Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Így tolják át a működést CCM módba?” Igen. Minél nagyobb az induktivitás, arányosan annál kisebb a max. hullámzása az áramnak, és ott van a DCM/CCM határa, amikor a hullámzás megegyezik a kimenő áram duplájával. Ha ennél nagyobb árammal terheled, akkor szükségszerűen CCM-módban fog menni. Azt persze látni kell, hogy ez nincs "ingyen": a nagyobb induktivitás jó eséllyel nagyobb és drágább lesz, a DC ellenállása is valószínűleg nagyobb lesz (tehát a DC vesztesége is), továbbá a szabályozás is lassabb lesz, ami változó terhelésnél CV felhasználásnál okozhat gondot. Idézet: „Végül is azt szeretném megtudni,hogy ezt az ic-t lehet -e led meghajtásra használni?” Lehet. Az izgalmasabb kérdés az, hogy érdemes-e... Én pl. a PT4115-öt sok szempontból jobbnak tartom LED-meghajtásra. A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2013
Üdv mindenkinek!
7-14 volt bemenő feszültségből 5 volt 1A és 12 volt 200mA kimenő tápot szeretnék csinálni. Megépítettem a rajzon lévő elgondolást de zajos lett. L1 5µH ismeretlen kék gyűrű vason. 12V -ról 19V -ra is csináltam számítógép tápból mentett nagy sárga vassal és az jól működik. Megoldásra várok javaslatot akár más kapcsolással is. Köszönöm.
Sziasztok, Mosfet vezérlőfeszültséghez keresek megoldást, ahol a bemenő feszültségem 6..12V között változhat és lehetőleg 18V körüli kimenőre lenne szükségem. A terhelés max. 200mA lehet.
http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/ Tudna egy tapasztalt kollega segíteni megfelelően belőni az értékeket? Köszi!
Találtam egy kapcsolást, épp ilyen magas kimenő fesz kéne mostanában (400V).
Összeraktam, de csak halovány 140V körül jött belőle, és az is 2mA terhelésnél felére esett. Ráleltem én is erre a kalkulátorra amit linkeltetek, és már akkor gyanús volt hogy elírták az L értékét (1.5mH?). Be is tettem 100mH-t, a fenti feszkó értékeket úgy kaptam. Aztán ráleltem erre a topicra,végigolvastam, és megerősített benne hogy még ez is kicsi ide. Találtam gy 330mH-t, és most elég szépen dübörög 400V körül. A terhelést még most sem nagyon bírja 20mA-nél nagyobbra , visszaesik 270V-ra. Vajon büntetlenül csökkenthetem mondjuk felére azt a 0,22 Ohm figyelőt és akkor többet bír? Akárhogyis próbálom a 12V bemenettel és 400V kimenettel 20 mA fölé nem engedi a kalkulátor a tekercs csúcsárama miatt, ok, akkor marad ez ennyi ... A tekercsem elég izmos, toroid úgy 0,6-os rézzel. A fet meg IRF840. A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2014
Nekem meg az a gyanús, hogy kevered az induktivitás prefixumokat...
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2014
Bocsánat valóban... 100 illetve 330 uH (mikroHenryt) akartam írni.
De ennek fényében akkor még messze ez is csak ötöde a rajzon írtnak ! Köszi a jelzést!!! Megjöhetne már az RLC mérőm, ezzel az UT70-el csak kínlódás a mérés A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2014
Sziasztok!
Építem az AVR alkatrész teszteremet. Morgo készített egy stepup konvertert zener diódák ellenőrzéséhez, amit én is beépítettem, de a kapcsoló egyik állásában, ahol 28V-ot kellene mérnem ott 33V-ot mérek, a másik állásában 48V helyett 34V-ot mérek. Mi lehet a hiba? Üdv Laslie
Üdv!
Ha ezen a 33kHz-es működésifrekin akarsz maradni, akkor cseréld ki a tekercset legalább 45uH-re. A kimeneti szűrőkondit, pedig 500µF-ra. Ha kell, akkor még egy LC taggal szűrd (1uH + 100uF). Vagy, emeld meg a működésifrekit 100kHz-re a C2 330pF-ra cserélésével. A kimeneti kondit itt is nagyobbra kell venni. Szkóppal ellenőrizheted a kimenet zajosságát, ha van. MC34063 Calulator
Utóbbi időkben magam is sokat kísérletezte ezzel az áramkörrel, és bizony pár dologra elég kényes.
A kimeneti feszt a meglevő értékekkel be fogod tudni állítani ha a két kapcsolt ellenállás helyére beteszel egy 100K trimmert, és megméred milyen ellenállás értékeknél adja a szükséges feszültégeket, majd azokra a fix értékekre cseréled őket. Ha csak zener mérésre használod, szerintem az 500µF érték kicsit túlzás, bőséges szűrést és puffert biztosít egy 2,2-10µF is. A lényeg hogy nagyon alacsony ESR értékű legyen az elkó, és megfelelő gyors a dióda. Ha nagyobb áramokra van szükség nagyobb feszültségen, akkor pedig az induktivitás áramterhelhetőségére nagyon kényes. Nekem jelenleg egy ilyen alapkapcsolásból max. 65V 30mA-t sikerült kihoznom stabilan. Ennél sokkal többet sikerült viszont a korábban linkelt kapcsolásból kihozni. Itt a kapcsoló fet Rds minél kisebb értéke és a gate kapacitás kis értéke fontos, valamint az áramkorlátozó optimális beállítása. Jelenleg ebből a verzióból 255V 30mA-t sikerült kihozni sok-sok cserélgetés után.
Kicseréltem a C2 kondit 330pF-ra és a tekercset 100uH-re. Így 28V és 38V között tudok kapcsolgatni. Köszönöm.
Akkor már majdnem jó. Csak egy kis finomhangolás kell a 48V-hoz.
A tekercs maradhatott volna az eredeti a 330pF-os kondi használatával.
Először csak a C2 kondit cseréltem ki 330pF-ra, de nem változott semmi. Ezután a tekercset is kicseréltem, és így kaptam a 28V-ot és a 38V-ot.
Az 1N5818 megengedett max. feszültsége 30V. Ez a fő probléma.
Sziasztok!
A gyári adatlapból másolt kapcsolás alapján csináltam egy Stepup-ot. (VFD órához) A baj csak az, hogy a kimenő feszültség nem áll meg 28V-nál. Ha világít a cső akkor 36V, ha kioltom 40-42V-ig felmegy. Az osztó 2,2k és 47k a tekercs 150uH és a kondi 330pF-1nF-ig próbáltam, de nem volt változás. Valakinek valami ötlete?
Hello! Az osztóban nem jók az ellenállások értékei, vagy nem megy vissza a feszültség az 5-ös lábra. A 2,2kohm-on 1,2V-nak kellene lenni. Uki=((47k/2,2k)+1)*1,2V=26,8V..
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2014
Szia!
Az 5-ös lábon meg van a fesz sőt feljebb is megy (1,8V). Valamiért nem szabályoz vissza. Ez a rész kitolt velem rendesen.
Akkor ott valami árulás van, mert a belső referencia 1,2V, az felet pedig leszabályoz az IC.
Az van bizony nem is kicsi csak nem jövök rá.
Az érdekes, hogy bár mekkora kondit rakok bele a freki nem változik. Kínomba már kivettem a kondit semmi változás, sőt még rövidre is zártam és vígan ment tovább. Olyan mint ha gerjedne az ic csak azt nem tudom mitől.
Ez a jó sejtés, gerjed. Vagy földhurok van, vagy nincs GND-je az IC-nek.
A GND jó. Holnap megnézem a földhurkot, ha az sem akkor kifogytam az ötletekből.
A 2,2k az úgy áll össze, hogy 1,5k fixen és egy 1k-s potméter? A 47k és az 5-ös láb össze van kötve? Ha nem így van kötve, akkor az arány 47k/1,5k illetve 48k/1,5k és akkor jóval nagyobb lehet a kimenő feszültség.
Nem az osztó úgy néz ki, hogy fix 2,2k a föld fele és fix 47k a + fele. Tegnap óta semmihez sem nyúltam és már 48V-nál jár.
proli007 Megnéztem a földhurkot és én találok benne semmi rosszat.
Próbáltad cserélni már magát az IC-t?
1-et már kivégeztem 1-et cseréltem és azt átraktam az 5V-os részébe és ott hibátlan.
Nem lehetséges, hogy túl nagy az ellenállás? Próbáld alacsonyabb értékekkel belőni a feszt.
A 7-es lábra menő áramfigyelő ellenállás milyen értékű?
Ha 0,4Ohmnál nagyobb, próbáld csökkenteni.
4db 1ohm volt párhuzamosan.
Kicsit próbálkoztam és a következő az eredmény: 7-es lábra menő ellenállás 2db 4R7 párhuzamosan, kondi 220pF 8-as lábon 150R az osztó pedig 1,5k és 39k. Így 33V a fesz. Próbálkoztam 2 féle smd diódával, de mindkettővel instabil a fesz. Amíg világít a cső 34V de ahogy kioltom felmegy 46V-ig. Most BAT46 van bent és így csak 0,4V az ingadozás. Ennél feljebb nem tudom emelni a feszültséget, mert akkor ismételten begerjed.
Belemértem a próbakapcsolásomba, hogy mit csinál annak a tápegysége. Ez a kijelző lekapcsolás nem volt még tesztelve. A feszültség nem változik (30.01V) attól függetlenül hogy a cső ki vagy be van kapcsolva, akár szoftveresen kapcsolom ki, akár a nagyfeszt szakítom meg, vagy a fűtést kapcsolom ki. Nekem ezzel működik (de ezt már írtam neked.)
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |