Fórum témák
» Több friss téma |
Valaki utánaszámolt, vagy megépítette azt az ominózus kondis kapcsolást!?
PLD: azt, Amit Skori az (#105188)-as hozzászólásában közzétett! Ha arról van szó ! Akkor, azt egy közönséges zénerdiódával kiegészítve, az üzemi és hibafeszültséget elég jól kordában lehet tartani. A zénert vagy a leddel, vagy a pufferkondival párhuzamosan kell bekötni (értelemszerüen). Így 10V - 50V-os feszültségű is bőven elég lessz. S hiba esetén (a led megszakadásakor) a zéner letörési feszültségére töltödik fel a kondi. Vagy, a led kapocspontját korlátozza le. Ekkor kondi feszültségét, a zéner feszültsége + a zéner előtét ellenállásán eső fesz, összege adja... Jó kisérletezést. Van még egy ritkán ismétlődő, de előforduló túláram a kondis "tápegységeknél"! Amikor megszakad az áramkör egy pillanatra. S a soros munkakondenzátoron (közel) 320Volt marad. Ha a hálózat polaritástvált, és az áramkör ismét zárt lessz, akkor a kondin a pillanatnyi fesz (legszélsőségesebb esetben) 320V + 320V = 640 Volt lessz!!! Érdemes ezt is figyelembevenni méretezéskor, mint hibaáram. ... S lehetőleg, egy biztonsági-leválasztótrafóról dolgozzatok! :yes: Idézet: Nem. Egyszerüen arról van szó hogy ebben a kérdésben nincs igazad, és ezt a tényt valószinüleg nem birod elviselni.„latom, hogy direkt felremagyarazod meg a tejesen egyertelmut is.” Idézet: „....ott legalabb 25V-os kondi kell. Pont.” Ez ám a tudomnányos magyarázat , és hogy számoltad ki? Szerintem, ha összerakom 1 leddel és 6V-os elkóval akkor is simán megy évekig. Egy ilyen kis feszültségü kondi elég kicsi fizikailag is, talán egy borsónyi térfogatú elektrolit lehet benne (6V / 100uF) de lehet, hogy kevesebb. Azért látom van haladás, és sikerült belátni, hogy mégsem fog halálos balesetet szenvedni a felhasználó a kondi okozta detonációtól Elöbb utóbb még a müködö áramkörig is eljutunk. Idézet: „mert szerinted a LED-ek hatasfoka kozott nemigen van kulonosebb kulonbseg!” Szerintem én ilyet nem írtam, légyszives jelezd, hogy szerinted melyik hozzászólásomban írtam! Idézet: „De azota latom eszbekaptal...” Azóta? Az a helyzet, hogy a luxeon ledet már akkor ismertem amikor még magyarországon nem lehettett kapni. Persze akkor is akadt aki próbált "lehülyézni" , hogy "nehogymá egy leden folyamatos 1A-es áram folyjon". Idézet: „A modern LED-ek kb 10x nagyobb fenyaramot produkalnak a hagyomanyos izzohoz kepest(lm/W), az elmeleti hatar pedig kb ennek is a 6x-sa” Az elméleti határ a 100%-ot megközelítö hatásfok lenne, amikor a led nem melegszik csak világít. Egy izzólámpa fény-hatásfoka 4...5%, a halogéni kicsivel több. Egy 10x jobb hatásfukú ezköz 40...50% hatásfokot jelentene. Ennek a 6x-osa már 100% feletti lenne, ami nyilván nem lehetséges.... Na ezért írtam, hogy ez egy baromi reklámizü dolog volt, és nem kell mindent elhinni.... De gondolom sejthetö, hogy van némi baki a reklámban..... (persze mindent meg lehet magyarázni, ugyanis a led sugárzási jkarakterisztikáját figyelembe véve egy adott pontól nézve jöhet ki jobb arány, de ez már olyasmi mint az "intelligens mosópor") Idézet: „Emlekeztetoul(bal also abra), ott legalabb 25V-os kondi kell. Pont.” Közben rájöttem, hogy az ábra alapján valóban nagyobb a kondin a fesz, mert ott az 1k-s ellenállás a leddel sorban. A 6V-os kondit nyilván csak simán a leddel párhuzamosan kapcsolva, (és esetleg az ellenállást elhagyva) lehetne használni. Ez ki kellett volna írnom mert így félreérthetö voltam, sorry - a kérdésnek ebben a részében igazad volt. Az 1k-s ellenállás eredetileg azt a célt szolgálta, hogy a leden az áram hullámossága kisebb legyen, így már 100µF-al is szép egyenletesen világít. Az ellenállást elhagyva a hullámosság nagyobb lesz a led meredek áram-feszültség karakterisztikája miatt. Az elkó célja részben a bekapcs tranziens áram elnyelése, ezt a feladatát mindenképpen ellátja.
Berakok egy újabb rajzot, hogy egyértelmü legyen a dolog. Ebben az áramkörben elegendö a 6V-os elkó, 1 led esetében.
A korábbi rajzok közül a bal alsónál az ellenálláson elsö fesz hozzájön a ledéhez, 20mA esetén 20V + led tehát kell a 25V-os kondi. A jobb alsónál nincs ez az ellenállás, tehát 3 ledhez 16V-os kondi elég. Nagyfeszültségü elkóra nincs szükség. Az elötétkondinak váltakozóáramot türö tipust kell használni min. 250V AC. Továbbra is tartom, hogy az áramkör nem veszélyesebb, mint más 230V-ról áramkör, és nem kell a kondi felrobbanásától tartani. Természetesen mint miden úgy ez is meghibásodhat, érintésvédelemre dobozolásra szükség van.
Sziasztok
Én Luxeon ledeket akarok 230V-ról meghajtani, egyenírányítás után. A problémám hogy 4db led kb:16V és 1 ampert eszik, előtét ellenállás nem igazán jó mivel hatalmas teljesítmény kellene, a trafó lenne jó, de az meg nem igazán fér el, kondival meg nem hiszem hogy ekkor áramot át lehet vinni. Ha valakinek van valami jó ötlete írja meg.
Esetleg valamilyen kapcsolóüzemü áramkör jöhet szóba. Persze abba is kell trafó, de valamivel kisebb mint ha 50Hz-en müködne. Javaslom az IR2155adatlapjának nézegetését.
ha én mondjuk 20ledet kötnék (gondolom sorba kellene) akkor a greatz után mondjuk biztos ami biztos 100V-os 100mikrós elkót kötök az jó?? vagy a 20 led már túlzás?
Nyugodtan sorbaköthetsz 20db ledet is, müködni fog, ilyenkor minimum 100V-os elko kell a graetz után.
(a szabvány értékek 16,25,35,50,63,100,200,350,400, stb... és a 63V már kevés lenne) Egyébként akár mégtöbb ledet is sorba lehet kötni. Az elméleti határ 300V környéke lenne, a gyakorlatban inkább a feléig érdemes csak elmenni - de ez is kb. 40db fehér led. (Más szinü ledböl több is lehet ha a nyitófeszültségük alacsonyabb).
és esetleg, ha csinálok egy ilyen ledes panelt akkor nem lehetne valahogy biztosítani őket? vagy ha esetleg valami nem ok akkor egy tönkremegy és kész?
A led nyitófeszénél valamivel nagyobb zénez párhuzamos kapcsolásával, elvileg megoldható.
Persze ahány LED annyi zéner kell... Amikor a LED kiesik a soros kapcsolásból, akkor a zéner vehetné át a LED szerzepét... Más esetben csökkentené a LED kapocsfeszültségét...
Sziasztok
Én azt szeretném megkérdezni, hogy van ez a kapcsolás ami a 73027 hozzászólásban látható! Ezzel szeretnék meghajtani 1W-os Luxeon ledet: http://ledaruhaz.hu/a6489 erről lenne szó! Tip. nyitófeszültség: 3.42V Áram/fényerő: 350mA / 20lm Ehhez mit kell átméretezni a kapcsolásban? Köszi előre is!
Remélem nemsokat tévedtem. Lásd mellék...
Mivel a rajz az egyutas kapcsoásnak felelne, meg ezért az effektív áramot még 2-vel osztani kell! Viszont így a led biztosan nem lesz túlpörgetve. Az ohmos csúcsáramkorlátozónak, a 150 ohmos ellenállásra, 10W jött ki. Ezt még ellenőrizni kell! Valamint 3.4µF os kondi lett a végeredmény... Jó számolást.
Sziasztok
Köszönöm a részletes számítást, mivel nem vagyok szakamabeli, ezért én ehhez nem nagyon értek, hogy mi miért történikegy áramkörben, csak a nagyon alapokkal vagyok tisztában! Ezért volna pár kérdésem még hozzá. Ha jól értem, akkor 123,75A lessz az Ieff értéke, ettől nem fog nagyon gyengén világítani a led? Kétutas akkor lenne, ha párhuzamosan is bekötnék fordítva egy ledet? A 10W-os ellenállás el is disszipálja folyamatosan a 10W-ot, vagy az csak a lökésszerű terhelések miatt ekkora? Valamint mivel világításra szeretném használni a ledet, ezért célszerűen közel a 350mA-hez kéne lennie az értékekenk, akkor az Ieff értékét kéne mondjuk kb 300mA-re választani és onnan visszafelé újra kiszámolni a kondenzátor értékét? Előre is köszönöm a válaszokat!
Sziasztok!
Lenne két kérdésem. Egyik, hogy nem tud-e Valaki LED-es "izzót" olcsón valahol? A másik, pedig az, hogy az izzók, fénycsövek, és kompakt fénycsövek fényáramát lumenben adják meg. Namost nézegettem már egy pár LED-es "izzót", és némelyiknek a "megvilágítás" erőssége van megadva luxban. A kérdésem az lenne, hogy nem tudja-e Valaki, hogy (akár csak megközelítéssel is) át lehet-e számolni a lux-ot lumenre? A válaszokat előre is köszönöm! Haszuboy
Pár összefüggés:
Bővebben: Link
Köszi a linket, viszont azt nem értem, hogy mennyivel kell osztani a luxot? azt tudom, hogy csak a négyzetméterben különbözik, de mennyi az a négyzetméter? 1?
Szia! Neked a kékkel és pirossal jelölt képlet kell!
Ha azzal a képlettel számolsz, akkor a MAX csúcsáram a LED-en 350mA lesz 325V-os csúcsfeszültségnél! A zőld képlet az áram és feszültség EFFEKTÍV értékére lett kiszámolva (Pufferkondi nincs a kapcsolásban!) s ez lüktető egyenáram, ami miatt 50Hz-vel fog villogni a led. Irtam h egyutas az elrendezés esetén feleződik a számolt áram értéke, mert csak az egyik színuszhullámnál fog világítani a led 25Hz-vel. Graetz-hiddal mind a két színuszhullámot munkára lehet fogni... Ha visszaolvasol akkor találnifogsz rá jó pár példát. A 150R 10W-os ellenállásnak a csúcsáramot kellene korlátozni. Nekem enyire jött ki... De az nem baly ha nagyobb teljesítményű van bekötve a próbák idejére. Ha nem melegszik nagyon talán kisseb teljesítményű is elég lesz. Érdemes lenne inkább kisseb árammal elkezdeni és fokozatosan növelni. Ha van egy szabályozható (labor)tápegységed, akkor azon kellene a megfelelő áramerősséget megtalálni. S csak azután tesztelni hálózatról. Azt gondolom tudod h egy ledet inpulzusüzemben nagyobb árammal is lehet halytani. DE kellő időt kell hagyni h a kristáy kihüljön, mert kükönben tönkremegy!!! De ezt az adatlapon is fel szokták tüntetni... Ha statikus áramnál megfelel a fényereje és nem halytottad túl a ledet, akkor szerintem kondistáppal is 99% h. jó lesz.
Köszönöm
Ma reggel megint megnéztem a képleteket és már értem, csak nem sorban voltak a dolgok egymásután, ez zavart be! Érdemes egyenirányítanom a végén és beraki egy puffert?
3.3µF 400V RM27.5 5%¸ FOL MKP4
Kondiból ilyet találtam, ez jó lessz a kapcsolásba?
Még azt szeretném megkérdezni, hogy ha több ledet szeretnék sorbakötni, akkor mit kell megváltoztatni?
Nem 25 hanem 50Hz..
Szerintem az 1utas zavaróan villogni fog, mint egy sroboszkóp. Jobb lenne a graetz-es kapcsolás..
Nem nagyon vagyok otthon fénytanban, csak a Wiki oldalait böngészgetem, de szerintem nem ilyen egyszerű a helyzet.
Ha jól értelmezem, akkor lumen-ben a fényforrásnak az emberi szem fogadóképessége alapján számított sugárzási teljesítményét adják meg. Elvileg csak a látható hullámhosszakat veszik figyelembe, de még ezt is aszerint súlyozva adják össze, ahogy a szem az egyes hullámhosszakra érzékeny. Ezt ahhoz tudnám hasonlítani, hogy belenézel közvetlenül a lámpába, és megbecsülöd, mennyire fényes. Lux-ban (1 lux = 1 lm / m2) már a fényforrás által megvilágított terület fényességét adják meg, vagyis szerintem simán elképzelhető, hogy van egy 10 lumen fényerejű lámpád, ami az adott távolságra lévő 1 négyzetméteres asztalon olyan fényességet hoz létre, mintha egy 3 lumen-es lámpát néznél közvetlenül, és ekkor a fényesség 3 lux. Persze lehet, hogy nincs igazam, majd egy optikailag hozzáértőbb fórumos tisztázza
A nagyfényerejű ledeknél lehet azt kapásból tudni, hogy színenként kb mik a paramétereik piros zöld sárga hideg és meleg fehér?
A lomex oldalán ahol vettem őket nem tudom kitalálni, hogy melyik típusok azok és ezért az adatlapot sem tudom megnézni, ráadásul amiket megnéztem azokon meg nem találtam i és v adatokat!?
Kettő három sorbakapcsolt led esetén még nem kell módosítani a kapcsolást. Csak a Ledel kapocsfeszültsége emelkedik. De ezt a képletbe még nem vettem bele.. A képleteknél azért van egy kis összevisszaság, mert visszaellenőrzést is végeztem a csúcs és effektív értékek között. Neked a bekeretezett képletekkel kell számolnod. Az a leg egyszerűbb.
_(#171322) Doky586_ Igen Graetz-híddal és egyenáramú pufferrel megszűnik a villogás. Persze ez kicsit bonyolúltabbá is teszi a kapcsolást és ... Valamint feszhatárolásról is gondoskodni kell egy megfelelő értékű zénerdiódával! Ha nincs feszkorlátozás, akkor minden alkatrészt 400V-os ra kell méretezni! Mert ha a terhelés megszakad, akkor a pufferkondin ekkora fesz fog megjelenni! Mivel ezek a 400V os kondok elég nagyok és "kicsi" a kapacokásuk, ezért érdemes egy zénerrel lekorlátozni a max kapocslesz a kimeneten. Ekkor a bufferkondi feszültségét a zéner értéke + az előtétellenállás nagysága határozza meg. Némi sámolással - méréssel ez könyen meghatározható, De az 50-100V os típusok rendszerint megfelelők.
Egy link jólenne az adott alkatrészről...
A soros kondinak FELTÉTLEN váltóáramú, (BIPOLÁRIS) típusnal kell lenni!!! Különden látványosan pukkan el! Tehát az ELEKTROLITKONDI nem jó!
Én nem ezt mondtam !!!
Graetz-híddal de puffer nélkül gontoltam. (mint ez) Ekkor a 100 Hz-es villogást már nem látod, és nincsenek az említett negatívumok se..
Ha jól értem, akkor ennél a kapcsolásnál csak az áram a fontos, arra kell méretezni és a feszültség meg adott?
Nekem kicsit még homályos, hogy ez hogyan is működik!? Két égő sorbakötése esetén az áram a felére fog esni, nem? Led esetén meg számottevően nem fog változni ha jól értem? A feszültség az a soros védőellenállástól fog függeni és 150Ohm*0,35A= 52,5V lessz?
Szia! 108.5 KOhm kell hozzá. Fotoellenálásal megoldható az éjszakai automata ki bekapcsolgatás.
Sóval arra gondoltam éjszaka megöl a fotoellenálás ellenállása és ez bekapcsol egy relét. A LED felvillan és kész. itt egy link az ellenáláshoz
Egy - két lednél a ledek nyitófeszültsége nem számottevő a hálózati feszhez képest! Rosszab esetekben a hálózat 5-10Voltot is ingadozhat, sélsőséges esetekben többet is. (Persze már régóta figyelik és szintentartják a naftát! Az az, alig ingadozik a lakásban. De ez más téma...) Viszont 5-6 LED fölött, már érdemes kivonni a LED-ek nyitófeszültségét a hálózati feszültségből. Ennek érdemes utánaszámolni.
Soros védőellenállás... Hát igen. Ekkora áramnál már érezhető a hatása. De elsősorban a kondenzátor kapacitív ellenállásának (Xc-nek) kellene az áram zömét "visszafogni". A soros RC kiszámításra is van egy szép képlet. De most :no: vezetem le. Ha gondolod számolj utánna... Mivel nem a saját alkatrészeimmel kisérletezünk ezért nem mondhatom 110%-ra h tegyél be a 150R helyett egy10-22ohm 5W-osat és kész! Etikátlan lenne részemről ha mégsem lenne jó! Inkább számoljuk át többször az értékeket! Mert ha nem jó, akkor nem sok örömöd lesz a kapcsolásban. |
Bejelentkezés
Hirdetés |