Fórum témák
» Több friss téma |
Azért jó lenne, ha használnád a Link gombot.
Nem azért mert lusta vagyok bemásolni a böngészőbe, csak nem szeretem, ha utána megjegyez mindenféle bemásolgatott linket, és kiszorít fontosakat. Amúgy köszi! Megvan könyvben, de azt nem tudom mindenhova magammal vinni. Viszont remek egérpadként szolgál. szerk: Úgy látom közben link lett...
Nem szoktam linkelni...
Végeztem egy kis bontás melóval, azt hiszem nálam korán jött a jézuska.
Nekem nem jött be a forróvizes megoldás, most jön a sütő!Jövőhéten tudom meg milyen ferritek lesznek.
Majd elfelejtettem itt a kapcsolási rajz.
A sütő csodákra képes. Sikerült széthúznom egy ferritet. Van benn 2 mm légrés, ahogy mondtad. Az a baj ha lecsiszolom , akkor a csévét nem tudom használni.Új cséve kell. 45X42X15,5mm a külső méret, a belső oszlop 15,5mm.
A rezonáns tápokat lehet párhuzamosítani? A linkelt kapcs. tápot lehet. Gondolom akkor ezt is.
Heló!
Esetleg fel tudnál tenni egy képet üresjáratban a szekunder feszültségről is? Az első képen látszik, hogy nem igazán ZVS-ben megy. 15-20%-nál eléggé meglendül a jel. Ott nyithat a fet.
Halil!
Szerintem komplett rezonáns tápokat nem kéne párhuzamosítani... Ez az az EE mag amiből nekem is küldtél? Én eddig 2-ből csináltam 1-et, úgy hogy a légrés nélküli félmagokat fordítottam szembe és jól működik. Kb 4000 az Al értéke. 24 menetet tekertem a primerjére, a Cimó-féle rezonáns cucchoz.
Szia mester!
Igazad van minek párhuzamosítani,akkorát kell csinálni amekkorát kell Igen ez az a mag amit küldem.
Jól látod, ott kevés a mágnesezőáram.
A trafót szétkaptam, nagyon melegedett 35 és 50kHz-en is. Holnap tekerek egy másikat, de beállítom ugyanígy, aztán lemérem. Idézet: Pedig szerintem a törökök alig várják a kilowattokat.„Cikk íráshoz nem sok kedvem van.” Cimó-féle táp kicsit másképp :O Ezt láttad már? Jó a fordítás.
Lenne ez a kapcsolóüzemű táp 290W/48V előrébb már említették hogy nem beszerezhető a táp IC hozzá:TOP250Y de mégis rendelhető, több helyről is, bár 1000.-Ft feletti árával nem túl gazdaságos engem mégis érdekelne.
Az E55 mag is beszerezhető, és a kapcsolás egyszerűsége miatt megépíteném ha valaki megépítette már, vagy esetleg olyan hozzáértő véleménye kellene aki elmondaná előnyét és hátrányát ha van? Még egy lehet-e módosítani szimmetrikus feszültségűre ezt a tápot? HF erősítőkhöz kellene, de ha valami elkerülte volna a figyelmem akkor bocs. Előre is köszönöm a segítséget.
Ilyen IC-t lehet helyettesíteni egy 50Ft-os LX1554-el vagy egy UC3843-al. Valamint veszel hozzá egy 800V-os fetet 250Ft ért és ugyan ott vagy mintha vennél ezrekért egy egybeintegrált TOP250Y-t.
A szimmetrikus leágazás rendkívül egyszerű: csinálsz még egy ugyan ilyen szekunder leágazást diódával fojtóval kondikkal együtt majd szépen sorba kötöd őket.
Íme 1-2 kép:
Valamint amit nem értek a tápon: A szkóp ábrán a középső a primer áram 4A/DIV vs. primer oldali 320V AC-ban mérve 10V/DIV 100Hz-es ingadozással. 580W-al terheltem. A feszültség csak kis mértékben esik, de az áram majdnem a felére, miért? Itt van a múltkori tápodról a primeráram: Bővebben: Link Nálad miért ilyen szép ? Ha majd csinálsz a szekunderről, csinálj már létszíves egyet a primer áramról, úgy hogy kb 2ms az eltérítés kíváncsi vagyok. Üdv!
Sajnos nem tudtam foglalkozni a témával, más melók közbeszóltak.
Hogy miért ilyen az áramjel? Sokat kísérleteztem...
Idézet: Erre elfelejtettem írni, hogy ez nem mindenkinél szempont, ahogyan a ráfordított idő sem, mert egyeseknek ez hobbi és a DIY sem arról szól, hogy megérje. Van aki inkább többet költ rá, mert nem szeretné cipelni a kilowattos toroidot. „Alig van benne valami, lényeg az olcsóság, különben nem lehet versenyképes egy toroidos táppal.” Szóval mindenképp megéri megcsinálni a kapcsitápot.
üdv
Nekem van két darab ilyen TOP250Y ic m.Arra lennék kiváncsi,hogy feritmagnak hozzá alkalmas lenne e a televiziókban fellelhetö magasfeszültségü trafó feritje?Mert abból van nekem egy jópár darab.A választ elöre is köszönöm.
Szia!
Igen, jók lesznek. Légréses magok kellenek ehhez az IC-hez, a tévékben pedig olyanok vannak.
Igen, sokféle szempont van.
Azért ingadozik annyira az áram mert a szekunder és a primer oldali kondikban tárolt energia összemérhető.
Magyarul amikor a primer oldalon visszaesik a fesz a puffereken akkor a szekunder oldali elkók viszik a terhelő áram egy részét (50/100Hz-en is szürnek valamennyit), a szekunder oldali DC fesz nem csökken arányosan, és ezért a primer oldali áram erősebben csökken mint a feszültség alapján várható lenne. Egyébként ez szerintem nem hiba, de ha zavar akkor másképp kell a primer és a szekunder oldali elkókat méretezni - úgy hogy a primer oldal tároljon sokkal több energiát. Magyarul a primer oldalra több elkó kell, és/vagy a szekunder oldalra kell kevesebb. De ez az áramcsökkenés szerintem teljesen normális, és nem igazán kell miatta aggódni.
Sziasztok!
Első alkalommal szeretnék kapcsolóüzemű tápegységet szerkeszteni. Erre a darabra gondoltam ( ahogy nézem pár hozzászólással feljebb már volt szó róla): http://bsselektronika.hu/index.php?id=265 NYÁK-ot, panelrajzot tudna valaki küldeni hozzá? Köszi!
üdv
Köszönöm a gyors választ,igy gondoltam én is,de kapcsitápokban még nemvagyok olyan jártas,inkább kérdezek.Biztos ami biztos.Szerintem lessznek még majd kérdéseim a tekercseléssel kapcsolatban.Bárhogy számolgatok nekem nemmegy a fejembe,hogy számoljam ki a menetek és a drót vastagságát.50volt kell hogy legyen a szekundér egyenirányitva,a freki vagy 124Khz vagy 62Khz lehet.A teljesitményt meg szeretném a maximumot,vagyis a 290wattot kihasználni.A ferit oszlopának átméröje 17mm.Ha valaki segitene nekem nagyon megköszönném.Már nagyon sokat költöttem kapcsi tápokba de valahogy egyiksem sikerült ugy ahogy terveztem.Ezzel a top ic vel a legegyszerübb,csak ezuttal szeretném biztosra jólmegtekerni a trafót.
Nekem is hasonló kérésem lenne, bár kaptam segítséget, és ezt köszönöm is, de egy kapcsolási jól jönne ha már így szóba került az olcsó helyettesítő. LOMEX-re levetítve könnyebb a megépítés, állítólag ott kapható az E55 mag is. De részletes leírást sajnos senki sem készített a buktatókról pl. menetszám, huzal átmérő, tapasztalat stb. pláne ha helyettesítőt kell alkalmazni.
Én is találkoztam a TOP250Y - problémával. Jómagam megelégedtem egy 249Y-nal... Nekem csak egy 60W-os végfokozat hajtásához kell. (Am. ez a kisebb IC nekem 650 Ft-omba volt.)
Elkészült a táp végre
Kísérleteztem a mágnesezőtekercsel, sikerült minimálisra szorítani túlfeszültséget. Nagyon el kell találni a ZVS üzemmódot, hogy jó legyen,ha kicsivel nagyobb az áram akkor már borul minden. Üresben 79V 550W-nál 72V 880W nál 65,5V (bár itt már vágnak a diófák a rezonáns kondikon). Rövidzárvédelmi tesztre a kimenetét összezártam majd had szóljon! Tulajdonképpen nem szólt semmit Halkan nyöszörgött néhány kHz-en, 1 perc után eltávolítottam a zárlatot, rögtön beindult és már szolgáltatta is a naftát. Egyébként 125kHz-en megy. Az áramkorlát pedig 18A-nál szólal meg a primer oldalon. Kapcsolást majd felteszem, ha netán valakinek nagyon izgatná a fantáziáját.
heló
Bocsi a zavarásért, csak 1 tipp: A ferritet ne melegitéssel hanem fagyasztással szedd szét! és igy nem veszit a mágnesezhetőségéből.
Fagyasztással? És hány fokra kell lehűteni? -20 elég? Vagy szórjam meg a -50 Kalte spay-vel?
Köszi a tippet, fagyasztószekrény elég-e neki?
150 fokig nem lehet baja.
Halihó,
Engem érdekelne, köszi előre is.
üdv mindenkinek az oldalon
Valaki segitene nekem kiszámolni egy kapcsolóüzemü táp ferit magjára a megfelelö tekercs menetszámokat?A frekvencia 132 Khz,a ferit átméröje 17mm tv böl,nemtudom azt sem,hogy mijen nagy légrést hagyjak,mivel flyback lessz.Top 250YN.A maximum teljesitménye 250watt és +-50 volt kellene.Ha valaki segitene nagyon jólenne,mivel hogy már csak a trafó hiányzik az épülö tápomból.Meg szeretném már végre megtudni,hogy is tudom egyszerüen pontosan kiszámolni ezeket az adatokat.Keresgéltem utána,de nekem valahogy nemmegy a fejembe mégsem a dolog.
Tudni kellene használni az oldalt.
Van egy ilyen gomb itt felül, hogy csak a témában keresés. Kulcsszó: "Flyback méretezés" Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |