Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   560 / 782
(#) JZoli válasza voodoo hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

A transzformátorok egyik fő tulajdonsága az áttétel! Ha csak fele drótot tekersz a duplázott magra akkor a leadott feszültség is fele annyi lesz, ha ugyanannyi menetet teszel rá, mint az egy magos kivitelre akkor ugyanannyit fog leadni. Itt jön a képbe a mag keresztmetszete, mert az meg (a gerjesztés miatt) nagyobb (elvileg kétszer akkora) teljesítményt tud átvinni. Hol veszel ide a négyszeres teljesítményhez még "anyagot"? Szerintem rossz a képlet amivel ezt kiszámoltad.
(#) EcoPityu válasza glaci hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Csatlakoznék a kollégához, 50Hz-es trafóméretezésnél ez alap!( az iskolában ezt tanulhatjuk...) Az, hogy egy ferrit gyártó cég mit garantál a vasaira, az mióta mérvadó általánosságban?
Megjegyezném, a ferriteknél a frekvenciaátvitel tágabb határok között variálható, mivel mi állítjuk be, mint a kényszer 50Hz-re...
Én a pc táptrafó 1,3cm2- éből indultam ki, meg a codegen táp ráírt 300W- jából, amikor összeillesztettem kettőt, azaz 2,6mm2- nyit, és elvártam az 1200W-ot! Itt, hogy írjátok az 1,8 mm2- re az epcos 952W-ját, akkor nem is reménytelenül!
Tesztelve, 1000W ig 2x55V ból 2x50-ig esett (impulzusterhelés volt, állandóval nem mérhetem, mert nagyon függ a hálózattól, szabadonfutó révén!)

Pityu
(#) EcoPityu válasza JZoli hozzászólására (») Okt 30, 2015 / 1

Zolikám, a voltonkénti menetszám csökken a felére, így a kétszeres gerjesztés mellett, a szekunder is a felére csökken! Itt senki nem tekert, és méretezett még hálózati trafót vagy kimenőtrafót magkeresztmetszet alapján, mindenki csak táblázatból dolgozik?
Mi ezt még tanultuk szakközép másodikban...
A mag keresztmetszettel négyzetesen arányos az átvihető teljesítmény!
1cm2-el (50Hz-en) 1W-ot lehet átvinni, akkor 100W-hoz 100cm2- kéne? ( a mikrótrafó 27cm2-es)
Ha csak duplázódna, ez lenne belőle...

Pityu
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Bocs! cm2!
(#) ferci válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 30, 2015 / 1

Idézet:
„A mag keresztmetszettel négyzetesen arányos az átvihető teljesítmény!”

Szia, Pityu!
Ez így igaz - csakhogy a jelen esetben nem akármilyen trafókról van szó, hanem teljesen 2 ugyanolyanról, ahol az ablakkeresztmetszet NEM duplázódik meg, márpedig a betekerhető rézkeresztmetszet csak dupla lehet a fele menetszám miatt...
A négyzetes teljesítménynövekedés akkor érvényes, ha ahhoz igazodik a 2x nagyobb ablakméret is.
(#) EcoPityu válasza ferci hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Szia! Codegennél láttam erre is okosságot! 2db E volt egymással szemben! Jó jó, ahol ez eleve két E-vel indul, vagy gyűrű, ott ez nem lehetséges...
Lényeg a lényeg, nekem a dupla EI 33-ra ráfért a 20 menet 1,3-as ( átmérő) primer, és a 2x7 menet 1,5-ös szekunder, litzéből, mert hát félhidas, és csak 150V-ra kell a primert méretezni!
(#) ferci válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 30, 2015 / 1

2 db E... ezt írtam pár hsz-szel ezelőtt is, csak ide E-I magból kell a 4 db. Akkor megvan a dupla keresztmetszet és dupla ablak is.
A többi stimmel... ha simán "megnyújtod " az ablakot, akkor is rá lehet erőltetni több wattot.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2015
(#) EcoPityu hozzászólása Okt 30, 2015 /

Még valami!
Huzalkeresztmetszetben ne induljatok ki a nagy könyvből, nem 50Hz-es hálózati trafót tekergetünk több száz menettel, több tíz méternyi dróttal, már itt nem annyira
mérvadó az áramsűrűség! Tessék csak kiindulni kicci olcó kínai (PRC) barátaink méretezéséből! (300W-0,7mm átmérőjű primer...hehe)
Srácok, ezek a primerek 1m hossz körül vannak, nincs akkora ohmikus ellenállása a drótnak, hogy akkora hőt termeljen, ami megigényelné a vastagabbat! ( ezt most jól megaszondtam)
(#) Ge Lee válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 30, 2015 / 1

Neked vagy érdekesen tanítottak egy két dolgot, vagy érdekesen tanultad meg. Egyrészt nincs kétszeres gerjesztés (mitől lenne), a gerjesztés mindkét esetben ugyanakkora (azt a mag anyaga határozza meg). Másrészt a magkeresztmetszet alapján egyetlen dolgot tudsz méretezni, mégpedig a menetszámot, a teljesítményt nem. És ez a négyzetesen arányos dolog sem igaz, talán ugyanolyan magtípus esetén közelítő. Csak elég sok magtípus létezik, más a forma, más a tekercs számára kialakított ablak keresztmetszet (ott van kapásból az EE meg az EF), máris bukott a képlet.
De akkor leírom ezer egyedszer is. Az, hogy mekkora teljesítmény fog átmenni az adott magon, nem annak keresztmetszetétől függ, hanem attól hogy mekkora keresztmetszettel tudod az adott menetszámot beletekerni.
(#) Ge Lee válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

De, pont a nagykönyvből kell kiindulni. Csak annyi a különbség, hogy itt a szokásos 2-3A/mm2 helyett akár 8A/mm2 áramsűrűség is megengedhető a huzalban.
(#) gulyi88 válasza voodoo hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Itt a hiba:
Idézet:
„Idáig 2xes teljesítményünk van az alacsonyabb menetszám volta és a dupla akkora Ae miatt”

Ez nem igaz, mert odáig pontosan ugyan ott vagy teljesítményben, mint elötte.
Ui=N*dB/dt*Ae
Fele menetszám szorozva ugyanakkora deltaB/dt szorozva kétszeres Ae = 0.5*1*2 az még csak mindig 1, tehát ugyanakkora a feszültség. A drót ugyanolyan vastag tehát az áram sem lehet több, összeszorozva ugyanannyi mint elötte.
Amikor a drót keresztmetszetét megduplázod, akkor az áram is dulájára nőlhet, és így lesz dupla teljesítmény.
Fele menetszám mind a primer mind a szekunderre értendő, ahogy a dulpa keresztmetszet is mindkettőre értendő
(#) ferci válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Az a baj, hogy sok esetben nagyon eltértek az 1. kérdéstől, "voodoo" kérdésétől: csak a vaskeresztmetszet dupla !
Teljesen felesleges mindenfajta és egész más példálózás.
Csatolok egy tök egyszerű skiccet, ahol van egy szekunder rész pl. 8 menettel és 5 amperhez illő rézkeresztmetszettel és a másik szekunder dupla vassal, de ugyanazzal az ablakkal nyilván, ahol csak 4 menet fér be, viszont dupla rézkeresztmetszettel, egyértelmű.
Ha ebből se világos, akkor semmiből.
Talán nem kéne hozzátennem: a volt ugyanakkora...
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2015
(#) EcoPityu válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

A gerjesztéses mondat tényleg elhamarkodott volt, az a dupla mag miatt fele menetszámmal valóban megmarad, csak ugyanazon vason lenne a fele menetszám dupla gerjesztés! Sorry!
A hsz-ed végét én úgy írnám, hogy az átvehető teljesítmény a magkeresztmetszettől függ, ha belefér a szükséges keresztmetszetű huzal az ablakba, ami meg már mechanikai megvalósítás kérdése!
Amit írtál, ferriteknél egyértelműen akkor a működési frekvenciával is összefügg, mint ahogy az a voltonkénti menetszámmal...

Maga a fő kérdés már szerintem nem kérdés,.. Nekem van olyan 50Hz-es magom, ahol akkora gyárilag az ablakméret, hogy 4 primer is ráférne! De láttam már gyűrűmagban is 2cm2-es magkeresztmetszetűt 5cm átmérőjűt, és 10cm átmérőjűt, a 10-esre valószínűleg érvényes a dupla keresztmetszet, négyszeres teljesítmény... Mert mechanikailag megfelel!

Ahol egy maggal is tele van az ablak, ott nem lesz négyszeres, csak kétszeres, egyértelmû!
(#) Ge Lee válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Csak sikerült rávezetned magad az előző állításod ellenkezőjére.
Csak egy gyors példa, 2db 50Hz-es hálózati trafó:
EI 4,5cm2 vaskeresztmetszettel 10VA
Toroid 4,5cm2 vaskeresztmetszettel 80VA
Na ennyire határozza meg a vaskeresztmetszet az átvihető teljesítményt. Ha ez sem világos, akkor nem tudom mi az.
(#) EcoPityu válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 30, 2015 1 /

Én azt nem írtam, hogy minden trafó egyforma, és EI-vasast nem hasonlítottam össze gyűrűvel, én EI-és EI keresztmetszet különbségéről, és gyűrű-gyűrű keresztmetszet különbségéről beszéltem, azontúl, hogy a toroidok sokkal jobban gerjeszthetőek...

Amit, most te írsz, abból az jön le, hogy a toroid azért tud nagyobb teljesítményt átvinni, mert több drót fér el ugyanazon keresztmetszeten? Ez hülyeség! Van nekem akkora ablakméretű, akár 4,5cm2-es lemezelt EI vasam, amire több huzal fér mint a toroidodra, mégsem fog átvinni 80VA-t! Ez egyértelműen vas, és kialakítás függő, de az, hogy az az EI ha már 9cm2-es, akkor símán 40-50VA-t átvisz, az biztos!

Kénytelen leszek elbagatelizálni a kérdést!
Az átvihető teljesítmény igenis a vas magkeresztmetszetétől függ, és, hogy dupla magkeresztmetszet négyszeres átvihető teljesítményt eredményez, az meg hogy nem fér rá a drót, az a felhasználó hibája pont pont pont
1: nem jó ablakméretű magot válsztott,
2: nem szupravezetővel tekeri,
3: nem olajhűtéssel hűti,
4: nem ment feljebb a frekvenciával! (Na jó, ez csalás!)

Tényleg, azt megnézted, ennél a 4,5cm2-es,80VA-es toroidnál, hogy egy 9cm2-es mekkora teljesítményt visz át, 50Hz-en? Csak kíváncsiság! (forrás megjelöléssel!)

Pityu
(#) EcoPityu válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Idézet:
„De, pont a nagykönyvből kell kiindulni. Csak annyi a különbség, hogy itt a szokásos 2-3A/mm2 helyett akár 8A/mm2 áramsűrűség is megengedhető a huzalban.”

Abban a 30 éve íródott nagy könyvben, amiben 20 éve benne volt az a 3A/mm2, abban ez a 8A/mm2 még biza nem volt benne!... Mellesleg ez a 8A/mm2 is csak a kis menetszám miatt engedtetik meg!
(#) (Felhasználó 46585) hozzászólása Okt 30, 2015 /

Nem tudnátok ezt az emelkedett vitát abbahagyni? Azért már kialakult a végeredmény voodoo kérdésére. Muszáj még rágni ezt a csontot?

A gyári adatokról meg csak annyit, hogy nagyon közelítőek. Én is csináltam már SU75b-re trafót, ami folyamatosan tudott 500VA-t, pedig a gyári adatlap szerint csak 300Va-es. Na és? Sőt, még SU114b-re is hegesztőtrafót, még a 3-as pálca sem volt gond neki.
(#) vipera1997 hozzászólása Okt 30, 2015 /

Sziasztok!
Valakinek van ehhez a trafóhoz adatlapja, esetleg volt vele dolga vagy tudja hogy milyen feritből lehet?
(#) Ge Lee válasza vipera1997 hozzászólására (») Okt 30, 2015 / 1

Biztos hogy nem fogsz adatlapot találni hozzá. A ferrit meg ugyanolyan mint a többi, max annyi különbség lehet hogy kisebb veszteségű a mag. A többi meg következik a topológiából, félhíd vagy 1T forward, más nem lehet.
(#) V1rusH hozzászólása Nov 5, 2015 /

Sziasztok!
Bár nem 230V-ról, hanem fordítva, 230V-ra alakít át, mégis ide írok.
Egy KA7500-val hajtott invertert bütykölök. Találtam benne 4db TO220 tokozású félvezetőt, de nem találok infót róla a számozása alapján.
Elég érdekes készülék, bár nagy tapasztalatom nincs e tekintetben, csak a logika furcsa számomra!
A primer és a szekunder körben is van egy vezérlő IC és a kettő egy opton keresztül kommunikál egymással és a beazonosítatlan alkatrész a szekunder, azaz 230V-os körben van. A kapcsolást nem rajzoltam vissza, de ez a 4db alkatrész össze van kötve.
Úgy veszem észre, hogy a két vezérlő nem egyforma topológiájú.
Az inverter nem működik, a primerben találtam egy 2200µF kondit kidurranva.Működésének jobban megértéséért szeretném tudni, milyen alkarész lehet amit nem tudok beazonosítani, valamint miért van vezérlő mind két körben?
Képeket mellékelem.
(#) Mircsof válasza V1rusH hozzászólására (») Nov 5, 2015 /

(#) bjina válasza V1rusH hozzászólására (») Nov 5, 2015 /

Szia! Az egyik vezérlő (primer) 12(24)V-ból csinál kb.300V DC-t változóan 20-40KHz frekin. A másik vezérlő 50Hz-el vezérli a képen látható 4db TO220 Fet-et, amik teljes hídban üzemelnek 300V-on. Szinte bármilyen gyártmányú IRF740-nek megfelelő tranyóval helyettesíthető. Először nézd meg, hogy a 300V-ot előállítja-e, ha nem akkor itt nézd meg a két Fet-jét jók-e, ill kapnak-e vezérlést Sokszor a 2200uF(néhány példányban 1000uF) hiánya/kiszáradása szüretlenség miatt el sem indul a primer oldal. A másik kört ugyanezzel a logikával ellenőrizd... Vigyázat (!!!) mert nagyfeszültség van benne és komoly balesetet okozhat! Zömében a nagyfesz diodák és a kimeneti (híd) tranzisztorok miatt áll meg. Google-val találsz rajzokat is...
(#) fater0827 válasza V1rusH hozzászólására (») Nov 5, 2015 /

Üdv
Mellékelt pdf valószerüen az .
Üdv

DFP730.pdf

(#) V1rusH hozzászólása Nov 5, 2015 /

Köszönöm a segítséget! Körültekintő és óvatos leszek a szekundernél!
(#) V1rusH válasza V1rusH hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

Ezt az invertert más IC-vel is meg lehet oldani? Pl. IR2153
(#) Ge Lee válasza V1rusH hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

Vagy a nélkül is.
(#) V1rusH válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

Köszönöm válaszod, de ennek a megtervezése bőven túl mutat rajtam, mindamellett komplikáltabb is! 5 IC-nél már tényleg eléggé oda kell figyelni a nyáktervre, és nekem még az IR2153 esetén sem mondhatnám, hogy letisztult! (Bár egyre valószínűbb nekem is ez a merőlegesen elhelyezett vezérlő panel...) Na meg hát ilyen IC-ém van itthon vagy 5db.
(#) mtomihun hozzászólása Nov 7, 2015 /

Sziasztok

Régóta gondolkodok, hogy kellene építenem egy digitális forrasztóállomást.
A tápellátását a fénycsőelőtétes megoldással szeretném megoldani, viszont ezekhez a rezonáns
tápegségekhez és segítséget szeretnék kérni, ennek elkészítésében, ill módosításában.
Van 3db fénycső elektronikám. Használható valamelyik? Ill szétszedtem egy szgép tápot, abban van trafó. Az átalakítás nélkül jó, vagy egyszerűbb a képen látható másik (AL3900-as) magot használni?
FET-em van IRF630, IRF640, IRF9520, melyik jó?
Következő: »»   560 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem