Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Sziasztok!
Kérdésem lenne hogy mint régebben már említettem, vettem egy GSM modult a fejlesztőpaneljával együtt , amin van a PC felé RS232 port. AT parancsokkal a hyper terminalon már tudok vele "beszélgetni". A fejlesztői panelen van a MAX232 illesztő. A kérdés az lenne hogy a PC helyére beköthetem e a PIC et (RX/TX lábakat) egy az egyben vagy sem? Igazság szerint a MAX232 nem is kellene a modul és a PIC közé ha egy tápról járnak, (A múltkor erre már választ kaptam) de ebben a felállásban meg az illesztőt nem tudom "megkerülni", mivel a modul spéci sorcsatlakozón keresztül ül fel az alappanelre. Igy viszont nem tudom próbálgatni a PIC es programomat a modullal. Szóval a kérdés: beköthetem "simán" a PIC et a PC helyett vagy sem? Ha egy az egyben nem akkor hogyan?
Valóban, ez is egy jó eshetőség, így még lehet előosztót is használni, és akkor már lassabban fog számolni, mint ahogy a CPU ketyeg, feltéve, hogy az is az órakvarcról kap órajelet. Ezt az eshetőséget majd érdemes is lesz kipróbálni, lehet, hogy még lejjebb lehet menni a fogyasztással az alacsony órajel miatt. Bár ilyen alacsony órajelnél az aktív/alvásos időszakok aránya torzulna el nagyon a mostanihoz képest, és lehet, hogy az átlagfogyasztás emiatt nem változna érdemben.
Visoznt kiserletnek nem lenne utolso, hogy a "lassan jarj tovabb ersz", vagy a "gyorsan rakd magad rendbe azta aludj" elve hozza-e a kisebb fogyasztast.
Szerintem megoldható, de nem közvetlenül rákötve. Az RX irányt (ami a modulból jön, MAX232 kimenet) valamivel feszültségkorlátozni kellene, mondjuk egy ellenállással és egy 4.7V-os zenerrel, a TX irány akár direktben is ráköthető a MAX232 bemenetére.
Arra is figyelni kell, hogy az RS232-ben a "0" és az "1" pont fordított polaritású, mint ahogy megszoktuk, azaz a magas feszültségű állapot jelenti a 0-t, az alacsony (negatív) pedig az 1-et. Emiatt a fent említett közvetlen összekötésnél a PIC USART-jában be kell kapcsolni az RX és a TX lábak invertált kezelését is. Ha szoftveres megoldású a kommunikáció, akkor pedig pont ellentétesen kell kezelni a szinteket, mintha szabvány RS232-t használnál.
Lehet, hogy most hülye 12évesnek fogtok gondolni, de a lábak kiosztás ameik irányból van rajzolva az icknél, mert összevissza forgatom meg, szenvedezek vele, hogy legalább valami életjelt adjon, de semmi, szóval lábakkal felfelé vagy lefelé van az olyan rajzon a 18lábas 16fxx ahol baloldalt van a vss és jobboldalt a vdd?
A tetejerol nezd a labait, ahol a potty ott az 1 es pl bal felso sarokban van ez a potty, bal oldalon haladsz lefele 1..2..3..4.. majd jobb oldalon alulrol felfele ...5..6..7..8
Most hirtelen nem is tudom, melyik Neked a "bal" és a "jobb" oldal De a viccet félretéve, vedd már elő a kérdéses PIC-nek az adatlapját (www.microchip.com, datasheet finder), és nézd meg benne! Az adatlapban az összes tokozási verziójának a bekötése megvan, felülnézeti rajzok. A tokon a jel (beütés, lesarkazás, stb) jelöli az 1-es lábat, azt meg fogod találni az adatlapi rajzokon is.
A PIC16F628 USART ját szeretném használni. Megkeresem azt a bitet amivel lehet invertálni az RX/TX szinteket, és a zeneres megoldást rápókolom a panelre.
Köszönöm a választ.
Ok, köszi, gondolhattam volna rá, elég noob vagyok még az elektronikához meg a picekhez, remélem találok mostmár valami égetőt, ami nem pic2klón szüntű de működik
Hát, nem akarom elvenni a kedved, de én még azzal a bittel nem találkoztam...
Nem tudom, melyik USART-okban van, de mintha a 18F2550-esében találkoztam volna ezekkel a negáló bitekkel. Ha nincs, akkor az elég kellemetlen, mert vagy külső inverter (de akkor már inkább MAX232), vagy szoftvere USART...
Azokban van, amikben EUSART található. Az USART nem tartalmazza az invertálást.
Jó hogy szóltál, köszi. Kereshettem volna... Akkor az RX / TX irányba teszek egy egy invertert, + a zeneres megoldás szilva instrukciója alapján. Smidth triggeres inverter jó ehhez? CD40106 ra gondoltam, az van itthon. Még egy kérdés: RC oszcillátort használhatok a PIC nél vagy tegyek mellé kvarcot? Nem tudom mennyire kell stabilnak lennie a baud rate nek...
Akkor már max232-t is tehetnél, hamár a modul is olyan. 100nF kondenzátorokkal kb. akkora hely kell neki, mint az inverter+zenernek.
Inverternek jó lesz a schmitt triggeres is. Én inkább kvarcot használnék, de ha be tudod 2-3% alá célozni az eltérést, akkor jó lesz az RC is. Máskor próbáltam 5% eltéréssel 56k sebességen kommunikációt, de nem volt stabil.
A modul rá van kötve, a PIC et szeretném illeszteni a PC helyére. Akkor most kell az inverter vagy nem? Kezdek kissé összezavarodni...
Ja igaz, lehet, hogy az EUSART-oknak a jellemzője ez a lehetőség, sosem néztem ennek utána, csak emlékeztem, hogy láttam ilyet.
Ha viszont ez nincs, akkor mindenképp a MAX232 a korrekt megoldás.
Köszönöm, az zavart meg hogy szilva lentebb azt írta a PIC és a MAX232 közé kell egy inverter még. Tehát nem kell az inverter...Akkor a PC helyére egy az egyben beköthetem a PIC et? Még a zeneres megoldás sem kell? Bocsi hogy ennyire a számba kell rágni de ketten kétféle megoldást javasoltatok amik ütik egymást...
Na, tényleg tegyünk rendet akkor
Ha jól értelmeztem, van egy GSM modul, amiből TTL szintű RS232 jön ki, de ehhez van egy demo board, amin rajta van a szabványos illesztés MAX232-vel, hogy a PC-re rá lehessen dugni közvetlenül. Nomost ha a PC helyére akarok PIC-es cuccot kötni, akkor arra is kell tenni egy MAX232-t, így lesz egy PIC-MAX232-vonal-MAX232-GSM útvonal. Persze a két MAX232 felesleges, de a demo board miatt a GSM oldalán adott. Feltéve, hogy jól értettem menyus korábbi leírását.
Tehát ez van a demoboard on, az "X401" DB9 csatlakozó helyére szeretném kötni (a PC helyett) a PIC et.
Rendben, köszi a válaszokat mindkettőtöknek, akkor a PIC mellé teszek egy MAX232 őt, és az inverter nem kell mert az illesztő elvégzi az invertálást is egyben.
Köszönöm.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a timer1 aszinkron szálmláló módban, jóval nagyobb frekvencián is léptethető mind egy utasításciklus? (előosztó nélkül) Az adatlap szerint a minimum, 60ns (~ 16.6MHz) periódusidejű jel. Köszönöm!
A kísérlet megtörtént, és arra a meglepő eredményre jutottam, hogy a nagyobb órajellel jobban járok. Próbáltam 125 és 250kHz-cel, 1 és 8 MHz-cel, a legkisebb, folyamatos átlagfogyasztást a 8MHz-nél tapasztalom. Kisebb frekiknél nagyobb és hosszabb kiugrások vannak, amikor dolgozik a PIC, viszont a köztes fogyasztás ugyanannyi.
Igaz, ezt csak egy DVM-mel néztem, az igazán korrekt valami szkópos mérés lenne, de most 8MHz-en üzemmódtól függetlenül 5 és 6uA között látom az áramfelvételt. Ha egy gombot megnyomok, akkor felmegy 80uA-re (az internal pullup-ok miatt). Kikapcsoltam a PIC-ben mindent, ami áramot fogyaszthat feleslegesen, az összes portlábat kimenetre konfiguráltam és 0-ba állítottam őket. Érdekes megfigyelés az is, hogy a töküres képernyős és a minden szegmenst kigyújtó tesztüzemmódok között kb 2.5uA különbség van, nagyjából ennyit számoltam tegnap este, ez magának az LCD üvegnek a fogyasztása.
Szilva: ok, megmertem, nincs 3.3V azon a labon.
Beszeltem egy kollegammal, megoldjuk az ujraflashelest. Azert en egy kicsit aggodom ezek utan. Nem feltetlenul a flasherem miatt, hanem azert, mert hogy a csuda fordulhat az elo, hogy egy PIC csak ugy siman elfelejti a beallitasokat vagy epp a programjat??!!!?? :eek2: Ezek utan mennyire legyek nyugodt, hogy ha csinalok egy akarmilyen kis eszkozt es azt odaadom masnak, azzal nem fog ugyan ez tortenni? Es nem ipari korulmenyek kozott, vagy hadászati teruleten hasznaltam ezt a flashert... itthon, 23 fokban, normal lakoterben... Azert ezt nem vartam volna a MC-tol...
MIELOTT barmi kerulne bele, erdemes lenne egy olvasast vegrehajtani a memoriajan. Abbol kiderulne, hogy mi is tortent. Kulon a config wordot is.
Termeszetesen csak akkor, ha nem volt vedve.
Nem vesziti el a configot! Errol a hibarol ebben a topicban korabban mar esett szo (#162450). Remelem a firmware ujra flasheleset meg tudjatok oldani es az rendbe teszi a PicKit2-det.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |