Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lapozós kijelző vezérlése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Szebence hozzászólása Márc 11, 2010 /
 
Sziasztok!


Hozzám jutott az egyik pályaudvarról, annak a szerkezetnek a darabja, amivel régebben kiírták, hogy milyen vonat mikor indul, érkezik, hanyadik vágányról stb.
Ugyanolyan mint a régi, lapozó órás rádiók.
Életre szeretném kelteni ezt a kis szerkezetemet, a vezérlésben kérném a segítségeteket. Először is ez 40 lapot tud megjeleníteni tehát nem 24-et meg 60-at mint a lapozós óra. Ez egyszer 40db-ot tud. Úgyszeretném, hogy működjön, hogy lenne egy panelon 8 nyomógomb: Enter, Reset,a maradék 6 nyomógomb pedig 1-1 bineáris szám lenne: 32,16,8,4,2,1
Tehát ha én megszeretném jeleníteni a 25-ös lapot, akkor benyomom a 16,8 és 1-es értéknek megfelelő nyomógombokat majd enter.
Ha a legelejére akarom állítani akkor megnyomnám a reset-et és az addig lépkedne előre amíg az elejére nem ér. Hogy honnan tudja, hogy hol van az eleje? Van benne egy kis mágnes a mechanikában és amikor a legelejére ér a "tábla", akkor ez a kis mágnes egy kis 3 lábú alkatrész felett van kb 1mm-re.
A táblaváltást egy léptetőmotor végzi. Egy lépésszög az egy tábla váltásának felel meg. Tehát, hogy végigpörögjön a 40 tábla az 40 impulzust jelent, 40 lépésszög.
Gondolom valamilyen számláló IC-t kell használni hozzá, esetleg többet...
Tudna nekem segíteni valaki megtervezni a vezérlést?

Itt egy videó közelebbről: Bővebben: Link
(#) Ricsi89 válasza Szebence hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Helló!
Ha jól látom, akkor elvileg az elektromágnesre adott impulzussal lép egyet a kijelzés. Ezt mikrokontrollerrel kb fél óra megcsinálni, ha tényleg egy impulzusra egyet lép. Csak mindig annyi impulzust kell kiadni, ahová szeretnéd, hogy lépjen. Ezzel akkor nincs is gond, amikor a nullánál áll, de ha máshol áll, akkor a meglévő állásból ki kell vonni a kívánt állás számát és csak annyit kell léptetni. Amikor meg a nullához ért, akkor lenullázni az egészet.
(#) Kera_Will válasza Szebence hozzászólására (») Márc 12, 2010 / 4
 
Idézet:
„ez a kis mágnes egy kis 3 lábú alkatrész felett van kb 1mm-re”


Ez nem más mint 1 HALL elem . 2 lábon tápot kap (5-12V) a 3dik lábán vagy OC Open Collektoros vagy TTL H/L szint jelenik meg attól függően milyen a belső kialakítása.

Ezt az állapot változást akkor teszi ha a mágnes a közelében van .

Meg kellene mérni melyik lábán van a változás ha mágnes jön a közelébe.

Tekerd el tőle a mágnest messzire és 1 külső másik másik mágnessel "magnetizáld" talán kényelmesebb lesz mintha körbe körbe tekergetéd 40szer a saját mechanikáját.
Ha szabadon lóg a kimenete és nincs semmi se rákötve és nem tudsz rajta mérni ~0,5 volt és ~ tápfesz közötti feszt akkor valószínű OC-s ekkor kössél rá 1 ledet 2-4 k ohm -s ellenállás sorba és ezt fel a tápfesszre lábára. Akkor a LED fénye jelzi a mágnes pozícióját. Jobb esetben megtudod nézni a típusát és akkor kideríthetőbbek a működési paraméterei.

Körül tekintően járj el mert ha nem tudod melyik drótra mi volt kötve és mekkora táp kellett neki akkor fordított polaritás és egyébb nem kellő rövidzárak pusztítani fognak a elektronikán.

Előszőr max 5V próbálkozzál ha ez kevés lenne akkor esetleg max 9-12 volt.

Igaz ez jobban mechanika.



Ezt a kezdő/végállás/index jelző jelet kell figyelni és természetesen a kiadott pulzákat számolni .
Gondolom csak mindig előre tud tekeredni.
Ezért 1 programozható előre/hátra számláló és 1 digitális komparátor kellenne hozzá.
Hagyományos elemek esetén pl.: CMOS/TTL előre hátra számlálók és komparátorok.

Pl.: cd4029 4 bites programozható előre/hátra bin/dec .
számláló (2db kell mert 1 csak 16ig számol).

LEhet elég is lenne 2 db ilyen meg 1 1 dekadikus perem kerék a sok bináris értéket tároló kapcsoló helyett .
Perem kerék : olyan 10/16 állású kódkapcsoló amiból már egyből a tárcsáján kijelzett érték bináris értéke jelenik meg a kivezetésein tehát 5 db kivezetése van 1 közös és 4 db bináris helyiértékű.

4029 miért lenne jó ?

Mert a előre beállítható az számlálás értéke a peremkerékkel. Kicsit jól átgondolva 1 2 logikai kapu és 1 impulzus generátor segítségével jól lehetne vezérelni ezt a tekerő/lapozót.

Ha meg programozni akarsz akkor bármelyik uC megteszi ami megfelelő számú porttal rendelkezik a ki/bementeke kezeléséhez.
(#) Gafly válasza Szebence hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Szerintem várd meg ameddig nem jár erre egy vasutas (vannak azért páran ), lehet hogy még rajzot is tud adni (a Pragotron eléggé elterjedt). Nekem sajnos nem volt ilyenem annó...
(#) Szebence válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Most értem haza, még van egy kis dolgom, estefelé leszek.
A Hall elemnek a típusa az olvasható: A21E 607
Egy lépésre csak egyet lép. Tegnap kipróbáltam, 12V-ot kapcsolatam az elektromágnesre egy pillanatra, akkor épett egyet, viszont utána már polaritást kellett váltanom, akkor lépett még egyet, utána már nem. Gondolom azért mert egy négy kivezetéses léptetőmotor van benne.
Nem mikrokontrollerrel szeretném megoldani.
Azt hogy az elejére álljon nem kell feltétlenül kivonnia a hall elem miatt. Úgy gondoltam, hogy akárhol áll, ha megnyomom a reset-et akkor elkezd előre lépegetni és mikor érzékelné a hall elem, hogy felette a mágnes akkor leállna.
(#) kondorzs hozzászólása Feb 20, 2011 /
 
üdv!

Nekem is van egy hasonló én itt találtam hozzá programot, csak kapcsolási rajz kellene.

Bővebben: Link
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem