Fórum témák
» Több friss téma |
Ha megnézed a kisütési görbét, akkor ex has 1% körül van a 4,2V és 4,1V közötti kapacitáskülönbség. Megéri görcsölni ezen?
A TP4056 töltöttnek értékeli a cellát, ha a beállított áram tizede alá csökken a felvett áram.
Meg kellene nézni mekkora áramra van egyáltalán beállítva a programozó ellenállásokkal.
Én beraktam az 1A -hez tartozó értékeket, de ezzel a TP4056 -al sose sikerült kb 850mA felé menni semmilyen körülmények közt, akármennyire csutkára lemerült cellát próbáltam vele tölteni. Pedig három darab is ment egyszerre, mind ugyanezt produlálta. Van aki szerint a hőmegfutás vdelem miatt, és hűeni kellett volna, de ezzel már nem foglalkoztam. Viszont ha hidegen indítottam, akkor is ugyen ez volt a helyzet (szóval szerintem mégsem a hőmegfutás miatt korlátozott)... Szerintem egy ilyet kellene kipróbálnod, ha több áram kell.: CC CV DC konverter... Vagy létezik a TP4056 -osból párhuzamosított verzió, ami elvileg 3A -t bír.: 3A TP4056 charger... (Bár én egyiket sem próbáltam.) A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2017
A cella adatlapja szerint a lekapcsolási határ 50mA.
500mA re állítottam a programozó ellenállással és usb felől mérve 498mA-t mutat. Töltés után elkezdtem terhelni a cellát (ledes világítás 4,3A) és érződött némi eltérés a modul által és modelltöltő által töltött akku közt. Ezért gondoltam, hogy rákérdezek, hátha tudtok ajánlani olyat amit nem ismerek. Kisebb árammal terhelve nem volt olyan nagy eltérés egyébként.
Két külön töltő ugyanazt a cellát nem biztos, hogy ugyanannyira tölti fel.
Ez csak akkor áll fent, ha a két töltő ugyanazokkal a paraméterekkel tölt, ugyanannyi a töltőáram ugyanolyan a töltési karakterisztika, ugyanolyan a cutoff végfeszültség és áram is...
Sziasztok!
Hordozható (hátizsákra rögzíthető) napelemes töltőt terveznék építeni, 18650 -es cellák töltéséhez. Ilyen célra is jó a TP4056 vagy van esetleg valami ideálisabb IC? Ugyanerről az áramforrásról 18650 helyett gyári power bank töltéséhez elég lenne "csak" valahogy 5V -ra szabályozni a feszültséget? Kb. milyen feszültségű napelemet lenne célszerű használni? Köszönöm
Egy, vagy több párhuzamosan kötött 18650 cellát a TP4056, vagy rokonai segítségével szabad tölteni. Ezek szabályozzák (korlátozzák a töltőáramot a cella által elviselhető szintre.
5V körüli tápfeszültégről az analóg megoldások 10%-20% körüli hatásfokkal működnek. Ennél jobb energiafelhasználást kapcsolóüzemű töltőramkörtől (például TP5000) lehet elvárni. Ilyen esetben a napelemcellák üresjárási feszültsége maradjon minden körülmények között a szabályzó IC működési tartományán belül. A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2017
Sziasztok!
Pár oldallal előbb szó volt Imax B3 2S/3S Li akku töltőről. Megrendeltem ebay-ről. Sajnos egy töltést bírt. Újonnan vásárolt Li akkuk, túltöltés, túlmerítés védelemmel ellátva, egyetlen egyszer sikerült vele feltölteni aztán megadta magát a töltő. Ha rákapcsolom az akkupakkot a töltőre a három LED elkezd villogni, feszültség a kimeneten gyakorlatilag nem mérhető, tized Voltok csak. Járt már valaki így, van valami típus hibája ezeknek a töltőknek? Esetleg tudtok megbízható 3S Li töltőt? Köszönöm előre is.
Szia!
Én ezt használom terepen.Bővebben: Link
Üdv!
3s1p li-ion 18650 pakkhoz milyen töltőt javasoltok? (személyes tapasztalatotok van konkrét fajtával?)
Ez olyan töltő ami felismeri, hogy 1-4-ig hány cellából áll a pakk és annak megfelelő feszültséggel tölti? Nekem egy 3000mAh-s 18650-es akksikból álló pakkot kellene tölteni, azt ha 1C-vel elkezdi tölteni nem melegszik túl a töltő? Az imax b3 1,6A-val töltött és elég meleg volt. Mik a tapasztalataid ezzel a töltővel? Köszi.
Szia!
Ez a töltő csak 3 celláig automata, a negyedik cellát te rendeled hozzá nyomógombbal. Én teljes mértékben meg vagyok elégedve a működésével, már kb. tíz éve használom. Automatikusan állít töltőáramot, max 3 Ampert tud. Elég gyorsan tölt, és tapasztalataim szerint kíméletesen is, bár a töltőáramokat sosem mértem, nem teszteltem. Általában pár száz milliamperes akkukhoz használom, de régebben a két- három ezres pakkokat is ezzel töltöttem terepen. Ismeretségi körömben többen használnak ilyen töltőt, az enyémmel egy korúak, tudtommal mind működik még. A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2017
Szerintem valamit rosszul értettél. Olyan akkuk amiben benne van a védelem nem tölthetök ilyen meg hasonlo töltövel.
Az Imax B6s felismeri, hogy hány cella van hozzákapcsolva ( a B3-t nem ismerem), de szerintem az is gondba lesz ha olyan akkukat probálsz tölteni, amikben benne van az elektronika. Ott mindig konzultálni kell a gyártoval, mert sok rendszer fordul elö. Pl. a kameraakkukban ugy müködik, hogy a legrövidebb rövidzárra, tulterhelésre vagy rossz polaritásra teljesen lekapcsol (0 V lesz a kimeneten) és csak az intelligens töltö tudja ezt helyreállitani.
Az az érdekes, hogy egyszer feltöltötte az egész akkupakkot, pedig benne volt a védelem. Az akkupakk kimenetén mérhető feszültség a vártnak megfelelően, a töltő kimenetén csak tized Voltok. Töltőt tönkreteheti az ha van az akkupakkon elektronika? Az akkukat remélem nem, bár azokat néztem töltés közben éppen, hogy langyos volt.
Azt nem tudom, hogy a töltö hogyan reagál, de egészen biztosan konfliktusba kerül az akkuba épitett védelemmel, ami nem jo.
Nem tudom, hogy miért kell 100% biztosan valamit kijelenteni, ami egyáltalán nem biztos. Ha balanszer nélküli a védelem, akkor az nem csinál semmit egészen addig, amíg a cellák feszültsége nincs olyan tartományban, hogy a cella károsodhasson. Egy normális töltőnél elég nagy probléma lenne, ha a védelem lekapcsolná a cellákat, mert ez azt jelenti, hogy a töltő károsítaná az akkumulátort. Ha balanszeres a védelem, akkor se történhet sok probléma, az akksi fel lesz töltve, esetleg a számolt kapacitás lesz hibás, vagy a töltés vége lesz későbbi időpontban jelezve. Összefoglalva: nem jelenthető ki, hogy: "de egészen biztosan konfliktusba kerül az akkuba épitett védelemmel, ami nem jo."
Csak abbol indulok ki amit a kolléga irt és amit az én töltöm csinál, hogy az Imax egy computeres töltö, ami a töltés elött azt is megállapitja, hogy milyen az akku és hogyan tölthetö. Amennyiben azonban az akkuban is benne az intelligencia, akkor nem tudom, mit csinál az Imax. ( szerintem el sem indul - legalábbis az Imax B6 hibát jelez).
Szoval ez van és csak a mezei töltö indul el ilyen akkuk esetében, de nem az Imax - az Imax kimenetén addig nincs semmilyen feszültség amig a belsö elektronika el nem dönti, hogy milyen akku van és azt hogyan kell tölteni. A B6-n ezt extrán manuálisan is vissza kell igazolni ( meg kell nyomni 2x a gombot) és azután indul el az akku bemérése és csak azután a töltés. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2017
Amugy önképzö modon utánolvastam ennek a B3-snak. Nos mit mondjak, amit a nemzetközi forumokon irnak, hogy egy vacak töltöröl van szo, amit senkinek sem ajánlanak. Nem tudni, hogy valoban mit csinál. Számomra csak egy ujabb jel, hogy a HobbyKingtöl nem kell semmit venni.
Pár éve már csöbe huztak, azota kerülöm minden ajánlásukat. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2017
Ennek is meg van a logikus oka.
Létezik olyan védelem, ami ha letilt, akkor nem kapcsol automatikusan vissza, csak ha töltőre lesz rakva, vagyis ha megjelenik a P+ és P- pontokon bizonyos nagyságú feszültség (az akkumulátor pakk feszültségétől akár teljesen független). Az ilyen védelmet én átalakítottam, hogy kb. 50-100mS után kapcsoljon vissza, engedélyezze a kimenetet. Pl. ha motor van a kimenetén, akkor az induló áram nagysága, vagy esetleg túlterhelés miatt letilt, tovább nem használható, miközben a probléma rövid idó után megszűnik, a cellák pedig teljesen töltöttek. A töltő ezt a feszültséget mérné, de ez nem mérhető a védelem miatt. Ezek a dolgok előre tervezhetőek, és kezelhetőek, csak érteni kell a működés logikáját.
Nekem ezzel nincs semmi bajom, mert igy van jol. ( a minap épitettem néhány aproságot ahova a kamera-akkukat használtam, hogy ne kelljen extrát cipelni, és ott vettem észre ezt a tulajdonságát.)
Az ilyen akkukkal viszont az Imax B6 nem tud semmit kezdeni. Azt meg nem tudjuk, hogy a kollégának milyen akkujai vannak, mert abban is van valamilyen elektronika.
LG HG2 3000mAh-s munkaakkuból (20A folyamatos 30A szakaszos terhelès) van hàrom darab sorba kapcsolva. Akkusfúrógepbe lenne hasznalva ebayrol rendelt az akku paramètereinek megfelelő védelemmel ellàtva. A töltö egyszer feltöltötte a pakkot aztan csak villogtak a ledek folyamatosan. Első töltes előtt merhető volt feszültsèg a töltö kimenetein. Most, hogy csak villog nehany tized Volt merhető. Mit javasoltok?
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2017
Mi lenne, ha a védőelektronika nélkül töltenél?
A baj az, hogy én abban az LG HG2 akkuban semilyen elektronikát nem látok (legalábbis a leirás szerint nincs).
(Ha olyan a cella, amiben benne van az elektronika, akkor azt nem lehet kiiktatni, de a nevezett nem ilyen, igy nem tudni milyen védöelektronikárol van szo.)
Üdv!
Nekem is ilyen akkuk vannak, szintén 3s elrendezés. Imax B8 töltővel teszteltem, töltés > 4.3A kisütés > töltés. Gond nélkül működött vele és a tp4056 modullal is. Tudtommal nincs a cellákba védő elektronika. Mekkora a cellák feszültsége?
Már többször elökerült ez a kisütési eljárás. Nem tudom honnan származik, de a litiumos akkuk esetében egyenesen káros (nem az akkura csak az élettartamra).
Egy litiumos akkut kisütni ugyanazt jelenti mint használni, csak a kisütés meddö használat. Az akkuk élettartama viszont a töltési ciklusokban van meghatározva, azaz minden kisütés elvesz egy ciklust. A litiumos akkut bármikor lehet tölteni, (rátölteni) mindenféle kisütés nélkül és használni a megengedett kimerülésig (kb 3,2V/cella). Azaz, ha hosszu életet akarunk, akkor használatban meritjük ki az akkut (s nem a töltövel sütjük ki) és utánna töltjük fel.
Szia!
Ilyen védelem van az akkukhoz. http://www.ebay.com/itm/3S-12-6V-25A-18650-Li-ion-Lithium-Battery-B...ZZEF8K A cellák jelenlegi feszültsége 4,1V. Már merítettem egy kicsit őket. Az akkuk teljesen újak, pár napja vettem őket.
A 3S kimenet pozitív kimenetet az akkupakk pozitív, a töltő negatív kimenetét a negatívra kapcsoltam. A töltő másik két kimenetét pedig az akkupakk közös pontjaira. Az akkuk kezdeti feszültsége 3,6-7V volt.
Valoszinü itt van a hiba.
A B3-snak csak balance bemenetei vannak igy oda csak az akkukat ( és közös pontjaikat) lehet kapcsolni. Neked az alábbi rajzbol a B-, B1, B2 és B+ polusokat kellett volna kivezetni és a B3ra kötni.
Így csináltam. A védelem P+, P- kivezetése nincs a töltőhöz kapcsolva.
Akkor lehet, hogy csak a töltö halt meg. ( az is igaz, hogy sehol sem emlitik, hogy egy ilyen védelemmel felszerelt akkukat hogyan lehet a B3-l tölteni.)
A védelem a P+,P- kimeneteken várja a töltést, azt meg a B3 nem tudja. |
Bejelentkezés
Hirdetés |