Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Minden további nélkül felhasználható a 0.3 ohm. Kérdés milyen az árammérőd érzékenysége.
Milyen feszültségen és milyen áramkorláttal? Tavaly ugyanezt megépítettem, néhány dolgot módosítottunk itt rajta a kollégákkal. Megnézném, mert eddig nem vettem észre (vagy csak nem volt zavaró )
De, egy egész raktárkészletem van itthon.
Nem nincs egy darab sem, és a 40VAC nagyon sok. Igazából a 38V is kicsit sok, elég 36V is.
5V 100mA áramkorlát. Néha egy pillanatra ki is alszik az áramkorlát led.
Rendben akkor azt fogom használni. A műszerem belső ellenállása 12,5 ohm, és 5,5 mA áramnál van a végkitérés. Ha mondjuk 1 A-re szeretném kalibrálni akkor ha jól számolom 42,2 ohm "előtét ellenállást kell használni. (1 A-nél 300 mV esik a shunt-ön, ebből 68 mV juthat a műszerre)
.....de ha esetleg megerősítenél, hogy helyesen számoltam-e........ KÖSZÖNÖM ! üdv.: sector99
Nem lesz jó. Túl kicsi a műszered belső ellenállása és igy tulajdonképp párhuzamosan kapcsolódik a 0.3 ohm sönttel,és az eredő ellenállás is meg fog változni. Nem lehet, hogy a műszeredbe már eleve be van épitve egy árammérő sönt? Ki kellene iktatni, és megmérni hány mV feszültség tériti ki végállásra. Ezután kellene az osztót méretezni.
Igen volt....Kiszedtem, most már: Rb=60.8 ohm, U vég=65 mV. Ezekkel az adatokkal kb 235 ohmos előtét kell(1 mA lett az érzékenység). Igy kb 300 ohm lesz a shut-el párhuzamosan, ami már remélem nem jelent túl nagy hibát.
Igen igy már jó lesz. A 235 ohm-al köss párhuzamosan egy helitrimmert, és igy pontosan belőhető a végkitérés adott áramra. A trimmer értéke lehet 5-10k. Nem árt ha még a trimmerrel sorba kötsz egy ~100 ohm értéket, igy elkerülhető a figyelmetlenségből rövidzárra állitot trimmer okozta meghibásodás.
Egyébként én is megépitettem a tápot, kiválóan működik.
Megnéztem. Nálam Deprez műszer van, ezért nem vettem észre, de izzóval valóban változik a kimenő fesz. Kb 50-100-200mV-t. Főleg az elején.
Egy 9V-os, 8 ohmos izzóval próbáltam. Azonban 10 ohmos ellenállással abban a pillanatban beállt stabilan. Szerintem izzónál a hőmérséklet emelkedése zavar be (annak ellenére, hogy nem világít). ui. A gyári kapcsolást némileg módosítottuk.
Jó estét mindenkinek!
Volna egy kérdésem nem eget verő.Megcsináltam a proli által tervezett venti hőfok-vezérlést.Na most nálam relét kapcsol és a behúzás előtt kattog a relé.Ezt valahogy ki lehet-e küszöbölni? Segítséget köszönöm. Sziasztok:fater
Egy kis kondit tegyél rá és már nem is kattog, én talán 10 mikro F kondit tettem rá.
Helló!
Kössz a segítséget.Holnap rá is teszem.Azért már kezd összeállni a táp.Nálad hány foknál kapcsol be a venti?
Az egyik csatornán 48 fok, tokon nézve a másiknál nem működik de még nem néztem miért. Kettős diódát használtam, a relé a főtáp váltófesz részét szakítja meg, igaz itt két relé van-az előző védelemnek a fix reléje és nem akartam küzdeni még mással, a váltófesz rész a csatorna kikapcsolás is.
Megtunád mondani a trafód paramétereit (méret stb. kérek árajánlatot róla, hogy mennyiért csinálnának nekem egyet )?
Helló!
Feldobtam a kondit a relére, tökéletes.Nálam 22mF kellett rá.Nálam külön van a hűtés meg a védelem.A védelmet még nem próbáltam,a hűtést az L idomon néztem és olyan 55 fok körül kapcsol be.A tokhőmérséklet az max mennyi lehet mert ugye ez alá kellene a védelmet kalibrálni.
Őszintén nem tudom, nekem 70 fokot mondtak maximum, ez alatt ha lekapcsola a relé az jó ha a relé hőmérséglete alatt indul a venti akkor az is jó, mondjuk 65 fok tokhőmérséglet a hővédelem reléjéhez és 50 fok a venntillátorhoz. Ha jól választod meg a bordát ventillátort és mindezek elhelyezését akkor maximum a vennti kapcsol be ésszerű üzem közben tehát nem zárlatban. Kettős táp lesz? Minél melegebb a félveztő annál kisebb az élettartama.
A geometriai méreteit nem tudom, az elektromos paramétereit pedig leírtam a cikkben.
Hát akkor még szórakozhatok vele,mert a tok 70 körül van és nem kapcsol le a védelem, bár nem is tudom hogy mennyinél kapcsolna le.Mind a kettőt lejjebb kell vinnem.Kettős táp lesz.Járattam egy órát kb 3A 7V- tal és a venti ki be kapcsolgatott fél fok diferenciákkal.A hűtőborda 25x10-es két ventivel.
Neked tranzisztor van benne? Akkor is ugrál a feszültség? Akkor ezt nem értem.
Nem kell ahhoz semmilyen méret, 36V 10A és a segédtápnak egy 15V kis teljesítmény, Ha jól tudom max 1A elég bőven.
Oks! Csak szeretném ha beleférne a műszerdobozba
Eddíg az anyagköltség 17000FT + a trafó az is egy 11000-be benn lesz:S Miért ilyen drága minden
Egy ötlet jutott eszembe az éjszaka. Megpróbálhatnád a D9 dióda katódját a Q2 bázisára kötni. Elvileg innen is áramot kell elvonnia, mint az U2 neminvertáló bemenetéről. Nem vagyok benne biztos, hogy működik, de nem tart semeddig kipróbálni. Üdv: Bálint
11000Ft? Nekem még 7000Ft-ért tekerte.
Szerintem nem működne, mert a R19 és R20 ellenálláson a pufferelt tápfeszültség jutna a Q2 bázisára. Viszont egy diódát közbeiktatva meg lehet próbálni. Majd ha lesz időm akkor kipróbálom. Köszönöm a hozzászólásokat.
Ezt adtam meg Szekunder 1x36V 10A
1x15V 1A A megadott adatok alapján a szekunder teljesítmény 375VA. transzformátorok árai: 300VA 10300,-Ft+áfa 400VA 11400,-Ft+áfa Rögzítő szerlvény 400Ft+áfa Szállítás (postai utánvét): 1 napos 2300Ft+áfa, 2 napos 2100Ft+áfa. Gyártási határidő 1 munkanap (hétfőn 8 óráig történő megrendelés esetén még aznap feladjuk). Mellékelve küldöm árlistánkat.
Ja, azt hittem te is Kléh Györgyöt hívtad.
11.000+áfa? Az 13.750Ft. + 2900Ft posta. Tehát ha jól számolom , 16.600 Ft egy trafóért? Ejha. Azért nézz körül máshol is. Keress rá a Terminál-Elektro Kft re, és kérj ajánlatot.
Üdv.
Aham!5 cégnek írtam, nem kapkodom el! JAh amúgy ő az Elektris2000Kft volt aki az elöbbi ajánlatot adta! Nem hiszem hogy máshol olcsóbb lenne sajnos
|
Bejelentkezés
Hirdetés |