Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   349 / 563
(#) Temela válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 18, 2013 /
 
Vettem, és szurkolok a sikeres javításhoz
(#) szazol válasza dara hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
Semmi esetre sem!
(#) szazol válasza Temela hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
szia
Azért van benne 3PIC, mert ezek voltak itthon.Semmi extra funkció nincs benne,a lényeg az lett volna,hogy autodidakta módon próbálom valamelyest megtanulni a PIC programozást.Az motivál,hogy meg tudom e csinálni az egész vezérlést. Tehát kezdő vagyok ebben még!
(#) Temela válasza szazol hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
OK! Nem tudok programozni, nem értek hozzá! (csak érdekel) Azonban érdekel egy készülék születése, azért is javasoltam a kombigépet.Egyébként e fórumon (én figyelek erre is) fontos az olcsóság és a "könnyen" beszerezhető alkatrészigényű gép - gondolom nem kell ecsetelni miért. Nem letörni dondoltam a szándékodat.
(#) szazol válasza Temela hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
Szia
Nem törtél,le és te kérdeztél, én meg megpróbáltam válaszolni. Macit építettem én is 2 db-ot, azóta is mennek. Itt most mint írtam a kíváncsiság dominál. Csak most visszalassul a dolog a kinti munkák miatt, de nincs feladva.
(#) dara válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
Szia Pisti.Ennél a gépnél(Tehenes Zoltán Pic es gépe)más kép oldhatta meg a szerző.Az áramszabályzást,csökkentett tápról kipróbáltam,működik az áramszabályzó poti tekergetésére szépen reagál.A feszt állító poti tekergetésével,csökken a kitöltési tényező,vele együtt csökken a kimeneti fesz is 20% nál a kimenő fesz 25V,az üresjárati áram 1,1A 230V nál.
(#) Gelez válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
Idézet:
„Egyébként utána lehet ennek járni (volt aki többször is megtette ), egy 494-el felépített tápot (átalakított PC táp) még akkor is tönkre lehet tenni, ha az áramszabályozáshoz szükséges feszültséget a kimeneti DC körből vesszük, ehhez nem kell más csak egy akkus fúró combos motorja.”

Én pontosan így jártam. Szerinted van más lehetőség a hiba kivédésére
mint egy fet a kimeneten ami lecsökkenti az áramot amíg a szabályozas
nem teszi meg?
A primer áramot tudom figyelni egy 1menetes trafó segítségével. Ha az ebből nyert feszültséget használnám a söntön kapott helyett megoldás lehet?
zoli
(#) Ge Lee válasza Gelez hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
Ha visszaolvasol már leírtam hogy ez miért nem jó megoldás, az igazi az az árammódú vezérlés. Együtemben UC3842(45), ellenütemben pedig az UCC2808(3808).
(#) Madand51 hozzászólása Ápr 25, 2013 /
 
Sziasztok!
Új vagyok itt. Megpróbáltam megcsinálni a Ge Lee féle teljes hidas invertert, de megakadtam. A kapcsolási rajzon minimálisat változtattam, az UC3808 freki beállító kondi - ellenállás részét változtattam az adatlap szerinti értékre, az IGBT HGTG30N60A dióda, és a kimeneti diódák BYV 72-200 típusúak. A főtrafó és a gate meghajtó is gyűrűre van tekerve. Az élesztés toroidról történt. Üresjárásben jól működik (1 k, 5W ellenálláson), de terhelve elhal a teljesítmény. Egy 15 ohm-os terhelésen (fűtőtest) kb. 120 V-ig rendben van, utána leszabályoz. Lehet, hogy a vezérlésnél akad valami őssze? Igyekeztem földhurok mentesen megtervezni. Az is gond, hogy nem ugyanazok a jelalakok az 1-3 és a 2-4 IGBT-n.
Ezeken a képeken a kapcsolási rajz és csak a vezérlés szkópos képei vannak nagyfesz nélkül.
(#) Madand51 hozzászólása Ápr 25, 2013 /
 
A következő sorozat a feszültség alatti, de terhelés nélküli ábrák, csak az 1 K 5W ellenállás van rajta.
(#) Madand51 hozzászólása Ápr 25, 2013 /
 
Az utolsó sorozat, a terhelésen kb 120 V-ig rendben működik, fölötte értékelhetetlen. Szikrát képes csinálni, de nem olvasztja meg a pálcát.
A vezérlés külön 12 V-os tápról üzemel.

Üdv. András
(#) dara válasza Madand51 hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Milyen anyagúak azok a gyűrűk?Úgy néz ki mintha a gétmeghajtó trafóval lenne a baj.Kezdet végek jól vannak kötve?(habár úgy néz ki jól)A fő trafó mekkora gyűrű,hány menet?Kiszámoltad?A főtáp nem 285V,hanem 310.Szerintem tekerj egy gétmeghajtót E vasra légrés nékül,annak jónak kell lenni.
(#) Ge Lee válasza Madand51 hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Nézd meg szkópon a főtrafó szekunder jelalakját, ha nem szép szimmetrikus a négyszögjel akkor valami gond van a vezérléssel-bekötéssel. Az IGBT-k gate-jein egyforma jelnek kellene lenni. Ha nem akarod az IGBT-ket tönkretenni akkor a próbákat áramkorlátos tápról végezd egészen addig, amíg a jelalakok teljesen rendben nem lesznek, mert ha egy rosszul bekötött vezérléssel szikráztatsz akkor ott előbb utóbb füst is lesz.
(#) Madand51 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
A gyűrűk, a főtrafó 63*38*25-ös, a gate 25*15*10 es zöld színű gyűrű. A gate trafó gyűrűje a Lomexben kapható tekercselt, induktivitásmérés szerint kb. 11000 AL számú. A főtrafó anyagát nem tudom, de az adatlapján külön írja az invetreres hegesztő teljesítmény trafóhoz való alkalmasságot. A menetszámokat számoltam, a főtrafó 20 menet / 2*5 menet, a gate trafóé 5*8 menet.

A képeknél a piros jel a gate trafó primer oldala, a kék a főtrafó szekundere oldala (1:10-es állásban).
A primer és kimenet (szám nélkül) terhelve (15 ohm) 118 V bemeneti váltófesz, 39 V kimeneti egyenfesznél
az 1. számú ugyanez, de 123 V bemenetnél, a kimenet leesett 9,6 V-ra.
a 2-es számú terhelés nélkül (1 Kohm) ugyanaz, mint az első, 114 V bemenet, 39 V kimenet
a 3-as számú kép 233 V bemeneti feszültség és 84 V kimeneti feszültség.
(#) Madand51 hozzászólása Ápr 25, 2013 /
 
Természetesen a terhelés 15 ohm volt. Az érdekes az, hogy terhelés nélkül a teljesen fel tudom vinni a feszültséget (fokozatmentes toroidom van - kölcsönbe), a kimeneti négyszögjel is megfelelőnek tűnik. Terheléssel ugyanez a helyzet egy darabig, majd van egy éles átmenet ahol összezavarodik a jel és a kimeneti feszültség is letörik (meg a frekvenciából is kiesik ha jól néztem a szkópképet).
(#) dara válasza Madand51 hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Szerintem a lomexes gyűrű az nem ferrit hanem porvas.Csak azt írja oda hogy ferrit.Én is vettem tőlük,de csak bemeneti szűrőnek.
(#) Madand51 válasza dara hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Most már valószínűnek tűnik, hogy a gate trafóval van gondom. Megtekertem egy 18*9,5*12-es gyűrűt (ilyenem volt itthon - a mérés szerint az AL 2300-as érték), szintén 5*8 menet 0,3-as huzallal. Ezel elindítva üresjáratban szépen végigment, és terhelés alatt is minden gond nélkül. Viszont rövid idő múlva megváltozott a gate trafó primer meghajtása, az egyik oldalon maradt a szabályos négyszög, a másik ág viszont teljesen összezavarodott. Első nekifutásban, mintha az egyik gate meghajtó ág tranyójával lenne gond, nagyon forró is volt.
A gyűrűt úgy tekertem meg, hogy az 5 szálat összefogtam. Elképzelhető, hogy átütés lehet a tekercsek között? Azt sem tudom, hogy mekkora teljesítményt kell átvinni, elvileg (szerintem legalábbis) a feszültség csak 12 - 20 V és néhány mA áram folyhat. (bocs, ha nem tudom helyesen a dolgokat, de nem vagyok elektromos szakember - bár ezt a fórumot már többször átolvastam és a kapcsolóüzemi táp fórumban is haladok a tanulással).
(#) dara válasza Madand51 hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Nézz körül otthon hátha van szigetelt vezetéked valami vékony,inkább azzal tekerd meg a trafót.A zománc át üthet ilyen közelségbe ha a lakk megsérül akkor meg visz mindent.A tranyot cseréled,a diódát is nézd meg.
(#) Ge Lee válasza Madand51 hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Elvileg nem kellene átütni neki, de ez a megoldás így nem jó. Vagy el kell szigetelni a tekercseket, vagy ahogy régebben írtam hézagot hagyni köztük és lakkozni. Ezt úgy tudod megtenni, hogy 9 szálat tekersz fel szépen egymás mellé, majd a felesleges négyet visszabontod hogy csak a szükséges 5 szál maradjon, és adsz neki lakkot bőséggel. Ez a 2300-as AL már hihetőbb érték, a 11000-nél szerintem valamit elmértél.
A gate trafó mind a 4 szekunderén pontosan ugyanolyan jelalaknak kell lenni. Egyébként én is úgy tudom, hogy a lomexben erre alkalmas ferritgyűrű nem kapható, legalábbis én még sosem láttam a kínálatban pedig amit csak lehet onnét rendelek.
(#) osi válasza Madand51 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /
 
Én átgondolnám a menetszámokat.
Birtokomban van egy-két meghajtó trafó (indukciós lapból bontott gyári)
E16-os mag kb. 3x40 menet (Egy fél hidat hajt meg.) 3mH körüli induktivitással.
(#) erdgab válasza Madand51 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /
 
Én megpróbálnám a meghajtó trafót elkészíteni egy EE20 vagy EE25 magra 5x20 menettel,lehet,hogy jobb eredményt adna.
(#) dara válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /
 
A menetszámnak nem sok köze van hozzá,lehetne akár 5-50 menet is,a vas Al és a freki a lényeg.Na meg 1-1 áttétel legyen.Jó az a Ge Lee által meg adott menetszám,csak megfelelő vas is kell hozzá.A fő trafó még mindig ismeretlen anyagból van.Lehet az is porvas?
(#) Ge Lee válasza dara hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /
 
Azért akármennyi nem lehet a mágnesezési induktivitás és a tekercsek kapacitása miatt. Ha jól emlékszem a rajzon nem adtam meg menetszámot csak gerjesztést, abból bárki kiszámolhatja a saját magjának megfelelően a menetszámot. Annak idején az enyém is alul lett egy kicsit tekerve mert akkor még kevésbé értettem hozzá, másrészt gyorsan össze kellett dobni. Az igazi az, ha szkópon megnézi az ember a FET gs-t meg a gate trafót, látszik hogy mikor "jó".
Egy mondjuk 25-ös magra (0,25cm2 ) 40kHz-en saccra kell olyan 18-22 menet legalább, de inkább több.
(#) Madand51 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /
 
Azért előreléptem. Úgy néz ki, hogy a lomexes gyűrű mégis jó, csak több menet kell rá. Szigetelt vezetékből kb. 17 menet ment rá (0,5 cm2 a terület), így a műterhelésen tökéletesen működik. Ez a gyűrű nem a rendelhető anyagok között van, hanem a barkácsdolgok között (kirakva dobozba, 250 Ft darabja és tekercselt). 10 menetet rátekerve és nézve az induktivitást 1 mH értéket mértem. a 17 menettel tekercsenként 2 mH értéket mértem.
A főtrafót az Ebay-ről rendeltem, 63*38*25-ös gyűrű. A linkje:

http://www.ebay.com/itm/2-5-Outside-Dia-Iron-Magnetism-Ferrite-Ring...07e096

A felhasználási területnek írja:


Iron powder core is generally stored near signals of place.
It has isolation eddy current, low permeability and constant magnetic characteristics.
Used widely in power transformers, current transducers, instrument transformers, inductors, chokes, ballasts, voltage stabilizers and regulators, welding transformers, broad band transformers, filters, etc.

Ez a próbák során nem melegedett.

A lomexes gyűrű:
(#) erdgab válasza Madand51 hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /
 
Hát igen.A képen egy porvas gyűrűre készült bemeneti szűrő látható.Ez a gyűrű nem alkalmas meghajtótrafónak,ne kísérletezz vele,de ez csak az én véleményem.
(#) fordkapcs válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /
 
Ha 17menettel 2mH az induktivitás, akkor AL=6920
Ez szinte gyanúsan sok (vajon biztos nincs mérési hiba?), de ilyen értékkel semmikép sem lehet porvasmag.
(#) Madand51 válasza fordkapcs hozzászólására (») Ápr 30, 2013 /
 
Nekem is gyanús volt, többször végigmértem, sőt több darabnál is. Mindegyiknél ez (vagy még jobb érték - 10 menetre 1 mH) jött ki. Megpróbáltam megnézni a rajta lévő webcímen is (falco.com), de pont ez a számú nincs rajta. Amik hasonló számon szerepelnek azoknak más a színük. Mondjuk mindegyik a Power alcímnél volt. Szerintem a Lomex a kifutó készletet szerezte be.
(#) leglacika hozzászólása Ápr 30, 2013 /
 
Üdvözlök Mindenkit !

Szeretném megépíteni az erdgab-Tubi féle, Maci nevű hegesztőt.
Volna pár kérdésem. Eddig kb.80 oldalt olvastam el ebből a topikból,
de idővel végig olvasom. Viszont türelmetlen vagyok, azért kérdezek.
Meg tudjátok mondani, végül is használhatok-e diódás IGBT-ket ?
Ha nem, akkor buktam 6db IRG4PC50UD-t, amit nemrég rendeltem...
Az IGBT-ket szerelhetem "oldalanként" külön bordára, szigetelés nélkül ?
A jobb hőátadás miatt nem tennék alá csillámot.
A bordákat természetesen gondosan szigetelném mindentől.
Főtrafónak 6 pár U57-es magot használnék (mert van).
Ebbe is kell a 0.1mm légrés ? Ha igen, minden oszlopba ?

Hirtelen ennyi kérdés jutott eszembe.
Köszönöm a segítséget !
Üdv.: Laci.
(#) janosb hozzászólása Ápr 30, 2013 /
 
Tisztelt Kolégák !
Meg épitettem a "macit" minden rendbe volt még nem keztem 3,25-ös pálcával hegeszteni. A 4db
igbt-böl 3 egy csattanás után zárlatos lett. A traszformátor 4 pár U57-es mag , 20/6 menet
Üresjárásba furcsa alacsony az üresjárati árama , és idövel csökken 100mA-ról 87mA ig, a vasmag melegszik ,40c fokig. A 2,5mm-es pálcát még birta. A hütübordák nagyok ,ERDGAB által
megadott kb 1,5 szerese. Az üresjárási fesz. 56v A 12v-os segéd táp. áteresztö üzemü, lehet hogy lecsökken a fesz. ettöl röpent el az igbt-ék ? A vasmag telitödött esetleg ?
A tápra gyanakszom ezért kicseréltem 18v-os ( ez volt ) kapcsoló üzemüre , 7812 stab IC raktam
,hogy utánna 12v legyen .A másik gondom hogy 200mA terhelésnél melegszik hütése 3mm alú
51cm2 .A bemeneten 330nf a kimeneten 100nf , elkót nem használtam. A kapcsoló üzemü táp okozhat valami gondot a utánna kötött stab IC- nek ?
(#) dara válasza leglacika hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Szia.Természetesen mehet a D-is,nem befolyásolja.Az U-57 be nem kell légrés.Szerelheted oldalanként,de ezzel nagyon nő a gép fizikai mérete.Egy nagyobb fordulatú venti megoldja a problémát, nem beszélve a sok plusz munkáról.Meglepődnél hogy én milyen kis bordára szereltem a teljes hidas gépet,Pc táp dobozba van,110A per.
Következő: »»   349 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem