Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   433 / 782
(#) lorylaci válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 2, 2014 / 1

Mivel baromi nagy áram van, ezért célszerű lenne több szeunder alkalmazni, több diódát, és több folytót. Egyszerűan a >100A-re való huzalkeresztmetszet félelmetes.

A Coilcraft oldalán van pár laposhuzallal tekert induktivtiás, amit én D-osztáylban használok. Azok sem bírnak 100A-t, de 20-30A-t biztosan. Persze az előbbi párhuzamosított módszerel oké lesz.

Másik dolog, hogy ha már PWM, és nem igazán kell ördögi szabályzás, érdemes lenne kiszámolni a búgóáramot. Lehet célszerű lenne inkább a szekunder ágak lekapcsolása, mint a kis kitöltés. Ha a kitöltés jó nagy marad, és megflelően tervezed a folytót, akkor kicsi lesz a búgóárama. Ergó kicsi lesz a mnagy frekvanciás komponens, vagyis nem kell nagoyn vékoyn huzalból több száz eres sodratokat használnod.
(#) Kisa_ hozzászólása Márc 2, 2014 /

Azért itt, ha jól gondolom csak másodpercekig kell leadnia a 200A-es áramerősséget. Lehet nagy áramsűrűséggel dolgozni, a terhelés megszűnése után lesz ideje hűlni és leadni a hőt. Persze ez kíván némi kompromisszumot a használatot illetően, de le is egyszerűsíti a dolgokat.
(#) cimopata válasza Kisa_ hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Így van. Más dolog, hogy folyamatosan 200A vagy csak szakaszosan,de képes legyen 200A-t leadni. Még ha nagyon melegedne is be kell tenni erős ventit vagy bimetált védelemnek.

Amit lorylaci is mond több részre is lehetne bontani a szekundert.
(#) lorylaci válasza Kisa_ hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Idézet:
„terhelés megszűnése után lesz ideje hűlni és leadni a hőt”

Ha elég nagy a hőkapacitása a bordáknak, meg mindennek.
Persze jó dolog, az hogy a terhelés szakaszos, de ekkor kell csinálni egy komolyabb termikus számolást. Minden rész egyaránt melegszik? Az hősokk alatt egyik rész sem lemegszik túl? Meg kell nézni az adatlapokból a termikus impedancia időfüggését.
Aztán jön az, hogy a mag nem melegszik -e túl? A ferritek veszteségi minimuma 100C körénykén van, addig cöskken, de utána megin nő, és gyorsan.

Szóval igen, de azrét készüljünk fel rá. Legyen berakva pár hővédelem. Ezen felül tiltsuk le az újraindítást bizonyos ideig, satöbbi...
(#) Ge Lee válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 2, 2014 / 1

Idézet:
„Egyszerűan a >100A-re való huzalkeresztmetszet félelmetes.”
Miért? Amikor a hegesztőm még a kísérleti stádiumában volt, elvarrtam vele egy fél pálcát 155A-el egy E55-ös Talis maggal, mert éppen nem volt más. Kibírta, pedig abba tényleg nagyon kevés huzal fér.
A bikuci gondolom megy majd 3-4s-ig, aztán perceket (vagy órákat) pihen. Egy E65-el vagy egy 60-65mm átmérőjű gyűrűvel ezt a felhasználást simán bírnia kell. A kívánt áramhoz elég 8db 60A-es dióda kétutasan, meg 1db fojtó.
(#) GPeti1977 válasza cimopata hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Felesleges arra a kis időre.
(#) Bassmester válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Így van, a nagy áramot csak az indítás néhány másodpercére kell leadnia. Az indítómotort sem folyamatos üzemre tervezték. Az ETD 59 ről mi a véleményed? Jó lesz, vagy vegyek komolyabbat? Hány kHz-et kéne megcélozni? Van 0,15-ös réz lemezem, próbáltál már ilyennel tekercselni?
(#) Ge Lee válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 3, 2014 / 2

Nem tudom hogy mennyi hely van az ETD59-ben, de pár száz Ft-on szerintem nem érdemes spórolni, ha necces akkor inkább kell venni egy mérettel nagyobbat.
Én speciel jobban szeretem a gyűrűket mert ott nincs olyan mint az E mag esetén, hogy teletekertem a szűk ablakot és vége a dalnak.
A méretek miatt nyilván jobb lenne a minél nagyobb freki, de a kapcsolási veszteség miatt jobb alacsonyan tartani (lásd hegesztők), mondjuk 35-45kHz környékén.
Nekem a lemez nem jött be. Ha olcsón akarod megúszni a dolgot, akkor csinálhatod azt amit a leleményes hegesztő építők. A mag régi TV-k sorkimenő vasa (U57), 3-4 pár összefogva és 1db gyűrűként megtekerve, a huzal pedig szintén TV-k lemágnesező tekercséből bontva, ami általában 0,4-es vagy 0,6-os átmérőjű, és mivel műanyag csőben van sértetlen. Ezek a "fióktakarítós" megoldások 30-35kHz-en szépen mennek.
(#) Bassmester válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Köszi, jó ötleteket adtál. U-52 M2000T vasak megfelelőek? Mekkora frekire lehet ezt tervezni?
Mennyi kéne belőle?
(#) Ge Lee válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Nem tudom, de ennek a módját már néhányszor leírtam. Fogod a négyszögjelet (nem kell 300V, 40-50V is bőven elég) és meghajtod vele az adott magot az adott frekin, mondjuk 0,18T gerjesztésnek megfelelő menetszámmal. Aztán mérhetsz a hídba befolyó áramot, nézheted szkópon a mágnesező áramot, de érdemes figyelni a mag hőmérsékletét is. Járatod üresen kb. 20 percig, és ha nem túl meleg a mag (mondjuk 50-60 Co körül megáll), akkor biztos hogy jó lesz.
Ezek már elég régi anyagok, nem éppen jó minőségűek, de mint írtam volt 30kHz körül még elmennek. A gerjesztés értékének meg utána kell járni, a hasraütés és a sacc/kb is működhet, de nem igazán szakmai hozzáállás.
A Tali-s M2TNC anyagról csináltam régebben egy grafikont, de az U57 magokról még nem, pedig van abból is valahol egy fél szatyorral.
(#) mrex hozzászólása Márc 3, 2014 /

Ismerkedem és építgetem a kapcsolóüzemű tápegységeket.
Megcsináltam már Cimopata tápegységét és ponosan arra a következtetésre jutottam amit lorylaci a Stabil rezonáns tápegység című cikkében írt, vagyis nagyon nagy kompromisszumok árán lehet a kimenő feszültséget stabilan tartani.
Kísérleti jelleggel építem most lorylaci 2011 ben publikált smps tápját IRS27951-el.
A kérdésem annyi lenne, hogy amennyiben a számolótáblában kijön egy ajánlott menetszám érték, de a tekercselés módjának bárminemű kombinálásával (Cimopata cikke alapján laza ,szoros, még szorosabb csatolás) sem teljesíthető a szórt indultívitás értéke , akkor szabad túltekerni a trafót a szórt induktívitás eléréséig?(nekem minden esetben kisebb szórt induktívitás jött ki az ajánlott menetszámmal)
Természetesen a szekundert is arányosan módosítva.

Pontosabban:
18V 5A es tápot csinálok ETD29 magra. Csak a kipróbálás kedvéért,s ezekre a bemenő adatokra 26 meneteet ajánl a táblázat a primerre 164,5uH szórt , és 1151,3uH teljes induktívitás mellett
De akármilyen módon tekercselem, nekem ez csak 36 menetnél áll be.
Így a szekunert is a trafó áttételével megpluszolva 3ról 4 menetre tekertem s a légréssel játszva 2db teflonszalag vastagsággal ez ésszerű
toleranciával most be is állt. (1205uH) gondolom további teflonszalag(ez a legvékonyabb anyag amihez hozzájutok nem próbáltam még cigaretttapapírral ami 0,01 vastag)

Tehát ha jól értem akkor a működés szempontjából a menetszám értéke irányérték és az induktívitás a lényeges érték.
Jól gondolom?

Üdv Laci
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) Bassmester hozzászólása Márc 3, 2014 /

Nincs valakinek egy normális leírása az M2000T vasmagról?
Amit eddig találtam az elég hiányos, pont a maximum freki nincs megadva...

ferritek.jpg

(#) Bassmester válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Egy ilyen bikázóhoz primer oldali puffernek mi lenne jobb megoldás? 470µF/400V -ból több darab, vagy inkább egy nagy, csavaros, pl 3300µF/385V elkó? Relés lágyindítású lesz. A hegesztő inverterekben milyen puffer van?
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) Ge Lee válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 3, 2014 / 1

Itt van némi infó a Hagy-ról és az anyagairól, mondjuk az M2000-ről ez sem ír. Elvileg az régebbi mint az M2TN, tehát attól jobb nem lehet. Persze sokkal egyszerűbb találgatni mint mérni. Csatolok még egy Hagy-os grafikont is, de a 2000 ezen sincs rajta.

A hegesztőkbe 100-120A-re vagy 2db 680µF-ot szoktam tenni, vagy 3db 470µF-ot. Ezek feszültsége üzem közben 270-280V-ra esik vissza, analóg műszerrel mérve.

hagy.jpg

(#) _BiG_ válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Szervusz!
Ezt a táblát hol találtad? Pont én is rendelkezem ilyen magokkal, jó tudni, mit bírnak - használnám is őket.
Ahogy nézem, permeabilitásra, Bmax-ra nem lehet panasz, legfeljebb a kicsi ellenállásra, ami az örvényáramok miatt érdekes. Gondolom, emiatt 100kHz fölé nem érdemes vele menni.
(#) Bassmester válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Szia. Itt találtam:
Bővebben: Link
(#) _BiG_ válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 3, 2014 / 1

Köszi, közben én is megtaláltam
Fel is rakom ide, mert nem arra a kis képre kíváncsiak a népek, ami azon a linken van

gergely_L.pdf

(#) lorylaci válasza mrex hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

18V 5A az egy olyan teljesítmény, ami kicsi erre a magra.
Egy ETD29-nél ha a mentszámot jól löjjük be (minimmum menesztám egy megengedett melegedéshez), akkor oylan max 60uH-k jönnek ki.

Persze megnövelheted a menetszámot, ekkor annyi fog történni,hogy csökkeni fog a mag melegedése. Mivel kicsi a teljesítmény annyira nem kell a magot kihasználnod.
Ha 1200uH teljes induktivitás jótt ki az jó, százalékban nézd az eltéréseket.

A menetszám lényegében minimum érték, ami alá ha mész, akkor túlmelegedhet a magod, vagy betelíthet. Az induktivtiás fontos érték a szabályozáshoz.

Ha van kisebb magod, olyat is használhatsz. mert ez a 100W úgy az LLC konverter alsó határa. Itt még egy flyback lehet kifizetődőbb lenne.

Most milyen bemenő feszültség tartománnyal számoltál? Érdemes lenne a tartomány kiszélesíteni. Ezzel egyrészt kisebb induktivitások fognak kelleni, amit könybeb lesz egy laza csaotlással elérned, másrészt javulni fog a szabályzásod.
(#) lorylaci válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Egyszer ajánlom hasonlítástok össze ezeket a magokt egy N67, vagy EPCOS N87-tel illetve N98. Már egy N67 ég és föld ezekhez képest, hát még egy N87.
Egy ETD59-es N87 maggal sokkal többet lehet elérni, mint ilyen őskövületekkel!
(#) _BiG_ válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Lehet, hogy őskövület, de nekem most erre futja. Néztem vasmag árakat és nem jött meg a kedvem hozzájuk. Aztán lehet ez másként is, de addig azzal főzök, amim van
(#) djsala hozzászólása Márc 3, 2014 /

Hali!
Lacitól kérdezném: a cikked végén található feszültségvezérelt ventillátor kapcsolási rajzán a C1, az megfelel a rezonáns kondinak a tápban? Ezt nem írtad hozzá és nem sikerült rájönnöm.
Gondolom te ezt meg is csináltad a valóságban is. A CDC kondid mekkora lett, hogy szépre tudd simítani a tápját nem csak az IC-nek, hanem így a ventinek is?
(#) _BiG_ hozzászólása Márc 4, 2014 /

PowerEsim kapcsitáp tervező.
Kis online segedelem
(#) mrex válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Szia kösz a választ.
Tudom, hogy kicsi ez a teljesítmény, de gondoltam a mérésekhez, megértéshez optimális lehet ha épp a másik panelfúróhoz csinálok egy ilyen tápot.
A cimopata féle topológia is összejött , csak mindaddig amíg rajta volt a műterhelés addig működött kifogástalanul. Terheletlenül a feszültség elszaladt mint ahogy mindig le is írjátok a legnagyobb veszteség terheletlenül lép fel.
A Vinmin 310v
A Vinmax 330V al számoltam
Szkópon a primeren 215V os négyszögjelet mértem(még IR2153 esetén)
Amint a számolótáblában a tervezett indukcióváltozás a magban paramétert 0,145 re csökkentettem, a jelenleg elkészített trafó menetszámadatait adta ki a számolótábla.
Ez ugye azt jelenti amit írtál, azaz kevésbé használom a magot.
Ha 18V lesz a kimenő feszültség akkor alkalmazhatom a TL431 topológiát.
De mekkora feszültségre kell tervezni?
Ez igazából nem teljesen világos.
A zener feszültségének mennyivel kell kisebbnek lennie mint a kívánt kimenő feszültség?
Illetve a védelem megfelelő beállításához mennyire kell kinyitni az opto tranzisztorát.
Ez konkrét érték vagy kísérletezés kérdése? Esetleg van egy tól-ig kezdőérték.
Kösz Laci
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
(#) bakaruha hozzászólása Márc 4, 2014 /

Sziasztok a segítségeteket szeretném kérni szükségem lenne egy kapcsoló üzemű tápra azaz csak kapcsolási rajzra. Az lenne a lényeg hogy az áramkör egy 24v 250w-tos tűlábas izzót működtetne és kellene egy 12v ág is ami az elektronikára menne ami a motorokat vezérli.Az áramkört egy discó fénybe szeretném beépíteni ezáltal a súlya jelentősen lecsökkenne. Úgy szeretném hogy akár 1-2 órán keresztül is működjön a fény anélkül hogy jelentősen melegedjen az elektronika. Ha tudnátok ebben segíteni nagyon szépen megköszönném.
Már kérdeztem itt a fórumon ezt a dolgot de nem kaptam konkrét választ csak annyit hogy nézzem meg Skori weboldalát. Üdv .
(#) ferci válasza mrex hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

TL431-nél a kimeneti osztó aránya x 2,5 V+2,5 V a kimenő fesz., tehát
(Rfelső/Ralsó * 2,5) +2,5 volt.
Potméteres beállításnál pedig ki kell számolnod a végértékeknek megfelelően... nyilván egy + ellenállás kell "alája", hogy ne szaladj el Uki.max-ra.
Zenernél kb. Uz+1,1 volt a kimenő.
Az optó tranzisztorával ne foglalkozz, mert egyrészt ne is avatkozz bele, másrészt meg nagyon meredek a szabályzási karakterisztika.
(#) mrex válasza ferci hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Értem!
A TL431 hez van egy számolótáblám a gyártó oldaláról csak azt nem tudom, hogy mekkora legyen a kimenő feszültsége.
Tehát ha a zenernél Uz+1,1= kimenő akkor Uki-1,1 legyen a TL431 es egység feszültsége.
Lorylaci módosítása volt az eredeti cikkben, hogy csökkentsük az opto előtétellenállását. Ez gondolom abban az áramkörben igaz amiről a cikk szólt. Ha jól emlékszem ez 50V os táp volt.
Nekem 18V os tápom lesz , s csak azt akartam tudni hogy mekkorára kell az ellenállást tervezni.
Vagy elegendő egy aránypárral kiszámítanom az 50V hoz ajánlott 470Ohm ból megtartva az arányt
(#) ferci válasza mrex hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Maradhatsz nyugodtan a 470 ohm-os beállításnál is. A szabályzás nagyon kis áramértékkel működik.. - optó tulajdonságait nézd meg... current transfer ratio.
(#) ferci válasza mrex hozzászólására (») Márc 4, 2014 / 1

Idézet:
„csak azt nem tudom, hogy mekkora legyen a kimenő feszültsége.”

Délelőtt írtam, hogy számold ki a 18 volthoz... a számolótáblád mit számol?
Beteszel egy 100k+15k-s osztót körülbelül és kész..- ill. kiszámolod hasonló értékekkel.
(#) ventura hozzászólása Márc 4, 2014 /

Sziasztok!
Tudnátok nekem ebben segíteni?
(#) kadarist válasza ventura hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

A hálózati nagy pufferkondin mekkora feszültség van? a többi kondenzátort cserélted, kimérted? Ha minden egyes egyéb alkatrész jó, akkor a TOP-ot cseréld ki.
Következő: »»   433 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem