Fórum témák
» Több friss téma |
Ha visszaolvasol pár hozzászólással korábbra, akkor ott kibeszéltünk egy-két előerősítőt.
Nálam jelenleg az antennánál közvetlenül ott van egy BFG135-tel felépített előerősítő, illetve a koax alsó végén, az SA612-es előtt egy BF998-as MOSFETes előerősítő is. De a komplett kapcsolást nem is olyan rég feltöltöttem, pár hozzászólással lejjebb megtalálod. Annyi, hogy egy fojtó lemaradt a rajzról (koax alsó vége és a 12 V között).
Szia!
Először is gratulálok a vevődhöz! Az antennához egy pár észrevétel. A reflektorfal szerintem elhagyható, valamint a vascső közelsége zavaró impedancielmászást okozhat. A dipólelmek végeit lapítsd el a végkapacitás csökkentése érdekében.
Ma nekem is sikerült elkapnom a NOAA17-et. Izraeltől Észtországig közel tiszta volt a vétel. Az antennának azért még kell keressek valami magasabb pontot, mert így egy földbe szúrt 2m-es karón az összes háztető "belehallatszott" a vételbe. Meg a programmal is ismerkednem kell, egy fehér tejföl az egész kép.
Szia!
Melyik programot használod?
Wxsat
Állítsd be a hangfrekis jelszintet a vett kép szürkeségi skálája alapján. Ha jó a jelszint, akkor csak a legvilágosabb sáv fehér.
Hat ez uber jo! Nincs azzal a papirral semmi gond, teszt uzem. A szolo is tetszik, ha megunod a telepitest veszel par furtot
Lehet, hogy elkerukle a figyelmemet, de milyen kapcsolas alapjan mukodik a pll resze? A masik forumon volt tema a pll zaja nem visz bele tul sok zajt vagy ilyesmi? Eleg zoldfulu vagyok pll ugyben amiert erdeklodom az a hogy eleg egyszerunek tunik es nem smd, tehat egy kort megerne ez a verzio is. Jelenleg a wobbler tapjaval vergodok, sikerult elernem vegulis trafo nelkul egy lepcsos negyszog jelet, vannak olyan szkop abraim amit megmosolyogtok, de sajnos lemerult a gep szoval csak holnap. Ha ilyen tipusu gerjedeseket terveznem kene, komplett kisvasut hangeneratorom lenne Udv Joe
Szia, köszönöm az észrevételeket. Az antennavégeket pedig el akartam kalapálni, pont miattad. Valamikor már korábban is említetted, hogy érdemes őket ellapítani. Elfelejtettem. Ahogy időm engedi, pótolom.
Egyébként milyen vascsőre gondolsz? A képen látható vascső, amihez az antennát tartó fa és PVC rúd van erősítve, az a keresztdipóltól 2 méterre van, teljesen alatta. Innen is bezavarhatna? A reflektort már nem szeretném levágni, ha egyszer dolgoztam vele. A vételen gondolom nem ront. Legalábbis remélem. Hely meg van neki, elfér...
Persze, ha messze van a vascső, akkor nem gond. A reflektorral csak annyi bajom van, hogy némi irányítottságot visz az iránykarakterisztikába. Persze ez lehet előny is, mert főleg a merőleges vételnél vannak polarizációs gondok. Azok a jó kis helixek...
Hasznos dolog ez a karton papír. Egy darabig csak össze-vissza lógtak a panelek az asztalomon, de meguntam, mert egy levágott alkatrészláb könnyen a NYÁKok alá mehet, a hiba okát meg kereshetem. Meg ha kellett a hely, csak a macera volt vele, lepakolni, visszatenni óvatosan, hogy ne szakadjon szét semmi... Ez így teljesen korrekt a tesztelés idejére. De örülök hogy neked is tetszik.
A PLL-em innen van. Egyetlen "hibája", hogy a NOAA19 még nincsen benne a memóriájában, így azt nem tudom venni egyelőre. A zajról nem tudok nyilatkozni, mert őszintén szólva nem volt lelki erőm kipróbálni PLL nélkül, trimmer ellenállással beállítgatni. Kényelmesebb a PLL, túlságosan is hozzászoktam.
Ha szepen megkerlek el tudnad kuldeni a nyaktervet? Ahogy nezem at kellenem masolnom kulonben sprintbe.
Megneztem a javasolt oldalt es talaltam 3 fele pll kapcsolast is. Beirtam ebay-be es minden ic van szinte ingyen, szoval szeretnek megprobalkozni a heten ezzel a verzioval. Baratinak tunik, egy oldalas nyak, 628-as mikrovezerlo. Nem akarom Ferkogyerek verziojaval kezdeni a barmolast... Ezen a linken vannak a pll verziok. A tied a TSA5511 es? Bővebben: Link (utolag vettem eszre hogy a fooldalt adja be, balra kell keresni a projektek kozott) Azt elfelejtettem irni , hogy az olasz fll digitalis resze megy de problemaim adodtak az oszcillator reszevel. Szerencsere ket nyakot csinaltam, megprobalkozom megegyszer vele a heten. Lassan eletet lehellek a francia M3362 es radioba is. Udv Joe
A vevőhöz nem jó egyik TSA5511-es verzió sem, mert mindegyik csak 50 kHz-es lépéseket tud. Így sem a 137,62-re, sem pedig a 137,91-re nem lehetne beállítani.
A 16F628-as mappában van egy SAA1057 WSat nevezetű rajz, na lényegében azt építettem meg. Ehhez kellene a nyákterv is?
Sziasztok!
Ma ezt sikerült rögzítenem. Algériától Skóciáig tiszta volt a vétel. Nagyon jó ez a WXtolmg program.
Gratulálok, nagyon szuper lett a kép!
De látom a berajzolt országhatárok el vannak csúszva. Ehhez frissítened kell a Keplerst (File-Update Keplers). Ha jól emlékszem regisztrálnod kell hozzá, de kb 2 perc az egész. A frissítést pedig minden vétel előtt érdemes elvégezni, és akkor nem lesznek ilyen elcsúszási problémák. Egyébként milyen vevőd van?
Tényleg nagyon jó! Gratulálok!
Köszi! Kipróbálom ezt a frissítést.
A vevő egy tesztelés alatt lévő friss fejlesztés. Felépítésében hasonló a tiédhez. Három hete csiszolgatom, a harmadik próbanyákon vagyok túl. Az előerősítő egy BFG65T-vel (RTÉK 1996) azután egy BF996 majd egy SA605 keverő+detektor és az univerzális PLL. De még ez sem a végleges kiforrott verzió. Eredetileg ki akartam rakni az egész rádiót az antenna alá és távirányítani a PLL-t. De ma nem volt befűtve a műhelyben (szemben a tegnapi teszttel) és a demodulátor LC körét eléggé utána kellett hangolni, így ugrik a tervem. Jelenleg az előerősítő kint van az antennánál a többi rész pedig a műhelyben.
Szia!
Koszonom a tanacsot az ic-vel kapcsolatban, igen ahhoz a verziohoz kellene panel amit van ertelme megepiteni kifejezetten sat ra. Megnezem tudok-e szerezni IC-t es mennyiert. Ma szereztem ket pici kapcsolouzemu tapot a wobblerbe, a kenyeres doboz oldalaba szegecseltem sint, egesz korrekt lett. Tapasztalatbol jelezem, hogy a tomszelence kivaloan alkalmas muszerdobozbol a halozati zsinor kihozasara, nem is torik nem is jon ki, valoszinu koaxot is erdemes igy vinni radioba vagy erositobe az oszlop alatt, ha nem kell bontani a kotest. Megy az 555 is holnaptan indul a nagyfesz proba. Ugy tunik azert eltart meg egy darabig amig ezzel merek-kf eket. Valtozik a QTH ket het mulva kert is lesz, nagyobb eselyem van antennat telepiteni. Udv Mindenkinek Joe
Szia, csatolom a nyáktervet. Eagle 5.4-ben készült. Ha esetleg úgy jobb lenne, akkor fel tudom rakni majd PDF-ben is.
Annyival kell majd kiegészíteni még a dolgot, hogy az SAA1057-es tápjai és a föld közé közvetlenül forrassz be egy 10-100 nF-os kerámia kondit, különben nem lesz jó. Nekem 2 napomba telt mire rájöttem...
Koszonom a gyors informaciokat. Az IC eleg huzos arban volt Ebay-en, de megprobalok utana menni a hetvegen. Le kell toltenem egy szabad Eagle-t is.
Udv Mindenkinek.
Lehet hogy 1 szabad Eagle verzió nem fogja szeretni az 5.4 verziójú Eagle brd filét!
5.4es Eagle-t kellene keresned ... Eagle sajnos ilyen ... lásd az Eagle-al foglalkozó kb 3-4 darab topicot ... itt a HE oldalon.
Van szabad Eagle mindenféle verziószámmal. Csak a lopott, törött progival készült rajzokat nem szereti, de azokoat a hivatalos Eagle sem szereti, nem csak a szabad.
Koszonom Mindenkinek a tanacsokat. Eddig meg nem volt olyan bdr file amit nem nyitottam volna meg, ha kell floppyn szikevel
Rendes rádiót hogy lehet átalakítani ilyenné?
Olvass vissza a topic elejére. Én is áthangoltam egy műsorvevőt erre a célra. Hozzáteszem: kezdőknek nem ajánlott.
ja, nem olyan egyszerű?
Nem egyszerű, sőt: bonyolult. Inkább építs előbb egy detektoros rádiót. De ez már OFF.
Udv Mindekinek!
Nezegettem a lehetseges lokal oszcikat ebben a savban. Hangolasi celra hol erdemes megmodulali fm ben pl. egy pll kontrollalt oszcit? Azon kezdtem el gondolkodni hogy a pll nem huzza-e vissza a modulaciot... A tervem az volt hogy egy par pf kondival sorosan modulalom az bazis kort egy varikap segitsegevel. Ez a megoldas mukodik is a sokszorozos aramkoromnnel. Kell egy kevero es egy alacsonyabb frekin modulalt tranzisztoros oszci ahhoz hogy szignalkent mukodjon az eszkoz? A kerdes azert merult fel, mert az egyik PLL IC nagyon olcso es eleg konnyet tudnek csinalni egy szinte kvarcstabil referencia oszcit a bemeno korok hangolasara, de nem tudom megmodulalni egyelore. Az FM modulacios problema felmerult a GDO-nal is, a varikap elhuzta a kalibralt savot... Koszi elore is a tanacsokat! Joe
Szerintem a PLL-ben a hurokszűrő időállandóját ha a moduláció legkisebb frekvenciája alá tervezed, akkor nyugodtan meg lehet modulálni a nagyfrekis oszcillátort is.
Én elgondolkodtam egy olyan megoldáson szignálgenerátor ügyében, hogy építek egy 10.7MHz-en működő modulált generátort, valamint egy 100MHz környéki modulálatlan, hangolható másodikat, és a kettőből keverem ki az FM sávbeli mérőjelet. Ennek talán az lenne at egyedüli értelme, hogy a sáv bármely pontján a modulációs löket ugyanakkora, kalibrált lehetne, ezt csak egyszer kell bemérni a 10.7MHz-es generátorban. Járulékos haszna pedig az lenne a megoldásnak, hogy a KF részek méréséhez is lenne egy kalibrált, 10.7MHz-es mérőjelem. Persze mind a nagyfrekis, mind a KF generátort lehetne PLL-lel stabilizálni.
sziasztok!
Tegnap megcsináltam a BRF90el összállított itt megjelentetett erősítőt. Lás csodát tegnap a nooa 17 es este zaj nélkül jött szinte üvöltött a vevő. Néha gerjed az mitől lehet 9vos elemmel működik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |