Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Stabil 11 V

Témaindító: peterv, idő: Márc 12, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) peterv hozzászólása Márc 12, 2008 /

Sziasztok!

Egy 12V-os akkumulátorból kellene stabil 11V/1A-t varázsolni. Segítséget kérnék, mert elakadtam.
Első gondolatom az LM317 volt. Teljesen jó, de az adatlapja szerint a kimenő fesz 12V bemenő esetén max. 9V. Ez nekem sajnos kevés.
Felmerült még a 7805 használata. Elvileg fel lehetne húzni 11V-ra, de ez nem túl gazdaságos, ill. azt sem tudom, hogy áll az 1A-el.

Minden ötletet szívesen fogadok.

Köszi
(#) Dudus válasza peterv hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

LM2941 ( Udrop=500mV @ 1A )

De ha a google ba beírod: low drop out regulator 1A

Akkor kapsz még egy tucatot.
(#) aflmor válasza peterv hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Nnna. 12V-os akkuból, 11V stabilan? Sorba kötsz egy diódát, azon esik kb. 0,7V. Ha beterheled, az a 3 tized is eltünik. Csak ez eddig egy homályos kérdés!

Ui.: 12V-os akku csak addig ad 12V-ot míg nem meríted (terheled), vagy önkisülés következtében, le nem merül. Amint alámegy a 11V-nak, (hamar!) már meg is cseszhető a stabilizátor. Akármilyen, "low-drop". Viszont, ha közben töltöd, akkor meg a töltőfesz.hez kellene stabilizátort csinálni a 11V-os leágazáshoz. Tehát jó lenne konkretizálni a kérdést, hogy mit is szeretnél :yes: ...mert olyan, hogy "fix. 12V-os akku" nincs. Csak kb. Ha netán, autóakkumulátorra gondoltál, az sem pont 12V. (jó esetben, több)
(#) zoly15 válasza peterv hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

szia!
Idézet:
„Egy 12V-os akkumulátorból kellene stabil 11V/1A-t varázsolni.”

Ez stabilizátorral szinte lehetetlen megolldani ugyanis a stabilizátorok megfelelő működéséhez 2-3V töbletfeszültség szügséges!

üdv!
(#) Dudus válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Keress rá az LDO regulator kifejezésre.

500mV egy korrekt darabnak már elég. Autóiparban elterjedten használják az LDO regulátorokat.
(#) peterv válasza aflmor hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Szia!

Valóban, így nem pontos a megfogalmazás.

12 V névleges feszültségből kellene stabil 11V.

Valóban, mivel akkuról van szó, általában több lesz, mint 12V. Ha 11V alá esik, az nem baj, újratöltöm.

Egy zselés akksiról kellene megtámogatni egy kamerát. A kamera hálózati adaptere 11V 1A.

Köszi
(#) peterv válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Hali!

Igen, én is itt ragadtam le. Megoldás viszont kellene, ezért is vagyok itt.

Ha nem stabilizátor, akkor majd valami más

Köszi
(#) peterv válasza Dudus hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Szia!

Igen, közben én is keresgélek. Most az LM2941 adatlapját böngészgetem, hátha...

Köszi
(#) ferci válasza peterv hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Biztos, hogy a hálózati adapter pontosan 11 voltos, ill. stabil?
Próbáltad már, mi az a fesz minimum, amivel még működik a kamera? Lehet, hogy túl van lihegve a téma.
Egyébként ha találsz 10 voltos l.d. stabot, azt "megemelve" már megy a 12>> 11 volt, de kisebbel is.
Az 1 amper valszín oké, de az sem biztos, hogy annyi szükséges.
(#) peterv válasza ferci hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Szia!

Igazad van, semmi sem biztos. Mint ahogy fentebb is írtam, ezek a hálózati adapter névleges adati.

Viszont mivel nem egy olcsó cuccról van szó, nem szívesen probálkoznék azzal, hogy direktben rákötöm az aksit. Lehet, hogy nem stabil az adapter 11 V-ja, én azért megpróbálok - a lehetőségekhez mérten - pontos lenni.

Csá!
(#) ferci válasza peterv hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Azt megnézheted/próbálhatod, hogy a drága cucc mennyivel megy még el, mint kérdeztem.
(#) (Felhasználó 2863) válasza peterv hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Szia!

Feleslegesen ezt a dolgot ennyire komplikálni. Ha a cuccod anyira profi akkor biztos hogy az az 1Volt nem árt meg neki. Én még akár 15V-t is simán rá merném kötni. (azért az a 11V biztos hogy nem stabil.)

Te ismersz olyan alkatrészt ami 11V-al müködik 12V-töl meg elszál? Mert én nem.
(#) Tomi20 válasza peterv hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Először mérd meg a tápegységét üresjáratban, hogy mennyit ad ki. Ha gagyi a táp, akkor 13-14V legalább lesz, ekkor mindenféle stabilizálást elhagyhatsz, mehet direktbe rá az akksi. Ha stabil a 11V akkor szükséges egy stabilizátor. Én nem írnék ilyet, hogy biztos hogy elbírja, mert ha kinyírja pl a 80.000Ft-os gépet, akkor mit mondasz: bocs, tévedtem...
(#) peterv válasza ferci hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Hi!

Na ez az az egy dolog, amit nem szeretnék kipróbálni
(#) peterv válasza (Felhasználó 2863) hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Szia!

VAlóban nem ismerek olyan alkatrészt, ami 11V-on megy, 12-n meg nem.
Azért mégsem próbálnám ki
(#) peterv válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Szia!

Megmértem. Terhelés nélkül pontosan 11V.

És nem fogom kipróbálni, hogy mit szól az akksihoz direktben...
(#) peterv válasza aflmor hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Hali!

Idézet:
„Nnna. 12V-os akkuból, 11V stabilan? Sorba kötsz egy diódát, azon esik kb. 0,7V. Ha beterheled, az a 3 tized is eltünik. Csak ez eddig egy homályos kérdés!”

A baj az, hogy egy teljesen feltöltött akksi nem 12, hanem 14V. Ha erre kötök egy diódát...

Idézet:
„12V-os akku csak addig ad 12V-ot míg nem meríted (terheled), vagy önkisülés következtében, le nem merül. Amint alámegy a 11V-nak, (hamar!) már meg is cseszhető a stabilizátor.”

Egy ilyen akku idejének nagy részében leadja a 11V-ot. Ha az alá megy, akkor tölteni kell. Tehát nem olyan hamar megy az.

De hogy egyértelmű legyen a dolog, leírom konkrétan a problémát...
(#) peterv válasza peterv hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Sziasztok!

Köszönöm az eddigi válaszokat! Szeretném pontosítani kicsit a problémát.

Egy videokamera táplálásáról van szó. Sajnos kevés a saját akkumulátora, hálózati táplálás viszont nem lehetséges.

Amit biztosan tudok:
A felhasználni kívánt áramforrás egy 12V 4 AH-s zselés akkumulátor. Mint tudjuk, ennek a 12V csupán a névleges feszültsége, a tényleges fesz. igen változó.
A kamera táplálását a töltő csatin keresztül képzeltem. (A gyári akkumulátor helyettesítése mechanikailag is, elektronikailag is bonyi lenne) Ehhez a gyári töltő adapter adatait tekintem referenciának, miszerint 11V, 1A. Igen ez is névleges.
A feszültséget most megmértem, terhelés nélkül pontosan(!) 11V. Hogy valójában mennyi áramot vesz fel a kamera, nem tudom.

Számomra a legfontosabb, - persze azon túl, hogy működjön a dolog - hogy semmilyen körülmények között ne menjen 11V fölé a fesz. Elég drága játék a kamera, nem szeretném kipróbálni, mennyit bír valójában.

Köszi
(#) peterv válasza peterv hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Még egy adalék: a töltő feszültsége terhelten is 11V. (Stabilnak tűnik )
Áramot nem tudok mérni, mert valamit szét kellene barmolni hozzá. (vagy csak simán béna vagyok)
(#) bandras válasza peterv hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

A kamera saját akksija sem ad stabil feszültséget. Valószínű, lithium-ion vagy lithium-polimer akku lehet és ez talán rá is van írva. A kamera technikai adatai között is szerepelhet a DC-tápra vonatkozó specifikáció.
bandras
(#) peterv válasza bandras hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Nyílván a kamera saját akksija sem stabil. Az akksik nem olyanok. (egyébként tényleg Líthium-ion)
Nyílván meg van oldva a kamerán belül.
A külső fesz. viszont szerintem más tészta. Az biztos, hogy stabil fesz. kell neki, viszont hogy a stabilizálást a kamerában vagy az adapterben oldják meg, az nyílván gyártónként eltérő. Nekem - pechemre - az adapter stabil feszt ad ki. Innentől kezdve, ha biztosra akarok menni, akkor "szimulálnom kell az adaptert", vagyis minden körülmények között 11V-ot kell biztosítanom.
(#) bandras válasza peterv hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Úgy tűnik, erről nem lehet téged lebeszélni. A stabil 11V-ot 12V-os akkuról stepup/down kapcsolóüzemű szabályozó segítségével lehet előállítani. A melléklet 17. oldalán van egy kapcsolás, igaz 120 mA terhelhetőségű, de kiindulásnak jó.
bandras
(#) Doky586 válasza peterv hozzászólására (») Márc 13, 2008 /

Szia !
A kamera leírásában (user manual) le szokták írni a bemenő feszültség tartományát. Ott mit írnak?

Én is használok 12V-os zselésaksit amit állandóan töltök 14V-ról soros ellenállással csepptöltéssel, de 12V fölé nem szokott menni a feszültsége..
Viszont sokat használva leesik a fesz 11V-ra, amitől az eddig leírt módszerek (soros stabilizátorok) csődöt mondanak..

Ezért neked egy DC/DC inverter kell ami a 12V-ból csinál 16V-ot, majd azt valami 78xx vagy LM317-el stabilizálod 11V-ra. Minden más módszer megbízhatatlan..

Mindenesetre én sorosan 1-2 diódával megelégednék a helyedben ha nem töltés alatt álló (vagy csak csepptöltésen levő) aksit kötök rá...
Valószínű hogy a kamera 7.4V-os akksival megy aminek Te csak a akku-töltő bemenetére adod a feszt, így nem látom problémésnak a pár voltos fesz.ingadozást...
(#) (Felhasználó 2863) válasza peterv hozzászólására (») Márc 13, 2008 /

Akkor egy megoldás van bemész egy akkumulátor üzletbe és veszel 11V-os akkut hozzá valo töltövel. A kamerát vidd magaddal, és légyszives vedd fel hogy fognak téged kinevetni.

A 11V-os bemenö táp után biztos hogy van töltöelektronika aminek 1-5V meg sem kottyan. Persze ha nincs benne elektronika akkor közvetlenül az akkura csatlakozik ami kb. 9.6V-os. Ha igy van akkor nem egy "profi" kamerárol van szo. Eddig miért nem irtad le a tipusát? Lehet hogy nincs?

Feleslegesen tul liheged ezt a dolgot.
(#) peterv válasza Doky586 hozzászólására (») Márc 13, 2008 /

Szia!

A kamera leírásában nem találtam a töltőfesz-re vonatkozó infót.

Igen, a saját akksija 7,4 V-os.

Lehet, hogy mégiscsak a két dióda lesz a végén
(#) peterv válasza (Felhasználó 2863) hozzászólására (») Márc 13, 2008 /

Hali!

JVC - GZ-MG330

Mármint a kamera típusa
(#) bandras válasza peterv hozzászólására (») Márc 13, 2008 /

Idézet:
„minden körülmények között 11V-ot kell biztosítanom.”

Most, hogy az általad levert cövektől hajlandónak látszol elmozdulni, máris közelebb jutottál a megoldáshoz. Gratulálok! Gyakran nem is olyan könnyű
bandras
(#) bandras válasza (Felhasználó 2863) hozzászólására (») Márc 13, 2008 /

Idézet:
„veszel 11V-os akkut hozzá valo töltövel.......hogy fognak téged kinevetni”

Próbáld csak meg egy modell boltban! Kinevetés helyett megkérdezik, hány mAh kapacitásút parancsolsz.
bandras
(#) ferci válasza peterv hozzászólására (») Márc 13, 2008 /

Hát te tényleg nagyon csökönyösen ragaszkodsz valamihez...

Amit már írtam: ...a drága cucc mennyivel megy még el, .... - gondoltam, megérted, hogy mi az a minimális fesz, amivel még elmegy... abból aztán semmi kára nem lesz a gépnek...
A helyedben nem is állnék neki.
(#) yello válasza peterv hozzászólására (») Márc 13, 2008 /

Hello!
Nem tudom menyire kötött az hogy miröl táplálod, de ha a pénztárcád is engedi akkor én a helyedbe vennék még egy aksit, ugyanolyat, sorbakötve kapnál 24V feszt ehhez készíteni pl egy LM317 et beállítan 11V és arrol már el is indulna a dolog!
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem