Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD kijelző vezérlése, életre keltése
Lapozás: OK   41 / 71
(#) Kovabe hozzászólása Feb 21, 2014 /
 
Sziasztok
Még mindig kinlodok egy 2*16-os LCD-vel, idönként mindenfle jelet ír ki és ha resetelödik a PIC akkor viszont ujra müködik. A tápra már raktam kerámiát de arra gondoltam hogy az adat illetve az E és RW lábra is tennék kondit de nem vagyok biztos magamba hogy milyet és hova huzzam. Ebben tudna valaki segíteni illetve jó az elképzelésem? Még annyi hogy amikor a kijelző megbolondul a PIC akkor is csinálja megfelelően a dolgát igy az nem gondolom hogy hibázik.
(#) röntgen válasza Kovabe hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
A kijelző tápja legyen rendben. +5V Ok? Az E és RW lábakra nem ajánlom, hogy kondit pakolgass, mert az csak ront a helyzeten. Szerintem kijelző probléma. Én ennek bizonyítására írnék egy egyszerű progit, amivel kiíratok bármit az LCD re, majd a programot üres végtelen ciklusban hagynám, hogy még véletlen se szóljon a kijelzőhöz. Ha ezután megbolondul a kijelző tartalma, akkor egyértelmű, hogy az LCD nem sok mindenre való.
(#) Kovabe válasza röntgen hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Szia
Már LCD-t cseréltem de mi a biztositék arra hogy a többi nem ugyan ez a minöség (EBAY-ről rendeltem), idáig nem volt vele probléma. Arra gondoltam hogy a környezetében lévő erösáram bolonditjameg mert a PIC és az LCD között van 12-3 cm vezeték és gondoltam hogy anntenaként dolgozik. Ezért gondoltam hogy valami szürést eszközölni.
(#) csapeter válasza Kovabe hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Szia
Idézet:
„mert a PIC és az LCD között van 12-3 cm vezeték”


Esetleg próbáld meg a PIC és a kijelző közötti vezetéket árnyékolni.
A kondenzátor terheli a PIC kimenetét, torzítja és lassítja az adatátvitelt "szerintem".
Ha túl zajos a környezet, esetleg a kijelzőt is árnyékoló dobozba érdemes rakni.
Üdv.: Péter!
(#) Kovabe válasza csapeter hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Szia
Már minden árnyékolva van, a PIC és az LCD közötti vezeték (riasztos és árnyékolt ami GND-re van húzva) illetve az erősáram fölé elválasztonak tettem egy földelt alulemezt. Konkrétan már végkeseredés a kondis megoldás. Amit idáig észrevettem hogy azLCD közel van az erösáarmhoz akkor rettenetzajos de motmár el van tvolitva és így már csak idönként jön elő a hiba.
(#) erdgab válasza Kovabe hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Szia!
Valami fénykép jó lenne,esetleg lehetne tudni milyen vagy mit működtet az erősáramú rész?Trafó,relé,kis motor stb. van e a hálózatban?Ha vannak ilyenek,lehet,hogy nem ártana megszórni őket snubberral,ha még nem tetted.
(#) vilmosd válasza Kovabe hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Nekem akkor csinalt ilyet, amikor a LCD a felfogato csavaron keresztul femes osszekottetesbe kerult a fem dobozhoz. Probald meg szigetelten felszerelni ha nem ugy van.
(#) Kovabe válasza erdgab hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
A fénykép necces mert nincs elöttem (már fel van szerelve), relékkel kapcsolgatok 230V-os motorokat (szivattyú), trafo ami szolgáltatja a tápot a PIC-nek illetve az LCD-nek és a többieknek. Az a snubber micsoda?
(#) erdgab válasza Kovabe hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Többféle megoldású snubber létezik,keresőbe,gugliba beírod és megnézed,elolvasod.A relék gondolom,azon a panelon vannak ahol a PIC is.A relék behúzó tekercsein remélem vannak védődiódák.A motorok be táp vezetékére tennék egy 22 ohm/2W - 22-47nF/630V (!!) RC tagot,ez polaritásfüggetlen és egy 22 ohm ellenállás valamint a 22-47nF kondenzátor soros kapcsolásával létrehozott RC snubber,ennek két vége van,ami párhuzamosan van kötve a motorokkal,lehet a panelon is,ha hozzáférhető a motorok vezetéke.Nem tudom mekkora motorokat kapcsolsz,de ha melegedne az ellenállás akkor nagyobb wattszámú ellenállást kell választani.Hátha segít,nekem megoldotta a kapuvezérlésemnél jelentkező elektronika megbolondulást.
(#) Kovabe válasza erdgab hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
A PIC külön panelon van de még a reléktöl egy 7805-el el van választva. Már többen is ajánlották ezt az RC snubbert de gondoltam hogy nem sok köze lehet hozzá. Amúgy szivattyuk vannak kapcsolgatva ami 40-50W-os illetve 2-3Wos szelepek is vannak. A relé diodázott illetve tranzisztorral relativ le van választva (12V-os relé). Akkor nincs más hátra mint elöre és jöhet a snubber beépítés.
(#) Birs Alma hozzászólása Feb 23, 2014 /
 
Sziasztok

Van egy kijelzm, amit 8 bites módban rendesen tudok használni, de ne sikerül 4 bites módban semmit kezdeni vele.

Nem volna valakinek egy eygszerű .asm vagy esetleg .c programja, ami átlépteti kijezőt 4 bites módba, és kiír egy karakter.

Köszönöm.
(#) pipi válasza Birs Alma hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Nem tudok most előtúrni, az "igazi" hd44780 chip adatlapban van minta.
Bővebben: Link 42.oldal

A lényeg hogy 2 (de inkább 3) wr-enable pulzussal ird be a 8bitbe váltó parancsot(0b0011), így garantáltan 8 bites módban lesz, (ez nincs az adatlapban, mert feltételezi hogy 8 bites módban ébred)
következő pulzussal írd be a 4 bitbe váltó parancsot 0b0010,
következik ismételten 4 bites parancs két félbájtja 1-1 pulzus, innen meg már tudod
(#) vilmosd válasza Kovabe hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
A rele kontaktusra 350 V VDR. Sokat segit. + snubber (szikraolto 22 ohm 2 W R + 22 nF 275 VAC X2 tipusu kondi sorosan).
(#) waterbear hozzászólása Márc 19, 2014 /
 
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem az LCD kijelzőkkel kapcsolatban.
A 1602-es, 1602A-s LCD-ből találtam két félét is
Az egyik a HD44780-as vezélő chippel készül, míg a másik a KS0066-os chippel, bár az utóbbihoz azt írják HD44780-al kompatibilis.

A KS0066-ost az Aurdino-hoz ajánlják és a kettő között nem elhanyagolható az árkülönbség.

Én egy timert szeretnék készíteni, PIC-el, így most tanácstalanná váltam, hogy milyet is vegyek, segítenétek ebben kicsit?
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2014
(#) waterbear válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 20, 2014 /
 
Köszönöm!
Esetleg még arra lenne tipped, hogy mivel, AVR-el vagy PIC-el jönne ki olcsóbbra egy ilyen visszaszámlálós időzítő kapcsolás?
Nem sok helyem van, egy egyszerű levilágítót készítek egy régi lapszkennerbe. UV led strip lesz benne meg az elején kb 5cm szélességben van helyem elhelyezni az elektronikát, így leginkább az smd kivitel kerül előtérbe.
(#) pipi válasza waterbear hozzászólására (») Márc 20, 2014 /
 
Hali!
Nyilván az amelyiket tudod programozni, vagy amelyikhez találsz megfelelő kész szoft-ot a neten
(#) gtk hozzászólása Ápr 16, 2014 /
 
Sziasztok !

Valaki foglalkozott ezzel a tipusu kijelzovel ? MC128064C6W-SPTLY . Letezik valami driver hozza, vagy 0-rol kell indulni ?.
(#) Birs Alma válasza waterbear hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Én 1602A-val csinálnám, már csak azért is, mert pont van egy felesleges nekem. (Az apróhirdetések között megtalálod, 1000 Ft-ért adom.)

De mindettől függetlenűl, a 1602A karakterei nekem sokkal jobban tetszenek, jó a háttérvilágítása, és persze 16 és nem 8 karakter. A programozása is nagyon egyszerű. Rengeteg info van a neten hozzá. Pl. ez: http: "Intelligen LCD modulok használata" Ha PIC-el akarod programozni, tudok ASM rutinokat küldeni, (Inicializálás, karakter kiírása, String kiírása PIC EEPROM-ból stb.) hogy az első lépések könnyebbek legyenek.

L.
(#) pipi válasza gtk hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Hali!
A katalógust nézd meg milyen kontroller ic van, arra guglizz rá.
(#) gtk válasza pipi hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Szia ! Koszonettel. Megtalaltam : NT7107C es NT7108C. Ezek kompatibilisek a Samsung KS0108B es KS0107B LCD meghajtokkal.
(#) bodgabo hozzászólása Máj 28, 2014 /
 
Sziasztok!
Van egy grafikus LCD-m, a vezérlő IC-n UG-24B04-GNBR5-B feliratú címke van, plusz van 3db T6A39 pixel meghajtó IC. Annyit sikerült kiderítenem, hogy 240x64 pixeles, de a bekötését és a vezérlését (adat protokoll) nem találom. Ez "csak" 10 pin-nel csatlakozik A táp kivezetéseket esetleg ki tudom "sípolni", de az még kevés az örömhöz, abban sem vagyok biztos, hogy 5 vagy 3,3V kell neki (van egy 10 és egy 3,3V-os tantál kondi rajta).
Bármilyen segítséget, ötletet szivesen fogadok!
(#) zolika60 válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 28, 2014 /
 
Ha leveszed a címkét nincs esetleg rajta a gyári jelölés?
(#) bodgabo válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /
 
Eddig azért nem vettem le, mert arra gondoltam, hogy az egy spéci mikrovezérlő (mint a karakteres LCD-knél), aminek van egy beégetett programja. Szerencsére tévedtem. Ez egy T6A40 jelű LCD sor meghajtó IC. Tehát ha jól gondolom, az egy sor és három oszlopvezérlő IC-ből kiindilva, a megfelelő bemeneteken shift-elve kell beküldenem a megjelenítendő pixelek szerinti adatsorokat. Van még egy KA324D (quad OPA) is a panelen, az feltehetőleg a kontraszt állításban játszik szerepet.
Ebben az esetben "csak" ki kell sípolni az adott kivezetéseket és összevetni az IC adatlapok szerinti funkciókkal, aztán kilogikázni, hogy milyen formában és sorrendben kell küldeni a biteket. Valaki csinált már ilyet, vagy használt ilyen kijelzőt?
(#) cupika97 hozzászólása Júl 21, 2014 /
 
Van egy autórádióból kukázott lcd lapom. Tud valaki valami megoldást az életre keltéséhez.
(#) cupika97 hozzászólása Júl 21, 2014 /
 
Megtaláltam a hozzá való kapcsolást. 25. oldalon van a kapcsolás.
pdf
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2014
(#) zenetom válasza cupika97 hozzászólására (») Júl 21, 2014 /
 
Ritka dolog, hogy találni ilyenhez doksit.
Bővebben: Link
(#) cupika97 válasza zenetom hozzászólására (») Júl 21, 2014 /
 
Arduino nélkul nem lehetne? Mondjuk soros porton?
(#) zenetom válasza cupika97 hozzászólására (») Júl 21, 2014 /
 
PC soros portra gondolsz?
Közvetlenül nem. Kell hozzá mikrokontroller is (ami nem kell, hogy Arduino legyen, lehet bármi (PIC, AVR, Intel, ..stb).
Vagy esetleg szóba jöhet még az LPT port, de az elég fapados.
Természetesen mindenféleképp kell programot írni.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2014
(#) cupika97 válasza zenetom hozzászólására (») Júl 21, 2014 /
 
Párhuzamos porton már nemakarok, mert az nincs a gépemen csak a laptopomon, ami a műhelyben van. Értem kössz a segitseget. Lehet rendelek egy Arduino lapot az íbéjről.
(#) zenetom válasza cupika97 hozzászólására (») Júl 21, 2014 /
 
De ha tudsz bármilyen mikrovezérlőt programozni, akkor csak ezért ne rendelj Arduinot.
Szerk.: most nézem, arduinohoz sincs kód, szóval Neked kell megírni.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2014
Következő: »»   41 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem