Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   830 / 842
(#) Taki33 hozzászólása Máj 22, 2007
Szívesen! Örülök hogy segíthettem!
(#) bundyland válasza Taki33 hozzászólására (») Máj 22, 2007
Mégegyszer köszönöm!!!
Ez volt az egyik pont amit pont nem értettem az áramméréssel kapcsolatban, és ezért is kérdeztem hogy valaki megépítette e, mert nem értettem hogy hogy méri
az Rsc-n eső feszültséget, de így már ok. A nyákot már átterveztem mert relék kerültek bele mivel több leágazásos trafom van így azoknak is kellett hely.

Köszi ! Szerintem sok időt és mérget spóroltál meg nekem!!!
(#) Frankye válasza Taki33 hozzászólására (») Máj 22, 2007
Én meg elkészítettem a pdf-eket, és csatolom.
Egyébként én is köszönöm a munkádat, már régóta tervbe vettem egy ilyennek az elkészítését, de soha nem volt ifőm valóban elkészíteni, most ezzel sokat segítettél nekem is!
(#) vadmalna válasza Taki33 hozzászólására (») Máj 21, 2007
Nagyon szépen köszönöm , ezzel sok időt sporoltál meg nekem
(#) Taki33 hozzászólása Máj 21, 2007
A nyákrajzot nem sikerült átkonvertálnom pdf-be de csatolom Eagle brd-be, plusz egy anyaglistát, amiből én építettem meg! Ja és ezen a nyákrajzon én lehagytam a két mérőműszert és a hozzá tartozó alkatrészeket, direktbe összekötöttem a +Us-t --> +UKi-vel és a –US-t --> –Uki-vel és persze emiatt kihagytam az R23, R24, C11-es alkatrészeket!
Sok sikert az építéshez!
(#) vadmalna válasza Taki33 hozzászólására (») Máj 21, 2007
A nyákrajzot én is megköszönném, párszor már meg akartam építeni de mindig félbemaradt.
(#) Taki33 válasza bundyland hozzászólására (») Máj 21, 2007
Nincs mit, egyébként az eredeti kapcsolási rajzban van egy hiba, amit a csatolt képen bejelöltem! Az eredeti nyákrajzot átterveztem a mostani alkatrészekhez, mert így kisebb és gusztusosabb lett! Ha kell, felteszem pdf-be!

Kep.jpg

(#) bundyland válasza Taki33 hozzászólására (») Máj 21, 2007
Szia Taki33!

Köszönöm ! Bevallom van pár homályos pont benne, és biztos akartam lenni a jóságában, mielőtt
megépítem, utána rajzolom a nyákot, nem kis munka.

Köszi mégegyszer!
(#) szabi83 válasza PCB hozzászólására (») Máj 20, 2007
Idézet:
„Akkor nézd meg: tap.kép”

-8v 0.5A +8v 4A
és itt hol a szimmetria :no:

Idézet:
„A rajzon viszont nincs ott az a kondi :no:
(képen jelöltem miről van szó)”

nyákra viszont került..

Idézet:
„Kimenetre kellene tenni biztosítékot mert 1.5A feletti terhelésre az LM317 -nek vége.”

érdekes 2.14Anál 14V melett semm volt baj az IC -vel, bizti nélkül.

Idézet:
„Azt csak halkan jegyzem meg, hogy nem szimmetrikus trafóból badarság szimmetrikus tápot csinálni, ha az nem csak IC-k tápja.”

, badarság persze, ki hogy nézi..

(#) PCB válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 20, 2007
Szia !

Idézet:
„egy szekunderből, hogyan csinálod meg a szimmetrikus egyenirányítást, dióda-híddal ilyet még nem láttam”

Akkor nézd meg: tap.kép

Idézet:
„mivel lm337 és lm317 adatlapból fésültem össze...”

Megnéztem az adatlapot, hogy jól emlékszem-e ... jól :yes:

kép: lm317

A rajzon viszont nincs ott az a kondi :no:
(képen jelöltem miről van szó)

Idézet:
„nekem nem kell áramkorlát és 1.5A is elég”

Kimenetre kellene tenni biztosítékot mert 1.5A feletti terhelésre az LM317 -nek vége.
És nem 2A -es biztit mert az jó esetben is 2.3A-nél szakad el először.

Szóval nem a trafót kell védeni, hanem az IC-t :yes:

És valóban kedves vagyok

Azt csak halkan jegyzem meg, hogy nem szimmetrikus trafóból badarság szimmetrikus tápot csinálni, ha az nem csak IC-k tápja.

Üdv!
(#) Tom025 hozzászólása Máj 20, 2007
Sziasztok!

Régóta szeretnék egy labortápot építeni, de nem akármilyet, hanem kettőset, +/- feszt adót. Ilyen kapcsolást még nem találtam, és nem gondoltam hogy két egyforma táp sorbakötve működhet. Köszönöm Süginek az ötletet! Viszont ez a megoldás csak akkor működik, ha két külön trafóról, vagy szekunderről megy a két táp, ugye? A kapcsolások elkészítésével nem lesz problémám, csak ez a kérdésem.

Üdv, Tom
(#) szabi83 válasza PCB hozzászólására (») Máj 20, 2007
Kedves PCB!

Idézet:
„1, Nem ártani a kétutas helyett egy dióda-híd”

egy szekunderből, hogyan csinálod meg a szimmetrikus egyenirányítást, dióda-híddal ilyet még nem láttam

Idézet:
„2, 240 Ohm-al párhuzamosan a diódának akkor lenne szerepe ha a 240 Ohm-al sorba lenne egy kondi.
Akkor ez a dióda lenne a kisütőkör, igy nem látom minek a dióda.”

mivel lm337 és lm317 adatlapból fésültem össze... nem én találtam ki a diódát a 240ohm mellé :yes:
adatlapban ez van rá:
Idézet:
„while D2 protects against output short circuit for capacitors discharging.”

Idézet:
„3, Az LM317HV is csak 1.5A -t tud”

nekem nem kell áramkorlát és 1.5A is elég

Üdv :pias:
(#) PCB válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 20, 2007
Szia !

Három észrevételem lenne a rajzhoz.

1, Nem ártani a kétutas helyett egy dioda-hid

2, 240 Ohm-al párhuzamossan a diodának akkor lenne szerepe ha a 240 Ohm-al sorba lenne egy kondi.
Akkor ez a dioda lenne a kisütőkör, igy nem látom minek a dioda.

3, Az LM317HV is csak 1.5A -t tud

Üdv !
(#) iamrob válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 20, 2007
Köszi a pontot!
(#) Taki33 válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 20, 2007
Köszi a gyors választ és a rajzot, akkor lehet, hogy megcsinálom, ha szerinted működőképes a dolog!
(#) szabi83 válasza Taki33 hozzászólására (») Máj 20, 2007
készülőben van még mindig 1-2 hét és talán végzek vele.. táp rész, az már kész végülis csak mással van némi gond és hát kicsit férre raktam..

csatolom:nezze:

tap-mod.jpg

(#) Taki33 hozzászólása Máj 20, 2007
Szia Szabi83! Feltettél egy kettős tápot, Ezt!
A kérdésem hogy te, megépítetted-e mert lehet, hogy megépítem, ja és a diódák milyen típusúak?
(#) Taki33 válasza bundyland hozzászólására (») Máj 20, 2007
Szia Bundyland! Én megépítettem és nagyon korrekt, elsőre tökéletesen működik, csak ajánlani tudom!
(#) X Sügi X válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 20, 2007
Mekkora galibát tud okozni egy sz...ros kis szigetelőgyűrű! Nem figyeltem és a 2N3055-ös tranyóknál az egyik szigetelő gyűrűt rossz helyre tettem! (Mind a kettőnél..)
iamrob: Thx!
Most már csak egy a probléma, hogy az egyik tápnál folyamatosan világít a led, de sztem ez már részletkérdés, mivel működik rendesen!

Frankye! Megköszönném, ha iamrob-nak dobnál pontot, ő állt legközelebb a megoldáshoz.. Köszi!
(#) X Sügi X válasza Frankye hozzászólására (») Máj 20, 2007
Pont ezen gondolkoztam, csak kicsit másképpen..
Egy trafóról megy a két táp, csak külön tekercsekről, és arra gondoltam (még nem néztem meg), hogy a két tápnál nem egyformán kötöttem be a tekercs kezdő és végpontjait. De sztem ez nem lehet akkora probléma..
(#) Frankye válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 20, 2007
Próbáld meg, hogy a két trafó közös pontját cseréled! Nekem egyszer hasonló helyzetben bejött!
(#) X Sügi X válasza iamrob hozzászólására (») Máj 20, 2007
Ez sem megoldás, ugyanis erre pont vigyáztam, hogy galvanikusan le legyenek választva egymástól. :no:
(#) iamrob válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 20, 2007
Ha a két táp közösítésekor terhelés nélkül is hibásan működik, akkor a tápok nem teljesen függetlenek galavanikusan.
Ehhez elég akár egy-egy digitális feszmérő a két oldalon, amelyek azonos tápról járnak. Vagy esetleg a trafók szekunder oldala a 230-as földön vannak...
(#) X Sügi X válasza tbence3 hozzászólására (») Máj 20, 2007
Próbáltam, de semmi... :no:
Majd holnap én is jobban nekiállok.
Pedig sürgős lenne..
(#) tbence3 válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 19, 2007
Lehet hogy nem tesz jót, nem szereti a táp hogy nem egyenlő a két oldalon a fesz. pórbáltad már kiegyenlíteni a két oldalt? Mind a két oldal állíts be pl 8-8 V-t Holnapra megálmodom a megoldást ha sikerül
(#) X Sügi X válasza tbence3 hozzászólására (») Máj 19, 2007
Nem párhozamosan, hanem sorosan kötöttem...
Itt egy skicc:

Skicc.JPG

A trafó elbírja egyszerre a ketőt? Párhuzamosan kötötted rá?
(#) X Sügi X válasza tbence3 hozzászólására (») Máj 19, 2007
Ez a PCB által tervezett táp, itt fent van a topicban, vhol az elején.

a problémám az, hogy megépítettem a tápot, 2-szer, és müködik is mind a kettő tökéletesen külön-külön.

De ha összekötöm őket, pl. egy erősítő meghajtására, hogy középmegcsapolásos tápot hozzak létre, nem müködik. Az egyiken maximumig lehet állítani a feszültséget, a másikon maximum 4-5 Voltig. És mind a kettő átlép áramgenerátoros üzemmódba, tehát a ledek világítanak.

Ezek szerint nem működik normálisan. De mi lehet a gond?
Tudsz adni vmi infót róla?
(#) X Sügi X hozzászólása Máj 19, 2007
Vuáááá!

Nem megy duálban a tápom! Valaki segítsen plzzz! Nagyon kellene! :no:
Következő: »»   830 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem