Fórum témák
» Több friss téma |
Sajnos feszültséget nem tudok mérni, mert amint bedugom megöli a biztosítékot. Kondit még nem cseréltem, de a TOP-ot már igen. Holnap átkondizom. Lehet, hogy kinyírtam a TOP-ot miután kicseréltem és kipróbáltam?
Keresd meg a zárlatot okozó alkatrészt! Az egyenirányító diódákat vedd ki, mérd ki. Mérj ellenállást a pufferen is, stb.... Ha ezeket megnézted, akkor jelentkezz!
Megépítettem Cimopata cikke alapján ezt a tápot:
Bővebben: Link Teljesen jól működik, de az IC 3-as lábán nem fűrész, hanem háromszög jel jön ki. Mi ennek az oka? Nem találtam erre utalást a guglival. A többi szkópos jelalak stimmel. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014
Idézet: „A Vinmin 310v A Vinmax 330V al számoltam” Ha izgaán stabilizált tápt szeretnél (bár panelfúrónak nem tudom minek). Akkor számolj elev 220-240VAc-vel, amiből ki fog jönni egy 280-340V DC, figyelembe véve apufferek esését és hasonlót. Ezzel jobb induktivitás értéket fogsz kapni. Hát ha 18V-ot szeretnél akkor TL431-et az adatlapjá alapján úgy 16V-ra lődd be (optón is van egy kis esés). De a legjobb ha beraksz két ellenállást és egy trimmert és úgy már tudsz finomhangolni is.
Szia!
Ha TL431-et használtok, akkor nem úgy működik, hogy ha a feszültség osztón 2.5V-nál nagyobb feszültség van, akkor elkezdi az optót vezérelni, ha ennél kisebb, akkor nem csinál semmit? Tehát az optón eső feszültség nem szól bele a kimenő feszültségbe. Nem találtam rajzot, csak a TL431 adatlapjából indulok ki. Egy biztos, hogy ha kiszámol Mrex egy fesz. osztót, ami potival 16-20V közötti feszültségből képes 2.5V-ra osztani, akkor biztosan jó lesz. Csak pontosítás miatt kérdezem, hogy jól értem-e a TL431 működését. Köszi!
Igazad van, az otpót többnyire sorba szokták kötni, és áltlaában a referencia lábra az osztást a főtápfeszből szedik. Szoktak berakni sorba még az optóval egy ellenállást, sőt érdemes az optóval párhuzamba is rakni egy ellenállást, mert valamekkora nyuglmi áram (bias) szükséges a TL431-nek.
Jól érted, én írtam előbb kicsit rosszul. Mindenesetre a trimmer ajánlott, mert akkor tényleg tutira be tudja lőni.
Kis kiegészítés.. próbáld úgy elképzelni, hogy a TL a referencia feszültségéhez hasonlítja az osztáspont feszültségét és mintegy műveleti erősítő, a kimenetét, vagyis a katódját úgy "mozgatja", hogy az osztáspont feszültsége visszaálljon a 2,5 voltra.
A katód, vagy a képzeletbeli zener katód előtétellenállása pedig a soros optó és az ellenállás a + tápkimenet felé. Dinamikus működés közben állandóan megy áram, csak éppen kis mértékben változik egy munkapont körül.
Köszi a magyarázatot! Nagyon tetszik a TL431, szuper kis IC TO-92-es tokban.
És az egész TL431-es visszacsatolás és a frekvenciakompenzáció méretezéséről nincs véletlenül valami egyszerű, könnyen emészthető anyagotok (mert még nem sikerült átrágni magam a különböző erősítés és fázisdiagramokon )
Csináltam egy meghajtó "öcsipanel" tervet Cimopata rezonáns kapcsolása alapján.
Biztos sok hiba van benne, több alkatrészt csak úgy berajzoltam, egyszerűbb volt mint keresni, csinálni, de méretben próbáltam igazodni. Két hete kezdtem el a sprinttel ismerkedni, így építő jellegű kritikákat szívesen fogadok,akár egy másik topicban.
Szerintem nem érdemes ennyire belemerülni, mivel az adatlapok sem foglalkoznak ilyen témával.
Végülis a Ref bemenet egy nagyimpedanciás emitterkövető fokozat, pár uA-es bemenő árammal és szerkezetileg hasonló, mint egy régebbi típusú hangfrekis végfok meghajtótranyójánál alkalmazott kompenzáció ( negvcs..) a kollektor és a bázis között. Tekintettel arra, hogy az itteni kapcsolások bőven a hangfreki többszörösénél mennek, az általában alkalmazott soros pár kohm - 100 nF tag elég arra, hogy ne zavarjon túlságosan a kimeneti DC-re szuperponálódott, még ki nem szűrt 50-200 kHz komponens. Pár dologra kell figyelni: a max. katódfesz ne menjen a katalógusban megadott érték fölé ( 37 V), de ezt megközelíteni se javasolt, mert üzem közben ez könnyen megtörténhet: nagy kimenő DC ( pl. 40...60 V), visszaszabályzott katódáram, Uz felugrik és átüt. Szabályzáskor Ik> 1 mA-t tartani kell minden esetben, különben nem stabil az egész. PD... célszerű mérni, nagyobb Uk feszültség esetén nagyobb előtétellenállás, esetleg lehet hűteni is a TL-t..
Szia!
Ok. Átszámolom. A táp a tanulás és megértés végett készül. Az hogy épp egy panelfúró a fogyasztó csak véletlen, mondhatni állatorvosi ló. Ha már jól működik az összes erősítőmben kicserélem a 20 kilónyi EI magos tápot SMPS tápegységre, de ehhez tapasztalatot szeretnék gyűjteni. Tekercselni,mérni újra tekercselni újra mérni rövidre zárni, próbálgatni, elméletet hozzátanulni. Minden amit leírtok ebben segít, több nézőpontból is. Kösz Laci
Csakhogy ez mint zener, úgy érvényes, mivel az osztó a katódra csatlakozik!
Ebben az AN-ben van számítás, igaz ez flyback, de ha beállítod a kimeneti feszültséget az osztó tagok gondolom ugyan azok. Az xls-hez tartozó szöveges magyarázatban van leírás is a méretezésről.
Köszi, de csak TL-re a saját szisztémámat használom és ehhez nem kell semmi más.
Csak a 4 bemenő értéket adom meg a zöld cellákban, figyelve arra, hogy a poti értéke ne menjen 0 kohm alá... A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2014
Borzalmas. Sem nyákterv szempontjából nem felel meg (hosszú nyákpályák), sem egyszerűen a padok miatt. Használd a makrókat, ha nincs akkor csinálj rendeseket. ha nem tudsz még nyákot tervezni, akkor pedig ne rögtön ilyen nehéz dologgal kezdjél.
Keress körbe a témákban, ha nincsenek rendes makróid, akkor tölts le valahonnan egy rendes készletet.
Lorylacihoz intézném a következőket:
A tápegységednél láttam, hogy más fajta optót használtál, mint ami az eredeti kapcsolásban van. Le tudnád írni, hogy mi alapján választottad ezt? Hogy miért is kérdezem? A gondom a következő: a sorban zener-ellenállás-opto megoldásra visszatértem újra, mivel TL431-el nem tudtam megoldani (51V túl nagy neki). Viszont nem tudom, hogy milyen opto-ellenállás kombinációt kéne használnom, hogy működjön. Szimulációban folyton csak uA-es nagyságrendeket kapok 51V környékén. Még annyi, hogy BZX55C51-et használok. Azt is csak azért, mert BZV-ben nem találtam se a hestore-on se tme-n. Köszi a segítséget! Még valami: sejtésem szerit egy olyan opto kéne, aminek nagyobb feszültségen van a LED küszöbfeszültsége. De lehet hogy hülyeség. A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2014
Az optóknál egy paraméter van: current transfer ratio. Vagyis a tranyó és a dióda áramának aránya. Nézd meg mekkora áramo kell vinni az IC-nél. Ezek után nézd meg azénernél mekkora áram folyik. Ezek után megvan az arányod. Ezen az optóval párhuzamos és soros ellenálás variálásával tudsz módosítani.
Hali, ránéznétek kérlek erre a nyáktervre hogy logikusan van e tervezve?
Próbáltam Lorylaci nyákterve alapján elkészíteni. Köszönöm szépen. Idézet: Valamit elrontottál, így nem fog menni. „Sajnos az oldal nem található.” A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
Köszönöm a jelzést áttettem nyilvánosra az albumomat.
Nagyjából OKÉ. Náykpálya vastagságokon lehetne javítani, pláne a szekunder oldalon. Illetve a melegedő alkatrészeket kicsit távolabb rakni egymástól (két szekunder oldali dióda rögtön egymás mellett).
Egy igazán rossz részlet van (ami vszeg még a én náykomon sem stimmel), hogy a primer oldlai negatív táp nagyon kiterjedt. Ez a közös pont, és ezen folyik többek között a FET gate meghajtása. Kis teljesítménynél még nem káosz, meg eleve nincs itt gyors gate meghajtás, de minimum vastagítsd be ezt a pályát.
Nekem az IC alatt átmenő 320V kicsit csípi a szememet , a GND-nél lehet egyszerűbb berakni egy átkötést és mindjárt szétválik a nagy áramú föld és a vezérlés föld.
Köszönöm a jelzésed ezek alapján javítottam. Kép.
Ha esetleg bárkinek megtetszene szívesen elküldöm a tervet. A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
Szia köszi az instrukciót. Ha lesz majd szkópos mérési ábra lehet hogy felteszem ! Közben a TL előtti feszültségosztó két ellnálásán modosítottam 43 és 11 Kohm értékre. Iyga oylan 11.75-11.46-48 V körüli a kimenő feszültség ami pl egy 3 wattos ledes szpothoz majdnem tökéletes. iylen esetben a körábbi 250 mA helyett a normár gyári 300 mA-es áramfelvétel is beállt. Érdekes ez is mert bár áramgenerátor de úgy tünik "örül" a 12 V körüli feszültségnek
Sziasztok!
Tegnap össze raktam a rezonáns tápomat Én is. Elsőre indult, viszont azt tapasztaltam, hogy a szórótrafóm még terhelés nélkül (csak segédtáp) is jól érezhetően melegszik. Illetve még az volt a tapasztalatom, hogy beállítottam a frekvenciát, és elkezdett elmászni néhány mp elteltével. A segédtáp feszültsége 16V-ot ütötte, úgyhogy az ellenállást kicseréltem 560Ohmra. Így már csak Kb 14,5-15V. Egyébként se a FET se semmi más nem melegedett. Az IC volt egy kicsit langyos. Gondolom az a nagyobb tápfeszültségtől, és gondolom hogy ez miatt is mászott el a frekvencia is. Még annyit, hogy próbálkozás alatt végig leválasztó trafón volt és egy 60W-os izzó is volt bekötve a táp bemenetével sorba biztos ami biztos. Viszont mikor a kimenetét 15Ohmmal terheltem le, akkor elkezdett világítani elég durván. A FET-eket semmi nem védi ahogy elnézem. Izzó nélkül elmerjem indítani a nagy terheléssel? Első módosítást amit el szeretnék végezni rajta, az az, hogy a primerre feltekerek még egy 19. menetet mert elszámoltam. Így csak Kb. 139V-ra van méretezve. 19 menettel viszont 147V-ra. Áramváltót egyenlőre lusta voltam megtekercselni és belerakni, pedig az egyetlen védelem az Ő lenne.
Kicsit langyos IC.. gondolom, ha 16 V volt már, a belső zener is melegedett rendesen. ( ha nem vagy biztos a dolgodban, tegyél paralel 14..14.5 voltnyi zener-dióda komplexumot.
Emlékezzünk, hány volt jön le a kimenetről? 15 ohm-ra mennyi lenne? Terhelés nélkül melegszik a trafó? Tuti kevés a menet, +1 szerintem kevés... ameddig nem hideg, ne is lépj tovább... utána meg 100 wattos jobb lenne, persze tudni kéne, mennyit fog kísérlet közben. Áramváltón meg ne spórolj, rakd csak bele. Linket is betehetsz, ne kelljen kitalálni, pontosan milyen a tápod..
Szia!
Sokadjára állt össze olyanra, amilyen lett. A táp nagy áramú kimenetére 38-40V-ot várok. Ez sokszor felment 60V-ra is.... Ez a 15Ohm valójában kevés, mert a nagy áramú kimenetről később 5A-t kell kicsikarnom. Az IC tápja azóta visszaesett 15V-ra. De gondolkozom még rajta, hogy az 560Ohmnál még nagyobb 820Ohmos ellenállást kellene raknom. Nem 20V-ra lett méretezve, hanem Kb. 24V-ra. Az áramváltóval nem spórolok, csak a táp készen lett, az a tekercs még sehol nem volt. Most készítettem el 2 perce. Holnap bele fogom rakni azt is. A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |