Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   142 / 574
(#) deka78 hozzászólása Dec 21, 2012 /
 
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem, az elmúlt napokban lecseréltem a régi FÉG C18 kazánomat, (ami egy kb 70 nm-es ház padlófűtését fűtötte) egy kombi turbós Radiant RSF 20E készülékre. A beüzemelést követően kiderült, hogy az új kazán nem fűti fel az előremenő ágat annyira, hogy az normálisan felfűtse a házat (szoba 19-20 fok). Már próbáltam, a szivattyút alacsonyabb fokozatra állítani, de a legalacsonyabb fokozaton is 3 óra elteltével csak 42 fokra fűti az előremenő ág hőfokát, a visszatérő ekkor 25 fok-os, a legmagasabb fokozaton pedig az előremenő max. 34 fokos. Nem nagyon értem ezt a helyzetet, ugyanis a FÉG. 3 óra alatt 50-fokra símán felfűtött, pedig már eléggé szét volt égve. Megmértem a kazánok fogyasztását is a FÉG 1,4 köbmétert füstölt el óránként, a radiant 1,08-at. Jó lenne valamit kitalálni, ugyanis kinn még csak 0-mínusz1 fok van, mi lesz -20 foknál.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
(#) VIM válasza deka78 hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Szia! Fel tudnád vázolni a rendszered bekötését nagy vonalakban? Csak padlófűtés van, vagy van radiátor is? Milyen megoldású a padlófűtési körök meghajtása? Milyen gépészeti elemekkel lett kialakítva a rendszer?
(#) JohnyBravo hozzászólása Dec 22, 2012 /
 
Sziasztok!
Demrad solaris HK124 kazánom van. Tegnap egy látványos zárlat kíséretében megszűnt működni. A trafó primer része égett el. Ez 2x 22V és 1X180V-ot ad.
Helyettesítettem egy külső 2X 22V-os trafóval + a 180 V-ot egy szembefordított 9V-os trafót 22V-al megtáplálva (előtét ellenállással) 186 V-ra jött ki.
Összerakás után szépen elindul a termosztátra, elkezd szivattyúzni, hallani a szikrázást a gyújtáshoz. Látom, hogy begyullad , de ennek ellenére kb 25 mp. után lekapcsolja magát a kazán. Ezt eljátssza 3x, utána az utolsó led villog (áthúzott lángnyelv). Tudna valaki esetleg segíteni, hogy most mit nézzek meg még rajta. Jól tudom, hogy a hiba jelentése gázellátási probléma? Attól tartok a zárlatnál más is elment.
Előre is köszönöm! Üdv, János
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) deka78 hozzászólása Dec 22, 2012 /
 
Üdv.
Egy teljesen őskori rendszert kell elképzelni, a 70nm-ből kb 65nm-en csak padlófűtés van, egyedül a fürdőszobában van radiátor. A víz keringetését a kazán szivattyú végzi, a padlófűtés körök sima csapokkal üzemelnek, amiket részben elzártam, azokban a körökben, amik hamarabb melegszenek fel, így a hosszabb körökben hamarabb átfordul a víz. A rendszer nem tartalmaz semmi új dolgot (termoszelep, áramlás szabályzó stb.).
Nem tudom, hogy lehetséges-e, hogy a kazán lángmodulációja nem működik, ugyanis megfigyeléseim szerint, sem látszólag (a lángon), sem a fogyasztásban mérhetően nincs különbség a fűtés során. Az elmúlt éjszaka folyamán 6 órat ment folyamatosan a kazán, ahhoz hogy a belső hőmérséklet 18,5-ről 19-re emelkedjen, miközben 6,4 köbmétert elfüstölt, szerintem ez rengeteg. A régi Fég ezt 3-4 óra üzemmel elérte.
Üdv. zoltán.
(#) JohnyBravo válasza JohnyBravo hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Köszi, már megoldódott. Én b..tam el. Volt egy korábban szakadt rész a nyákon. Azt korábban már megjavítottam, és most gondoltam rájavítok és rövidre zártam valamit.
(#) VIM válasza deka78 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Szia! Ha régi a rendszer, akkor lehet, hogy a hőszigetelésre nem lett kellő gond fordítva és emiatt nagyobb a hőtehetetlenség, amit több vagy folyamatos fűtési ciklussal lehet csak kompenzálni, ezért nem modulál a láng, mert "óriási" a hőfokkülönbség az előremenő és visszatérő ág között, míg el nem éri az optimális szintet a felfűtött tömeg.
(#) zambo80 hozzászólása Dec 22, 2012 /
 
Sziasztok!
Kérlek segítsen valaki aki tud. Pumpálás után 1,5 bar levegő meg van de még is ugyan úgy le folyik a víz amit fel engedtem 1,4 bar-ra. Ez mitől lehetséges? Előre is köszönöm
(#) oregbeatsuhanc válasza attrax hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Nekünk egy kb. 8-9 éves kombi Waillantunk van, egyszer kétszer a a meleg víz áramlás ellenőrző turbinakerekes jeladóval és a fordulatszámot mérő iniciátoros megoldással volt egy kis gondunk, ami házilag javítható, amúgy egyébként ez egy jó cirkó. A csúcs falifűtőnk egy VEZÚV C 10-24 es ami 93 óta hibátlanul üzemel.
(#) deka78 válasza VIM hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Üdv.
Mindezt értem, azonban számomra az egy érdekes momentum, hogy egy viszonylag korszerűbbnek mondható 24 KW-os kazán, hogy-hogy nem tudja még annyira sem felmelegíteni a vizet mint egy ősrégi 18KW-os.
Ugyanis, ha legalább annyi idő alatt felfűtene mint a régi már jobb lennék fogyasztásban, nem beszélve arról, hogy a házban meleg is lenne.
A modulációnál, viszont arra gondoltam, hogy esetleg nem-e az alacsonyabb teljesítményszinten dolgozik, ahonnan nem tud valami miatt feljebb menni, ugyanis a kezelési utasítás szerint ha nem megfelelő a gáznyomás beállítása, akkor alacsonyabb teljesítményen dolgozhat. Ehhez azonban már én szakbarbár vagyok.
(#) Melan hozzászólása Dec 22, 2012 /
 
Üdvözletem!

Feljebb állítottam az előremenő hőmérséklet maximumát 64 fokra, mert írtátok, hogy az alacsonyabb hőmérséklet nem hatékony (Baxi Ecofour 24). Ma is produkálta a korábbi hibát (E05) zuhanyzás közben elállt a melegvíz. Ment a fűtés, amikor zuhanyozni kezdtem, és egyszercsak annyi a melegvíznek, a kijelzőn meg villan a hibakód, és próbál újraindulni a kazán. Ha elzártam a melegvízcsapot, akkor sikerült is neki. Ezt kétszer megcsinálta(m). Ha nem megy a fűtés, akkor nincs ilyen probléma...
(#) VIM válasza Melan hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Szia! Rosszul magyaráztam a múltkor de a lényegen nem változtat semmit. Tehát az "E05" az előremenő NTC hibájára utal és ezzel van a gond, mert ezt használja a kazán amikor a HMV-t állítja elő. A saját NTC-je ilyenkor a lángmodulációba "szól bele" szabályzásilag. Mikor a HMV-t készíti a kazán akkor a főégőtér hőcserélője és a HMV lemezes hőcserélőjén keresztül keringeti a vizet kis körön. Ha a kis körben nem tud az előremenő NTC megfelelő értéket felvenni (mert hibás) akkor kiáll hibára. A fűtés alkalmával ha nincs ilyen jellegű hiba, az nyilván abból adódik, hogy a "nagy körben" le tud hűlni kellően az NTC ahhoz, hogy ne jelezzen be hibát. Minden bizonnyal azzal lesz a gond.
(#) deka78 hozzászólása Dec 23, 2012 /
 
Köszz mindenkinek a segítséget.
Ma reggel megfejtettem a titkot. Az éjszaka folyamán ugyanis leesett a kazánban a nyomásom és az nem indult el, így reggelre farkasordító 16 fok lett a lakásban. Amint felkeltem, feltöltöttem a rendszert és láss csodát, a kazán úgy elkezdett dolgozni majd fel robbant, a fogyasztás is óránként 1,08-ból 2,2 köbm. lett, az előremenő vízhőfok pedig kb. 30 perc alatt elérte az 50 fokot, a legnagyobb szivattyúfordulatnál.
A visszatérő ág is 1 óra múlva már 25 fokon volt, a padló pedig meleg.
Következtetés kép, ha a szoba hőmérséklete megközelíti a termosztáton beállított értéket kb. 1-1,5 fokkal, a szobatermosztát lemodulálja a minimumra a kazánt, a fűtővíz hőmérsékletétől függetlenül, ezért nem akarta nekem a kazán felmelegíteni a fűtővizet.
Üdv. Zoltán.
(#) deka78 hozzászólása Dec 23, 2012 /
 
Még annyi kérdésem lenne, mi a véleményetek a külső hőmérséklet érzékelőről.
Ki tudnám iktatni vele azt a problémát, hogy amikor a szobatermosztát lekapcsolja fűtést és a padló kb. még 3 órán keresztül fűt, mire lecsökken a szobahőmérséklet.
Ekkor a termosztát ismét fűtést kér, azonban a padlóban lévő víz már lehűlt, a termosztát, azonban nem engedi a kazánt csak a minimumon üzemelni, (mivel a szoba hőmérséklete és a beállított hőmérséklet között csak 0,5 fok van) ezért a fűtővíz (ezáltal a szobahőmérséklet is) csak igen lassan tud emelkedni.
Tehát szerintem, ha kisebb hőfok ingadozású vizet tudnék tartani a padlóban, költségtakarékosabb lennék (persze, ez csak az én agyszüleményem).
Remélem értitek miről beszélek.
Üdv. Zoltán.
(#) zambo80 hozzászólása Dec 23, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy turbó kombi gázkazánunk ami mindig leereszti a vizet. A tágulási tartályba pumpáltam, de ugyan az a jelenség, és nem tudom , hogy ez miért van.
A segítségeket előre is köszönöm.
(#) realpopek hozzászólása Dec 23, 2012 /
 
Üdv szakik!
Van egy Ocean Eco20-as régi kombi kazánom,az a gondom vele hogy ha elkezd fűteni egy idő után olyan minta forralná a vizet.Zúgó hangot ad,ilyenkor lemegyek(mivel a pincében van)és kicsit visszább veszek a fűtési víz hőmérsékletéből,ezután kb 10-20-másodperc és elmúlik a zúgás.Pedig a vízhőmérséklet állító Eco-ra van állítva és így kezd el zúgni.
Mi lehet a gond?
Köszi előre is,
üdv,
Jani
(#) attila1 válasza zambo80 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Szia.Olvass vissza,de a tágulási tartályban elég,ha 1bar a nyomás,a rendszerben pedig elég az 1.2 bar.Nem tiszta,hogy mi engedi el a nyomást.A tágulásiból megy el,vagy a vízzel töltött rendszeredből tűnik el a víz?A tágulásiban egy hagyományos szelep van,ha van szervíz csap a kazánnál,azokat elzárni,kazánról leengedni a nyomást,és úgy nézd meg a tágulásit.Ha a rendszerből megy el a nyomás,akkor már nagyobb a baj.Akár hőcserélő-hajszálrepedés is lehet. Ha tudod,a kazán belsejét alaposan nézd át,nyoma van,ha ott van hiba.
(#) attila1 válasza realpopek hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Nálad valószínű dugulás lehet a fűtő körben.Lehet,hogy a váltószelepnél van kosz,de sajnos lehet vízkőlerakódás is a rendszerben.
(#) toro válasza zambo80 hozzászólására (») Dec 23, 2012 / 1
 
Szia!
A tágulási tartályt, a rendszer nyomásmentesítése után pumpáld fel!
Majd engedd vissza!
(#) zambo80 válasza attila1 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
köszi a segítséget, majd holnap meg nézem és jelenkezek.
(#) realpopek válasza attila1 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Köszi,
És mit ajánlasz,mit csináljak?
(#) Ladoz hozzászólása Dec 23, 2012 /
 
Sziasztok!
Saunier Duval Semia C-24 kombi kazán keringető szivattyúja hangosan indul és áll le, pontosabban: erőteljes kattanó/rántó hang terjed tova a fűtési csöveken. Ez a hang főleg éjszaka zavaró, amikor az egyéb zajok nem érvényesülnek.
Kérdéseim:
- Mi okozza a zajt?
- Lehet-e a problémán segíteni?
Köszönöm, üdv, Lado
(#) baras hozzászólása Dec 23, 2012 /
 
Sziasztok
A kepen szereplo tartaly meg van hasadva a a vaillant T4 es kazanunkban
valaki tudja hol tudok effelet beszerezni?
Vagy legallbb mi a pontos neve a cuccnak?
Esetleg akarmi megoldast a kiiktatasra (marha lehetseges), vagy mas alkatresszel valo potlasara
elore is koszi
hello
(#) attila1 válasza realpopek hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Szia! Ha a váltószelep van beállva,vagy leragadva,akkor azt kellene szétszedni,az az egyszerűbb.Bár az sem egy leányálom.Ha vízkő miatt van átfolyás szűkülés,akkor az már neccesebb,pláne,hogy nem mindenkinek van otthon hozzá cucca.Vegyszer+savazó szivattyú.Nézz körbe a lakóhelyed környékén,hogy nincs-e ott egy szaki,aki megnézné,mert több oka lehet a víz felforrásnak,és ha nincs szerszámod,+jártasság a szétszerelésben,még több kárt is okozhatsz,mint ami jelenleg van.A te kazánod hasonlíthat az enyémhez,tudsz képet feltenni a belsejéről? Üdv:Attila
(#) realpopek válasza attila1 hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Szia,
Már tettem ide az oldalra fel képeket,az 1681-1710-ig lévő oldalon megtalálod.Szedtem már szét a hőcserélő és a váltó szelep végett.A hőcserélőt átmostam tavaly de lehet azzal kezdem most is.Fura a dolog mert bekapcsolás után kezdi el a zúgást kb 10-15perel.Majd zúg egy darabig és utána abbamarad a zúgás.Viszont többször nem hallom egy nap,vagy nem vettem még észre.Remélem meg találod a fotókat.
Üdv,
Jani
(#) attila1 válasza realpopek hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Hát ennek szinte azonos a belseje az enyémmel Akkor szedd szét,és hajrá! Vannak dolgaid a savazáshoz is ezek szerint?Érdekes amúgy,az enyém 8éves,de nincs nyoma vízkövesedésnek.Pedig semmi extra dolog nincs a kazánnál,csak egy iszapleválasztó,meg egy elektromos impulzusokat adó vízlágyító,amiben meg nem nagyon hiszek.Most lett hőcserélőm cserélve,mert volt rajta egy hajszálrepedés,de a belseje tökéletesnek tűnik.
Békés Karácsonyt kívánok neked is,és mindenkinek az oldalon!
(#) realpopek válasza attila1 hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Szia,
A savazást nem csináltam,csak ecetet öntöttem a hőcserélőbe,és hagytam állni pár órán át.Viszont átfolyt gyorsan a víz rajta.Ma már nem fogok hozzá(nemsokára jön a Jézuska)majd holnap...
Én is Boldog,Békés Karácsonyt kívánok neked, és az itt megforduló minden embernek.
Üdv,
Jani
(#) toro válasza baras hozzászólására (») Dec 24, 2012 / 1
 
Megoldható más típusú lemezes hőcserélővel.
(#) toro válasza toro hozzászólására (») Dec 24, 2012 / 1
 
Békés Boldog Karácsonyt mindenkinek, ki a HE oldalakat olvassa-, problémája van a kazánjával-, megoldást ajánl!
(#) gabor37 hozzászólása Dec 25, 2012 /
 
Üdv!
Demrad solaris classsic kombi gázkazánom van, 7éves.
Egyszer a rendszer belül csikorog,nyivákol,egyszer meg maga a termosztát által sem indul be a rendszer.
Hallom hogy maga a kazán megy, de nem indul be a rendszer úgyhogy egyenlőre kénytelen vagyok a sütőmből fűteni ami nem lesz két fillér ha jól sejtem.
Volt kint szerelő fel is töltötte speciális tisztítófolyadékkal a fűtőtestet, egy két napig jó volt....aztán megint kezdte a kazán a pattogó hangokat kiadni magából..de legalább volt fűtésem.Most megint az a baj hogy nem működik a rendszer de hallom hogy a kazán alaphangon működik mert a termosztáttól a jel a kazánig elmegy, de aztán nem indul be mégsem a rendszer.
Gondolom összetettebb a hiba, de nem kellene olyan szakember aki meg tudja műszerekkel mérni a különböző helyeken azt hogy a jelek átmennek-e a megfelelő helyekről a megfelelő helyekre?Mert lehet hogy elektronikai hiba-is!-van....vagy rosszul gondolom?
A szerelő azt mondja hogy lehetséges hogy sok mocsok van a rendszerben-egy részük a radiátorok gyártásánál keletkező égéstermék maradványok belül-más részük meg maga a kazánrendszer működéséből fakadó égéstermék maradványok.Ezt egyébként én értem,mert okés hogy ez lehetséges, de ennek vajon mi köze lehet ahhoz hogy a jel nem megy el a kazánomig,pontosabban elmegy, de mégsem hallom hogy beindulna a rendszer és fűtésem sincsen,de meleg vizem sem.
Kicsit kusza nekem a kép, gondolom összetettebb a probléma, mindenesetre nincsen túl sok hangulatom így karácsony környékén egy esetleges vezérlőcseréhez-állítólag 50.000körül van!
Kérem ha valaki hozzáértő tud segíteni azt nagyon megköszönném.
(#) jefflynn hozzászólása Dec 25, 2012 /
 
Sziasztok,
van egy Vaillant atmotec kombi cirkóm, ami alacsony víznyomásra panaszkodik, és néha leáll emiatt. Tudok egyszerűen vizet tölteni a rendszerbe, vagy inkább hívjak szakembert? Nem vagyok kétbalkezes, de ha valami speciális szerszám, tartozék, tudás kell hozzá akkor nem nyúlok bele.
Következő: »»   142 / 574
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem