Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   117 / 221
(#) Aeeronka válasza reloop hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
A féltáp fesz. problémájának oka megoldva! Az általam elkészített nyákterv alapján T1 tranzisztor fordítva volt beforrasztva ennek helyes beforrasztása rögtön helyes végeredményhez vezetett. Az általam használt 37Vdc fesz mellett nem volt szükség a p1-es trimmerrel párhuzamosan forrasztott 150K-s ellenállásra. Így most 0-25V-ig tudok féltápfeszt állítani.
Köszönet a segítségért és észrevételekért Reloopnak.
(#) reloop válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 16, 2013 / 1
 
A jelenség magyarázata, hogy a felcserélt kollektor-emitterrel beültetett T1 tranzisztor bázis-emitter diódájának letörési feszültsége korlátozta a kimeneti DC beállítását.
Érdekes eset, hogy így is működőképes volt az erősítő.
(#) Aeeronka válasza reloop hozzászólására (») Márc 16, 2013 / 1
 
ÉS végül a képek , még nem végleges, dobozolás a faszék VAn egy kis brumm is. Ha valaki felfedezni vél végzetes kábelezési/összeállítási hibát, nyugodtam megoszthatja.
(#) Orbán József válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Üdv!
Magam esetében is a leggyakoribb hibák egyike az eltérő lábkiosztású tranzisztorok helytelen beültetése. Utána pedig a dilemma, vajon mennyire tett "jót" az illető félvezetőnek. Legtöbbször újra cserélem a biztonság végett...
(#) reloop válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Búgás: a táp puffer kicsit soványnak tűnik. Megoldást jelenthet egy 5-7V-ot ejtő feszültségstabilizátor. Nagyon pozitív tapasztalataim vannak ezzel kapcsolatban.
(#) Aeeronka válasza reloop hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Az érdekesség tárgya , hogy a bal csatornán (képen is a bal végfok), hangosabb a búgás mint a jobboson ,,nem nevezném hangosnak de a jobbosnál kb 2szer hangosabb. Táp valóban soványka 6800uf mindkét oldalon de jelenleg ez van,, jamicon kondikat tudok hirtelen venni (olcsó) nem tudom jó lenne e puffernak? vagy egy régebbi 10000uf MM magyar kondi jobb minőséget képvisel? Búgás elkerülésére crc szűrés nem lenne elég?(tápba 1ohmos 10w ellenállás) előtte utána kondi , sok embernél láttam ezt a megvalósítást. Mellékelem egy szintén fórumozó kolléga tápját amire gondolok..(ha nem sértem meg vele).

TP_1_~1.JPG
    
(#) Orbán József válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Én nem bonyolítottam CRC-vel és nem búg és szerintem nem is a nagy kondik miatt, bár van benne 2x44.000µF ha jól rémlik.
A föld vezeték jó kialakítása a legfontosabb.
A diódahidakban a diódákat 10nF-al még áthidaltam és ohne brumi.
A kicsatoló is a panelon van nálam, innét van a fórumról a golyóbiztos nyák, tökéletesebb nem is lehetne.

DSC_0060.JPG
    
(#) reloop válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
A búgás a jelkábel "szerény" árnyékolása miatt is növekedhet. A táp +1 ohm +10000µF-től tökéletesen kisimul.
Egy tranzisztorral megerősített LM317 segít a disszipáció elosztásában, talán olcsóbb is a kondinál. Kicsit szokatlan belátom, de nálam 7812-től olyan a csend, hogy szinte vágni lehet.
(#) CIROKL válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Tökéletesen jó megoldás , az 1 ohm -tól lehet akár több is 2-3 is , kiszámolod mondjuk 1A nyugalmi áramnál mennyi feszültség esik és ennyi de ha már 4-5 Volt esik az tökéletes lesz és bőven elég a CRC -ben a 2X10000 uf .
(#) Aeeronka válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Megfogadom az ötleteket köszönöm. Van valami képlet amivel lehet számolni ezt a feszültség esést? Illetve a crc-ben a kondik felosztása miszerint zajlik , az ellenállás előtt kisebb érték ellenállás után nagyobb vagy mind1 hogy osztom fel? Mondjuk 4700uf a dióda után aztán az ellenállás majd 6800uf az ellenállás után, +1-1fólia a két kondin párhuzamosan? Illetve az ellenállás hány wattos legyen 10-20?
(#) Aeeronka válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Jól tudom ,hogy feszültségesést úgy számolok :
U=I*R?
Pl.: U= 1A*2ohm=2V?
(#) Orbán József válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Jó a számolásod.
A szükséges teljesítményű ellenállás meg U*I=W
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2013
(#) Aeeronka válasza Orbán József hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
JElen esetben az U a feszültség esés értéke ugye? ( nem a trafó dc feszültsége ). Mert akkor pl.:
U=I*R=1A*2ohm=2V
2V*1A=2W
HA párhuzamosan kapcsolok 2db 4ohm 1wattos ellenállást akkor jól feltételezem hogy 2ohm 2wattot kapok?
Köszönöm a reakciókat.
(#) storm válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 16, 2013 / 1
 
Igen, jól gondolod.
(#) CIROKL válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Kicsit óvatosan ezzel az ellenállással mert a számolt értéktől azért vaskosabbat tegyél oda , tud ám melegedni rendesen és gondolom nem szeretnéd naponta cserélni mert túl melegedett és szét égett.
Nálam 2-2 Darab 4,7 ohm van párhuzamban és 10W -os ak egyénként és az 1,2 nyugalmi árammal szépen fűtenek ...
(#) Aeeronka válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Igen gondolkodtam énis rajta, mert 2db 10ohmos 10wattosra gondoltam párhuzamosan tekintve, hogy kicsit magas feszü trafót választottam a 6ohmos hangfalak mellé (37Vdc) jól jönne a feszültség esés. De akkor már lehet rakhatnék 3db 15ohmosat 10wattosat oldalanként. Egyébként nem szólna bele hangba? Vagy a trafó nem melegedne ez miatt jobban?
(#) reloop válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Szia! A három párhuzamos 15 ohm 10W már nem fog kellemetlenül melegedni.
Az erősítő hangjára az utána kötött puffer kondenzátor miatt nem lesz hatással.
A transzformátor melegedése a tápegységből kivett áram erősségétől függ, annak teljesen mindegy, hogy ellenálláson, vagy az erősítőn végez munkát.
Az előtét ellenállásokon disszipált hő a tranzisztorok melegedéséből fog hiányozni, azonos nyugalmi áram mellett.
(#) Aeeronka válasza reloop hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Szuper, ezen a téren megvilágosodtam .. Még lenne egy nagyon fontos kérdésem , bár szerintem a kérdéseknek nem lehet véget vetni. A hűtőbordákat le kell kötni a testre? Ha hozzájuk érek van néha egy kis elektrosztatikus jellegű pattanó érzés.
(#) reloop válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Igen, a hűtőbordáknak a kapcsolás testpontjával kell kapcsolatban állni. Ajánlott rákötés előtt a szigetelést méréssel ellenőrizni.
(#) Aeeronka válasza reloop hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
A legújabb jelenség ,, hozzá se nyúltam bal csatorna egyszer csak elkezdett recsegni , kihúztam a konnektorból visszadugom recseg lecsatlakoztattam a hangkártyáról is,, bedugom és nagyon hangosan recseg a bal csatorna. Ahogy bedugom a konnektorba recseg és mikor kihúzom a kondikban fennmaradó töltés addig recsegteti mig ki nem merülnek.
(#) Aeeronka válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Megoldódott ,,valami zárlat lehetett , előnyösebb elrendezést válaszottam valamint megcsiszoltam egy két helyen a nyákot ahol közeli forrasztások voltak.
(#) reloop válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Jól látom, hogy nem használsz biztosítékot? Nagyon kockázatos lenne. A nyugalmi áram kétszeresére célszerű méretezni.
(#) Aeeronka válasza reloop hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Kezdetben használtam 2A-est , de a pufferkondik elé raktam és indulásnál kiverte az összeset mire rájöttem , hogy a pufferek után lett volna célszerű, gondolom mivel nagyobb áramot vesznek fel hirtelen mikor bekapcsolom. Helyes meglátás egyébként és vissza fogom tenni őket mihelyst elmegyek újabb alkatrész beszerző körútra Puffer részét is rendbe kell tennem csak még nincsenek nagyobb kondijaim , nem akartam Jamicont venni , vagy nincs velük baj?
(#) reloop válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Nálam Jamicon van a tápban. Meg vagyok vele elégedve.
A biztosítékot valószínűleg a magas kondenzátor töltőáram olvasztotta ki. Lomha típussal lehetne próbálkozni, de a végfok előtti normál biztosíték az igazi. Főleg a dobozolás előtti állapotban van az áramkör fokozott zárlatveszélynek kitéve - mint azt meg is tapsztalhattad.
(#) Aeeronka válasza reloop hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Nos, ma vettem 2 Jamicont ,10000uf 63v, illetve hoztam 2db 15wattos 4,7ohmos ellenállást . Beszerkesztettem őket a tápba mint rc szűrés. Hát a nyugalmit vissza kellett vennem most 0.7amperen van, ugyanis rendesen melegednek az ellenállások muszály lesz megoldanom 3db 10wattos 15ohmost párhuzamos kapcsolással. Búgás javult (sokat) még mindig van most főleg magasabb frekvencián maradt számottevően. Viszont a feszültség esés miatt a tranyóknak sokkal jobb a klíma. Másik dolog lehetséges hogy jobbnak hallom a zenét? Elsőre feltűnt a változás legalábbis így vettem észre főleg magasak terén. A stereo hatást is jobbnak vélem. Jobb táp eredményezhet efféle javulást?
(#) CIROKL válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Bővebben: Link
Erre felhívtam a figyelmed kicsit óvatosan , ha jól értelmezem csak RC szűrést csináltál vagyis csak ellenállás és kondenzátor , a jó eredmény eléréséhez CRC szűrés kell.
Idézet:
„A stereo hatást is jobbnak vélem”
Lehetséges de ez inkább az alkalmazott trafótól nagyobb százalékban függ.
Idézet:
„jobb táp eredményezhet efféle javulást?”

Hozhat eredményeket természetesen , valami ha jobb akkor az nem árt .
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
(#) reloop válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Ha a táp becsületesen a puffer lábán halad keresztül, és ezek után bármilyen jellegű búgásod maradt akkor azt valószínűleg a környezetből szedi össze. Első sorban a jelkábelre gondolok.
Próbáld ki mi tapasztalható, ha a bementi csatlakozót közvetlen testre zárod.
A CRC ellenállásának 1 ohm-ot ajánlottam. Ott a melegedés és a szűrés szerintem optimális. A tranzisztorok melegedése első sorban a nyugalmi áram visszafogásától csökkent.
(#) Aeeronka válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Crc-t alkalmaztam ,, csak rosszul fogalmaztam
(#) Aeeronka válasza reloop hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
A bemeneti csatlakozó testét (hangkártyából érkező) az erősítő tápból jövő nagy áramu testre?
(#) Aeeronka válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Azért így fogalmaztam , mert úgy tudom , hogy maga a szűrést az Rc tag végzi a másik kondi továbbra is puffer szerepet játszik.
Következő: »»   117 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem