Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   827 / 842
(#) Stanford válasza pet hozzászólására (») Jún 20, 2007
Szia!

Na ezért mondtam, hogy egy kicsit jobban írd körül az igényeidet, mert így akár az összeset felsorolhatnánk, ami csak a hobbielektronika oldalán felmerült táp.

(egyébként sokkal többet tud, de helyhiány miatt nem részletezném, hogy mégis mennyivel. A legfontosabbak:
-van benne áram korlát
-Nagyobb teljesítményű
-Jobban be lehet állítani a szabályozását
stb.
)
Ezért viszont azzal fizetsz, hogy a benne lévő aktív elemeknek esetleg más tápellátás kell, mint ami a táp kimeneti ága (pl.: 12 V a szabályozó IC-nek, ez a második trafó)

üdv!
(#) pet válasza bundyland hozzászólására (») Jún 20, 2007
Nagyonszépen kösz, de ez mivel tud többet pl. ennél az egyszerűnél?
Egyébként ami nem tetszik, minek ebbe 2 trafó?
(#) bundyland válasza pet hozzászólására (») Jún 20, 2007
Szia !

A #87333 ban levo tapot megepitettem es hibatlan, ajanlom figyelmedbe!

(#) pet válasza pet hozzászólására (») Jún 20, 2007
Ja és nem kell feszjelző, majd bekötök egy sima mérőt.
(#) pet válasza Stanford hozzászólására (») Jún 20, 2007
Pár naponta használnám. Közepesszintan vagyok gyakorlott. Ha arra gondolsz, jó lenne valami biztonsági mittoménmi, hogy **A-nál többet ne adjon ki. Jó lenne minnél kisebb helyen elhelyezni, de ez nem lényeges. Jó lenne, ha nem túl régi alkatrészek kellenének hozzá(nem szeretnék elektroncsöves tápot csinálni )
Jól van lehet benne trafó.
(#) Stanford válasza pet hozzászólására (») Jún 20, 2007
Szia!

Ez így túl tág!
Nem tudnád egy kicsit jobban konkretizálni, hogy milyen tápot keresel?
(esetleges szempontok:
-Használat gyakorisága
-Építő gyakorlottsága
-Helyigény
-Teljesítmény igény
-Alkatrész beszerezhetőség
...)

Ha ezek megvannak, akkor szivesen segít bárki!

Egy megjegyzés: a trafó nélküli tápok vagy nagyon bonyolultak/veszélyesek (lásd 220V os kapcsoló üzemű)
ezért nagy körültekintést és gyakorlatot igényelnek, vagy nagyon kicsi a kimeneti teljesítményük, de szintén veszélyesek.

Szerintem kezdőként ne ilyenbe, hanem trafósba gondolkodj.

üdv!
(#) pet hozzászólása Jún 19, 2007
Sziasztok!
Szeretnék egy labortápot építeni. Ebbe a topicba is sok kapcsolást találtam és már annyi van, hogy nem tudok választani. Ti mit ajánlotok?
Fesz.kijelzővel és zárlatvédelemmel szeretném. Ha lehet trafó nélkül.
(#) Stanford válasza kocsgab002 hozzászólására (») Jún 19, 2007
Szia!

Hát....

Annak örülök, hogy minden OK!

De ami a 2N2219-et illeti... Nem bír el 800 mA-nél többet a collektor-emitterén, úgyhogy azt javaslom, hogy állítsd be maxra az áramkorlátot, és mérd meg, hogy mekkora áram folyik a bázisán a 2N3055-nek.

A döntést utánna rád bízom. Az adatlapja szerint 400mA körüli áram folyik rajta, ami tehát azt jelenti, hogy cserélni kell azt a tranzisztort is valami nagyobbra, (Ha négy 2N3055 akarsz, akkor legalább 2A-esre). De az biztos, hogy hűtőborda akkor már arra is kell.

üdv.

Ja és ha már ilyet csinálsz, akkor szerintem tegyél be egy biztonsági áramkorlátozó ellenállást a 2n2219 (vagy ami helyette lesz) kollektorába, mert ha véletlenül elszáll valamelyik 2N3055, akkor fújhatod a másik tranzisztorodat is!

Nem teszel fel a tápról egy képet?
(#) kocsgab002 válasza Stanford hozzászólására (») Jún 19, 2007
szia.
remekül működik az áramkorlát is, kipróbáltam.
3 dolog miatt szeretném kicsit tunningolni a tápot...
1, 250W-os a trafóm
2, kukáztam egy beag hűtőbordát ami jó nagy, és véletlenül 4 db 2n3055 figyel rajta
3, tudod...az építési extázis
szóval akkor cak az r7-et kell cserélni...a 2n2219-et nem kell combosabbra cserélni?
üdv
(#) Stanford válasza kocsgab002 hozzászólására (») Jún 17, 2007
Szia! Nagyon örülök neki, hogy minden király!

Kipróbáltad az áramkorlátját is? (Ez megint nem kötözködés)

Ami a kimenetet illeti, az még kevés, ha megnöveled az ellenállás teljesítmény értékét (jobban mondva, az nem csinál semmit).
Úgy számolj, hogy kb. ha az R7 ellenállást a felére csökkented, akkor fog megduplázódni az a max áram, amit még a potival be lehet rajta állítani (Ez persze nem jelenti azt, hogy a tranzisztor huzamosabb ideig el fogja viselni, úgyhogy az ajánlatom:
- nagyobb hűtőfelület, és
- n db tranzisztor párhuzamosan kapcsolva az alábbilink szerint (0,1 Ohm/10W-os ellenállást a kollektorába)

És mire kell neked 3A-nél nagyobb terhelhetőségű lineáris szabályozós labortáp? ( )
Hideg van a műhelyedben?

Egyébként gratula!
(#) kocsgab002 válasza Stanford hozzászólására (») Jún 17, 2007
Szia!

Köszi segítséget, megépítettem ez egészet, mert nem bírtam a popómon ülni tovább...És remekül működik, minden funkciója kifogástalanúl megy...Akkor most jön a tunningolás
Azt írtad valahol, hogy kicsit módosítottad hogy jobb legyen...mik ezek a módosítások? én elsősorban az áramkorlátot szeretném egy kicsit kitólni. Gondolom a 2n3055-ket kellene sokszozni, mondjuk 4 darabot belőle...gondolom én az Áramfigyelő 0.47 ohmos ellenállás teljesítményét növelni, értéket kellene változtatni?
üdv
(#) angelero válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 15, 2007
kösz . Gondoltam, de nem igazán voltam biztos a dolgomban.
(#) Stanford válasza kocsgab002 hozzászólására (») Jún 15, 2007
Szia!

Ne haragudj, hogy csak most írok vissza, de egy kicsit sok volt a munkám. Szóval szerintem eddig OK, de még meg kellene hozzá építeni azt a részt, ami a negatív tápfesz szabályozásáért felelős, illetve lehetne még a nagyáramú kimeneti részt is hozzácsapni, így csak az áramszabályozó részt nem kéne egyenlőre megépítened.

A javaslatom tehát az, hogy haladj tovább az építéssel az U2 kimeneti oldalán, leszámítva a
D9, R17,R18,R19,R20,R21,R22,C8,Q3,D12,U3 elemeket (természetesen az IC foglalatát beforraszthatod)

Ha ezek kivételével megépíted a tápod, akkor ha a végére egy fesz mérőt kapcsolsz (esetleg pár K-s terhelő ellenállással) akkor tudnia kell szabályozni a kimeneti feszültséget.

üdv! (ha nem műkszik, akkor írj, és összeméregethetjük a fesz értékeket! )
(#) Tom025 válasza angelero hozzászólására (») Jún 15, 2007
Szia!

Simán lehet kondikat párhuzamosan kötni, ekkor értékük összeadódik. Ha nem egyforma a két párhuzamosan kötött kondi akkor azért vigyázz ne lépd át a kisebb feszültségű maximális feszültségét sem!
Mellesleg valószínű hogy 1db 4700µF-os kondival is jól működne a táp.

Üdv, Tom
(#) angelero hozzászólása Jún 15, 2007
Ha van egy jó kis táp de 10.000 µF-os kondi kellene bele puffernek, rakhatok helyette mondjuk két 4700-est párhuzamosan kötve? Vagy hülyeséget kérdeztem?
(#) kocsgab002 válasza Stanford hozzászólására (») Jún 13, 2007
Szia!
elkezdtem megépíteni a második darabot. most sokkal alaposabban, figyelmesebben láttam neki.
nos az eredmény:
először megcsináltam a táp részét majd mértem.
D1, D2, D3, D4, D1, C1, R2, C2, D5, D6, C3, R3, D7
minden rendben van, mértem a testhez képest +34V-ot, és -5,6V-ot.
Majd jött a referenciafeszültséget előállító rész, U1, R4, R6, R5, D8
minden ok, az ic 6s lábán kb 10,9V.
utána jött P1 R8, R9, C4
Az u2 IC helyén a foglalatban a 3as láb helyén redesen mértem a 0-11V-ig a feszt a P1 függvényében.
Jött a fesz 3x-ó
U2, R11, R10, RV1, C9, R12, C6, C5
most is mértem, de sajna az U2 6-os lábán +33V-ot mérek, éls nem változik P1 függvényében...
tehát itt tartok most, szerinted ez már hiba, vagy még kevés alkatrészt ültettem be. addig nem akarok tovább menni, ez nem derül ki.
előre is köszi.
kocsgab
(#) hátor válasza PCB hozzászólására (») Jún 13, 2007
A folyóírat 400Ft -ért megvásárolható ,azért adtam meg a web címet ,hogy hol keresétek . A szezői jogot nem én találtam ki ,hanem a lap kiadója !
(#) patexati válasza pet hozzászólására (») Jún 13, 2007
Köszi!
(#) pet válasza patexati hozzászólására (») Jún 13, 2007
Én nem tudok ilyen LM324N IC-ről. Szerintem ugyan az a 2. Próbáld ki, legfeljebb:
(#) patexati hozzászólása Jún 13, 2007
Sziasztok!Egy labortápot akarok építeni mert a régi "döglődik". Szóval LM324 ic kell bele de nekem LM324N van csak ezt beépíthetem a kapcsolásba?
(#) PCB válasza hátor hozzászólására (») Jún 13, 2007
Ez a nem semmi

Csak azt nem tudom, ha szükséged lesz egy kapcsolásra, azt ki fogja neked szóban lerajzolni.
(#) hátor válasza pbalazs hozzászólására (») Jún 12, 2007
Mi evel a gondod?
A lapban szereplő cikkek,ábrák,ilusztrációk,ill.azok részei sterzői jogi védelem alatt állnak. Azokat részben vagy egészben bármilyen módon reprodukálni,adatrögzitó rendszerben rögziteniés/vagy tárolni , nyilvánoságra hozni a kiadó egyértelmű engedélye nélkül tilos !
(#) pbalazs válasza hátor hozzászólására (») Jún 12, 2007
Idézet:
„rajzot sajna nem tudom felrakni ,mert azt szerzői jog védi”

(#) hátor hozzászólása Jún 12, 2007
Sziasztok Hátor vagyok . A közelmultban én is építettem egy tápot a Hobbyelektronika folyóirat legutolsó számából ,amit még ucai árusoknál megvásárolható volt .2004/12
Ez a tápegység tökéletesen müködik ,igaz még nem dobozoltam, és nem láttam el panel müszerekkel ,de már kipróbáltam . Én anyival egészítetem ki az egész rajzot ,hogy egy ventilátorral láttam el a hűtőt ,mert a teljes kimenő feszültségnél és max árammal terhelve a 90watt ami némi hővel jár . A forumban valaki már emlitette korábban ezt a tápot ,kérdésére válaszolva a finom feszültség beállítás úgy oldható meg ,hogy a rajzon szereplő P2 -es potival sorbakötsz egy 1KOhm -os Ajelü /lineéris/ potit ezzet tudod szabájozni finomabban a kimenő feszültséget .A rajzot sajna nem tudom felrakni ,mert azt szerzői jog védi ,de a folyóírat még beszerezhető a szerkesztőségtől www.hobbyelektronika.hu
(#) tbence3 válasza very hozzászólására (») Jún 9, 2007
Helló!
Nah most lett annyi időm, hogy elkészítsem a nyákot! itt vannak a képek:
Link
(#) angelero hozzászólása Jún 7, 2007
Köszi a hozzászólásokat
Még gondolkozok, hogy melyiket csináljam...
(#) Dudus válasza PCB hozzászólására (») Jún 7, 2007
Igazad van!
(#) PCB válasza Dudus hozzászólására (») Jún 7, 2007
Szia !

Ez igaz, csak bonyolultabb kisérletezni, mint egy működőt összerakni.

Üdv!
(#) Dudus válasza PCB hozzászólására (») Jún 7, 2007
Illetve, ha nem így csinálod, hanem egy változtatható erősítővel csatolod az árammal arányos feszültséget a bemenetre ( akkor kezd visszaszabályozni, ha eléri a 0,6V-ot ) Pl. műveleti erősítővel könnyen meg tudod csinálni.
(#) PCB válasza angelero hozzászólására (») Jún 7, 2007
Szia !

Abban az esetben ha egy olyan tápot akarsz amin a feszültséget és az áramot is szeretnéd szabályozni, igen !

Tápegység

Ez már fent van itt a topic elején, de azért linkeltem be újra mert javítottam a nyákon.

Üdv !
Következő: »»   827 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem