Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   104 / 240
(#) lorylaci válasza voodoo hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Hát én azért örülnék, hogy amig mi így fejleszgetünk, addig te gyúrnáf magad elméletileg, és mire kijön egy protó, akkor te is hozzátudnál szagolni annyit, hogy megépíted, és segítesz a tesztelésbéen.

A gyermekbetegségeit csak úgy fogja kinőni, ha többen megépítik, jelzik a hibát, és esetleg javaslatokat is tesznek a javítására.
(#) voodoo válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Igyekszem...
(#) lorylaci válasza voodoo hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Ha nagyon építeni és tesztelni szeretnél most is adhatok olyan megtervezett kapcsolást és nyáktervet, amelyet még nem építettem meg, de te letesztelheted...
(#) luluzulu válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Átgondoltam az egészet, Remélem jól...

Akkor ugye most +-170 DC-re van szükségem?
Irf740-nél akkor maradok...
Valójában csak a Filtert kell átalakítani
+ az IC-k táp ellenállásait kell méretezni.

Nem vagyok én sértődékeny,amúgy abiztonság technika, érintés védelem abból fel letünk készítve ha másból nem is
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2013
(#) voodoo válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

SMD-s? Azzal csak azért vagyok bajban, mert nem tudom beazonosítani az alkatrészek értékét főleg nem a kondikét. Kéne inkább vegyek egy normális LCM mérőt.
De amúgy szívesen venném vagy majd max átalakítom normál furatúvá.
(#) lorylaci válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Legyen inkább +/- 180V, így lesz még 10% tápfesz tarkalék (tüskék satöbbi), és így a szinusz teteje sem lesz talán annyira torz. De ha én jól gondolom, akkor egy 10%-os torzítás a szinuszon még nem zavar téged.
(#) luluzulu válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 13, 2013 / 1

Jó legyen nekem az a lényeg. Engem nem zavar meg szerintem a hűtőmet sem... De azért minél kisebb a torzítás ugye annál jobb.
A frekvenciát meg le leveszem akkor 50kHz-re.
A 180V meg lesz, az nem gond.
Meg rendelem az alkat részeket és majd jelentkezem...
(#) (Felhasználó 46585) válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Ez a téma sokkal bonyolultabb annál, hogy hobbiszinten megépítsd. Ez nem erősítő, olyan dolgokat kell tudnia, amit még át sem tudsz látni. Én ezt csináltam vagy 20 éven át... hidd el, nem fogod tudni megcsinálni, viszont nagyon sok időt és mégtöbb pénzt fogsz elkölteni. Nem véletlen, hogy csak az utóbbi években lehet ilyet megfizethető áron kapni. Igaz, nem is jó minőség... ezért próbálgatják elsütni a lépcsös szinuszt...
Vegyél inkább egyet használtan, ha olyan nagyon szükséged van rá. Valami számgép szünetmentest, de valami komolyabbat.
(#) (Felhasználó 46585) válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Megrendeled? Hát azt sem tudod mit kell csinálni! Egyáltalán tudod, hogy egy teljes hídnak milyen üzemállapotai vannak? És, hogy mikor, minek kell vezetnie? Először tanulj, hogy megértsd az egészet.
(#) fordkapcs válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 14, 2013 / 1

Ha már ezzel foglalkoztál sok éven át, megtennéd, hogy összefoglalod mit kell tudnia? Ha jól sejtem egy olyan pwm végfok kell,a mi néhány paraméterében többet tud, annál mint ami HF erősítő céljára készül. Pl. a túláramvédelem nem lenne egyszerű, mivel nem kapcsolhat le, csak korlátozhat , hogy a motorok el tudjanak indulni róla. Jó lenne ha kifejtenéd mire kell figyelni - egyelőre csak elméleti síkon érdekel a dolog, de ki tudja mit hoz a jövő
(#) voodoo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Adom fordkapcs válaszát. Engem is érdekelne pl egy 2-300Wattos vég, pár mondatban összefoglalva mikre lesz szükség, a FET választásánál mit kell figyelembe venni, folytó és a többi, és a többi...
(#) lorylaci válasza fordkapcs hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

FET választás: Amilyen jót be tudsz szerezni! Sőt 50kHz-re és nagy teljesítményre (>10A) inkább ultragyors IGBT dukálna (10-20kHz kapcsolófrekivel).

Mire kell figyelni:
- Itt nem kell <0,1% THD, hanem elég egy <10% THD többnyire
- Bírnia kell kis ideig rövidzárat, utána is csak korlátozhat ahogy mondtátok

És mit kell tudnia: Mindent ami a kapcsolóüzemmel kapcsolatos, kezdve ott hogy:
- MOSFETek működése, kapcsolási lelkiviláguk: Coss, reverse recovery jelensége
- Egy félhíd és egy egészhíd működése: mikor mi vezet, mikor milyen átmenet van
- Mágneses elemek (fojtó) tervezése

Ez egy tipikus olyan project, aminek rendes megvalósításához mikrokontrolleres vezérlés szükséges,(mivel a szabályzást úgy tudod jól megoldani)

De ez már kérem OFF-topic! Biztos van ere való topic, arra pedig hogy végfoknál hgoyan kell FETet választani az én cikkemben (ami elérhető) is le van írva.
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

A Laci cikkében ezek szépen le vannak írva, angolul pedig gyakorlatilag minden. De jobban jársz ha veszel egy ilyet, vagy egy ilyet. Ezek működni fognak, amit összeraksz az nem biztos, vagy csak egy marék tönkretett FET után.
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Az egyik forma árul is egy pár L25-öst, és nekem bejön. 14k-ért 500W - mivel kezdő vagyok és nem tervező - ilyen áron, ekkora teljesítmény, D osztályban részemről a gép kiválóan megfelel.
Mit szólsz a piroshoz? 50V-on állítólag 700W/4 ohm ? Nekem ez az infó olyan ferde, mint akik tervezték...
(#) (Felhasználó 46585) válasza fordkapcs hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

(#) luluzulu válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Azért az alap dolgokkal tisztában vagyok. A hobbi szintet is érzésem szerint túlléptem. (Magasabb a tudásom egy átlagos hobbistától, még is csak 3 éve ezt gyűröm az iskolába, meg még minimum 6 évig ezt fogom)
A végfok működésével tisztában vagyok, mind a teljes híd mint a fél híddal.
Nem akarom fel találni a spanyol viaszt, csak egy működő kapcsolást kis mértékben átalakítani.
Nem kell hogy annyi mindent tudjon egyből mint a gyári, a méretek sem fontosak.

Olvastam az Inverteres hozzászólásod. Az áramkorlátost részt nem kívánom annyira túl bonyolítani mivel magamnak készítem és tudom a határait, nem fogok egyből hegeszteni vele.
(#) (Felhasználó 46585) válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Akkor neki kell állni, aztán csinálni. De amit iskolában tanultál, az csak a töredéke annak, amit tudnod kell. De majd közben megtanulod. Nem nagyon hiszek a sikerben, de azért drukkolok!
(#) pimi9 hozzászólása Márc 19, 2013 /

Kötött be már valaki UcD-t Sallen-Key szűrőnek? (Hely és tápfesz. spórolás miatt lenne rá szükségem) Vagy van bárkinek valami véleménye a működőképességéről?
Esetleg egy-két más ötlet sub szűrő megvalósítására a vcs. körüli ügyeskedéssel?
Én eddig csak Wien hidas oszcillátort csináltam belőle, az tudom hogy működik.
(#) lorylaci válasza pimi9 hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Nem hiszem, hogy azon a plusz egy opampon és pár alaktrészen fog múlni a hely (pláne ha SMD-ben csinálod). Meg rakhatsz a bemenetre akár egy passzív alul-áteresztő szűrőt is (2 ellenállás, 2 kondi, és 12dB/oktáv megvan), az erősítő bementőimpedenciája ismert...
Egyéb trükköket azért nem érdemes csinálni, mert ha két olyan pont lesz, ahol 180 a fázistolás, akkor ugrálni fog a kapcsolófrekvencia. Ha berakod az általad említett szűrőt, és más frekire tervezed, mint az LC szűrőt, akkor ez tuti meg fog történni. Az AES UcD-ben lehetőségként említi Bruno, hogy extra pólusokat rak be, de ezzel a szűrő meredekségét növeli csak.
(#) balazska1987 hozzászólása Jún 2, 2013 /

Sziasztok, azt szeretném megkérdezni, hogy épített-e már meg valaki a TDA8950-el kapcsolóüzemű végfokot, mennyire bonyolult, illetve mennyire jó ezzel az IC-vel elkészíteni a végfokot, ez lenne az első ilyen végfokom ezért gondoltam hogy inkább valami tokozott változattal kezdenék, ha valaki tudna segíteni vagy már csinált ilyet akkor megköszönöm a segítséget!
(#) sa93 hozzászólása Jún 2, 2013 /

Sziasztok! Nekem is pont a TDA8950-essel van egy problémám. Elkezdtem ezt a végfokot készíteni. A panelt megterveztem, s ki is lett marva. Kész minden csak egyetlen bökkenővel szembesültem. Lehet, hogy bugyuta a kérdés:
A végfok bemenete (szerintem) műveleti erősítős. E miatt két bemenete van. Van egy "+" (ami szerintem nem invertáló) és "-". Gondolom én, értelem szerűen a "+" bemenetre kell adni a jelet, de a "-" bemenettel mit csináljak? Kössem le Testre?
Tehát a kérdés: Ennek a végfok IC-nek hová kell adni a bemeneti jelet, illetve a szabadon maradt bemenetet hová kössem?
A válaszokat előre is köszönöm.

TDA8950.jpg

(#) sa93 válasza balazska1987 hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

A kimeneti szűrőjét pontosan meg kell építeni, illetve a Testet ne szakítsd meg sehol! A kimeneti induktivitásnak legyen nagyon kicsi kapacitása, a kondinak pedig nagyon kicsi induktivitása. Én még nem hallottam a hangját, most fogom megépíteni és én is nagyon kíváncsi vagyok a hangjára. Én arról a kapcsolási rajzról csináltam a terveket, amit az előbb feltöltöttem.
Jó tervezést és építést!
(#) balazska1987 válasza sa93 hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Esetleg a nyáktervet nem tudom megosztani? Kíváncsi vagyok rá, én is most tervezgetem, de amit te is mondtál, lehet, hogy kell elé egy műveleti erősítő, vagy is én úgy akarom megcsinálni, hogy egy komplett panelt egy sub ládába betenni, egy alul és egy felül áteresztő szűrővel és akkor van egy aktiv sub ládám mély illetve közép magas kimenettel, és nem kell erősítőt meg crossovert hurcolgatni magammal kisebb helyekre, és ha minden igaz akkor még a hatásfoka is jó!
(#) proksa1 válasza balazska1987 hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Én most készülök rendelni néhány darab ilyen IC-t HSOP tokozásút, de lehetne együtt rendelni jó sokat és akkor olcsóbban meg lehetne venni. Ha valakit még érdekelne akkor írjon privátot.
(#) balazska1987 válasza proksa1 hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Beszéljük meg privát üzenetben! Érdekel a dolog!
(#) sa93 válasza balazska1987 hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Most per pillanat nem tudom megosztani, majd egy picit később. Én furatszerelttel terveztem meg, mert maga a panel rögzítése egyszerűbb (számomra). Nem hiszem, hogy kéne elé műv. erősítő, az maga már benne van az IC-ben. Igaz az adatlapjában csak "Input Stage"-ként szerepel, ezért vagyok vele bajba. De mondjuk, hogy ha sávszűrőket teszel bele, úgyis kell. Az induktivitás legyen toroid (hiszen hangfrekis), illetve kevés menettel és távol legyen az egymás melletti két huzal egymástól. Próbálj meg csak egy sort tekerni rá. Nekem 15 menet elég lett (15 uH), és egy PC tápból bontott fojtó magjára tekertem fel. A kondi pedig csillám, vagy más olyan szerkezetű, amelyben nem tekerve van a fólia, de elég pontos is legyen (például egy NPO kondit nagyon nem ajánlanék). Sub-hoz szerintem nagyon megfelelő, főleg, hogy ha a tápellátását valamilyen PWM táppal oldod meg. Könnyű is lesz, meg a hatásfoka kb. 90% körül lesz. Csak a táp frekiét jól húzd fel, meg még azt is nagyon szűrd ki, hogy a nagyfrekvenciás gerjedést elkerüld.
A kapcsolásban szereplő "Cprot" kondit el lehet hagyni, de én nem ajánlom, mert az állítja be a túláram védelmet. Én tettem bele azért egy 10-20 pF-et.
Az "Rosc" ellenállás pedig pont jó 30 kOhm-ra. Azzal állítpd be a frekit. 30 kOhm-mal 345 kHz. Én két 15 kOhm-osból raktam össze a NYÁK-on.
(#) (Felhasználó 46585) válasza sa93 hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Lehet toroid a kimeneti fojtó, de azt a minőséget, ami egy ilyen erősítőbe kell, nem találod meg pc tápban. Fel fog robbanni, annyi meleg lesz benne. Sima ferritvasra is meg tudod tekerni, mondjuk EF25/11-re. A toroid valóban jobb lenne, mert egy sorban fel lehet rá tekerni a kellő menetszámot. Csak az idevaló toroid nagyon drága... és nem is egyszerű a beszerzése.
(#) proksa1 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Én aktív PFCben találtam kék illetve fekete toroid magokat amik egész jók lettek kapcsóvégekbe ilyeneket érdemes keresgélni, de ebayről rendelhető már egész jó áron T106-2 mag is.
(#) balazska1987 válasza proksa1 hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Majd összeszedem a ferritmagokat, és lefényképezem, aztán remélem tudtok róla mondani valamit, mert én ezt nem vágom annyira sajnos
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
(#) Ge Lee válasza balazska1987 hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Kisebb teljesítményekre jó a porvas, bár most már a kínai is szinte minden kit-be I alakú ferritet rak (akkora a kész tekercs mint egy 8-12mm átmérőjű elkó), kisebb, meg gondolom olcsóbb is. Pl. a TA2020-as kitekben is ilyen van (kép). Nagyobb teljesítményekre mindenképpen a légréses ferritet javaslom, abba bőven belefér megfelelő átmérővel a huzal, a porvasba már kevésbé.

Egyébként meghallgattam ezt a kis szappantartót, és ennyi pénzért (kb. 5000Ft) nem rossz. Nekem ugyan kicsit fura, de szép hangja van, kommersz végfokoknál bőven többet ér.

TA2020.jpg

Következő: »»   104 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem