Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   109 / 330
(#) stenzi válasza pipi hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Csak egy töltő van, ugyhogy egymás után menne a töltés.
Köszi a reagálást.
(#) ksanyi52 hozzászólása Dec 26, 2015 /

(#) dB_Thunder válasza ksanyi52 hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Nem biztos hogy valós az a 4.2volt...
(#) ksanyi52 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

De valós. Lemértem, pontosan 4,2 V. Ezen vagyok kiakadva, nekem is vannak lipo akkujaim, meg balanszeres töltőm is ( accucell 6) de ott is meg kell lenni a vonalfeszültségnek 2s, 3s , stb. + bedugjuk a balanszercsatit is. Szerintem 8,4 Volttal kellene tölteni, de nem merem rádugni mert ezzel is feltölti 7,2 ig. Nehogy eldurranjon valami. Nem tudom milyen újítás ez, de hogy valami nem stimmel az biztos.
(#) Massawa válasza ksanyi52 hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

A magam tervezte berendezésben ilyen esetben DC-DC áramkör van...lehet, hogy nálad is.
(#) ksanyi52 hozzászólása Dec 26, 2015 /

Szia Zoli! Az akkuból a lámpába 2 szál jön, 1 fekete és 1 piros. Én is azzal voltam hogy ez az akku kivezetése. De mivel 0 feszültség jött ki belőle és látszólag a töltést sem vette, lekaptam róla a kabátot és akkor bukkant elő a kis panel. 2 kis SMD IC + néhány ellenállás. Akkor jöttem rá hogy az akkuban van fesz. a vezetékben pedig nincs. Az akkutöltő is olyan gagyi hogy nem jelzi ki hogy van töltés hanem ha be van dugva világít. Azt hittem hogy valahol valami szakadás van. Van egy másik töltőm egy 4,8 V-os amelyik jelzi ha tölt, és akkor jöttem rá hogy van töltés. Egy ideig vártam vele és megjelent a vezetékben a 6.. pár volt feszültség, és szépen felballagott 7, 2 ig. De ugye ennek 8.4 ig kellene felmenni, akkor lenne teljesen feltöltve. Ha ez a kis panel párhuzamosítja a cellát akkor az 3600 Ma/h, 350 Ma töltővel veszteség nélkül is 10 órát kellene tölteni. De ha megjelent a vezetéken a 7.2 volt akkor ugyanebbe az áramba belevezetem a 4.2-t akkor mivel lesz jobb? Akkor az akku saját magát tölti? Ez valahogy nem stimmel.
(#) ksanyi52 hozzászólása Dec 27, 2015 /

Nincs ilyen akkumulátora senkinek? Csak annyi van ráírva : 7.4 V 1800 mAH. Lehet hogy ez csak egy alulmerítést védő elektronika. 8.4 Volttal kellene tölteni? Üdv ksanyi.
(#) gerenk válasza ksanyi52 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /

2 db 3,7 V 1800 mAh LI-ION akkucella sorba kapcsolva.
(#) RoliNyh válasza ksanyi52 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /

"Nincs ilyen alkatrésze valakinek? Csak annyi van ráírva, hogy 8dsdd42e5..."

Talán ha készítenél néhány képet a szétszedett eszközről, meg valami vezetékezési ábrát...

Amúgy ja, ennyi derül ki abból amit írtál, 2S elrendezésű cella van benne a megjelölt kapacitással...
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2015

"Nincs ilyen alkatrésze valakinek? Csak annyi van ráírva, hogy 8dsdd42e5..."
Én ilyet nem kérdeztem. Valaki másnak válaszoltál.
(#) ksanyi52 válasza gerenk hozzászólására (») Dec 27, 2015 /

Köszi ezt én is tudom, csak azt nem hogy miért adtak ehhez 4.2 Voltos töltőt. És hogy mit takar az a kis elektronika benne.

Az idézet csak vicc volt...

Arra irányult, ha semmit nem látunk az eszközből, nem tudunk hozzá sem szagolni...

Arra gondolok, léteznek olyan töltők, amik StepUp módban is tudnak tölteni ha kissebb feszültséget kapcsolsz rá. Ilyen pl az imax B6 is, ha ott megoldották, hogy 12V ról tudok tölteni nagyobb feszültségü soros akkukat is, akkor nem hiszem, hogy gond volna ugyanezt megoldani bármelyik BMS áramkörben, pl a tiedben is.

Az a gond hogy én sem. Ha nem veszem le róla a kék zsugort még azt sem tudom hogy benne van. Arra gondoltam hátha más is vásárolt ilyen lámpát és esetleg ő más töltőt kapott,vagy van valami információja a készülékről. Én is csak a link-jéről tájékozódtam, amit ide is felraktam. Mivel bekapcsolás után kb 5 másodpercig működött, el nem tudtam képzelni mi lehet vele. És amikor két vezeték között 7.2 Voltot mérek azt nem tudom minek kötök oda 4.2 Voltot. És ha egész nap töltöm miért nem megy feljebb 7.2 Voltnál? Vagy hogy hol lehet kapni ilyen akkut, hogyan kell keresni? Jó lenne ha ezekre kapnék valakitől választ. Meg fogom keresni az eladókat is a problémával, csak most az ünnepek miatt nem elérhetők.
Üdv ksanyi.
(#) Massawa válasza ksanyi52 hozzászólására (») Dec 27, 2015 / 2

Ksanyi

Egyet azonban jo lenne tisztázni, mire itt valaki nobel dijas tanulmányt irna a lámpádról, mégpedig azt, hogy müködik vagy nem.
Mert ha müködik, nem igen értem miért furdalja az oldalad, hogy milyen töltöt adtak hozzá. Ha meg nem müködik akkor meg az aliexpress eladoját kell zaklatni s nem a HE olvaso táborát, akiknek nagyjábol annyi informáciojuk sincs a csodalámpádról mint neked.

És azt is tegyük hozzá, amit adtál linket azon ott van feketén fehéren:

"Output: 5v/1A, can charge the phone & iPad and other digital products"

Magyarul, ha a lámpába dugod az USB-s kábelt, tudsz vele tölteni 5V-os eszközöket.

"Input:4.2V"

Bemeneti feszültség, 4.2V...

A töltőd pedig 4.2 V-ot ad te magad írtad. Akkor hol a gond?

Az már más kérdés, hogy a tervező úgy alkotta meg a készüléket, hogy csak 7.2V ig tölt, utánna lekapcsol. Nyilván ezzel megspóroltak (vagy inkább elloptak) nem tudom hogy nevezzem, 1.2V-ot a teljes feltöltésből.

Ha ez zavar, nézd meg a LED meghajtás hogy van megoldva. Ha DC-DC konverterrel, és van Li-ion akkuhoz normális külső töltőd, vágd ki belőle a gyárit, és töltsd azzal direktben. Aztán az akkut meg a kapcsolón keresztül kösd rá direktben a LED meghajtó DC-DC konverterre...

Mint ahogy írtam is fogom zaklatni az eladót. Maga az akku érdekelne, mert olvastam itt a fórumon hogy töltésre és merülésre figyelő áramköröket terveznek, akkor gondolom hogy van némi rálátásuk az elektronikára. De ha ilyen akkut lehet venni akkor felesleges a kísérletezés. Én pl vennék távirányítóba is ha tudnám hogy hol lehet kapni és hogy hogyan kérjem.

Lehet venni sok helyen, ebay.com, aliexpress.com, vatera.hu, teszvesz.hu, elektronikai boltokban is.

Úgy hell kérni, hogy Lítium ion, akkumlátort szeretnél. Vagy van másik fajta is, ami drágább, de nagyobb teljesítményű, az a Lítium Polimer.

Az online vásárlásnál arra vigyázz, hogy amit kínából rendelsz, azon általában kamu kapacitásadatok vannak. Az olyan, hogy 3000mAh, 4000mAh és 5000mAh annak a fele sem igaz.

Ha online vásárolsz, mindenképpen a márkásabb ismertebb termékeket válaszd, pl SAMSUNG, és lehetőleg ne kínait, hanem japánt. Viszont arra készülj fel, hogy egy ilyen cella darabja, ami valóban tudja is a ráírt értékeket, kb 2000 Ft -tól indul.

Amit 500Ft 600Ft 900Ft stb adnak, az tuti, hogy hamis, és nem tudja ami rá van írva...

De ha adhatok egy tippet, gyüjts be néhány lepukkant kidobásra szánt laptop akkumlátort laptop szervízekből (odaadják ingyen) tutira találsz benne jó cellákat, azt simán használhatod bár mire. Persze le kell tesztelni, de garantálom, hogy többet érnek, mint a kínai hamisított szarok amivel tele van ebay meg aliexpress stb...
(#) ksanyi52 válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 27, 2015 /

Szerintem te összetéveszted a kimenetet azzal az adapterrel amelyiket ha bedugsz a lámpába a kimenetén 5 Volt feszültséget kapsz! Ennek a lámpának a dobozán is 3db kivehető akku szerepel, tehát mindig változtatják, igy aztán az ember nem tud eligazodni rajta. Azon a kimeneten 7.2 Voltot lehet mérni, ez biztos.

Mint ahogy írtam is fogom zaklatni az eladót. Maga az akku érdekelne, mert olvastam itt a fórumon hogy töltésre és merülésre figyelő áramköröket terveznek, akkor gondolom hogy van némi rálátásuk az elektronikára. De ha ilyen akkut lehet venni akkor felesleges a kísérletezés. Én pl vennék távirányítóba is ha tudnám hogy hol lehet kapni és hogy hogyan kérjem.
Ráadásul ezzel a jellemzőkkel reklámozták, és teljesen mást kaptam.
LEGFONTOSABB INFÓK:
Hordozható LED reflektor
Nyaralni, kirándulni, horgászni vagy fesztiválra készülsz?
Nagy fényerő, kis energiafogyasztás, beépített akkumulátor jellemzi ezt a remek készüléket
Ha olyan világítást keresel, amit szó szerint bárhol, bármikor bármire használhatsz, nem kell bele elemet venned, nem ázik be, a fényereje pedig a nappalidban is megállná a helyét, akkor erre a reflektorra van szükséged
Nem gond, ha nincs áram, vagy esik az eső, masszív tartóvázát bármilyen felületre biztonsággal leteheted, nem borítja fel a legnagyobb vihar sem
A csomagban hálózati (220V) és autós töltőt találsz, így akár útközben a szivargyújtóról is töltheted, fogyasztása kb. 10W, fényereje, egy normál 100W-os reflektorhoz hasonlítható
Használhatod bárhol, ahol komolyabb fényerőre van szükséged, de nincs áram
Technikai adatok:
14,8V 4400mAh beépített Li-ion akkummulátor
IP 65 víz és ütésálló burkolat
Autós (12v szivargyújtó) + hálózati (220v konnektor) töltő
Teljesítmény: 10W
Fényerő: 1600 Lumen
Színhőmérséklet: 4000-4500K
Vetítési szög: 120 fok
Led élettartama: 100.000 üzemóra

A leírás is, és amit én írtam is arra a kábelre vonatkozik. Az egyik vége egy kétpólusu asszimetrikus kör tápcsatlakozó (ez megy a lámpába), a másik végén van egy kis hengeres rész, abban van egy StepDown konverter, és rajta egy USB port.

Az 5V kimenet erre az USB portra vonatkozik, ahogy én is mondtam

Most vagy én vagyok a hülye, vagy összekeveredtek a linkek. Az első hozzászólásodban ez a link szerepel.:

Hozzászólásban szereplő link

Itt szó sincs sem 14.8V, sem 4400mAh beépített akkumlátorról

Annyit írnak: "Battery: 3x 18650 Batteries(not included)"

tehát nem tartozék. Valamint a fényerő is 2400lumen a link szerint...

Szóval elvesztettem a fonalat...

Ha autós töltőt meg nem kaptál hozzá, azért lehet reklamálni, mert az elvileg szerepel a leírásban.

De én ilyen komolyabb összegű vásárlások előtt, mindig online cseten beszélek az eladóval hogy pontosítsam az oldalon szereplő adatokat, mert bizony van sokszor, hogy elírnak valamit, vagy épp változik a dolog menet közben, ha már régi a link...
(#) ksanyi52 válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 27, 2015 1 /

Megint félreértettél. Biztosíthatlak hogy ismerem a lipo akkukat. Van is 2s,3s,4s, 750mA- 2400 mA ig. De olyan amibe be van építve a védő elektronika olyan csak ez van ami a lámpában van. Na ezt szeretném tudni hogy hol lehet kapni és hogy hogyan kérjem. Érted már?

Ráadásul ezzel a jellemzőkkel reklámozták, és teljesen mást kaptam.
LEGFONTOSABB INFÓK:
Hordozható LED reflektor
Nyaralni, kirándulni, horgászni vagy fesztiválra készülsz?
Nagy fényerő, kis energiafogyasztás, beépített akkumulátor jellemzi ezt a remek készüléket
Ha olyan világítást keresel, amit szó szerint bárhol, bármikor bármire használhatsz, nem kell bele elemet venned, nem ázik be, a fényereje pedig a nappalidban is megállná a helyét, akkor erre a reflektorra van szükséged
Nem gond, ha nincs áram, vagy esik az eső, masszív tartóvázát bármilyen felületre biztonsággal leteheted, nem borítja fel a legnagyobb vihar sem
A csomagban hálózati (220V) és autós töltőt találsz, így akár útközben a szivargyújtóról is töltheted, fogyasztása kb. 10W, fényereje, egy normál 100W-os reflektorhoz hasonlítható
Használhatod bárhol, ahol komolyabb fényerőre van szükséged, de nincs áram
Technikai adatok:
14,8V 4400mAh beépített Li-ion akkummulátor
IP 65 víz és ütésálló burkolat
Autós (12v szivargyújtó) + hálózati (220v konnektor) töltő
Teljesítmény: 10W
Fényerő: 1600 Lumen
Színhőmérséklet: 4000-4500K
Vetítési szög: 120 fok
Led élettartama: 100.000 üzemóra
Már ehhez írom hozzá, hogy 4 lámpát rendeltem. Ebből 2-őt kaptam 10 Wattosat, 2db 30 Wattosat.
Azért 2 féle a link. De azokba meg csak 1 db cella árválkodik. Valami csaló banda ez. És ahhoz az 1 cellához valóban jó a 4.2 Voltos töltő.

Ugyan úgy kell kérni azokat is, csak hozzá kell tenni, hogy olyan kell amiben van védelem. Persze az drágább. A 18650es védett cellát onnan lehet felismerni, hogy az alján van a védő áramkör (oldalról ott is látszik a gyűrű nem csak a tetején), magyarán nem a nikkelezett fémet látod, hanem egy arannyal futtatott érintkezőt aminek a másik oldalán van a védelem.

Így néz ki

Ilyet ecigi kereskedésben 100% hogy kapsz. De most ne várd tőlem, hogy felsorolok neked kapásból öt üzletet, ahol biztos van ilyen aksi.

Na akkor a végére már csak zöld ágra vergődünk. Ha valahol találnál egy linket 7.4 Voltos 1800 mAh védelemmel ellátott aksiról, ha elküldenéd azt megköszönném. Üdv ksanyi.

ebay keresés

De lehet külön csak védőáramköröket is venni, ne én keressem már meg neked mi kell...
Aztán majd én leszek a hibás, ha kiderül hogy az neked pont nem jó amit linkeltem...

2S 18650 BMS

Ezzel pl 3V -ig lehet kisütni. Lehet találni olyat is ami megy 2.8V -ig is...

Mindenképp jobban jársz, ha összeállítod magadnak, aztán egybezsugorcsövezed.

Szóval csak keress olyat, ami az igényeidnek megfelel.

Köszi! Én meg ezt találtam, csak azt nem tudom hogy ennek van e védelme, a töltése: 4.2 V pro zell.
Ez azt jelenti ha nem tévedek hogy 4.2V/ cella.
Műszaki adatok
Akkukapacitás: 2600 mAh
Elemtechnológia: LiIon
Feszültség: 7.4 V
Méret: (H x Sz x Ma) 37 x 19 x 70 mm
Tartalom: 1 db
Típus (gyártói): ICR18650 2 részes
Töltőfeszültség: 4.2 V pro Zelle
Töltőáram (max.): 2600 mA
Köszönöm a linket.

Ez nem védett akkumlátor, csak egy sima liion cella...

Van itt egy videó, ha megnézed látod mi a különbség a védett, és a nem védett cella közt:

Youtube videó...

Ja és azt is hozzá tenném, a fénykép, ami az online boltokban van, nem minden esetben az eladni szánt akkuról készül.

Csak élőben a mikor a kezedben van akkor tudod megállapítani, hogy azt most védett vagy nem.

Ezért tanácsolom, MINDENKÉPPEN vedd fel a kapcsolatot az eladóval (lehetőleg olyannal, aki tudja is mit árul és miről beszélsz) vásárlás előtt! Ha már mindenképp védett cellát akarsz...
(#) fecus hozzászólása Dec 28, 2015 /

Rendeltem egy olyan kis elektronikát az Ebay-ről, ami mini USB-ről tölt egy Li-ion cellát. Az akkunak egy kis áramkört kellene működtetnie 7/24-ben. Fixen rákötöm a töltő elektronikára az akkut, az elektronikát időnként (ha jelez az áramkör) rákapcsolom 5V-ra és feltöltöm vele.
Az a kérdésem, hogy zavarja-e a töltő elektronikát, hogy töltés közben rajta marad az akkun az áramkör (mivel az közben nem állhat meg)?
(#) nedudgi válasza fecus hozzászólására (») Dec 28, 2015 /

Eddigi tapasztalataim alapján nem jelent gondot. Ez persze az elektronikától is függ...
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2015
Következő: »»   109 / 330
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem