Fórum témák
» Több friss téma |
üdv mindenkinek
Ma végre sikerült megoldanom a kapcsitáp problémámat,mint hamarabb emlitettem nemtudtam eltalálni a pontos menetszámot a kimeneti fojtótekercsre félhidas tápon +-55 volt 700 watt teljesitmény mellett.Nos ez 2x 18 tekerés lett 1,5mm drótbol egy pc táp sárga gyürüjére.De még mindig ottvolt a probléma,hogy a táprol hajtott erösitö gerjedt és recsegett.A tápomban etd 59 et kellettvolna használnom,de hejette egy tv magasfeszkós feritjét használtam,ez ugyebár nemjó tulmagas frekikre,nekem a tápom 50khz n ment SG3525 vezérléssel.Gondoltam magas a freki és azért gerjed,elkezdtem csökkenteni és mégjobban elkezdett gerjedni,no ekkor felemeltem a frekit 75khz re,és láss csodát megszünt a gerjedés,stabil +-55 volt mellett hajtok 2 darab darlingtonos 300+300 wattot 4 ohmon és müterheléssel teljes kivezérlésnél csak 3 volt esést tapasztalok csatornánként,vagyis az 6 volt összesen,a fetek jól hüthetöek,15 amperesek,hütöborda nélkül 1,5 percig kb járatható túlmelegedés nélkül.a recsegést pedig az okozta hogy a 230 as oldalon a nula és a fázis közé belett tervezve egy földelö vezeték is,ami 1-1 3,3 nanos kondiból ál és egy 1 nanosból ami összeköti a primért aszekundér oldallal.Nemkötöttem be a földelést és ez okozta a recsegést.Tanultam belöle,remélem más is kedvetkap a kisérletezésre.
Lenne egy kérdésem : A lenti táp esetén mindegy e az hogy a szekunder oldalon a szekunder tekercs melyik ágára kötöm az egyenirányitö diodát? 2 kérdés:Hogyan tudnék ehhez a táphoz egy olyan trafot méretezni ami 1 ampert tudjon 12 volton ,az optora menö tekercset hány voltra méretezzem? Élöre is köszönök bármilyen segitséget
Nagyon nem mindegy. A pozitív impulzusok oldalára kösd a diódát. A tekercs kezdetéhez, amit a fekete pötty jelez. A tekercselési irányra ügyelj!
köszi a gyors segitséget.ha nekifogok tekercselni mindegyik tekercset azonos menetirányal tekerjem ? egy kis magyarazátatot ha tudnátok adni a kivitelezéssel kapcsolatban mert ilyen trafokat még sosem tekertem :confused és nem akarom még feladni a "harcot" mert van jocskán top 202 ic és szeretném ha sikerülne valahogy ha nem is az elsö nekifutásra
Igen mindegyiket egy irányba, és akkor a kezdet-vég azonosítással sem lesz gond.
SZerinted egy bontott pc tápbol tudnék e guberálni valami olyan vasmagot amire tudnák egy olyan trafot csinálni ami 1ampert birna 12 volton?és nem tudom hány voltos legyen az optora menö tekercs.hogy helyezzem el a magon a tekercseket alul a primer és fölül a szekunderek valami ilyesmi ? vagy van valami spéci szabály erre vonatkozoan is? Bocsi ha sokat kérdezek de elég szükösek az anyagi lehetöségeim és ha már megrendeltem az ic ket nem szeretném hogy csak porfogok maradjanak afiokomban ...
A primer kegyen alul, a vasmag felől. Jól szigeteld el a primert a többi tekercstől szigetelőszalaggal, vagy celluxxal, több réteg rátekerésével. Nagyon fontos a jó elszigetelés!
Egy PC-táp vasmagja nagyon jó kiindulásnak, de a légrést azért ne felejtsd el beépíteni. Ha ügyesen szeded szét a trafót, akkor a tekercselőhuzalokat is felhasználhatod. Gondolom a cikk szövegében szerepelnek menetszámadatok, de az IC adatlapja sem rossz kiindulási alap. Nézd meg ezt:Bővebben: Link
Köszi az infokat ,sajnos a cikkben nincsenek a trafotekercselésre vonatkozo adatok,de belevágok remélem nem füstölöm el mint az 5 top ic met .köszönöm szépen a segitséget valahol még kell keressek a trafoméretezéssröl is anyagot hogy ne éppen vaktában tekergessek üdv szép napot és köszi mégegyszer
Az alkalmazási példában induktivitás adatokat közölnek a trafótekercsekről, attól függően, hogy milyen primer feszültségre és mekkora teljesítményre akarod elkészíteni a tápegységed. (13-ik oldal)app notes
Trafóméretezés flyback táphoz:
Szükségesd adatok: Bemenő feszültség: Ube=300V DC Kimenő feszültség: Uki=12V (+20% tartalék) Kimenő áram: Iki= 1A Működési frekvencia: f=100kHz Max. kitöltés D=33% (top202 adatlapján trükkösen adják meg DCmax) Vaskeresztmetszet: Ae=32mm^ (E20-as magnál, EE19-ről nemtaláltam semmit, le kell mérni) Flyback táp úgy működik, hogy amikor a priméroldali mosfet bekapcsol (ez a top202 ic-ben van) akkor áram kezd folyni a primérkörben, ez az áram egy mágneses mezőt épít fel a trafó vasmagjában. A mező energiája döntően a légrésben tárolódik. (Ezért kell légrés) Azt hogy mekkora energiát kell tárolnia a légrésnek a frekvenciából, és a szükséges teljesítményből számítható ki: (Ugye egy perióduson belül gerjeszti a mezőt a primér oldal, majd amikor a kikapcsol a mosfet, akkor fordul a feszültség mind a primér, mind a szekunder tekercsen, és nyit az egyenirányító dióda, ami tölteni kezdi a puffer kondit.) (P=U*I, W=U*I*t, W=P*t, T=1/f) P=14.4W f=100kHz T=1/*10^5Hz W(E)=P*t(T)=14.4W*10^-5s=14.4*10^-5J (144uJ) A primér induktivitás energia tárolása: E=(I^2*L)/2 Hiányzó adat a primér induktivitás csúcs árama, ami a következő képpen számolható: P=14.4W Ube=300V Ibe=P/U=0.048A (Effektív bemenő áram) A kitöltési tényezőt figyelembe véve: Ibe2=Ibe/0.33*0.5=0.08A De mivel a priméroldali áram lineárisan növekedik, a 0-ról indulva, ezért ez csupán az áram középértéke. A tényleges csúcsáram ennek a kétszerese: Ip=Ip2*2=0.16A Majd ezután visszatérve a primér induktivitás energia tárolásához: Lp=(Ip^2*L)/2 14.4*10^-5J=(0.16A*^2*L)/2 Ebből adódóan a primér induktivitása L=11.25mH-nek kell lennie. A primér tekercs menetszáma a B=U/(2*(0.5/D)*f*A*n) képletből számítható. Ferrithez úgy anyagminőségtől függően 50mT-tól 200mT-ig lehet az indukciót megválasztani, vegyük itt 150mT-nak: 0.15T=300V/(2*(0.5/0.33)*100*10^3Hz*32*10^-6m2*np) Ebből np=154.68==155 A minimálisan feltekerendő menetszám, amivel még nem gerjesztődik túl a mag, az 155 menet. A primér induktivitás ill. menetszám ismeretében kiszámolható a vas szükséges fajlagos induktivitása: Al=L/n^2=11.25*10^-3H/155^2=468*10^-9H (468nH) Azt feltételezve, hogy az energia csak a légrésben tárolódik (ezt jó feltételezni, mert így biztonságosabb) a szükséges légrés hossza a a vaskeresztmetszet ismeretében számolható: d=u0*(Ae/Al)=4*pi*10^-7*(32*10^-6m2/468*10^-9H)=0.085mm (Ilyen pici légrést nehéz készíteni, nem sértődik meg ha több kerül bele, mondjuk 0.2, 0.3mm, mondjuk a primér oldalt jobban igénybe fogja venni, de az átvihető teljesítmény is növekedni fog.) A szükséges szekunder menetszám simán a menetarányokból számítható: nsz=14.4V(+0.7V ha a diódát is belevesszük)/300V*155=7.8==8 Az áramsűrüségre ötletem nincs, igazából azzal tudod megtekerni, ami van otthon, ha nem fér rá a kellő mennyiségű réz, akkor nagyobb magot kell választani, és újratekerni. Az opto tekercs menetszáma, ahogy megállapítom nem lényeges, mer sorba van a fototanzisztorral kötve, ami az áthaladó áramot szabályozza. Mondjuk úgy 5 menetet feltekerhetsz neki. Ja igen, a trafót szoros csatolásúra érdemes tekerni, hogy a a priméroldalon a zéner minnél kevesebbet fűtsön el. Persze életvédelmi szempontokat is figyelemben kell tartani! ui: Valaki hozzáértő nézze át plz, hátha valami hiba van benne.
A fejemből , meg van egy füzetem ami tele van képletekkel, és azoknak az alkalmazhatóságával.
Nagyrészét a netről szedtem össze, de jópár dolgot én vezettem le. Hopp: találtam egy hibát: A primér csúcsáram számításánál, a Idézet: -be nem kell a 0.5!„Ibe2=Ibe/0.33*0.5=0.08A” Így onnantól lefelé módusulnak a kiszámított értékek!
Kedves dddemeter!
Ha szépen lehet kérni, és ha lehet, akkor a módosítások nélküli ismételt fájlfeltöltést kerüld el, inkább linkeld az adott kapcsolást! Egy fájlmelléklet linkjét úgy szerezheted meg, hogy az adott képre jobb egérgombbal kattintasz és valami olyasmit választasz, hogy: "Hivatkozás címének másolása" Köszönjük!
Üdv!
Arra lennék kíváncsi, általában miért szükséges a kapcsolóüzemű tápoknál olyan trafó amelyben légrés van? Kösz előre is!
Nagyon köszönöm hogy probáltok segiteni és igy"megrágjátok " a témát számomra, remélem igy majd csak boldogulok valahogy azt vettem észre hogya jelenlegi állapotában a kapcsolásom ban a150 voltos zenner is melegedik(ezt a p6k150 helyett tettem) meg az uf 4005 dioda is. A kimeneten a szekunder oldalon a az sb1040 dioda is de csak ha megterhelem akkor ,ha csak egy led van rákötve akkor nincs semmi gond de ha 5-600 ma már megizzasztja öket még csak anyit akarok kérdezni hogy hogy értsem azta szoros csatolást?
Elnézést kérek most vettem észre hogy "vétkeztem ismét" többé nem fordul elö elnézést kérek mindenkitöl
Még egy utolso kérdés: A kapcsolási rajzokon mit jelent az a pont és csak az azon az oldalon levö tekercsre vonatkozik e amelyiken van eza bizonyos pontocska?
Egyszer már megkaptad a választ:pont
Az vagy flyback felépítésű tápegység (ami a légrésben tárolja ideiglenesen az energiát) vagy pedig szükség van arra hogy üresjáratban is legyen egy minimális primér áram, amit a mágnesezési induktivitás csökkenésével érnek el.
elkészült az új szerzeményem...
megoldottam a lágy indítási problémát is így akármennyi puffer kondit rakhatok
Helló mindenkinek. Lenne egy kérdésem. Egy PC-táp trafójából ki lehet hozni 2x30V-ot? (tudom, sok mindentől függ) Skori oldalán néztem a kapcs.üzemű tápokat és ő is avval oldotta meg, csak 2x24V- lett a végeredmény. Egyébként a táp egy 2x90W-os erősítőbe kellene.
Nemnagyon, 24V-t is nehezen tartja meg, ha leterheled.
Ami lehetséges az az, hogy ha elég jó minőségű az anyag, akkor teljes híddal hajtani 2x-es frekin. Vagy áttekered. ufy92: Van még mit csiszolni rajta bőven. Mondjuk egy fóliakondi nem ártana a fetek lábához a tápra. Meg pc-tápból bontott elkók nem a legjobbak ujrafelhasználásra. Meg diódák fölöslegesek a puffereken.
Hát akkor szerintem áttekerem. Csak a szekunder méretezéséről nem találtam még olvasnivalót. A primer oldalról van egy nagyon jó leírás Skori oldalán, azt tudom ajánlani mindenkinek.
Simán a menetarányok határozzák meg a feszültséget.
Primérnél pedig csak a n=U/(4*f*A*B)-nek kell megfelelnie. U=primér fesz. (félhídnál 150V kb.) f=te választod meg A=vaskeresztmetszet m^2-ben B=max. indukció, ferrit anyagától függően 100-200mT
konkrétan hova gondolod a fóliakondikat??? és milyen célt szolgálnak??
Jó napot mindenkinek!
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen kondival (CT) és ellenállással (RT) állíthatom be egy UC3843BN nevezetű IC-én a 200khz-es frekvenciát? Tudom, hogy sok lehetőség van, de melyik a legjobb? Válaszokat előre is köszönöm!
Szia!
Fóliakondenzátort és fémréteg-ellenállást javaslok.
Sztem ő értékekre lenne kiváncsi, nem?
Adatlap 7.-ik ábra. (HeStore adatlap)
Egy konkrét 200kHz-es kapcsolás:Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |