 120 mA terhelhetőségű, de kiindulásnak jó.
bandras
Szia !
A kamera leírásában (user manual) le szokták írni a bemenő feszültség tartományát. Ott mit írnak? Én is használok 12V-os zselésaksit amit állandóan töltök 14V-ról soros ellenállással csepptöltéssel, de 12V fölé nem szokott menni a feszültsége.. Viszont sokat használva leesik a fesz 11V-ra, amitől az eddig leírt módszerek (soros stabilizátorok) csődöt mondanak.. Ezért neked egy DC/DC inverter kell ami a 12V-ból csinál 16V-ot, majd azt valami 78xx vagy LM317-el stabilizálod 11V-ra. Minden más módszer megbízhatatlan.. Mindenesetre én sorosan 1-2 diódával megelégednék a helyedben ha nem töltés alatt álló (vagy csak csepptöltésen levő) aksit kötök rá... Valószínű hogy a kamera 7.4V-os akksival megy aminek Te csak a akku-töltő bemenetére adod a feszt, így nem látom problémésnak a pár voltos fesz.ingadozást...
Akkor egy megoldás van bemész egy akkumulátor üzletbe és veszel 11V-os akkut hozzá valo töltövel. A kamerát vidd magaddal, és légyszives vedd fel hogy fognak téged kinevetni.
A 11V-os bemenö táp után biztos hogy van töltöelektronika aminek 1-5V meg sem kottyan. Persze ha nincs benne elektronika akkor közvetlenül az akkura csatlakozik ami kb. 9.6V-os. Ha igy van akkor nem egy "profi" kamerárol van szo. Eddig miért nem irtad le a tipusát? Lehet hogy nincs? Feleslegesen tul liheged ezt a dolgot.
Szia!
A kamera leírásában nem találtam a töltőfesz-re vonatkozó infót. Igen, a saját akksija 7,4 V-os. Lehet, hogy mégiscsak a két dióda lesz a végén
Hali!
JVC - GZ-MG330 Mármint a kamera típusa Idézet: „minden körülmények között 11V-ot kell biztosítanom.” Most, hogy az általad levert cövektől hajlandónak látszol elmozdulni, máris közelebb jutottál a megoldáshoz. Gratulálok! Gyakran nem is olyan könnyű bandras Idézet: „veszel 11V-os akkut hozzá valo töltövel.......hogy fognak téged kinevetni” Próbáld csak meg egy modell boltban! Kinevetés helyett megkérdezik, hány mAh kapacitásút parancsolsz. bandras
Hát te tényleg nagyon csökönyösen ragaszkodsz valamihez...
Amit már írtam: ...a drága cucc mennyivel megy még el, .... - gondoltam, megérted, hogy mi az a minimális fesz, amivel még elmegy... abból aztán semmi kára nem lesz a gépnek... A helyedben nem is állnék neki.
Hello!
Nem tudom menyire kötött az hogy miröl táplálod, de ha a pénztárcád is engedi akkor én a helyedbe vennék még egy aksit, ugyanolyat, sorbakötve kapnál 24V feszt ehhez készíteni pl egy LM317 et beállítan 11V és arrol már el is indulna a dolog! |
Bejelentkezés
Hirdetés |