Fórum témák
» Több friss téma |
Ez meg miért van itt? Felőlem bárhogy bekötheted. Mire akarod kötni?
Ha nem tudod hova kösd a 230V-ot, akkor legalább a trafó magjának a keresztmetszetét (A trafó belsejében mekkora a vas keresztmetszet.) le írhatnád, hogy ki leshessen számolni. Gondolom a trafón a feliratok a menetszámot jelölik.
Álmodozás az élet megrontója... de nagyon dicséretes a törekvésed...kellenek a célok...
Ki tudja a mai technológiával mi a legmagasabb frekvencia amivel építenek tápokat,topológia mindegy.
Én speciel hallottam már 1-1.2MHz tartományban üzemelő tápokról is.De lehet,hogy van ennél is magasabb.
Először odáig juss el hogy egyáltalán működjön, aztán majd ráérsz utána a méretből farigcsálni.
Mi volna, ha alkalmaznánk a "több magos" elméletet mint régen is számítógép gyártók? Több IC ugyan azon frekvencián jár, de többszörös műveletet hajthat végre azonos idő alatt, több FET, kissebb magokkal, vagyis 2x vagy 4x 200kHz akár.
A két és háromfázisú rezonáns konverter ismert, alkalmazott dolog...
Pont erről beszéltem... Ha az a táp még a primer kondikat sem tölti fel, akkor vagy azzal van valami nagyon nagy baj, vagy megint alaposan el van kötve valami. Először nyilván nagyobb áramot fog felvenni amíg a kondi töltődik (ez néhány tized s), de aztán nem nagyon fogyaszthat a híd 20-30mA-nél többet, annyit pedig biztosan lead az a kis trafó. A sönt sorba van kötve a híddal és a trafóval, tehát nem párhuzamosan kapcsolódik a primerrel, ezért nem is sütheti ki a primer kondit . Még mindig nem mérted meg, hogy mekkora áram folyik ki ilyenkor a kis tápból (ha nem tudod hogy kell szólj, lerajzolom még egyszer, érthetőbben). A kimeneten 30-40V betáp esetén is normális négyszögjelnek kell lenni. Ha nem az van, lásd a 2. mondatom.
De ugyan ez a kis táp, amígy csak sima AC-ként küldte be a tápnak a graetzjére az 1x16V-ot addig jól feltöltötte és meg is jelentek a kondin 22Vdc- és sokáig tartották is, valamint a főtrafó szekunderein szép négyszög rajzolódott ki. De most meg elkészítettem hozzá az áramkorlátos előtétet és úgy adagolom be neki a feszt de akkor meg már a 2x16Vac-ot használom erre ahogy meg volt beszélve és jó 43Vdc jön ki belőle. De ezt rá kötöm ugyan oda de már a graetz pont után tehát a primer kondikhoz akkor csak felugrik egy-két tized sec-re az ampermérő a voltmérő meg 0.01-meg 0.3 !max! meg ilyeneket mutat és a kondikba természetesen nem lesz semmiféle áram. Mutatok egy rajzot és paintbe készítettem szal nem valami pontos de így kötöttem be.
Rossz helyen méred az áramot. Ahova a 43Vdc van írva azt a piros szálat szakítsd meg és oda iktasd be az ampermérőt. Amúgymeg ha ez a 16V-os trafó kicsi akkor ad az is elég áramkorlátot, a 2x16v ac-t tedd rá a betápra és méregess úgy. Most az egy dolog hogy a táp nem működik, de mi van ha az áramkorlátos cuccban is van hiba..
Lehet, már most én is azt nézegetem mi a fene van vele, lehet hogy fordítva van mégis csak ez a potméter? Pedig jól adja a feszültséget, ha ellenőrzöm.
Ha úgy mérek a 2x16Vac-vel akkor semmi gond nincs és akkor a szekunder oldalon négyszögjel, aztán a másikon is ha pedig értelem szerűen mind a kettőt nézem akkor kétszer akkora négyszögjel látható.
Amikor jók a négszögjelek akkor mekkora áramot mérsz a primer oldalon?
Ez a multiméter semmit nem mutat, sehogy.
Napok óta keresem egy régi kis ampermérőm volt valahol de úgy elkeveredett!
Persze hogy nem, mert árammérés állásban rövidre zártad vele a főtrafót. Ha szerencséd van akkor csak a bizti ment ki benne (szedd szét, nézd meg), ha nincs akkor elégett egy SMD ellenállás, ha még ennyi sincs akkor nem fogsz tudni többet áramot mérni vele. Azért jó a pici táp mert a nullától kezdve tudod feltekerni a feszt, így a műszeredet sem teszed vele tönkre ha esetleg alacsonyabb méréshatárban van, mert látod ha elkezd nagyobb áram folyni.
Azért, mert már tönkretetted!
A rendes multikban van egy nagyáramú mérő ág (10A körül), ahol van egy 10A-es homoktöltésű biztosíték, és van egy kisáramú mérőág (általában 200mA), ahol meg van egy 230mA-es üvegbizti. Amilyen barom módon mértél eddig, ezek már tuti kampecok! Voodoo, először tanuld meg hogyan kell a multimétert használni. Utána próbáld helyrehozni a tápod, és utána álmodozgassál itten a 40mm belmagasságról. Ugyanazokat a dolgoakt ismétled, és ugyanazokat válaszoljuk rá, és kezd már nagyon unalmas és szánalmas lenni. Én sem vállalok 2kW-ot 40mm alá, mert az kemény meló.
Értem. Bocsánatot szeretnék kérni. Ne haragudjatok.
Közbe sikerült megjavítani a multit. Ezek az eredmények 43Vdc-vel hajtva. Ez után mit kéne még átnézzek?
Írhattál volna mellé valamit mert nem látszik rendesen hogy a szkóp mekkora osztásban van (vagyis mekkora éppen a jel), és azt sem látni hogy a műszeren a -2,52 az éppen micsoda.
Szia! Az nem lehet, hogy eddig a hibás áram mérések miatt durrant le a fet mindig amikor rövidre zártad a műszerrel, és a tápnak semmi baja?
5us/div, 20V/div a szkóp, a multi meg 20m-es állásban van az árammérő opció szerint.
Ezek alapján jónak tűnik,ha izzón keresztül rákötöd 230ra akkor meg elszállnak a fetek?
Éles, próbánál arra se volt időm, hogy pislogjak egyet....
Kis áramokkal meg simán rövidre zárhatok benne akármit pár mp-ig, nem történik semmi baj.
Nem, vagyis igen. Régen amíg ratyi gate trafóm volt mindenféle ferdje hajlamot képes volt produkálni a feteknek azt össze vissza csattogtak. Viszont égővel, félig meddig zárlatos üzemmódba pár másodpercig bírta. Gondoltam jó lesz így majd amikor az éles próbát megadtam neki olyat szólt, hogy leszállt a fejem!
Ha a teljes szekunderre tetted a szkópot akkor jónak tűnik, de ebből így lesz kb. +/-110V a kimeneten. A 2,5mA-es áramot kicsit keveslem, de ennek most így működni kéne. Nézd meg hogy minden más is működik-e (relé meghúz-e, stb.) és ha igen, akkor egy izzón keresztül próbáld ki a hálózatról. A szekunder kondikra viszont tegyél egy pici terhelést, mindkét ágra egy 47k-100k körüli ellenállást.
Értem, a relé kb 2 mp kattan és azonnal működésbe lép. Jó mingyjárt csak lekapkodok róla minden egyéb dolgot,vezetéket ami a próbákhoz szükséges volt. A 2x110V az tökéletesen megfelelő a végnek amúgy is 2x120-130V az előírt 4-8ohmon. Közbe dobok rá 1-1 ellenállást, gondolom a funkciója az lenne, hogy lemerítse a kondikat OFF módban?
A funkciója az hogy ne csúcsegyenirányítás legyen, vagyis a kondik a négyszögjel értékéig töltődjenek csak, és ne az esetleges tüskék tetejéig, mert akkor üresen akár 120-140V is lesz rajtuk. Egyébként mekkora kondik vannak a szekunder oldalon, bírni fogják a több mint 100V-os feszt?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |