Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Szia, K-tip hőelem van benne, ahhoz kell választani, állítani a vezérlést. Na, már megint nem láttam a 2. oldalt.... Az IC visszacsatolásának változtatásával, be tudod állítani a helyes értéket. Valahol van fenn a neten egy K táblázat, hány foknál, hány mV.ot ad le, keress rá.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2016
A Solomon páka K szenzoros, a 28010 eredeti pákájában meg J szenzor van. Vagyis használható hozzá (én is azzal használok egyet), de a hőmérséklet értéke nagyon nem lesz jó. Kb. 300 fokos pákánál 210 körüli érték lesz a kijelzőn.
Szia!
Bocs, de nagyon benéztem, összekevertem a 020-al. A Solomon jó lesz hozzá, csak be kell kötnöd a hőérzékelőjét is. Johnny0004! Köszi, eltévesztettem, de így már jó lesz.
Szia! Biztos nincs benne höérzékelö? A neten amiket látok képeket olyan mint a Solomon, akkor mi érzékelné a hőfokot? Bővebben: Link.
Köszönöm a válaszaitokat, kezdek megvilágosodni.
Nem gondoltam volna, hogy ennyit lehet tanulni egy sima forrasztóállomás építésekor.
![]()
Köszönöm neked a segítséget
![]()
Jó, csak a hőérzékelőjét nem kell bekötnöd (nincs is hova).
És a Solomon SL-30 pákája is jó hozzá? Mert azokhoz könnyebben lehet pákahegyet venni
Igen, az általad leírt paramétereknek megfelelő bármilyen pákát tehetsz. Ebben a pákában nincs hőérzékelő.
Üdv!
Farenheit 28010-es forrasztóállomáshoz milyen páka való? A mostani tönkrement és csak annyi van ráírva 24v 48w. Bármilyen tipúsú pákát lehet csatlakoztatni?
Persze hogy jobban működik, hiszen feszültséget ugyan nem erősít, de impedanciát illeszt. Vagy is kisebb ellenálláson (vagy ha úgy tetszik nagyobb töltőárammal) hajtja meg a Gate-t.
Jobban átgondolva ez így van. Ennek ellenére valamiért jobban működik. Akkor ez is felejtős, én is áttervezem.
Hello! Nem az a baja vele, hogy nem hajtja a Fet-et (de csak a logikait), hanem ez emitterkövető kapcsolás. Aminek feszültség erősítése egynél kisebb. Tehát hogy bármekkora is a kollektor feszültség, a kimenti feszültsége nem lesz nagyobb, mint a bázis. De még annál is kevesebb a bázis-emitter nyitófeszültségével.
Igen, olyan alacsony frekin nincs vele gond. Nekem 18kHz-es PWM frekvencián már nem volt elég a közvetlen meghajtás.
A rajzon szereplő FET meghajtás nem jó.
Annyit sem ér mintha közvetlen a kontrollerről hajtanád.
Az IRL azt jelenti, hogy alacsony Gate feszültséggel is lezár. Az adatlapjában nézzétek meg az Ug és Ids diagramot. Az én állomásomban 3,3V-ról megy egy IRL FET.
Az AVR maximális kb 30-40mA-es árama a kimeneti porton maximálisan meg bírja hajtani. Nálam 15Hz körüli a PWM frekvencia ha jól emlékszem. 60kHz környékén is üzemeltettem egy step down konverterben, ott már kevés volt a Gate áram. A honlapomon a FET meghajtást stefi nyugodtan veheted mintának. Ajánlom, hogy PWM-el vezéreld. Akkor pedig a LED is tök felesleges, ha kell is nem a PWM jelre kell kötni. Csinálj hozzá egy jó szabályozást. Sokat lehet tanulni.
Ide írom, ne a kezdők kérdése témában legyen. Mint ahogy ott már írtam, ha tudsz neki biztosítani akkora feszt ami nem haladja meg a maximális G-S feszültséget. IRL540 esetén ez +-16V, tehát a totem-pole felső tagját nem kötheted a 20V-ra. Szerintem 8-12V közötti feszültség oda jó lesz.
Köszi szépen, így tényleg sokkal egyszerűbb.
A LED-et beköthetem a 100 ohm-os ellenállás elé földre lehúzva egy 470 ohm-os előtét ellenállással?
Nem csak az a gyengéje. Máshogy viselkedik a páka 20V-ról és máshogy 24V-ról.
Az optocsatoló és azutáni részt dobd ki. Rakj be egy IRL540-et egy soros 100 ohm-os ellenállással.
Köszönöm szépen a hozzászólásokat.
Kezdem az elejéről. A hőelem egy max31855 típusú modul ebayről. Tesztelés céljából csak 20V-ról járatom a pákát (laptop töltő), majd egy kapcsolóüzemű tápot is szeretnék hozzá építeni. A fetes részt éreztem, hogy a gyengéje, de szeretném megérteni. Ezek alapján próbáltam felépíteni:Fet vezérlés Az optocsatoló tud 24V-ot kapcsolni?
Szia!
Ennél egyszerűbb talán már nincs is Arduino-ra. Nem építettem meg de meg fogom. Bővebben: Link
A FET meghajtása borzasztó. Az optocsatoló utáni rész felesleges. Értsd is meg, ne csak valahonnan másold ki.
Miért 20V-ról jár? Gondolom 24V-os a páka.
Bőven elég stressz! 20V-al járatva(0.15A,bírja) a ventilátort fel se fűti 400 fokra csak 385-nél stagnál, folyamatosan megy, 20V-ot kap a fűtőbetét...
A max6396-os alkatrészre kitérhetnél, google nem is ismeri. A FET meghajtása optocsatolóval túl lassú. Rakj utána még egy tranzisztort, ami több áramot tud kapcsolni, így szép lesz a négyszögjel a FET gate-jén, és nem fog melegedni. Egy közös emitteres követőhöz hasonló kellene neked, vagy pesig rendes lehúzóellenállás. Most neked egy LED van csak, előtétellenállással, tehát a gate lebeg kb. 3V-on. Ez nem jó. Kell oda mondjuk 1K lehúzó.
Sziasztok!
Szeretnék építeni én is egy "digitális" forrasztóállomást, melynek a lelke egy Arduino nano. (Nekem nagyon bejött az Arduino világa és ez a forrasztóállomás tökéletes a kísérletezésre) A célom, hogy a lehető legegyszerűbb legyen a kapcsolás és minél kevesebb alkatrészt tartalmaz, annál jobb lesz. A csatolt kapcsolást terveztem meg, részben működik, de szeretném a Ti véleményeteket is kérni. Előre is köszi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |